Zobacz pełną wersję : Ostatnio zrobiłem zdjęcie, które mi się podoba
Ostatnie świetne, no bo jak inaczej to nazwać. Doskonale wypatrzony motyw, cierpliwy model :)... Bardzo fajnie to wyszło.
paulozinho
13.02.09, 20:47
Super! Parque das Nações robi wrażenie. Wołamy o więcej!
PS. Przed wybudowanie infrastruktury na Expo wszystko, co tam się znajdowało zostało kompletnie wyburzone. Industrialne pozostałości tej dzielnicy można jeszcze zobaczyć gdy się wyjedzie poza granice tych nowoczesnych budowli (np. w okolice Poço do Bispo). Wtedy od razu rzuca się kontrast, tak charakterystyczny dla całego kraju.
Smerf Maruda
13.02.09, 21:15
Dziękuję serdecznie za odwiedziny i komentarze. Motyw cierpliwy, bo sobie coś wygrzebywał pewno w rozmiękłym dnie, nie, żeby ono - to dno - bardzo czyste było, o nie.
Fajnie kształty współgrają ze swiatłem na tym obrazku.
Ptak to puenta, bez niego byłoby nudno.
Fajna fota :)
Smerf Maruda
13.02.09, 21:35
Ptak to puenta, bez niego byłoby nudno.
Mam i bez niego.
Jest nudno.
za Rocco,
ogólnie bardzo fajne.
Kaz de Wro
13.02.09, 23:08
Fota w barze, jestem pod wrażeniem, kolorków, ostrości, klimatu.
Smerf Maruda
14.02.09, 13:16
Podziękowania serdeczne, kasprzyk i Kaz.
Dalej Lizbona, Park Narodów, zdjęcie mostu Vasco da Gama. 17 kilometrów długości, podczas budowy uzwględniono krzywiznę Ziemi. Krzywe zdjęcie, powiadacie? W pełni świadomie - bo przecież Ziemia jest krzywa :-)
66.
http://flickr.com/photos/grouchysmurf/3278684954/
Nie ukrywam, że zdjęcie http://flickr.com/photos/grouchysmurf/3278684954/sizes/o/ wygląda o wiele lepiej.
Dynax 7, MAF 28-135, Provia 100F.
Do mnie nie nie trafia :| Mostu prawie nie widać, jedynie na lewej połówce. Potem to już tylko jasna plama z blikami. Najlepiej wyszła plaża (?) podczas odpływu, ale to już było na 65 ;).
Smerf Maruda
14.02.09, 13:31
Oczywiście, że nie widać - jest długi, jest za mgłą i chowa się za horyzontem, w tym rzecz. No tak, ale jak widz zadaje sobie pytanie, o co, do cholery, tutaj chodzi, to znaczy, że fotograf skwasił. Dzięki, helmuth, próbuję sobie otworzyć oczy ponownie, by inaczej popatrzeć na to zdjęcie.
...
Nie, nadal mi się podoba, nie poradzę :-) I nadal wierzę, że oddaje mój zamiar.
Po przejrzeniu zdjęć w Twoim wątku, Smerfie, stwierdzam, że bardzo lubisz rytmy i faktury. Przede wszystkim jednak odnajdujesz ciekawe i czyste kompozycje w rzeczach codziennych, wręcz pospolitych. I to jest fajne w tych zdjęciach. Przedstawiają świat, który oglądany na codzień nie zawsze zachwyca, a na tych fotografiach wygląda on ciekawie i wciąga - aż chce się patrzeć!
Krzysiek.T
14.02.09, 13:47
Oj niestety za Helmuthem.
Napewno nie jest to zdjęcie mostu, jest on jego częścia ale nie może byc tematem.
Smerf Maruda
14.02.09, 14:09
Po przejrzeniu zdjęć w Twoim wątku, Smerfie, stwierdzam, że bardzo lubisz rytmy i faktury. Przede wszystkim jednak odnajdujesz ciekawe i czyste kompozycje w rzeczach codziennych, wręcz pospolitych. I to jest fajne w tych zdjęciach. Przedstawiają świat, który oglądany na codzień nie zawsze zachwyca, a na tych fotografiach wygląda on ciekawie i wciąga - aż chce się patrzeć!
Eddie, nie uwierzysz, jak wielką mi Twój komentarz sprawił radość. Piszę dlaczego.
W moich zdjęciach brakuje czynnika "łał". Nie obrabiam zdjęć, moje kadry nie są spektakularne. Nie wiem, z czego to wynika - może z tego, że w gruncie rzeczy nie poświęcam zdjęciom tyle czasu, ile bym chciał. Oceniam moje zdjęcia jako "zwyczajne", w sensie, no, o, może tak. Gdybym był taki zbiór tysiąca zdjęć i wśród nich byłoby tam moje, które oceniam jako najlepsze, to pewno, gdyby ktoś ukladał zdjęcia według swoich preferencji, to pewno znalazłoby się ono - to moje najlepsze zdjęcie - gdzieś pośrodku. Ocenione jako solidne. Ani bardzo złe, ani bardzo dobre.
Tym bardziej więc cieszą mnie tak liczne komentarze w moim wątku. Bo gusta są przecież różne, a zagląda tu tyle osób, które życzliwie wypowiada się na temat fot. Nieprawdopodobne.
Oj niestety za Helmuthem.
Napewno nie jest to zdjęcie mostu, jest on jego częścia ale nie może byc tematem.
OK, nie przekonałem Was. Ja patrzę na to zdjęcie tak: most jest w oddali, jest ogromny w rzeczywistości, a tutaj jest malutki i za mgłą, i biegnie z lewa do prawej, gdzie gubi się w świetle i mgle zupełnie, i zakrzywienie, które ma potęgować rozmiar Ziemi (planety Ziemia :-)). Ale widać to trochę naciągana interpretacja, ale - pozwólcie - będę się jej trzymał (bo nie mam innej) :-)
...to trochę naciągana interpretacja, ale - pozwólcie - będę się jej trzymał (bo nie mam innej) :-)OK! :grin: Mnie ta argumentacja przekonała, szczególnie to drobnym drukiem ;)
PS
+rep :lol:
Pewnie gdybyś napisał " w oddali most Vasco da Gama " inny byłby odbiór zdjęcia. A tak wszyscy wypatrują mostu. :wink:
Oba z Parku Narodów bardzo mi się podobają. Pięknie pokazują fakturę, a gra światła w wodzie nadaje bajkowy klimat.
A most na drugim zdjęciu zamyka jakby plan. A jednocześnie jest tajemniczy, zamglony i znikający za tą mgłą i światłem.
paulozinho
14.02.09, 15:17
Ale ten most w rzeczywistości taki jest: wąski, mało spektakularny (chyba, że mówimy o jego długości) i ginie w obliczu ogromu rzeki Tag (port. Tejo), która w tym miejscu jest piekielnie szeroka. To zdjęcie, IMHO, dokładnie to oddaje.
17km :roll: , taki odcineczek przebiec, fajne wyzwanie.
Mi się fotka podoba, ze względu na fakturę na pierwszym planie (resztki lodu ? ) i obiektyw pod słońce, co daje ciekawe efekty.
Nie próbowałeś z szarą połówką ?
Pzdr
Jestem na nie :roll:
Niby rozumiem o co Ci chodziło ale obrazek do mnie nie gada jak np. poprzedni, z podobnymi formami oczek wodnych co i tu.
Most jest mało wyrazisty, przeszkadza jakaś plama w kształcie łódki bo też jest mało czytelna i przede wszystkim przeszkadzają słoneczne bliki na soczewkach.
Oj, ale przeskok... 66 jest takie nijakie :(
Smerf Maruda
14.02.09, 18:15
Bardzo wszystkim serdecznie dziękuję za komentarze. Zgadzam się z krytycznymi uwagami - most faktycznie nie jest dobrze widoczny, ale ja nie byłbym przecież sobą, gdybym nie dorzucił jakiegoś "ale".
Więc dorzucam.
Jest niewybaczalnym błędem, jeśli fotografia nie ma tematu. Z tym pewno zgodzą się wszyscy. Pamiętajmy jednak, że jest wiele sposobów pokazania danego tematu (tu: mostu). Oczywiście, można go pokazać tak, jak tutaj (http://en.wikipedia.org/wiki/File:Ponte_Vasco_da_Gama.jpg)- w sposób, powiedzmy, domyślny, albo, jak tutaj (http://www.virtourist.com/europe/lisbon/999.htm) - no, po prostu, poprawne zdjęcie mostu. Mam podobne z Edynburga, choć most przecież tam zupełnie inny, ale chyba większość z nas tak właśnie fotografuje mosty :-)
Załączam Wam skan z książki Freemana "Okiem fotografa" (http://www.pstryk.pl/details:7646/ng+okiem+fotografa+michael+freeman). Pisze o fotografowaniu Akropolu. Popatrzcie, na ile sposobów można pokazać Akropol i Partenon. Powiedzcie, co przedstawia osatnie zdjęcie, to na dole strony? Albo to opatrzone numerem 4? A to po prostu jest ten sam obiekt, tylko przedstawiony na różne sposoby.
Być może moje zdjęcie mostu broniłoby się, gdybym wcześniej pokazał zdjęcie tego samego obiektu, na którym widać rzeczony most "troszkę" lepiej. Wówczas, fota 66, jako druga z serii, prezentowałaby Wam coś, co już znacie. I może byście nawet napisali "o, jakie nietypowe ujęcie". Niestety, nie mam takiego zdjęcia. Ale do Lizbony zamierzamy jeszcze wrócić, więc kto wiem, może kiedyś uda mi się takie zdjęcie zrobić :)
Raz jeszcze dziękuję wszystkim za komentarze. Mam nadzieję, że nie ma nic przeciwko, że więcej tu gadania niż zdjęć. Ale ja lubię sobie porozmawiać o zdjęcia, co poradzę.
@kasprzyk: to nie lód, to odpływ :) Szara połówka, tak, to dobre narzędzie, ale ja nawet statywu nie miałem, wszystkie zdjęcia z ręki, to miał być urlop, a nie plener, Ola i tak momentami była na mnie zła, że za dużo czasu poświęcam na pstryki :-)
Smerf Maruda
15.02.09, 12:51
Sintra.
Mała miejscowość pod Lizboną. Jeśli będziecie chcieli odwiedzić jedno tylko miejsce w Portugalii, to powinna to być Sintra.
Poniższe zdjęcie przedstawia ogólny widok na Quinta de Regaleira (http://www.portugalvirtual.pt/_tourism/costadelisboa/sintra/regaleira.html) - dziwny pałac i jeszcze dziwnejszy ogród, zbudowany według magicznych reguł, mających wiele wspólnego z alchemią, przemianami i mistycyzmem. Dziwne to miejsce, powtarzam, ale bardzo piękne i całkowicie unikalne. To nie jest są góry, które wszędzie wyglądają tak samo, to nie są lasy bukowe, czy inne zamki, które, owszem, urokliwe, ale są do siebie podobne. To miejsce jest inne. Polecam odwiedzić.
