PDA

Zobacz pełną wersję : Euro 2016 - z Olympusem na stadion??

flaa
27.06.16, 20:53
Witajcie,
pakuję się na wyjazd do Marsylii na mecz Polaków i oczywiście biorę ze sobą sprzęcik foto.
Mam jednak jedną niewiadomą. Czy ryzykowac wejście z zestawem E-M5 + Lumix 20/1,7 czy zostawić w hotelu? Chodzi o samo wejście ze sprzętem na mecz. Teoretycznie nie wolno wnosić profesjolanego sprzętu, ale.........
Miał ktoś z Was może przyjemność na mecze turniejowe wchodzić ze sprzętem, nazwijmy to półprofesjonalnym??

szafir51
27.06.16, 21:32
Mirek

Na Euro 2012 we Wrocławiu nie można było wnosić "profesjonalnego" aparatu. Za taki uznawano aparat z wymienną optyką. Decyzja należała do ochroniarza. I nie są to jakieś polskie widzimisię tylko wytyczne UEFA.

Myślę, że do E-M5 z naleśnikiem nikt się nie przyczepi.

Mirek54
27.06.16, 21:39
Mirek

No masz racje.Teraz poczytalem.Kurde,jak ten czas leci.To ja 25 lat temu tym canonem focilem

And.N
27.06.16, 22:42
Witajcie,
pakuję się na wyjazd do Marsylii na mecz Polaków i oczywiście biorę ze sobą sprzęcik foto.
Mam jednak jedną niewiadomą. Czy ryzykowac wejście z zestawem E-M5 + Lumix 20/1,7 czy zostawić w hotelu?...
Tylko co można "zdziałać" taką ogniskową obiektywu...To już chyba lepszy byłby kompakt z dużym zoomem

Matick7
27.06.16, 23:32
Można fotografować kibiców z taką ogniskową i wiele innych rzeczy poza piłką ; )

Może uda nam się zobaczyć w Marsylii, też jeszcze nie wiem co z aparatem zrobić ; )

fret
28.06.16, 07:33
Można oddać klimat imprezy :)

szafir51
28.06.16, 08:21
20-tka jest naprawdę uniwersalna. Wiadomo, zbliżeń piłkarzy się nie zrobi, ale można robić dalekie plany przeciwległej trybuny, boiska, można robić zbliżenia cieszących się kibiców. Zazdroszczę okazji, życzę wielu emocji i udanych zdjęć.

flaa
28.06.16, 08:37
Tylko co można "zdziałać" taką ogniskową obiektywu...To już chyba lepszy byłby kompakt z dużym zoomem

Chodzi głównie o oddanie klimatu i jakąś małą relację z wydarzenia przed i w czasie meczu. Samych piłkarzy itp. nie zamierzam tym maleństwem "ściągnąć" :P

szafir51
28.06.16, 09:44
Panowie, nie ma co robić z igły widły :) Wszyscy się zgodzimy, że przepis durnowaty. Dura lex sed lex - albo rezygnujemy albo kombinujemy. Wg mnie, jeżeli na zdjęciach nie zarabiamy to dlaczego nie można wnieść swojego aparatu?
No i z tą wymienną optyką - Panasonica GM1 z 20/1.7 nie można, ale np. FZ300 można, bo "kompakt"?

Koriolan
28.06.16, 10:42
To może się wypowiem.

Zwykle możliwość lub nie wniesienia sprzętu zależy głownie od czegoś, co nazwałbym aktualnym poziomem paranoi.
Wielokrotnie fotografowałem na Camp Nou aparatem z wymienną optyka, czego dowody są w moim wątku zdjęciowym.
Natomiast podczas ostatniego wyjazdu w listopadzie- dwa tygodnie po Paryżu- w ogóle nie brałem dużego aparatu i słusznie.
Odbierali nawet niewielkie torebki , a kolejka do stadionowego depozytu była na przeszło godzinę.
Zwykle z nerką foto wchodziłem bez problemu

jkr
28.06.16, 12:07
Pewnie po tych atakach terrorystycznych są ostrożni, w aparacie też można ukryć ładunek wybuchowy, ale czy to coś da, tracą jak zawsze niewinni.

Koriolan
28.06.16, 12:12
Chodzi głównie o oddanie klimatu i jakąś małą relację z wydarzenia przed i w czasie meczu. Samych piłkarzy itp. nie zamierzam tym maleństwem "ściągnąć" :P
Moim zdaniem potenchjalne problemy nie są warte uzysku- na sam stadion weź niewielki kompakt i masz spore szanse zrobić podobne , jeśli nie lepsze zdjęcia.
Stałoogniskowy obiektyw, w sytuacji gdy w zasadzie masz niewielkie możliwości zastosowania zooma nożnego, jest raczej problemem niż zaletą.

Janeczek
28.06.16, 15:20
Witajcie,
Mam jednak jedną niewiadomą. Czy ryzykowac wejście z zestawem E-M5 + Lumix 20/1,7 czy zostawić w hotelu? Chodzi o samo wejście ze sprzętem na mecz. Teoretycznie nie wolno wnosić profesjolanego sprzętu, ale.........
Miał ktoś z Was może przyjemność na mecze turniejowe wchodzić ze sprzętem, nazwijmy to półprofesjonalnym??

