Zobacz pełną wersję : DxO - ktoś korzysta, opinie
Cześć
Ostatnio zauważyłem na Facebooku, że jest dostępny program do wywoływania RAW-ów, tylko nie wiem, czy tam wprowadzono mnie w błąd i to jest wersja darmowa czy trial 30dni.
Po zainstalowaniu program okazał się całkiem sympatyczny, jednak rozwalił mi pulpit - znikły wszystkie ikonki oprócz skrótów, okazuje się że gdzieś ten pulpit jest, tylko muszę go wygrzebać z dysku.
Chcąc jednak wrócić do pierwotnego stanu pulpitu (bo wystraszyłem się, że namieszał coś więcej), odinstalowałem DxO, jednak nie przywróciło to ikon na miejsce.
Teraz się zastanawiam czy jednak do nie go nie wrócić, i jeszcze raz zaryzykować, tylko pytanie jak sytuacja z licencją, czy faktycznie jest darmowa ?
DXO Rozdaje licencje tak mniej więcej dwie wersje wcześniejsze niż aktualnie topowa.
...Teraz się zastanawiam czy jednak do nie go nie wrócić, i jeszcze raz zaryzykować, tylko pytanie jak sytuacja z licencją, czy faktycznie jest darmowa ?
Warto wrócić:) Licencja jest darmowa na wersję DxO Optics Pro 9. Tu masz więcej nieco: link (https://forum.olympusclub.pl/threads/89702-Pe%C5%82ne-wersje-oprogramowania-za-free/page82) (post #813). Na meila musisz dostać numer aktywacyjny, później przy uruchomieniu programu go wprowadzić i wtedy masz pełną wersję. Aktualne bodajże do końca sierpnia. Miałem wcześniej wersję 8, teraz instalowałem 9 i nic z ikonami mi się nie robiło.
Masz tu bezpośredni link, który podałem wcześniej do promocji DXO 9 /licencja dożywotnia/. Podajesz maila i dostajesz wszystko w odpowiedzi: http://www.dxo.com/de/profifoto
Masz tu bezpośredni link, który podałem wcześniej do promocji DXO 9 /licencja dożywotnia/. Podajesz maila i dostajesz wszystko w odpowiedzi: http://www.dxo.com/de/profifoto
Tylko przy instalacji nie "fajeczkuj"okienka z propozycja pilotowania tych fotek ktore obrabiasz.A po co maja wiedziej ilu "golasow" obrabiasz na kompie
Warto wrócić:) Licencja jest darmowa na wersję DxO Optics Pro 9. Tu masz więcej nieco: link (https://forum.olympusclub.pl/threads/89702-Pełne-wersje-oprogramowania-za-free/page82) (post #813). Na meila musisz dostać numer aktywacyjny, później przy uruchomieniu programu go wprowadzić i wtedy masz pełną wersję. Aktualne bodajże do końca sierpnia. Miałem wcześniej wersję 8, teraz instalowałem 9 i nic z ikonami mi się nie robiło.
a co będzie we wrześniu? pytam bo zainstalowałam i... jeśli we wrześniu zostanę z niczym to dziękuję...
a co będzie we wrześniu? pytam bo zainstalowałam i... jeśli we wrześniu zostanę z niczym to dziękuję...
Z tego co wiem to we wrzesniu jest koniec lata.A jesli koniec lata to nie zostajesz z niczym.Dostaniesz instalke i numer z GIFT i bedzie nadal dzialac.I nie przejmuj sie koncem co lata we wrzesniu.
Się nie zrozumieliśmy, czy raczej nieprecyzyjnie się wyraziłem:) O ile dobrze pamiętam ta oferta pobrania jest aktualna do końca sierpnia, później już nie będzie można pobrać. Jak masz zainstalowane oczywiście w wrześniu i za rok, dwa i więcej też będzie działać. Jak napisał marek7001 "licencja dożywotnia".
Się nie zrozumieliśmy, czy raczej nieprecyzyjnie się wyraziłem:) O ile dobrze pamiętam ta oferta pobrania jest aktualna do końca sierpnia, później już nie będzie można pobrać. Jak masz zainstalowane oczywiście w wrześniu i za rok, dwa i więcej też będzie działać. Jak napisał marek7001 "licencja dożywotnia".
a to co innego, dzięki :-)
Z tego co wiem to we wrzesniu jest koniec lata.A jesli koniec lata to nie zostajesz z niczym.Dostaniesz instalke i numer z GIFT i bedzie nadal dzialac.I nie przejmuj sie koncem co lata we wrzesniu.
teraz pozostało mi przejmować się końcem lata we wrześniu ;-) bo mogłoby trwać troszkę dłużej...
Wyslalem maila, pobralem program, wpisalem kod, ktory otrzymalem i dziala na lapku ( Win 10 ) :-)
Ps. Andtor2, olkowe programy do lamusa ida :-)
teraz pozostało mi przejmować się końcem lata we wrześniu ;-) bo mogłoby trwać troszkę dłużej...
No i mam zagwostke.Czy lato ma trwac dluzej we wrzesniu , czy latanie konca ma trwac dluzej pod koniec lata we wrzesniu????
Dzięki za odpowiedzi. Zainstalowałem ponownie - teraz nic nie zniknęło, co ciekawe jak otworzę program, tam w drzewku folderów widzę dwa pulpity - w jednym jest wszystko to, co było przed pierwszą instalacją na pulpicie :???:
Mniejsza o to.
Mam jeszcze kilka pytań - czy w tym programie znajdę takie funkcję jak w lightroomie i tak: Recovery, Fill Light, Blacks ? Są to w zasadzie 3 suwaki których używałem.