Zdjęcie zrobione z wysokiej wieży. Wybaczcie spapraną ekspozycję, nie miałem połówki szarej czy jakiejkolwiek innej, a szkoda, bo piorąc pod uwagę mój lęk wysokości, pewna połówka by mi się przydała, oj tak.
67.
http://flickr.com/photos/grouchysmurf/3280361287/
Dynax 7, MAF 28-135, Fuji Provia 100F.
Tylko Sycylia, italiano, pomodore, jedzenie, mammamija, wino. Ale dobrze wiedzieć, cosik więcej - ciekawa rada.
Zdjęcie sprawia wrażenie przeostrzonego, "kaleczy" wzrok - tak odbieram.
Smerf Maruda
15.02.09, 14:07
Tylko Sycylia, italiano, pomodore, jedzenie, mammamija, wino. Ale dobrze wiedzieć, cosik więcej - ciekawa rada.
Do Lizbony nie jest daleko... Dla zainteresowanych: można lecieć via Amsterdam... ;-)
Zdjęcie sprawia wrażenie przeostrzonego, "kaleczy" wzrok - tak odbieram.
To przez ogromną mnogość detali. Lubię ostro, owszem, ale bardziej cenię analogową miękkość i staram się jej nie psuć.
paulozinho
15.02.09, 14:16
Do Lizbony nie jest daleko... Dla zainteresowanych: można lecieć via Amsterdam... ;-)
A od czerwca bezpośrednio Warszawa-Lizbona dzięki portugalskim liniom TAP.
Na zdjęciu wprawne oko wypatrzy jeszcze Palacio Nacional da Pena. Dla niektórych cudo, dla innych koszmarek architektury neoromantycznej ;)
Smerf Maruda
15.02.09, 14:24
Na zdjęciu wprawne oko wypatrzy jeszcze Palacio Nacional da Pena. Dla niektórych cudo, dla innych koszmarek architektury neoromantycznej ;)
Tam, niestety, nie zdążyliśmy, zostawiając sobie coś na raz następny.
Tam, niestety, nie zdążyliśmy, zostawiając sobie coś na raz następny.
Miśku sam sobie zorganizowałeś wycieczkę, czy byłeś przywiazany do grupki z biura ?
Smerf Maruda
15.02.09, 14:29
Miśku sam sobie zorganizowałeś wycieczkę, czy byłeś przywiazany do grupki z biura ?
Sami pojechaliśmy, od początku do końca.
Sami pojechaliśmy, od początku do końca.
Bardzo dobrze, bardzo dobrze, pochwalam.
67- przepiekny zakątek. Ten labirynt ścieżek skąpanych w zieleni do tego na okrasę fantazyjna budowla, a na dokładke na wzgórzu zarys zamku. Zgadzam się z Tobą polubiłbym to zdjęcie i to miejsce.
67 - No Rivendell, jak nic! :)
Smerf Maruda
16.02.09, 10:03
Wiejo, Agulka - podziękowania.
@Agulka: do licha, faktycznie coś w tym jest. Choć Rivendell było słoneczne i pogodne, a ten park trochę bardziej... mroczny. Ale skojarzenia trafne :-)
Smerf Maruda
16.02.09, 20:34
Trochę rzeźb z Sintry, potem przejdziemy do ciekawszych obiektów :-)
Jest słońce, jest flara.
68.
Where's the sun, there's a flare (Portugal 2008) sur Flickr : partage de photos !@@AMEPARAM@@http://farm4.static.flickr.com/3425/3285445818_915080acfb_m.jpg@@AMEPARAM@@3285445818@ @AMEPARAM@@915080acfb (http://www.flickr.com/photos/grouchysmurf/3285445818/)
Dynax 7, 28-135, Fuji Provia 100F.
Zdj.68 - bardzo fajne,ładna gra świateł,koloru i kompozycji.Byc może kiśc grona nieco za mocno 'świeci' ale widac,tak chciałeś to pokazac.
Muszę to powiedzieć. Jesteś mistrzem dobrej kompozycji Smerfie. Świetnie przemyślane kadry. Ze zwykłej rzeczy potrafisz zrobić ciekawe zdjęcie. Ostatnie fajne, żywe, ciepłe jak zwykle dobre.
Pozdrawiam
Jest w tej postaci coś poruszającego w rysach jak i oznakach upływu czasu. Pomimo dość ciasnego kadru świetnie przekazane ciepło tej kamiennej postaci.
Marecki dobrze gada :)
Ba :D Przecież takich obiektów jest na pęczki a tu proszę cyk i jak miło popatrzeć.
Smerf Maruda
16.02.09, 21:48
Jesteście zbyt łaskawi. Dziękuję za miłe słowa. Człowiek to jednak istota łasa na komplementy, obojętnie, jak bardzo nie chce się przed samym sobą tego przyznać.
Dziękuję.
Bardzo ładnie zbudowany klimat zdjęcia. Tylko w prawym dolnym rogu - to flara czy ki diabeł?
Smerf Maruda
16.02.09, 22:12
Flara.
Jestem zbyt leniwy, by zakładać osłonę przeciwsłoneczną ;-)
A właśnie, z innej beczki, czemu wstawiasz takie małe zdjęcia? Z zupełnej ciekawości pytam, jako iż ślepa bywam ostatnio.
Smerf Maruda
16.02.09, 22:40
To dobre pytanie... Na Flickra wstawiam w rozdzielczości 900x600 i chyba skrypty Miecia by je automatycznie skalowały... :-)
Smerf Maruda
17.02.09, 17:07
Mały być większe zdjęcia, będą większe. Jeszcze troszkę z tego samego miejsca.
69.
http://flickr.com/photos/grouchysmurf/3287191281/
Dynax 7, MAF 28-135, Provia 100F.
świetny bokeh jakże nawiązuje do winorośli - podoba się, a co !
Fot.69 (fajny numerek:) ) - tutaj,zbyt mocno wyrwane z kontekstu,MZ.
Następne proszę.;)
Poprzednie dwa podobały mi się, powiedzmy, umiarkowanie.
To archirektoniczne cudo (67) też gdzieś mam na dysku i szczerze powiedziawszy, uważam je za brzydactwo. Całość broni się tylko ciekawymi meandrami drózek wokół.
Następny (70) zupełnie mi się nie podoba. Głowa posągu pokazana tu jest w karykaturalnej perspektywie i bliższa jakiejś abstrakcji niż rzeczywistemu widokowi. Całość tworzy jakby dwa wzajemnie uzupełniające się pola, jakby mandalę z zółto szarego konturu posągu i niebiesko-zielonego tła ale mnie przypomina to bardziej karykaturę mandali niż ją samą :roll:
Ostatnia fotka jednak już bardzo przypadła mi do gustu. Kadr jest ciekawie skomponowany a bokeh ładnie uzupełnia kształty winogron w dłoni posągu.
Smerf Maruda
17.02.09, 22:09
Dziękuję wszystkim.
@rumpel: o to mi chodziło w tej focie, fajnie, że zauważyłeś to, co chciałem pokazać :-)
@e-510: jutro. Posągów wystarczy, dam coś innego. Ale jutro - obiecałem sobie: jeden dzień, jedna fota.
@Wojtek: mandala, do licha, ja nawet nie wiem, co to mandala, to coś z Indiami ma wspólnego czy innym buddyzmem? Nepal? W każdym razie, faktycznie, posąg i tło miały się uzupełniać, fajnie, że to dostrzegłeś. Jestem ciekawy Twoich opinii, bo w końcu tam byłeś przecież. Ale nie mogę dogrzebać się Twoich fot, masz je gdzieś w sieci, cobym mógł sobie je przypomnieć?
paulozinho
17.02.09, 22:11
Ta rzeźba to gdzieś w samej Quinta da Regaleira czy gdzie indziej w Sintrze?
Na ostatnim fajna relacja grona/bokeh.
Smerf Maruda
17.02.09, 22:16
Ta rzeźba to gdzieś w samej Quinta da Regaleira czy gdzie indziej w Sintrze?
Na ostatnim fajna relacja grona/bokeh.
Dzięki za komentarz. Wszystko z ogrodów, póki co.
No tak, mandala to zbyt szerokie pojęcie, mnie chodziło o najprostszą z nich, i najbardziej znaną: Yin yang.
http://img25.imageshack.us/img25/1306/180pxyinyangsvgoc0.jpg (http://imageshack.us)
Twoja fotka mi sie skojarzyła z tym symbolem.
Trochę moich fotek z Portugalii jest porozrzucane po moim wątku i galerii ale z Sintry chyba nie ma nic :roll:
Muszę pogrzebać...
Smerf Maruda
17.02.09, 22:23
Twoja fotka mi sie skojarzyła z tym symbolem.
A, to mówiliśmy o tym samym :-D
Trochę moich fotek z Portugalii jest porozrzucane po moim wątku i galerii ale z Sintry chyba nie ma nic :roll:
Muszę pogrzebać...
Byś podlinkował ten swój wątek, ciężko się do niego dogrzebać...
Byś podlinkował ten swój wątek, ciężko się do niego dogrzebać...
Masz dużo czasu na oglądanie miernych fotek? ;)
Nie będę robił sobie reklamy w twoim wątku, poszło PW.
Fajne zdjęcia. Niektóre cudowne ( bar)
Mam wrażenie, że monitor nie przenosi tych kolorów, które chciałeś pokazać
ech... w epoce przedcyfrowej więcej się myślało i obserwowało a mniej pstrykało...
to też o sobie..
Kaz de Wro
17.02.09, 23:01
Smerf- to tylko gadanie. Niepotrzebnie fotę nr 64 (bar) dałeś już teraz. Jej cały klimat i JAKOŚĆ, no mnie powala, no. Takie działania powinny być karalne ;-)
Smerf Maruda
17.02.09, 23:11
@Rocco: dzięki za linki :-)
@Koriolan: fakt, slajdy powinno się oglądać na ekranie (takim do rzucania, nie ekranie komputera :-)), a odbitki na papierze. Monitor... wiadomo, każdy ma inaczej ustawiony, inne światło, inną temperaturę. A odbitkę powinno się trzymać w ręku. To tak, jak z papierową książką czy choćby i gazetą. Zupełnie inaczej się odbiera z nią obcowanie niż w przypadku czytania tekstu z ekranu. Niby przekaz ten sam, ale jednak ciut inaczej :-)
@Kaz: dzięki, dzięki. Mam nadzieję, że podobnie odbierzesz jeszcze przynajmniej jedną fotę z tego wątku. Pozdrowienia!
69- niezwykle delikatny stan dłoni podtrzymującej grona podkreslony podobnym wydobyciem go z przestrzeni na świetnie przytłumionym tle. Prawdą też jest, że nie robi tak silnego wrażenia jak poprzednie ale też ta delikatność zatrzymuje wzrok na dłużej.
Smerf Maruda
18.02.09, 21:33
Wiejo, bardzo Ci dziękuję za odwiedziny. Twoje komentarze zawsze pozwalają mi odkryć coś nowego w moich zdjęciach. Dziękuje za wnikliwe recenzje :-)
A z kolejnym zdjęciem to jest dziwna sprawa. Bo ja, proszę Państwa, wcale nie inspirowałem się fotografią Pana Macieja (http://www.maciejradtke.pl/piekno_swiata/strona_4/ps18_4.html), z ręką na sercu oświadczam, że nie myślałem o jego zdjęciu, gdy pstrykałem swoją fotę. Ale potem się okazało, że są one do siebie tak bardzo podobne. Widać gdzieś mi musiał w podświadomości osiąść. I dobrze, bo wyszło ładnie.
