PDA

Zobacz pełną wersję : Nowy Gimp 2.9.3 na Linuxie

Bodzip
1.07.16, 08:42
Zacznę od tego, że nie każdego stać na PS.
Od samego początku pracuję na Gimpie i tylko na Gimpie.
Wiem, że w tym przypadku moja rada będzie dotyczyła Linuxowców - więc bardzo wąskiej grupy użytkowników, którzy nie dość że pracują na Gimpie to jeszcze o zgrozo na Linuxie :mrgreen:
...
W repozytoriach większości dystrybucji Linuxa nie ma jeszcze wersji 2.9 Klasyką jest wersja 2.8.14 lub nowsza 2.8.16
Nowa wersja opiera się głównie na nowych bibliotekach gegla, które poprawiły lub wręcz wyniosły na bardzo wysoki poziom obróbkę grafiki. Poziom ten jest porównywalny, lub w niektórych przypadkach przewyższa znane i drogie programy Windowsowe.
...
Użytkownicy dystrybucji Ubuntu nie powinni mieć problemów z zainstalowaniem. Wystarczy dodać do /etc/apt/sources.list repozytorium PPA, zaktualizować apta i po prostu zainstalować. Koniec, kropka :)
Gorzej będą mieli użytkownicy innych dystrybucji: Debian, Mandriwa, Gentoo. Nawet repozytoria unstable nie posiadają gotowych, skompilowanych dla tych dystrybucji pakietów. Należy więc radzić sobie samemu.
Proces kompilacji opiszę na podstawie dystrybucji Debiana.
Samego procesu kompilacji nie będę opisywał, ponieważ kto siedzi w Linuxie to powinien to wiedzieć.
Pakiety źródłowe pobierzeby z git'a.
Aby wykorzystać repozytorium git'a, musimy włączyć jego obsługę:

aptitude install git lub apt-get install git

Kompilacja Gimpa jeśli korzystamy z wersji testing lub unstable jest dużo prostsza, gdyż pracujemy praktycznie na najnowszych pakietach systemu. Między innymi na najnowszych bibliotekach. Ale nie wszystkich o czym trzeba pamiętać.
Kłopot zaczyna się, gdy chcemy mieć najnowszego Gimpa na stabilnej wersji systemu operacyjnego.
Dlatego tu to opiszę.

Pobieramy niezbędne pakiety źródłowe:

git clone git://git.gnome.org/babl
git clone git://git.gnome.org/gegl
git clone git://git.gnome.org/gimp
git clone git://git.cairographics.org/git/pycairo
git clone git://git.gnome.org/libmypaint
Potrzebny jest jeszcze pakiet json-glib-1.0.2 który trzeba ściągnąć, rozpakować i skompilować
Można go pobrać ode mnie: http://46.149.221.143/owncloud/public.php?service=f … 0bbbd1d144f8d

Na koniec jedna mała rada. Czasami ./autogen.sh nie zadziała dokładnie do końca, pomimo, że mamy wszystkie zależności i użyte wszystkie prefiksy.
Jest w katalogu klasyczny plik /.configure z którego warto skorzystać.

A tak to wygląda:

https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://46.149.221.143/owncloud/index.php/apps/files_sharing/ajax/publicpreview.php?x=1920&y=988&a=true&file=zrzut2.png&t=54381d8a9addd746a54e3557db4db961&scalingup=0)

Jan_S
1.07.16, 17:25
Musisz rozdać trochę punktów innym użytkownikom zanim będzie można przyznać punkty Bodzip.

a ktoś się podobno deklarował że jak kupi Olympusclub to pewne rzeczy naprawi :/

---------- Post dodany o 17:25 ---------- Poprzedni post był o 17:16 ----------

Użytkownicy dystrybucji Ubuntu nie powinni mieć problemów z zainstalowaniem. Wystarczy dodać do /etc/apt/sources.list repozytorium PPA, zaktualizować apta i po prostu zainstalować. Koniec, kropka :)

ok. a jak dokładnie to zrobić? tzn. jaka jest ścieżka do tego repozytorium?

Bodzip
1.07.16, 17:45
Cześć Janku :)
Masz ścieżkę:

sudo add-apt-repository ppa:otto-kesselgulasch/gimp-edge
sudo apt-get update

potem

sudo apt-get install gimp gimp-gmic gimp-plugin-registry

=====================
Potem trzeba wyczyścić repo aby w pozostałych pakietach systemu nie namieszało:

sudo apt-get install ppa-purge
sudo ppa-purge ppa:otto-kesselgulasch/gimp-edge

Opis: -->> http://www.webupd8.org/2013/10/gimp-29-210-development-builds.html

---------- Post dodany o 17:45 ---------- Poprzedni post był o 17:42 ----------

Kurde, skrypt forum zmienia

ppa:otto na mordki, ale w opisie jest prawidłowo.

Jan_S
1.07.16, 17:58
właśnie tak się zastanawiałem czy to o kociołek z gulaszem chodzi...

wielkie dzięki, idę testować :)

Bodzip
1.07.16, 18:00
Potem jak zainstalujesz powiem jak dodać pluginy *.scm (fxfoundry i script-fu) bo jest inna ścieżka.

