Zobacz pełną wersję : Tryb cz.-b. i sepia
Witam, jestem nowym posiadaczem Olka c-745 i niestety calkiem zielonym jesli chodzi o obsluge. Nie moge dojsc gdzie sie przelacza aparat na tryb zdjec czarno-bialych lub sepii, moze ktos bedzie mogl mnie uswiadomic. Z gory dziekuje
Instrukcje posiadasz?
Pierwsza rzecza jak nie znasz sprzetu to chyba jest rpzeczytanie instrukcji ?
Popieram (A)rturo - instrukcja.
Ale litosc moja nie zna granic :).
Wchodzisz do menu nastepnie pierwsza zakladka z gory i szukasz tam FUNCTION i zmieniasz z OFF na Blach&White, Sepia, BlackBoard lub Whiteboard.
Instrukcje posiadasz?
Pierwsza rzecza jak nie znasz sprzetu to chyba jest rpzeczytanie instrukcji ?
Witam i dziekuje za odpowiedz. A instrukcji niestety nie posiadam, poniewaz aparat dostalem bez dodatkow (gdybym ja posiadal, to przejrzenie na pewno byloby dla mnie latwiejsze...)
Poszukaj na forum instrukcji do C-750 albo C-740. Mysle ze twoj model barzdo niewiele sie rozni od tych dwoch.
Jaka jest roznica w jakosci(czy wogole jest zauwazalna) zrobienie zdjecia w kolorze i programowa zmiana na czarno-biale od zmiany ustawien w aparacie na czarno-biale?....
moze lamerskie pytanie,ale wyjezdzam niedlugo i chodzi o jak najlepsze zagospodarowanie pamieci na kartach....
Proponuję zawsze robić zdjęcia w kolorze, na programie masz dużo większy wpływe na przyszłe b&w i sepie, ponieważ możesz rozjaśnić na przykład kanał czerwony, czyli usta osoby robią się jaśniejsze i wtedy przekształcić na czarnobiały, to da efekt taki że usta nie będą wybijać się na pierwszy plan, przez co na przykład oczy fotografowanej osoby będą bardziej dostrzegalne. To jeden przykład z wielu. Albo drugi, niebo. Chcesz by na b&w niebo miało duży kontrast z chmurami, co daje fajny efekt. Czyli wniosek taki, że większy manewr masz potem w programie.
Zobacz w dziale "ocena zdjęć" moje zdjęcia w temacie "Sesja z Ewą" tam masz przykład programowej zamiany na B&W z zastosowaniem jasności poszczególnych kanałów.