A fota przedstawia kawałek Palácio Nacional de Sintra.
70.
Imitation is the sincerest form of flattery sur Flickr : partage de photos !@@AMEPARAM@@http://farm4.static.flickr.com/3035/3291191302_4402fcb24e_m.jpg@@AMEPARAM@@3291191302@ @AMEPARAM@@4402fcb24e (http://www.flickr.com/photos/grouchysmurf/3291191302/)
O! To już powrót do starego stylu :D
Ładnie!
Przyjemne zdjęcie, stonowanie podany temat, bez niepotrzebnej ekstrawagancji.
70 jest the best :) Powiesiłabym sobie na ścianie :)
70 jest the best :) Powiesiłabym sobie na ścianie :)
Ja też. I potwierdza się to co pisałem wcześniej. Fajnie to wypatrzyłeś.
Smerf Maruda
19.02.09, 10:35
Dziękuję Wam wszystkim.
@sal: to prawdziwy komplement jest!
@grizz: do starego stylu to chyba płotka brakuje :-)
@Plumek: to się da załatwić.
@marecki: dzięki wielkie, chopaku, dzięki wielkie.
Również byłbym skłonny powiesić to na ścianie.
Dobrze ułożone.
PS
Chyba niepotrzebnie zalinkowałeś fotkę "Czas" bo teraz nie mogę się zdecydować, która wersja bardziej mi się podoba :roll:
Tak często bywa ze znanymi i często fotografowanymi motywami.
Przespię się z tym...
Jak patrzę na zdjęcie nr 70 to ogarnia mnie błogi spokój, jest takie kojące w swoim oddziaływaniu i nie wiem czemu. Przecież jest tam tylko fragment ściany frontowej z wejściem, drzewo i jego cień. Może to ten cień tak działa.
70 jest ładne i spokojne, o i dziękuję za większy format ;) Szkoda, że jakiś imbecyl ścianę pomazał. :evil:
A - i wracając do wcześniejszego - ślicznie Twoja żona wyszła :) (zresztą i zasługa samej modelki :) ).
Smerf Maruda
20.02.09, 10:48
Dziękuję za tak miłe słowa.
Zdjęcia "Czas" jest mega-fajne, zresztą wszystkie zdjęcia MR podobają mi się bardzo, są naturalne, nieprzegięte, wyglądają tak "normalnie", a mimo to mają coś w sobie.
@Mysi: trudno się z Tobą nie zgodzić co do urody modelki :-)
Jedziemy dalej.
Teraz Tomar. Zdjęcie przedstawia budowlę, która pierwotnie była twierdzą templariuszy, potem klasztorem Zakonu Chrystusa. Otoczona pięknymi ogrodami, jest wpisana na listę światowego dziedzictwa UNESCO.
71.
Approaching the Convent of the Order of Christ sur Flickr : partage de photos !@@AMEPARAM@@http://farm4.static.flickr.com/3559/3294902006_7fb4702eea_m.jpg@@AMEPARAM@@3294902006@ @AMEPARAM@@7fb4702eea (http://www.flickr.com/photos/grouchysmurf/3294902006/)
Dynax 7, MAF 28-135, Provia 100F, polar.
Na 71 nie grają mi kolory...
Smerf Maruda
20.02.09, 11:07
Na 71 nie grają mi kolory...
Że nienaturalne czy niedobre połączenie?
Seria z Portugalii świetna. Z przyjemnością obejrzałem dotychczas zamieszczone i bardzo chętnie obejrzę kolejne.
70 - jak najbardziej na TAK!
71 - tutaj akurat przygaszone kwiecie nie gra dla mnie kolorystycznie z zieleniami drzew. Dodatkowo takie połączenie podłamuje zbyt duży kontrast w cieniach. Przy tym błękit nieba jak i zameczek jakby z innej bajki.
Takie trochę "nie twoje" Smerfie. Ale może za bardzo marudzę...
Pozdrawiam
Takie analogowe!
Brakuje mi zielonego :)
Smerf Maruda
20.02.09, 11:30
Seria z Portugalii świetna. Z przyjemnością obejrzałem dotychczas zamieszczone i bardzo chętnie obejrzę kolejne.
Dziękuję. Kolejne będą, jeszcze Was zanudzę, zobaczysz :-)
70 - jak najbardziej na TAK!
71 - tutaj akurat przygaszone kwiecie nie gra dla mnie kolorystycznie z zieleniami drzew. Dodatkowo takie połączenie podłamuje zbyt duży kontrast w cieniach. Przy tym błękit nieba jak i zameczek jakby z innej bajki.
Takie trochę "nie twoje" Smerfie. Ale może za bardzo marudzę...
Kontrast był ogromny, przyznaję, zresztą to widać po tym, co jest na zdjęciu - chmury, cienie w krzewach, nie da się na slajdzie oddać wszystkiego, bo choć jak się poprawnie Provię naświetla, to wyciągnie sporo, ale nie aż tyle. Z dwojga zaś złego lepiej poświęcić szczegóły w cieniach niż w światłach, to przepalony slajd wygląda paskudnie, to znaczy w ogóle nie wygląda, bo jest przezroczysty, tak zwyczajnie.
Zdjęcie jest turystyczne, tak, ale ze względu na kolory, dobrą ekspozycję i - chyba - nietypowy kadr zdecydowałem się je pokazać.
Takie analogowe!
To komplement!
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Brakuje mi zielonego :)
Takiego zielonego zielonego, tak? :-)
Smerf Maruda
21.02.09, 11:55
Wojtku, zgrzeszyłem. Tak, próbowałem (https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?album=1828&pos=29) się inspirować (https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?album=1828&pos=20), ale wyszło mi nieudolnie, a już na pewno nie tak dobrze, jak Tobie.
Mimo to spróbuję.
Schody w zamku w Tomarze.
72.
The shell sur Flickr : partage de photos !@@AMEPARAM@@http://farm4.static.flickr.com/3465/3297254120_2ed2924097_m.jpg@@AMEPARAM@@3297254120@ @AMEPARAM@@2ed2924097 (http://www.flickr.com/photos/grouchysmurf/3297254120/)
Dynax 7, MAF 50/1.7, Fuji Provia 400X.
Chyba wolałbym ostrość na drugim końcu, ale i tak ciekawe.
pzdr
Myślałem, że mam wyłączność na te schody... :-P
Fajne te Twoje :cool:
Robię się zazdrosny...
pzdr
Uważam podobnie. Pierwsze zdjęcie Wojtka, które podlinkowałeś, wyróżnia się ciekawym światłem, niebieską poświatą w centrum kadru, czego tutaj trochę brakuje. I nie wiem, czy kwadrat Wojtka to jednak nie jest lepszy wybór dla tego typu zdjęć. Ciekawe, że w pierwszej chwili pomyślałem, że to zdjęcie liścia, albo jakiejś innej rośliny, jej łodygi. To chyba z powodu tej tonacji, organicznej faktury i ostrości na pierwszym planie, która przywołuje z pamięci ujęcia makro.
O, przypomniałem sobie, że mam podobne, warszawskie próby ze schodami, ale niezeskanowane. Chyba czas to nadrobić.
Pzdr
Z tym kadrem, co nie gra, to po dłuższym wpatrywaniu doszłam do wniosku, że wszystkiemu winne są te przekwitłe kwiaty. Gdyby ich róż był równomierny byłoby uroczo. :wink: A tak jest pół uroczo. :mrgreen:
pzdrWydaje mi się, że problem z ostrością, polega na tym, że żaden koniec nie jest ostry. Ja bym wolał ostrość na pierwszym planie. Koniec znikający w nieostrości, potęguje wrażenie odległości. Zgadzam się z sucharem, że kwadrat były lepszy.
Przyglądam sie i przygladam...
Jest fajnie, zupełnie inaczej niż u mnie i bardzo dobrze.
Ta fotka jest analogowa to widać, miękka, piaskowozłota, łagodna o delikatnych przejściach tonalnych.
Jedyne, co mi w niej przeszkadza, to ciasne skadrowanie u góry i obcięcie części "ślimaka".
Ale, jak to ktoś tu napisał, to Twoja bajka.
I to bardzo ciekawa bajka :)
Smerf Maruda
21.02.09, 17:10
Z tym kadrem, co nie gra, to po dłuższym wpatrywaniu doszłam do wniosku, że wszystkiemu winne są te przekwitłe kwiaty. Gdyby ich róż był równomierny byłoby uroczo. :wink: A tak jest pół uroczo. :mrgreen:
Ach, teraz to widzę. Masz rację, kwiatki się trochę zeschły. Sierpień w końcu, taki ich los :-) Obiecuję, że wrócę tam na wiosnę i strzelę ten sam kadr :-)
Wydaje mi się, że problem z ostrością, polega na tym, że żaden koniec nie jest ostry. Ja bym wolał ostrość na pierwszym planie. Koniec znikający w nieostrości, potęguje wrażenie odległości. Zgadzam się z sucharem, że kwadrat były lepszy.
Kwadrat na pewno byłby lepszy przy tak regularnym obiekcie. Zgadzam się. Ale nie przytnę :-)
Dobrze prawicie wszyscy o ostrości, mój błąd, starałem się umieścić ostry koniec jak najbliżej krawędzi kadru, zapominając jednak o tym, że przy tak małej głębi ostrości o ostrości/nieostrości decydują milimetrowe ruchu aparatu.
Na razie tak musi zostać. Wrócę do Tomaru, poprawię :-)
Dziękuję wszystkim za odwiedziny i liczne komentarze. Pozdrowienia!
Smerfie,tym razem palec idzie w dół. :(
Zdj.70 - dla mnie za mało tu światła albo go za dużo,do tego ani symetrycznie ani nie symetrycznie,czarne dziury też nie wyglądają zachęcająco...Pień drzewa zasłaniający jedną z nich,jest bardzo nie na miejscu.Jestem przekonany,że gdybyś miał więcej czasu,lepiej by to wyszło.
Zdj.71 - kompozycyjnie się broni ale nie w tonalności.Za mało życia w takiej żywej scenie !Na pewno 'suwaczki'w poziomach i krzywych ożywiły by to ładne,pocztówkowe zdjęcie.
Zdj.72 - po zapodaniu dzisiaj zdjęcia Wojtka,trudno mi je ocenic,gdybym nie widział tamtego,powiedziałbym,że to świetne.I wcale nie przeszkadzałaby mi taka a nie inna GO.
Mam nadzieję,że się nie naraziłem zbytnio Waszej Smerfowości ? :)
Dodam tylko,że to oczywiście - MBSZ.
Czekam na następne
Smerf Maruda
22.02.09, 11:22
e-510, tym razem Ci daruję, ale do końca serii o Portugalii musisz serwować już jedynie pochwalne peany. Dam Ci kolejną szansę.