Ryzyk fizyk.
Kilka meczykow miedzynarodowych zaliczylem ale jako reporter:) Za to nawet jako reporter na trybune wejsc ze sprzetem nie moglem.
Mysle, ze moze byc ciezko, beda pewnie banowac wszystko, ktore nie wyglada jak malpka.

Sugeruje malpke typu superzoom.

pozdroofka

PS
Drzyj ryja i majtaj recami milo bedzie poogladac:)

Koriolan
28.06.16, 15:57
PS
Drzyj ryja i majtaj recami milo bedzie poogladac:)
Jak przy piłce będzie Krysztianu, to krzycz "Meesssi, Meessii"- wk.. go to niesłychanie.
I nie rzucaj bananami w Pepe, nie wolno karmić zwierząt na boisku :P

Janeczek
28.06.16, 17:03
Sasiadu,

mysle, ze taki Krystianu bedzie najdebest, tak dla rozluznienia:)

https://www.youtube.com/watch?v=QwaVpWszatQ

andre andre!!!:)
cala saaalaaa!

pozdroofka:)

Matick7
28.06.16, 18:20
Dokopałem się do regulaminu oglądania meczy na stadionie podczas Euro 2016

http://www.uefa.com/MultimediaFiles/Download/competitions/Ticketing/02/25/56/31/2255631_DOWNLOAD.pdf

Można wnosić aparaty i kamery, jeżeli korzystamy z nich tylko dla użytku prywatnego, nie można transmitować meczu przy ich użyciu, torba w której niesiemy musi mieć maksymalne wymiary 25x25x25cm, żeby zmieścić się pod krzesłem.

jkr
28.06.16, 19:13

http://www.uefa.com/MultimediaFiles/Download/competitions/Ticketing/02/25/56/31/2255631_DOWNLOAD.pdf

Można wnosić aparaty i kamery, jeżeli korzystamy z nich tylko dla użytku prywatnego, nie można transmitować meczu przy ich użyciu, torba w której niesiemy musi mieć maksymalne wymiary 25x25x25cm, żeby zmieścić się pod krzesłem.Regulamin UEFA jedno, a stadion jako jednostka może mieć swój.

flaa
28.06.16, 20:16

Można wnosić aparaty i kamery, jeżeli korzystamy z nich tylko dla użytku prywatnego, nie można transmitować meczu przy ich użyciu, torba w której niesiemy musi mieć maksymalne wymiary 25x25x25cm, żeby zmieścić się pod krzesłem.

No wlasnie problem rozpoczal sie po przeczytaniu regulaminu. Mam na bramkach im zaswiadczenie pisac?? :) Wiadomo ze malpka do uzytku prywatnego!! Ciekawe jak to udowodnic....

flaa
5.07.16, 08:58
Wróciłem.....sprzętu na stadion nie wziąłem, choć spokojnie mogłem, ponieważ ochrona na 3 różnych bramkach i kontrolach przy ogólnie panującym bałaganie, wcale nie sprawdzała czy ktoś ma aparat i jaki, a bardziej skupiała się na "konkretniejszych" przedmiotach. Na stadionie widziałem kilka osób z hybrydami sporych rozmiarów więc nawet zestaw OMD + 12-40 PRO można by spokojnie zabrać. Teraz żałuje, że nie wziąłem aparatu, ale mądry Polak po szkodzie.
Wyjazd generalnie bardzo udany, mimo niekorzystnego zakończenia spotkania.
Wracając zahaczyliśmy o Monte Carlo, gdzie mogłem używać sprzętu do woli, a zdjęciami oczywiście pochwalę się na forum.

Matick7
5.07.16, 09:37
Ja wniosłem aparat co nie okazało się problemem, ale widząc co ludzie wnosili to można by bez problemu zapakować ze sobą 45-150 pro lub nową 300 ;)

Koriolan
5.07.16, 09:49
Czyli tak jak pisałem
"Zwykle możliwość lub nie wniesienia sprzętu zależy głownie od czegoś, co nazwałbym aktualnym poziomem paranoi."

jkr
5.07.16, 09:51
Wróciłem.....sprzętu na stadion nie wziąłem, choć spokojnie mogłem, ponieważ ochrona na 3 różnych bramkach i kontrolach przy ogólnie panującym bałaganie, wcale nie sprawdzała czy ktoś ma aparat i jaki, a bardziej skupiała się na "konkretniejszych" przedmiotach. Na stadionie widziałem kilka osób z hybrydami sporych rozmiarów więc nawet zestaw OMD + 12-40 PRO można by spokojnie zabrać. Teraz żałuje, że nie wziąłem aparatu, ale mądry Polak po szkodzie.
Wyjazd generalnie bardzo udany, mimo niekorzystnego zakończenia spotkania.
Wracając zahaczyliśmy o Monte Carlo, gdzie mogłem używać sprzętu do woli, a zdjęciami oczywiście pochwalę się na forum.Za to obejrzałeś mecz na żywo, a to nie to samo co w telewizorze. No i wycieczka się liczy.