I jeszcze jedno, coś takiego jak Adjustment Brusch ? do miejscowego rozjaśniania/wyostrzania zdjęcia ?
Dzięki za odpowiedzi. Zainstalowałem ponownie - teraz nic nie zniknęło, co ciekawe jak otworzę program, tam w drzewku folderów widzę dwa pulpity - w jednym jest wszystko to, co było przed pierwszą instalacją na pulpicie :???:
Mniejsza o to.
Mam jeszcze kilka pytań - czy w tym programie znajdę takie funkcję jak w lightroomie i tak: Recovery, Fill Light, Blacks ? Są to w zasadzie 3 suwaki których używałem.
I jeszcze jedno, coś takiego jak Adjustment Brusch ? do miejscowego rozjaśniania/wyostrzania zdjęcia ?
Jak wgrasz i otworzysz program klepnij w F1 i dalej czytaj wszystko w nowym oknie co ci sie pojawi.Jesli nie bedziesz chcial czytac wszystko to klepnij po lewej w miniatuzrke stron i wybieraj te co Ci potrzebna.
Hej.
A czy tylko ja tak mam, że program mi nie czyta plików RAW z M10 M2??
...Mam jeszcze kilka pytań - czy w tym programie znajdę takie funkcję jak w lightroomie i tak: Recovery, Fill Light, Blacks ? Są to w zasadzie 3 suwaki których używałem.
Obecnie w Lightroom w nowszych wersjach nie ma domyślnie suwaka Recovery zastępuje go suwak Highlights, choć mozna przejść na proces 2010 (w Camera Calibrations) wtedy będzie.
W DxO też jest taki suwak ale moim zdaniem nie działa tak dobrze jak w LR. Blacks masz także w DxO.
Fill Light to obecnie w LR suwak Shadows, w DxO jest również.
W DxO 9 nie ma takiej możliwości aby miejscowo wpływać na zdjęcie.
Nie, nie tylko Ty tak masz. Wersja 9 DxO nie czyta ORF z M10 M2.
Hej.
Jest to oczywiście możliwe, nowe aparaty są dodawana tylko za kasę - trzeba wykupić licencję 10-ki lub już 11-stki z DxO
Czy może ktos ma nadmiarowy klucz do DxO 9 ? potrzebuję dla kogoś :)
Nie wiem czy to odpowiedni wątek :roll: w razie czego proszę o przeniesienie mojego postu :-)
Zdarza mi się zaszumione zdjęcie pokazać na forum, wiem że to błąd, powinnam przed publikacją dokładnie obejrzeć zdjęcie o czym nie zawsze pamiętam :oops:
Wiem, że DxO ma narzędzie do usuwania szumów (bardziej domyślam się niż mam pewność) ale nie wiem jak go używać. Czy ktoś może mi podpowiedzieć co i jak?
W temacie wyostrzania też mam problem :roll:
Nie wiem czy to odpowiedni wątek :roll: w razie czego proszę o przeniesienie mojego postu :-)
Zdarza mi się zaszumione zdjęcie pokazać na forum, wiem że to błąd, powinnam przed publikacją dokładnie obejrzeć zdjęcie o czym nie zawsze pamiętam :oops:
Wiem, że DxO ma narzędzie do usuwania szumów (bardziej domyślam się niż mam pewność) ale nie wiem jak go używać. Czy ktoś może mi podpowiedzieć co i jak?
Co by tu Ci napisać o tym odszumianiu, robisz to po prostu na "oko" :)
Warunek, zdjęcie musi być powiększone do pełnej wielkości. Nad zdjęciem na pasku masz podgląd "1:1" i na to trzeba kliknąć.
Program DxO odszumia automatycznie zdjęcie. Jeśli po otworzeniu zdjecia masz podświetlony na biało przycisk "1" jak na zdjęciu poniżej i suwaki dla luminancji oraz chrominancji są przesuniete w prawo (wartość różna od zera) to jest zastosowane odszumianie dla zdjecia. Możesz kliknąć na ten przycisk (bedzie wówczas szary) i wyłączysz odszumianie. Można wówczas porównać zdjęcie, jak wygląda, z włączonym i wyłączonym odszumianiem. Oczywiście podgląd 1:1.
wygląd dla RAW:189671 wygląd dla JPG:189672
Jeśli ruszysz jakimś suwakiem ginie napis Auto (2) i wprowadzasz ręcznie korekty odszumienia. Przykładowo jeśli stwierdzasz, że to ustawienie na Auto jest zbyt mocne albo za słabe.
Co musisz wiedzieć, są dwa okna z różną iloscią suwaków w zależności czy otworzysz w programie plik RAW czy JPG (jak na powyższych zdjęciach).
Dla RAW jest suwaków więcej i jest aktywny przycisk PRIME w Quality (4). Prime ma podobnoż lepsze algorytmy w usuwaniu szumu, ale trwa to też nieco dłużej niż dla High. Jak wybierzesz Prime to ten przycisk będzie podświetlony na niebiesko.
Właściwie powinny Cię interesować tylko suwaki (5) Luminance (usuwanie szumu monochromatycznego) i (6) Chrominance (usuwanie szumu kolorowego). Wiadomo, im bardziej w prawo przesuniesz tym z większa siłą szum jest usuwany, ale też trzeba uważać aby za bardzo destrukcyjnie nie wpłyneło to na szczegóły (dlatego podgląd 1:1 ma byc włączony).
Jeśli chcesz wrócić, po manewrowaniu suwakami, na Auto (tak jak było) klikasz przy danym suwaku na "różdżkę" (3).
To tak z grubsza na tyle by było.
Właśnie czegoś takiego potrzebowałam :-)
Dziękuję andtor2
A w temacie wyostrzania też możesz mi podpowiedzieć?