:-)
A bardziej serio.
Dziękuję za odwiedziny i za każdy komentarz, podoba się, czy nie, każda wypowiedź to szansa, żeby pogadać o zdjęciach. A lubię to, jak nic innego :-)
Ostatni detal z Tomaru. Oszczędzę Wam oglądania niedoświetlonych zdjęć korytarzy zamku.
73.
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2009/02/3299925102_1d9593c0d2_o-2.jpg
źródło (http://flickr.com/photos/grouchysmurf/3299925102/)
Zmierzyłem punktowo światło na murze i nie zrobiłem korekty ekspozycji. Zostawiłem żonę - bo już zmierzaliśmy do wyjścia - pobiegłam poprawić naświetlenie. A potem się okazało, że z tych dwóch wersji - mimo, że druga jest naświetlona lepiej i bez przepaleń - wolę tę. I ją publikuję.
Dynax 7, MAF 50/1.7, Fuji Provia 100F.
Usytuowanie klasztoru w Tomarze bajkowe. Budowla skąpana w starannie dobranej oazie zieleni to widok który się zapamięta. Odnośnie zdjęcia to jest to przykład wyboru jakiego trzeba dokonać już w trakcie i jego efekty pozostaną. Zdjęcie bez polara oddało by lepiej zieleń i cienie na pierwszym planie ale szczegóły jasnych partii murów i krawędzie obłoków pozostały by bez wyrazu. Zastosowanie polaru zdecydowanie poprawiło oddanie niansów budowli pogłębiając cienie w zieleni ale jej nie wypaczając. Reasumując podoba mi się. Schody w Tomarze bez opisu wziąłbym za jakiś niezwykły obiekt architektury gdzie zakręcona obłość prowadzi w nieznane. Sposób nietypowego ujęcia i przekazania uważam za atut. 73- z powodu przesilonej wrażliwości przechodzę w stan spoczynku.
Smerf Maruda
23.02.09, 13:46
Przesilona wrażliwość - to określenie mi się podoba :-) Wiejo, pozdrawiam serdecznie.
Jedziemy dalej.
Drugi dzień pobytu w Tomarze przeznaczyliśmy na wizytę w Fatimie. To bardzo dziwne miejsce. W sensie... nie mam nic przeciwko religijności, rozumiem potrzeby ludzi, którzy do Fatimy pielgrzymują, ale mierzi mnie postępowanie tych, którzy w pielgrzymach widzą jedynie potencjalnych naiwnych chętnych do kupienia czegoś z ich badziewnego asortymentu.
Witryna sklepowa na dworcu w Fatimie.
74.
Will buy things to express my piousness sur Flickr : partage de photos !@@AMEPARAM@@http://farm4.static.flickr.com/3615/3302751059_474c782ddb_m.jpg@@AMEPARAM@@3302751059@ @AMEPARAM@@474c782ddb (http://www.flickr.com/photos/grouchysmurf/3302751059/)
Dynax 7, MAF 35-70/4, Fuji Provia 100F.
Ostatnie zdjęcie, w moim odczuciu, jest tylko o krok od bycia świetnym zdjęciem dokumentalnym. Kompozycja jest dobra, nieprzesadnie sterylna, co powoduje, że łatwo tę scenę gdzieś sobie umiejscowić. Brakuje mi jednak jakiegoś mocniejszego akcentu w tej kompozycji, może odrobiny innego koloru niż te, które przeważają, albo figurki znacznie innej od tych, które widać na półkach. Trochę żałuję, że nogi Jezusa na najwyższej półce nie są jedynym elementem w tym kolorze. Gdyby figurka po prawej była biała, nie miałbym zastrzeżeń, a wręcz można by zapewne interpretować to zdjęcia na różne, ciekawe sposoby. Być może, w serii zdjęć, ta praca by się skutecznie obroniła, ale tak samotnie pokazana jest dla mnie jakby nieskończona.
Pzdr
Smerf Maruda
23.02.09, 14:20
Fajnie interpretujesz zdjęcia, Suchar, zgadzam się z Tobą.
Nie mam więcej zdjęć z Fatimy, które byłyby warte w tym momencie pokazania... Niemniej, w tym jednym slajdzie mieści się - według mnie - kwintensencja tego miejsca - z wiąrą to miejsce w moim odczuciu nie ma wiele wspólnego, wszystko co było do skomercjalizowania, już skomercjalizowane zostało. Ostał się jedynie wielki plac przed sanktuarium, który swego czasu Rocco już pokazywał, w świetnych ujęciach, dodajmy.
Nie owijajmy w bawełnę, to odpust.
Komercja i odpust. Twoja fotografia krzyczy to głośno.
Tak jednak jest w dni powszednie. Ludzie (wierzący), którzy odwiedzali Fatimę w niedzielę lub z okazji innej uroczystości mają zapewne inne odczucia. Wspólna modlitwa z tak olbrzymią ilością braci w wierze musi robić wrażenie i pobudzać uczucie uczestniczenia w czymś wielkim i wyjątkowym.
My jednak (z moją lepszą połową) odwiedzilismy Fatimę w dzień powszedni i oboje czuliśmy tylko niedosyt. Brakowało mi tego, co czułem na placu Świętego Marka w Watykanie czy w naszej, rodzimej Częstochowie.
Za to mogłem sobie swobodnie obfotografowac cały plac :)
Widziałem też kilka osób, które okrążały plac na kolanach, pogrążone w modlitwie ale nie miałem śmiałosci ich sfotografować. Wydawało mi się to naruszeniem ich prywatności w tak doniosłej i ważnej dla nich chwili.
Smerf Maruda
25.02.09, 11:23
Wypada się tylko zgodzić z Wojtkiem. Mam dokładnie takie same przemyślenia.
Z Fatimy jedziemy do Coimbry, dalej na północ. Coimbra to miasto uniwersyteckie, urokliwe, z rzeką, z nabrzeża której rozciąga się ładny widok na miasto. A ja szukałem innych widoków :-)
75.
http://flickr.com/photos/grouchysmurf/3308865954/
paulozinho
25.02.09, 12:26
73. i 75. bardzo na tak.
eh... jak mi brakuje widoku swobodnie wiszącego portugalskiego prania... ten naród uwielbia je zostawiać na widoku :)
Nie dojechałem... :cry:
Szkoda bo wygląda na to, że warto było. Takich widoczków jest jeszcze w Portugalii całkiem sporo ale próżno szukać ich w pobliżu hoteli i obleganych plaż.
Fajne, dawaj dalej.
Na ostatnim światło mało korzystne, a szkoda, bo obiekt wart porządnego sfotografowania. Rok temu, w Chłapowie, o 5 rano (robiłem zdjęcia) natknąłem się na wywieszone pranie nad dmuchanym basenem dla małych dzieci. Czyżby oszczędzanie wody? Wyglądało to przezabawnie, więc zrobiłem zdjęcie. Myślałem, że będzie dobre, ale niestety, po wywołaniu przekonałem się, że nie umiem naświetlać Velvii... Taka tam anegdotka, o praniu i slajdach.
Pzdr
Komercyjne figurki świętych doskonale obrazują stan mający miejsce w całym chrześcijańskim świecie i jeszcze o solidnych historycznych tradycjach. To jest prawie a raczej na pewno norma. Widząc taki kadr wiem jaka religia w danym miejscu. Twoje zdjęcie pokazuje, że pomimo komercji może ona mieć jakąś twarz i generalnie nie budzić delikatnie mówiąc zdumienia. Wolę już taką komercję od dmuchanych plastikowych butelek z zakrętką w kształcie korony, czy obrazu świetego z twarzą zblazowanego playboya i innych takich oferowanych w naszych miejscach kultu. Ale dość bo ot się robi. 75- suszące się pranie w pięknym słońcu i lekim wietrze na dość prowizorycznym sznurku. Swojski ale bardzo sympatyczny kadr.
Komercyjne figurki świętych doskonale obrazują stan mający miejsce w całym chrześcijańskim świecie i jeszcze o solidnych historycznych tradycjach. To jest prawie a raczej na pewno norma. Widząc taki kadr wiem jaka religia w danym miejscu. Twoje zdjęcie pokazuje, że pomimo komercji może ona mieć jakąś twarz i generalnie nie budzić delikatnie mówiąc zdumienia. Wolę już taką komercję od dmuchanych plastikowych butelek z zakrętką w kształcie korony, czy obrazu świetego z twarzą zblazowanego playboya i innych takich oferowanych w naszych miejscach kultu. Ale dość bo ot się robi. 75- suszące się pranie w pięknym słońcu i lekim wietrze na dość prowizorycznym sznurku. Swojski ale bardzo sympatyczny kadr.
Jakosc pamiątek zależy raczej od kieszeni pielgrzymów... nie stan chrześcijaństwa...
HrabiaMiod
25.02.09, 21:21
70 i 75. Świetne. Bije z nich spokój, harmonia. Patrzę na 70 i widzę spokojnie, powoli żyjących ludzi. Starców siedzących przed swoimi domami i palących papierosy albo grających w szachy, gospodynie siedzące w oknie, dzieci leniwo kopiące w piłkę, albo odpoczywające w cieniu po grze w tak upalny dzień. Niedaleko znajdują się winnice i wlaśnie dojrzewają winogrona. Powietrze jest gorące, ale nie suche lecz przyjemnie wilgotne. Pachnie latem.
70ka i u mnie mogłaby z powodzeniem wylądować na ścianie. Może razem z 75ką?
W każdym razie zazdroszczę Ci tych dwóch fotografii, Smerfie.
A mi cały czas siedzi w głowie Twoje zdjęcie numer 64 ( w knajpie ). Jest świetne - już drugi raz to piszę ;).
HrabiaMiod
25.02.09, 23:14
pod czy na?:)
O focie w knajpie chyba już pisałem, zachwycila mnie, świetna po prostu. Ale gdybym chcial zawiesić ją na ścianie, to byłoby chyba lekkie nadużycie;)
Smerf Maruda
25.02.09, 23:43
Chciałem znaleźć fragment przewodnika, w którym autorzy porównują liczbę fatimskich plastikowych figurek do liczby produkowanych na potrzeby DisneyLandu figurek Myszki Miki. Obrazoburcze, może, ale Fatima mnie nie urzekła, wręcz przeciwnie. W sensie: cynizm sprzedawców był porażający.
Paulozinho - to Ty wspomniałeś w tym wątku o kontrastach swego czasu, prawda? Pranie z foty 75 suszyło się w odległości 15 minut na piechotę od centrum Coimbry, po drugiej stronie rzeki co prawda, niemniej, nadal blisko. O pustych ulicach Lizbony nie wspomnę, podobnie jak o niszczejących pięknych kamienicach i psich kupach na chodnikach w centrum stolicy. Więc to pranie to właśnie taki kontrast. Z jednej strony to, z drugiej multum pięknych i uroczych miejsc, poczynając od lizbońskich kamiec właśnie, skończywszy na dolinie Douro, która po prostu jest przepiękna (nie mam stamtąd zdjęć, niestety, ale jechaliśmy autobusem do Porto, mijaliśmy tarasy obsadzone winoroślą... widzieliśmy to, może tak i lepiej).