Jan_S
1.07.16, 18:11
FX-foundy i script-fu u mnie się przeniosło ze starej wersji... mam nadzieję / wrażenie że w całości

z ciekawostek, widzę opcję wyboru 8/16/32/64 bitów precyzji... ale to trochę za dużo jak na mój komputer

Bodzip
1.07.16, 18:18
FX-foundy i script-fu u mnie się przeniosło ze starej wersji... mam nadzieję / wrażenie że w całości

z ciekawostek, widzę opcję wyboru 8/16/32/64 bitów precyzji... ale to trochę za dużo jak na mój komputer
Da radę. Wczytujesz tiffa 32 bitowego, obrabiasz, skalujesz i eksportujesz jako 8 bit jpg.

Do skalowania użyj lohalo
do obróbki - np. prostowanie, użyj nohalo.

Fantastyczne narzędzie nie powodujące schodkowania na skośnych liniach.

---------- Post dodany o 18:18 ---------- Poprzedni post był o 18:15 ----------

I jeszcze Janku - nowy Gimp nareszcie nie wycina exifów

Jan_S
1.07.16, 18:29
z tym czyszczeniem repozytoriów to chyba o jeden most za daleko, przywróciło mi poprzednią wersję

Bodzip
1.07.16, 18:34
z tym czyszczeniem repozytoriów to chyba o jeden most za daleko, przywróciło mi poprzednią wersję
Dziwnie to Ubuntu działa :shock:

Jan_S
1.07.16, 18:41
ale działa... przywróciłem nową wersję... trochę dziwnie wygląda, ale się przyzwyczaję. Będę próbował ją polubić. Zobaczymy czy się uda.

Na razie, jeszcze raz wielki dzięki za poradę!

MaciekMG
2.07.16, 19:37
Chyba jednak

Revert the changes

If you want to go back to the stable GIMP version (purge the GIMP 2.9 development builds PPA and downgrade GIMP), use the following commands:

sudo apt-get install ppa-purge sudo ppa-purge ppa:otto-kesselgulasch/gimp-edge

działa tak, że odwraca zmiany, tzn. wraca GIMPa do poprzedniej wersji ( 2.8.x ) która była poprzednio zainstalowana?

Bodzip
2.07.16, 20:08
Chyba jednak

Revert the changes

If you want to go back to the stable GIMP version (purge the GIMP 2.9 development builds PPA and downgrade GIMP), use the following commands:

sudo apt-get install ppa-purge sudo ppa-purge ppa:otto-kesselgulasch/gimp-edge

działa tak, że odwraca zmiany, tzn. wraca GIMPa do poprzedniej wersji ( 2.8.x ) która była poprzednio zainstalowana?
Aaaa widzisz.
W Debianie jak dodam obce repozytorium, potem je zachaszuję i wyczyszczę cache apta to mi już nic nie przeszkadza. Oczywiście trzeba pilnować zależności.
Raz tylko spróbowałem Ubuntu i uciekłem tak szybko jak tylko mogłem :)

MaciekMG
2.07.16, 20:26
Debiana próbowałem dawno, dawno temu na Amidze. Potem przez lata Win 98, później (aż do niedawna) XP, kilka prób z Ubuntu na starym laptopie i ostatnio staram się dać radę z Ubuntu 15.04. Na razie się udaje, a że podszczułeś z tą nową wersją GIMPa, to od dziś mam ją też i ja https://forum.olympusclub.pl/images/smilies/icon_wink.gif
------------------
Zresztą na starej maszynie mam poprzedniego GIMPa, to w razie potrzeby będę miał porównanie.

And.N
3.07.16, 06:22
Aaaa widzisz.
W Debianie jak dodam obce repozytorium, potem je zachaszuję i wyczyszczę cache apta to mi już nic nie przeszkadza. Oczywiście trzeba pilnować zależności.
Raz tylko spróbowałem Ubuntu i uciekłem tak szybko jak tylko mogłem :)
Podziwiam zacięcie, cierpliwość jak i wiedzę, odnośnie Linuxa. Dla mnie system ma być zainstalowany i później o nim zapominam (tak mam w Win7 64 bit). To tylko narzędzie do używania programów i w samym systemie nic nie robię poza okresowym "sprzątaniem" i defragmentacją dysków.

... Wczytujesz tiffa 32 bitowego, obrabiasz, skalujesz i eksportujesz jako 8 bit jpg.
Że się czepne, chyba miało być wczytujesz tiffa 16 bitowego. Nie zauważyłem aby w wywoływarkach RAW był możliwy eksport to tiffa 32 bit. Chyba, że Darktable ma taka możliwość. Z drugiej strony RAW ma 12 bit. (niektóre puszki 14 bit.) głębie koloru i nie ma potrzeby moim zdaniem obrabiać w więcej niż 16 bit.

PS. W Zonerze są opcje 24 i 48 bitów, ale to odpowiada 8 i 16 bitów w innych programach (np. PS, LR, DxO). Są różne oznaczenia, ale głównie przyjęło się 8 i 16 bit.

Bodzip
3.07.16, 07:30
Że się czepne, chyba miało być wczytujesz tiffa 16 bitowego. Nie zauważyłem aby w wywoływarkach RAW był możliwy eksport to tiffa 32 bit. Chyba, że Darktable ma taka możliwość. Z drugiej strony RAW ma 12 bit. (niektóre puszki 14 bit.) głębie koloru i nie ma potrzeby moim zdaniem obrabiać w więcej niż 16 bit.

PS. W Zonerze są opcje 24 i 48 bitów, ale to odpowiada 8 i 16 bitów w innych programach (np. PS, LR, DxO). Są różne oznaczenia, ale głównie przyjęło się 8 i 16 bit.
Pomyliłem oczywiście. I fakt, Darktable ma możliwość eksportu do 32 bit.

177636