W każdym razie, zarówno Fatima, jak i Coimbra, która poza tym jest pięknym miastem, ale nie mam skanów slajdów, na których widać wspaniałą panoramę miasta, więc ich nie pokażę, więc, powtarzam, Fatima, jak i Coimbra, a w sumie to i cała Portugalia, pozostawia uczucia dość mieszane. Teraz, rzecz jasna, chciałbym tam wrócić, ale pamiętam, że po tygodniu miałem tego kraju leciutko dość. Potem się uodporniłem. Fota, którą zamieszczam poniżej ma jedynie obrazować to, co mówię (i tak, wiem, że jest niefajna, źle skadrowana i tak dalej - ale nie o dobry kadr mi w tym przypadku chodziło) - wydawałoby się, że kraj śródziemnomorski, a w każdym razie umiejscowiany przez wszystkich w kręgu śródziemnomorskiej kultury, winien napawać optymizmem i dawać pozytywną energię. Otóż... nie daje. Atmosfera jest miejscami przytłaczająca. Puste ulice Lizbony o godzinie 22:00 trochę nas smuciły, osobliwie po paru wizytach w Madrycie, w którym życie rozpoczyna się po północy. Czasami w Portugalii jest po prostu... smutno.
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2009/02/3309345839_60809cf9d6-1.jpg
źródło (http://flickr.com/photos/grouchysmurf/)
Dziękuję wszystkim za tak liczne komentarze. e-510 - trochę smutno, że Ci się nie podoba, mojej oceny odnośnie tego zdjęcia jednak Twoja nie zmienia - tytuł wątku do czegoś zobowiązuje.
Hrabio, odnośnie foty 64 - tak, to by było nadużycie :-) W przypadku innych - nie mam przeciwskazań :-)
Smerf Maruda
26.02.09, 00:07
To zdjęcie na pewno broni tytułu tego wątku.
Chyba nie zrozumiałeś tego, co napisałem.
Smerf Maruda
26.02.09, 00:21
Nie za bardzo chcę mi się w to wierzyć, ale to chyba nie miejsce na takie dyskusje...
Smerf Maruda
26.02.09, 08:17
Wiem,wiem Smerfie,tu są zdjęcia,które Tobie się podobają ale to chyba nie znaczy,że nie powinno się wyrazac odmiennego zdania ?
Wszystko można, rzecz jasna, ale chyba źle się wyraziłem: ostatnie zdjęcie podłączyłem do wątku tylko jako ilustrację mojej opowieści, wolałbym, by nie podlegało ono Waszej krytyce, bo się do tego po prostu nie nadaje. I nie, nie broni ono tytułu wątku. I nie, nie jest to zdjęcie kolekcjonerskie, niepotrzebna kpina. Być może nie napisałem tego jasno, powtórzę, więc napisze teraz: ostatnie zdjęcie wstawione jest jedynie, jako ilustracja i, kochani, nie oceniajcie go.
...wydawałoby się, że kraj śródziemnomorski, a w każdym razie umiejscowiany przez wszystkich w kręgu śródziemnomorskiej kultury, winien napawać optymizmem i dawać pozytywną energię. Otóż... nie daje. Atmosfera jest miejscami przytłaczająca. Puste ulice Lizbony o godzinie 22:00 trochę nas smuciły, osobliwie po paru wizytach w Madrycie, w którym życie rozpoczyna się po północy. Czasami w Portugalii jest po prostu... smutno.
Czy Ty byłeś tam teraz, zimą? :roll:
Byłem latem zeszłego roku i po Bairro Alto i Alfamie przełaziliśmy prawie do 1-ej w nocy.
Ruch był całkiem spory...
paulozinho
26.02.09, 09:13
Smerfie, myślę, że podobne uczucia lekkiego zniechęcenia pojawiają się u każdego, kto przebywa w tym kraju troszkę dłużej, by zorientować się, że tzw. trzy "F" (fado, Fátima, futebol) to nie wszystko.
Kontrasty spotyka się tam na każdym kroku. To przykładowe pranie to jeszcze nic. Ja nigdy nie zapomnę wizyty w pięknej katedrze w Porto, w samym historycznym centrum i dosłownie obok suszących się gaci.
Niszczejące piękne kamienice w centrum Lizbony czy Porto to jedno, wszechobecny brud to drugie (myślę, że jeszcze gorsze oblicze). Jednakże nie jest tak, że Portugalczycy tego nie dostrzegają, co jakiś czas czytam o projektach rewitalizacji historycznych miejsc, ale ten naród jest w pewnym sensie podobny do nas - dużo mówi ale zanim zacznie robić... trochę wody w Tagu upłynie ;)
No i jest jeszcze jedna kwestia - podstawy portugalskiego ducha czyli nieprzetłumaczalnego dla nas słowa "saudade" (pewnego typu melancholijnej tęsknoty za czymś utraconym, z lekką nutką nadziei na odzyskanie tego czegoś). Ostatnie graffiti jest w pewnym sensie radykalną ilustracją tego konceptu. No ale to temat na dłuższą rozmowę przy szklaneczce jakieś dobrego wina z Douro albo Dão ;)
Jeszcze tak na szybko - miasta wcale nie pustoszeją wieczorami. Po prostu życie przenosi się do innych dzielnic (w Lizbonie - Bairro Alto i Docas, w Porto - na wybrzeże Oceanu, Avenida do Brasil się chyba nazywa ta ulica).
Pozdrawiam i czekam na więcej fot!
Czy Ty byłeś tam teraz, zimą? :roll:
Byłem latem zeszłego roku i po Bairro Alto i Alfamie przełaziliśmy prawie do 1-ej w nocy.
Ruch był całkiem spory...
O, Rocco mnie wyprzedził :)
Pzdr
Smerf Maruda
26.02.09, 10:27
Byliśmy w sierpniu. W Alfamie było trochę ludzi, Bairo Alto też, w Porto nad rzeką też, owszem, ale to byli turyści. W Madrycie bawią się mieszkańcy, o 22:00 jedzą kolację - no dobra, teraz to się zmieniło - a potem idą się bawić do trzeciej, czwartej. O północy ruch na ulicach nierzadko o północy jest większy niż za dnia. A w Portugalii inaczej...
Ostatnie zdjęcie jest ilustracją z tym się zgodzę. Napis na murze na pewno nie polepsza nastroju. Kolorowe szybki przy balustradzie wnoszą jednak dozę optymizmu a to już Twój sposób widzenia.
Smerf Maruda
27.02.09, 09:11
Dziękuję za komentarze :-)
Figueira da Foz w przewodniku była opisywana jako wspaniały kurort o tętniących życiem plażach, na których zawsze jest mnóstwo ludzi.
To był sierpień, jak pamiętacie, baliśmy się, że nie znajdziemy miejsca do spania, że na plaży nie będzie miejsca, byśmy mogli rozłożyć nasz ręcznik z misiem polo i tak dalej. Hotel zarezerwowałem więc wcześniej, w centrum miasta, właściciel chciał przedpłaty, więc ją zrobiłem (płacąc koszmarną prowizję za przelew!).
Hotel okazał się obskurny, nie przyjmowano kart kredytowych, plaża bardzo ładna, ale następnego dnia, jak się okazało, cały czas lało - sierpień, Portugalia, a tu ulewa! Co mieliśmy zrobić, spakowaliśmy manatki i pojechaliśmy dalej na północ. Ostało się tylko takie zdjęcie...
76.
http://flickr.com/photos/grouchysmurf/3312790491/
Fajna ta Twoja opowieśc ilustrowana w odcinkach :)
Czekam na następny.
Parasol dobrze wkomponowany w kadr, wygląda na sfotografowany z góry.
Z jakiegos tarasu go ustrzeliłeś?
Smerf Maruda
27.02.09, 10:36
Dzięki, Wojtek, parasol leżał sobie na boczku, ustrzeliłem go z poziomu ziemi :-)
...parasol leżał sobie na boczku, ustrzeliłem go z poziomu ziemi :-)Na to nie wpadłem, stawiałem na "z dołu" :)
76 jak 76, na dopełnienie serii ok, jak najbardziej, na pojedyncze foto takie se, bo wiadomo motyw znany. :wink:
Smerf Maruda
4.03.09, 16:37
Dziekuję wszystkim za uwagi.
Z FdF pojechaliśmy dalej na północ, do Porto. Mieliśmy trafić tam tydzień później, ale w związku ze skróceniem naszego pobytu w Figueirze da Foz, wybraliśmy się teraz.
Jakie jest Porto, pewno każdy z Was wie... Wpisane na listę dziedzictwa UNESCO, jest naprawdę urokliwe i inne od wszystkich miast, które mieliśmy okazję oglądać. Z drugiej strony potrafi niemile zaskoczyć, szczególnie, gdy trafi się do starej dzielnicy, której mieszkańcy - być może było to tylko nasze wyobrażenie - nie wydawali się przyjaźnie nastawieni, a może tylko tak wyglądali...
W każdym razie: na początek pocztówka, żelazny most zbudowany przez Teofila Seyriga (ucznia Eiffela) i barki, którymi transportowane było wino z winnic zlokalizowanych w dole rzeki.
Dynax 7, MAF 35-70/4, Fuji Provia.
77.
A postcard from Porto sur Flickr : partage de photos !@@AMEPARAM@@http://farm4.static.flickr.com/3344/3327746591_001c2ee2d5_m.jpg@@AMEPARAM@@3327746591@ @AMEPARAM@@001c2ee2d5 (http://www.flickr.com/photos/grouchysmurf/3327746591/)
Bardzo ładne są te różne odcienie niebieskiego.
Jeśli mogę coś poprawić: Dom Luís I to nazwa mostu (od króla Portugalii Ludwika I). Projektantem mostu był Théophile Seyrig.
Pozdrawiam
Smerf Maruda
4.03.09, 18:00
Ależ jestem badziewnie głupi, dzięki!
Fajnie gra geometrycznie. Wiosla kieruja uwage na most.
"Ostatnio zrobiłem zdjęcie, które mi się podoba" i mi też.
Pozdrawiam
Smerf Maruda
5.03.09, 18:17
A to fajnie :-)
Spacerkiem po Portu, szukam innych widoków.
Dynax 7, MAF 50/1.7, Fuji Provia 100F.
78.
In threes they come sur Flickr : partage de photos !@@AMEPARAM@@http://farm4.static.flickr.com/3663/3331196346_3f906c5879_m.jpg@@AMEPARAM@@3331196346@ @AMEPARAM@@3f906c5879 (http://www.flickr.com/photos/grouchysmurf/3331196346/)
To fajne jest :)
Mogłoby nie być tej studzienki ale nie będę się czepiał ;)
Za "rocco" - to jest fajne :) nie wiem czy krzesełka tak zaaranżowałeś, czy tak stały - ale ładnie się skomponowały - trochę się rymło ;)
Pzdr
77- bogaty w motywy lecz pięknie skomponowany kadr. Pomimo mnogiej ilości obiektów nie czuje sie przeładowania. Wzrok powoli biegnie od sterów łodzi poprzez ich kształty do łuku mostu następnie prostą linią mostu. Do tego świetne przejscia kolorystyczne od głęboko ciemnego niebieskiego wody do prawie białych obłoków podkreślają urok zdjęcia.
78- zupełnie odmienne od poprzedniego przez swoją skromność i prostotę motywu. Zaangażowana optyka delikatnie z tej niewielkiej przestrzeni wydobywa głębię. Trzymasz poziom drogi kolego i jak tylko czas pozwala to zaglądam do wątku. Nie raz mam przestoje ale to już życie.
Taborety, taborety , analogia do "telefonów" Ciechowskiego - tak się mi skojarzyło, po zobaczeniu tego zdjęcia. Oczywiście bardzo mi podpadło to zdjęcie.
Smerfie - mam takie pytanie offtopowe, rozglądam się za analogowym korpusem z AF . Jeśli nie trafię na Pentaxa Z-1p, to na pewno bedę celował w Minoltę . Odpada na pewno Dynax 7 i 9 ( wiem , świetne są, ale za drogie na moją świnkę ). Myślę o ostatnim Dynaxie 60, lub coś z serii 600/800 si - wyprowadź mnie z błędu, jeśli się mylę - lub potwierdź trafny wybór ;).
Smerf Maruda
5.03.09, 21:37
@rocco: podziękowania :-)
@kasprzyk: dzięki :) I nie, nie aranżowałem krzesełek.
@Wiejo: nie wiedziałem, co podoba mi się w focie 77, ale dzięki Tobie umiem już to nazwać :-) Fajnie, że zaglądasz i komentujesz - zawsze miło czyta się Twoje uwagi na temat zdjęć.
@rumpel: również dziękuję :-)
Co do korpusu - miałem kiedyś podobny dylemat i kombinowałem podobnie do Ciebie :-) Z-1p to klasa sama w sobie, był alternatywą do Minolty. No i kosztuje tyle, jeśli nie więcej, co Dynax 7 - wydaje mi się, że możesz nie chcieć go kupić z tego względu. Z wymienionych przez Ciebie najmniej polecam Dynaksa 60 - to niby nowa konstrukcja, ale nie umywa się do starszych, choćby 800si.
Z wymienionych przez Ciebie zdecydowałbym się na 800si z gripem, jeśli nadarzy się okazja, jeśli nie - dokupisz później. 800si jest świetna, używam jej z przyjemnością. W dobrym stanie dostaniesz ją za niewielkie pieniądze. Pomyśleć, że był to aparat dla profesjonalistów swego czasu...
Nadrobiłam zaległóści. Zdjęcia z Portugalii bardzo miłe dla oka. Portugalii nie miałam okazji zobaczyć.
Gratuluję wrażliwosci na wychwytani e niuansów i detali. Twoje zdjęcia charakteryzuje prostota i przejrzystość kadrów ktorą bardzo lubię.
Pozdrawiam:grin:
P.s. podoba mi się 70, bluszcz na malowniczym tynku i pranie na lince:wink:
Smerf Maruda
6.03.09, 15:46
Wanilio, dziękuję. Do Portugalii jest drogra prosta, my jechaliśmy przez Amsterdam, ale wyobrażam sobie, że dla Twojego Pana Kapitana to mała wycieczka z takiego Morza Śródziemnego. A warto!
Spacerujemy dalej po Porto.
Porto, jak wiecie, jest znane z... porto. To wzmacniane wino, specyficzne w smaku, nie każdemu smakuje, mi, powiedzmy szczerze, średnio, chyba, że słodkie, pod suszone owoce. Ale wiem, że są amatorzy. Ktoś z Was?
Na zdjęciu magazyny, w których wino dojrzewa. Dynax 7, MAF 28-135, Fuji Provia 100F.
79.
On the roofs of Porto sur Flickr : partage de photos !@@AMEPARAM@@http://farm4.static.flickr.com/3383/3332396727_944906da92_m.jpg@@AMEPARAM@@3332396727@ @AMEPARAM@@944906da92 (http://www.flickr.com/photos/grouchysmurf/3332396727/)
Lubię porto, jak się więcej wypije fajnie szumi w głowie, podejrzewam że to szum morza. :)
Minimalistyczne zdjęcie, lubię minimalizm.
Pozdrawiam
Dobre :) ALe do k@czego w takich klimatach troszkę Ci jeszcze brakuje ;)
Ćwicz :D
Smerf Maruda
6.03.09, 16:56
No i fajnie, podziękowania!
@grizz: lubię kaczego, ale nie, nie inspirowałem się ani nie próbowałem rywalizować :-)
79- sztorm na Morzu Czerwonym :p
Fajne! :)
Lubię takie fakturki jak na dachu. Kolory niezmiennie będą zachwycać. :)
Smerf Maruda
6.03.09, 20:45
@helmuth: podziękowania, fajne skojarzenie.
@Mysi: a propos fakturek... tak mi się skojarzyło. Wpadłem raz na galerię jakiegoś facia w internecie, o zdjęciach nie warto wspominać, ale sama galeria miała dwie wersje językowe. Wybrałem wpierw polską, przeglądając działy "Pejzaż", "Miasto", "Faktury"... Z ciekawości przełączyłem się na język angielski. Miast "Faktury" stało "Invoices".
:-D
Przyjemny obrazek, bardzo.
Motyw prosty i jednolity utrzymany w jednej tonacji, obraz niesymetryczny a zrównoważony.
Niewiele ma wspólnego z geometrią K@czego, jest raczej Smerfny :)
Miast "Faktury" stało "Invoices".
No popatrz. :grin: Aż sobie zerknęłam do słownika z ciekawości. :wink: Ciekawe "złożenie".
Smerf Maruda
9.03.09, 22:22
Dzięki Wojtek, dzięki, Ania.
Idziemy pod dachy, piwnica Croftów. Ujęcie turystyczne (ale mi przypada do gustu), mieliśmy minutę na zrobienie zdjęć :-)
Minolta Dynax 7, MAF 50/1.7, Fuji Provia 400X.
What was hidden beneath sur Flickr : partage de photos !@@AMEPARAM@@http://farm4.static.flickr.com/3382/3341575239_cf1e9a013b_m.jpg@@AMEPARAM@@3341575239@ @AMEPARAM@@cf1e9a013b (http://www.flickr.com/photos/grouchysmurf/3341575239/)
Ale tam w środku, muszą być łakocie :p
Smerf Maruda
9.03.09, 22:33
Słodkie, wytrawne, drogie i tanie, dla każdego coś miłego :)
Mniam, wejść do takiej piwniczki i zostać (przypomniał mi się film "Gdzie jest generał?" :)), przyjemny widok ;)
Patrzę na te beczki i od razu czuję ten słodko-kwaśny zapach Vinho do Porto unoszący się we wszystkich piwnicznych pomieszczeniach :)
Fajny kadr tych beczułek, wyobrażam sobie taki kadr leciuteńko wyciągnięty a'la hdr żeby cienie ustąpiły i ukazały przepiękną fakturę beczek...
78. Wszystkie linie sie przecinaja, chociaz na pierwszy rzut oka tego nie widac. Dlatego jest dobre. Najdalsze krzeslo ustawieniem burzy kompozycje, wiec dlatego jest bardzo dobre.
79- kojący spokojem geometrii, fakturą dachówek widok. Dodatkowego uroku dodaje pofalowana skosami przestrzeń, gdzie wzrok ładodnie sie prześlizguje z jednego grzbietu na drugi sprawiając miłe wrażenie. Piwnica z beczkami porto oddaje klimat chłodu i ciszy. Ilość beczek pobudza zmysły.
Smerf Maruda
10.03.09, 17:41
Dziękuję wszystkim :-)
@Paulozinho: do licha, nie pamiętam już zapachu. Pamiętam, że w piwnicy było sucho i stała tam taka wiela - naprawdę wielka - kadź/beczka.
@wanilia: niedoświetlone w takim razie, moja wina, usprawiedliwiam się jedynie trudnymi warunkami...
@gibberpl: a to fajny komentarz! Dzięki!
@Wiejo: pobudza, pobudza, a potem przytłumia. Wiadomo, wszystko w nadmiarze szkodzi :-)
Dziękuję raz jeszcze.
Zabieram Was dalej po Porto.
Paulozinho, to Ty wspominałeś o Portugalii jako kraju kontrastów?
Zeszliśmy nieco z turystycznego szlaku, trafiając na starą kamienicę.
80.
Porto off piste sur Flickr : partage de photos !@@AMEPARAM@@http://farm4.static.flickr.com/3127/3343719607_61bba11171_m.jpg@@AMEPARAM@@3343719607@ @AMEPARAM@@61bba11171 (http://www.flickr.com/photos/grouchysmurf/3343719607/)
Minolta Dynax 7, MAF 50/1.7, Fuji Provia 400X.
Takie eksperymentalne, a że ostatnio lubię takie eksperymenty to na plus :lol:
Mogę mieć lamerskie pytanie? :wink: Te ramki przy zdjęciach to od skanowania, czy sam je dodajesz?
Smerf Maruda
10.03.09, 17:44
Dlaczego eksperymentalne?
No fakt, słabo lewą stronę widać... ;-) To dlatego? :-)
Dlaczego eksperymentalne?
No fakt, słabo lewą stronę widać... ;-) To dlatego? :-)
Takie inne, ni to mrok, ni to mocne światło. Ależ masz tempo odpisywania. :lol: Nie zdążyłam wy-edytować postu.
Smerf Maruda
10.03.09, 17:47
Ramki są ze skanowania. Zdjęcia są nieobrabiane - poza przeskalowaniem i wyostrzeniem, czasem poprawą balansu bieli, jeśli rzeczony siadł - i żadne, absolutnie żadne, nie było kadrowane na komputerze :-)
80 - bardzo ciekawe, mi się podoba. Chyba właśnie przez to "wdzierające się" światło.
Smerf Maruda
10.03.09, 18:15
Dzięki, Maro :-)
paulozinho
10.03.09, 19:36
! Moja znajoma mieszkała w kamienicy z podobną klatką schodową tyle, że w Lizbonie. Zawsze jak tam wchodziłem, zastanawiałem się czy schody wytrzymają :) Bardzo ciekawa fota, pomimo ciemnej lewej strony.
Tak, kraj kontrastów, ale takich kontrastów, że chce mi się wracać do nich każdego roku.
klatka schodowa w kamienicy - podoba mi się bardzo to światło. Robi się magicznie...
Oj kusisz mnie do slajdów tymi zdjęciami, oj kusisz ;)
Smerf Maruda
10.03.09, 21:11
@Paulozinho: za wysyko nie wchodziłem. Bałem się, że ktoś wyjdzie, zada kłopotliwe pytanie i mnie sponiewiera, gdy nie usłyszy satysfakcjonującej odpowiedzi :-)
@rumpel: zapraszam, to żaden strach. Jedyne, co potrzebujesz to dobry światłomierz (punktowy w aparacie wystarczy) i jeden artykuł Marka Madeja o naświetlaniu w punkt. Nic więcej :-)
Kaz de Wro
10.03.09, 23:12
Parasol i klatka niezłe, ale ja czekam na ludziki, takie jak w barze ;-)
80- w dość brawurowy sposób światło weszło do klatki i nadało jej subtelnego klimatu. Ubytki tynku w ścianie, wisząca u góry odzież, w połączniu z biegiem poręczy daje specyficzny niemal nierealny widok. Masz wyjątkowy dar przedstawiania pospolitej rzeczywistości w zdjęcia które wciągają odbiorcę.
Smerf Maruda
12.03.09, 17:46
Kaz, Wiejo - dziękuję.
A teraz... najsłodsza słodycz w Porto. Bynajmniej, nie chodzi o wino ;-)
81.
The sweetest thing in Porto sur Flickr : partage de photos !@@AMEPARAM@@http://farm4.static.flickr.com/3626/3349485850_8c3b81b44a_m.jpg@@AMEPARAM@@3349485850@ @AMEPARAM@@8c3b81b44a (http://www.flickr.com/photos/grouchysmurf/3349485850/)
Dynax 7, MAF 50/1.7, Fuji Provia 400X.
Zeszliśmy nieco z turystycznego szlaku, trafiając na starą kamienicę.
Fajne.
Skojarzyło mi się z klimatem ksiązki "Cień wiatru". Co prawda tam była Barcelona ale jakoś tak mi pasuje...
"Najsłodsza słodycz" jest przeurocza :)
Jestem pewny, że nie tylko w Porto.
To twoja osobista muza?
Gdzież więc zdjęcia tej niewiasty z oczami jak studnie?....
Smerf Maruda
12.03.09, 18:24
Fajne.
Skojarzyło mi się z klimatem ksiązki "Cień wiatru". Co prawda tam była Barcelona ale jakoś tak mi pasuje...
"Najsłodsza słodycz" jest przeurocza :)
Jestem pewny, że nie tylko w Porto.
"Cień wiatru" - może faktycznie, to trochę te klimatu. "Zemsta anioła", czy jak to się tam nazywa - nie do strawienia już :-)
Co do słodyczy - dziękuję, przekażę :-)
To twoja osobista muza?
Gdzież więc zdjęcia tej niewiasty z oczami jak studnie?....
Że niby takie zamulone? ;-)
Ze zdjęciami muzy nie ma tak lekko - muszę uzyskać pozwolenie na opublikowanie, nie każde zdjęcie przechodzi tę selekcję :-)
za mało ćwiczysz z modelką :):-P
Smerf Maruda
12.03.09, 20:35
za mało ćwiczysz z modelką :):-P
Czy ja ćwiczę? Ja ćwiczę cały czas.
8)
Podoba się, a jak ;) Te kolorki ze slajdu - mniam.
Dalej będę Cię męczył, choć temat już przerobiłem ale...
Czym skanujesz slajdy, dedykowanym czy jakimś płaszczakiem ? Bo o ile czarno-białymi negatywami nie ma problemu już na podstawowym epsonie, to domyślam się, że tu już na płaszczaku ( choćby v500 ) to już ciężko będzie.
Zdjęcie bardzo przyjemne. Tekst o zamulonych oczach - kapitalny :D
Smerf Maruda
12.03.09, 21:08
Podoba się, a jak ;) Te kolorki ze slajdu - mniam.
Dalej będę Cię męczył, choć temat już przerobiłem ale...
Czym skanujesz slajdy, dedykowanym czy jakimś płaszczakiem ? Bo o ile czarno-białymi negatywami nie ma problemu już na podstawowym epsonie, to domyślam się, że tu już na płaszczaku ( choćby v500 ) to już ciężko będzie.
Fajnie, że Ci się podoba, rumpel.
Skanowanie slajdy płaszczakiem to katorga pozbawiona jakichkolwiek racjonalnych efektów. Płaszczak nie wyciągnie detali z cieni, nie wspominając już o kolorach. Załączane tu slajdy były skanowane przez Kubę z Krakowa (http://skanowanie.com.pl/). Kosztowało (ponad 100 sztuk slajdów), ale efekty mnie zachwyciły.
Zdjęcie bardzo przyjemne. Tekst o zamulonych oczach - kapitalny :D
81- na zdjęciu jest coś co bardziej błyszczy od naszyjnika i kolczyków takim pięknym emanującym blaskiem.
Przedostatnie nie powala, nawet nie rusza. Ale ostatnie, ahhhhhhhhhhh...... - gratuluje ;) - szczęściarz.
Smerf Maruda
13.03.09, 12:39
Podziękowania, chopaki, podziękowania.
uff, jak usłyszałem, że tu o Portugalii to w te pędy ...
80. - jak dla mnie super. Może to być z Porto, jeszcze łatwiej znaleźć ten klimat w Alfamie, ale również na mojej Pradze. Tak czy inaczej patrząc na 80. słychać fado i to w najlepszym brzmieniu Marizy czy Rodrigues :-).
Smerf Maruda
13.03.09, 15:01
Dziękuję Wam wszystkim i każdemu z osobna :-)
Z Porto pojechaliśmy do Bragancy. To takie miałe i bardzo stare miasteczko na północnym wschodzie Portugalii. Gdy wyjeżdżaliśmy z Porto i powiedzieliśmy gospodarzowi, dokąd się teraz udajemy, ten, po pierwsze, zdziwił się, że jedziemy do tak mało turystycznego miejsca, po drugie, ucieszył, gdyż, jak się okazało, z tego miasta właśnie pochodził.
Braganca była ładna, nie jest to, rzecz jasna, miasto o urodzie Coimbry, ani oferujące tyle atrakcji, co Lizbona, ale można tam miło spędzić czas. Interesujący zamek i okolice, a w pobliżu park narodowy, który z braku samochodu zwiedzaliśmy pieszo, co nie było najlepszym pomysłem, zatrzymały nas w miasteczku na dwa dni.
82.
Roofs of Braganca sur Flickr : partage de photos !@@AMEPARAM@@http://farm4.static.flickr.com/3065/3351507814_ac1792a1a6_m.jpg@@AMEPARAM@@3351507814@ @AMEPARAM@@ac1792a1a6 (http://www.flickr.com/photos/grouchysmurf/3351507814/)
Dynax 7, MAF 35-70/4, Provia 100F, filtr polaryzacyjny.
Dla mnie jeszcze lepsze niż to pierwsze z samymi dachami. Może dlatego, że bardziej lubię takie kolorystyczne kontrasty, czyli w tym przypadku dachówka, ściany i niebo. Bardzo przyjemnie dla oka razem się komponują.
paulozinho
13.03.09, 19:07
Wyśmienite kolory!
Ech, w Faro miałem podobny widok jak chodziłem na taras pranie wieszać... chlip chlip ;)
Podoba się faktura dachów, kolory i rozmieszczenie w kadrze. Kolory i kształty mają sympatyczne oddziaływanie.
Wygrzebuję, bo coś dawno nic nie wstawiałeś. :wink:
Smerf Maruda
4.05.09, 19:46
83.
Where the wild grapevine grows sur Flickr : partage de photos !@@AMEPARAM@@http://farm4.static.flickr.com/3608/3398868524_330d60e720_m.jpg@@AMEPARAM@@3398868524@ @AMEPARAM@@330d60e720 (http://www.flickr.com/photos/grouchysmurf/3398868524/)
1. Skończyłem 30-tkę.
2. Zmieniłem pracę.
3. Szukając hobby, które nie wymaga prądu ani znaków ">", znalazłem gry planszowe. Trochę mniej czasu spędzam przed komputerem.
1. Sto lat!
2. Zadowolony?
3. Planszówki rządzą!
Smerf Maruda
4.05.09, 19:51
1. Sto lat!
2. Zadowolony?
3. Planszówki rządzą!
Dziękuję bardzo. Bardzo. Zgadzam się.
Osiem tysięcy postów? Zwariowałeś? Ludzie tyle nie żyją ;-)
83- symboliczne zdjęcie które obrazuje jak niewiele trzeba aby życie rozkwitło. Mam nadzieję, że nowa praca lepsza od poprzedniej. Ja Ci sie Maryo znudzi to częściej zaglądaj bo ten brak jest odczuwalny.
jakie zmiany...,
także ostatnio chciałem się o Ciebie pytać, ludzie przepadają bez śladu, dobrze, że jesteś ;)
pzdr
Stówa misiek ! - jesteśmy umówieni na partyjke ;)
Smerf Maruda
8.05.09, 23:03
Kochani moi! Zmiana jak najbardziej na lepsze, a do tego, śmiesznie, z okien nowej pracy widzę starą :-) Robię to, co lubię i na czym się (trochę) znam, ludzie mili, atmosfera sympatyczna. Jest dobrze.
Z czasem zaś jest gorzej. Chciałbym poświęcać więcej czasu temu przesympatycznemu miejscu, ale słabo mi to wychodzi. Mam nadzieję, że wybaczycie mi, jeśli odwiedzać OC będę bardziej z doskoku niż tak, jak do tej pory - codziennie, a raczej - non stop :-)
Pozdrowienia i podziękowania serdeczne za pamięć.
Mieciu - trzymam Cię za słowo.
Każda zmiana, nawet na lepsze, jest zawsze połączona z poczuciem błędu i dyskomfortu – Arnold Benett
PS. mam grype :|
Kochani moi! Zmiana jak najbardziej na lepsze, a do tego, śmiesznie, z okien nowej pracy widzę starą :-) Robię to, co lubię i na czym się (trochę) znam, ludzie mili, atmosfera sympatyczna. Jest dobrze.
Bardzo mnie cieszy Twoje zadowolenie i dołączam życzenia urodzinowe :)
Z czasem zaś jest gorzej. Chciałbym poświęcać więcej czasu temu przesympatycznemu miejscu, ale słabo mi to wychodzi. Mam nadzieję, że wybaczycie mi, jeśli odwiedzać OC będę bardziej z doskoku niż tak, jak do tej pory - codziennie, a raczej - non stop :-)
Nawet nie żartuj, te pół godzinki dziennie to musisz znaleźć :roll:
Fotki z Portugalii chyba się skończyły ale u Ciebie wciąż jest coś nowego, co z przyjemnością oglądam.
I co teraz? :???:
Smerf Maruda
4.06.09, 21:43
Wieki, wieki.
Jeszcze mi coś zostało, pomęczę Was.
To jest Ria Formosa, park narodowy na południu kraju. Robią tam sól, a w okolicy taplają się flamingi i bociany (widziałem na własne oczy).
84.
Of water and salt sur Flickr : partage de photos !@@AMEPARAM@@http://farm3.static.flickr.com/2460/3595381559_2a8a4af9a2_m.jpg@@AMEPARAM@@3595381559@ @AMEPARAM@@2a8a4af9a2 (http://www.flickr.com/photos/grouchysmurf/3595381559/)
Wieki, wieki...cześć Smerf :)
Ustrojstwo bardzo imponujące :roll:
Oj... słabe to ostanie foto
Oj... słabe to ostanie foto
nie jest takie złe, ostatnio męczą mnie zdjęcia poprawne, ładne, wypucowane i błyszczące
Ale to jest po prostu nieciekawe :P
Czy ta laguna była taka lekko fioletowa? Fotka rzeczywiście nie w twoim stylu nieco ;)
Smerf Maruda
12.08.09, 21:56
Kupiłem sobie skaner do filmów i slajdów. I się nim bawię :-)
85.
Now that I have a scanner sur Flickr : partage de photos !@@AMEPARAM@@http://farm3.static.flickr.com/2466/3814955185_6e602fcc27_m.jpg@@AMEPARAM@@3814955185@ @AMEPARAM@@6e602fcc27 (http://www.flickr.com/photos/grouchysmurf/3814955185/)
Maj tego roku, Giby, Suwalszczyzna. 50-tka, Dynax 7, Fuji Provia 100F.
Boys with toys :wink::grin:
Czy ten fioletowy zafarb to celowo, czy skaner tak "farbuje"?
Piotr Grześ
12.08.09, 22:25
O, a jaki? :)
Zafarb, czy skaner? Bo zafarb ewidentny, podobnie jak w tej fabryce soli.
Smerf Maruda
12.08.09, 22:27
Dziwne, u mnie działa...
(sory, nie widzę, żadnego zafarbu)
Piotr Grześ
12.08.09, 22:29
Widocznie z helmutem mamy byle jakie monitory. Albo provia tak ma.
U mnie też w purpurkę wchodzi :roll:
Smerf Maruda
12.08.09, 22:31
Przy świetle innym niż dzienne slajdy dostają szału.
Podrzućcie jakieś neutralne zdjęcie - może mam coś nie tak z monitorem.
Zafarb, czy skaner? Bo zafarb ewidentny, podobnie jak w tej fabryce soli.
skaner, zafarb widzę też :???:
Piotr Grześ
12.08.09, 22:39
Tu masz myślę całkowicie neutralne.
http://img198.imageshack.us/img198/3193/ola4.jpg
Smerf Maruda
12.08.09, 22:44
U mnie też jest neutralne. Ale na swoim zafarbu nie widzę :/
Tu masz myślę całkowicie neutralne.
http://img198.imageshack.us/img198/3193/ola4.jpg
Piotrze Grzesiu...jakie neutralne! :shock: Ty wiesz jak takie zdjęcie...wpływa na emocje? :wink:
Sorry Smerfie...u mnie też na różowo :(
Smerf Maruda
12.08.09, 22:50
Dobra, niech będzie, że jest różowe. Był zachód, musi być różowe.
A jutro zapisuję sie do okulisty ;)
Provia chyba ma takie specyficzne zabarwienie może skaner podkreślił te własności?
kowalikster
12.08.09, 23:26
Fiolet jak z denaturatu za 3,5 zł.
Smerf Maruda
24.09.09, 19:16
Nie wiem, czy dociągnę do setki. Czasem jeszcze coś pstryknę, ale to wszystko bardziej na użytek własny niż do pokazywania. Taki los.
86.
Black beauty sur Flickr : partage de photos !@@AMEPARAM@@http://farm3.static.flickr.com/2481/3948876268_d6b476d284_m.jpg@@AMEPARAM@@3948876268@ @AMEPARAM@@d6b476d284 (http://www.flickr.com/photos/grouchysmurf/3948876268/)
87.
Lines and angles sur Flickr : partage de photos !@@AMEPARAM@@http://farm3.static.flickr.com/2554/3951135808_25e445b00c_m.jpg@@AMEPARAM@@3951135808@ @AMEPARAM@@25e445b00c (http://www.flickr.com/photos/grouchysmurf/3951135808/)
Wszystko Provia 100F, skanowanie własne.
Nie marudź. Miodne kolory.
Nie wiem, czy dociągnę do setki.
duże wymagania, ja chociaż chciałbym 80-tki dożyć :-P
ładne fotki
Ładne te ostatnie dwa zdjęcia. I te kolorki :)
No pewnie, ze fajne fotki. Czasami mniej jest lepiej!:mrgreen:
....ten skuterek na 86 to Aprilla....wiem bo mam taki sam tylko niebieski.......tez bede musiala go kiedys sfocic:grin:
Ciężko coś powiedzieć. Takie zwyczajne zdjęcia(ostatnie dwa), bez cycków itd. :)
Mimo wszystko przyciągają uwagę, a to dla mnie jest najważniejsze. Jakoś to osiągasz.
HrabiaMiod
25.09.09, 01:05
Nie marudź, mistrzu.
Pierwsze jest magiczne. Kadr, taki spokojny, pełen harmonii, skuter jakiś taki majestatyczny. Kolory miód, malina. Ach.
pozdrawiam
przez ciebie w koncu kupie te kolorowe filmy.... kusisz niemilosciernie... ;)
PS
skuter do galerii poprosze.
PS II
skuterek to pelny kadr, czy cos uciales? jak masz szerzej, to ja chetnie.
pierwsze bardzo ładnie, nie marudź.
Smerf Maruda
25.09.09, 08:59
Cześć.
Dziękuję wszystkim.
Oba kadry są z Rygi, maj tego roku, tak gwoli uzupełnienia.
Kadrów innych nie mam - nie kadruję zdjęć, przycinam je jedynie do formatu 3:2, nie wiedzieć czemu klatki czasem tej proporcji nie trzymają.
Raz jeszcze dziękuję.
Bardzo ładne te ostatnie dwa zdjęcia.
Smerf Maruda
28.09.09, 16:02
Dziękuję raz jeszcze. Kolejne - nie wiem, czy nie ostatnie - z Rygi. Malarz i jego modelka :-) Provia 100F, Dynax 7, bodajże pogardzana 50/1.7.
88.
The Painter and His Model sur Flickr : partage de photos !@@AMEPARAM@@http://farm3.static.flickr.com/2522/3956320666_f6efe4e8b5_m.jpg@@AMEPARAM@@3956320666@ @AMEPARAM@@f6efe4e8b5 (http://www.flickr.com/photos/grouchysmurf/3956320666/)
Kaz de Wro
29.09.09, 22:22
Foty z Provia 100F podobają się.
Czekam na więcej.
Pozdrawiam
To ostatnie jakoś nie trafiło do mnie. Brak mu spokoju emanującego z innych Twoich prac.
Ostatnio coś mały ruch tutaj panuje a szkoda. Ostatnie ciekawe niebieskości i ogólnie podoba mi się za zimną tonację. Czy jakieś "wiejskie" zdjęcia będą w najbliższym czasie, bo ostatnio pasiekę fotografowałem i mi się autentycznie klimat z Twoimi zdjęciami skojarzył, ale zobaczymy co z tego wyjdzie.
Rafał Czarny
30.09.09, 11:32
Smerf wypalił się fotograficznie, powiesił aparaty na haku. Szkoda.
Dobrze że z tego wypalenia powiesił tylko aparat na haku a nie się powiesił, to może jeszcze coś będzie wrzucał.
Smerf Maruda
12.10.09, 22:33
Dziękuję.
Coś czasem jeszcze pstryknę.
Na razie... banał turystyczny.
89.
Of blue and orange sur Flickr : partage de photos !@@AMEPARAM@@http://farm4.static.flickr.com/3523/4005451047_e04c174af1_m.jpg@@AMEPARAM@@4005451047@ @AMEPARAM@@e04c174af1 (http://www.flickr.com/photos/grouchysmurf/4005451047/)
Fuji Provia 100F, MAF 50/1.7.
HrabiaMiod
13.10.09, 01:58
Oł meeen, no jak zwykle pojechałeś z kolorami. Kadr też ładny, linia tego wodospadu fajnie oprowadza oko. Gdzie to? Piękne miejsce.
Smerf Maruda
13.10.09, 06:59
Dzięki :)
Banał turystyczny, bo to Pamukkale w Turcji, moment przed zachodem słońca.
Smerf Maruda
13.10.09, 18:43
No to jeszcze.
90.
Of blue and orange sur Flickr : partage de photos !@@AMEPARAM@@http://farm3.static.flickr.com/2583/4008219981_507c13ae7e_m.jpg@@AMEPARAM@@4008219981@ @AMEPARAM@@507c13ae7e (http://www.flickr.com/photos/grouchysmurf/4008219981/)
To samo miejsce, troszkę później, a może wcześniej. Światło zmieniało się szybko bardzo.
Fuji Provia 100F, Dynax 7.
Ach! Druga wersja wymiata :D
O tak! Druga wersja piękniejsza.
Smerf Maruda
13.10.09, 19:09
W fotografii jednak chodzi tylko i wyłącznie o światło. Cała reszta jest nieistotna.
Dzięki.
a dużo w trym prawdy co piszesz
pzdr
Zarówno pierwszy banał jak i drugi robią wrażenie. Świetne ujęcia o dużej plastyce. Na drugim okolica daje świetne uzupełnienie z tym, że na pierwszym tak wyeksponowany motyw też zachwyca.
Pierwszy banał mi się podoba, a drugi bardzo mi się podoba.
Edit: wracam i wracam do tego drugiego i podoba mi się coraz bardziej :)
Smerf Maruda
14.10.09, 09:17
Podziękowania.
Na razie dam Wam spokój - muszę poramkować resztę slajdów. I tak fajnych zdjęć już nie mam :-)
Smerf Maruda
14.10.09, 21:53
Pierwsze obrobione zdjęcie w tym wątku, przepraszam.
To poniżej to niebieski kanał z Provii 400X.
91.
Like jewels sur Flickr : partage de photos !@@AMEPARAM@@http://farm3.static.flickr.com/2504/4012353404_7a985ff0b2_m.jpg@@AMEPARAM@@4012353404@ @AMEPARAM@@7a985ff0b2 (http://www.flickr.com/photos/grouchysmurf/4012353404/)
MAF 50/1.7.
Na zdjęciu widać wnętrze Błękitny Meczet w Stambule.
Nie trafia do mnie. "Płaska" ta czerń.
Smerf Maruda
14.10.09, 22:01
Czarna dziura jak diabli, Ilford to to nie jest.
Wyobrażam sobie jaki efekt był w środku jak światło z okien zagrało po wejściu. Być może się mylę, ale błyśniecie wewnątrz dało by chociaż kontury ścian i zredukowało czerń pomiędzy oknami u góry a tymi niżej.
No to jeszcze.
90.
http://farm3.static.flickr.com/2583/4008219981_2121dd6e59_o.jpg (http://www.flickr.com/photos/grouchysmurf/4008219981/)
To samo miejsce, troszkę później, a może wcześniej. Światło zmieniało się szybko bardzo.
Fuji Provia 100F, Dynax 7.
To jest czysta poezja. Piękne zdjęcie, gratuluję
Smerf Maruda
28.10.09, 18:28
Stare dzieje... Niemniej, dziękuję bardzo.
Stare dzieje... Niemniej, dziękuję bardzo.
Co tam u Ciebie ?
Druga Turcja jeszcze piękniejsza.
Smerfie brakuje tu Ciebie :grin:
Smerf Maruda
28.10.09, 22:32
U mnie nic się nie dzieje. Wstaję rano, idę do pracy, potem nie pamiętam, co się dzieje, wracam z pracy, przytulam żonę, idę spać.
Nie ma ktoś schroniska w górach na sprzedaż? Chciałbym sobie kupić.
@Wanilio: :cool: