Zobacz pełną wersję : 12-60mm chyba się popsuło
Cześć wszystkim, po bardzo długiej przerwie
Mam takie pytanie, czy dobrze zdiagnozowałem uszkodzenie obiektywu, a nie body i migawki w nim.
Jak robię zdjęcia na ogniskowej 12mm, nie mam problemu, zdjęcie dobrze wychodzi,
gdy tylko zmieniam na wyższe ogniskowe powyżej 12 mm do 60 mm na zdjęciu pokazują się mi przepalenia, z innymi obiektywami jest ok, jak np. 50-200 lub kitowe. Wydaje mi się że listki w obiektywie przy wyższych ogniskowych nie domykają się.
Mogę prosić o pomoc
sabkon (https://forum.olympusclub.pl/members/5462-sabkon) przeczyść styki obiektywu wacikiem z izopropanolem. Jak nie pomoże IMHO serwis.
Miałem podobnie, przestałem móc ostrzyć na wąskim poszło do OLka, mają części, potrafią poskładać, chociaż mój składali dwa razy.
Farensbach
19.06.16, 20:27
Mój egzemplarz też złapał tę przypadlość. Czy to aby nie jest jakaś wada fabryczna skoro sporo obiektywów psuje się z tego sameg powodu?
Andrzeju pamiętasz jakie były koszty naprawy, czy oni to jakim ryczałtem biorą?
Mój egzemplarz też złapał tę przypadlość. Czy to aby nie jest jakaś wada fabryczna skoro sporo obiektywów psuje się z tego sameg powodu?
Andrzeju pamiętasz jakie były koszty naprawy, czy oni to jakim ryczałtem biorą?
Roboty było sporo - wymieniłem uszkodzoną przednią soczewkę, potem poszły wymiana zoom-a, i dostrojenia 120 minu pracy technika za 345,60 i z watem wyszło 1032,46PLN, ale z obiektywy została praktycznie obudowa z numerem.
Farensbach
19.06.16, 20:51
O to za całość sporo wyszło, niewiele mniej za ile mozna teraz kupić używke w niezłym stanie. Dzieki za info :-)
Oki dzięki, jak to teraz się zgłasza ?
na stronie https://www.olympus.pl/site/pl/c/cameras_support/repair_service/repair_handling/index.html jest "obsługa napraw" ale dostaję
komunikat You are not authorized to view this page
Miałem to samo, wysłałem do serwisu, wymieniono układ przysłony i jak udowodniłem w warunkach "laboratoryjnych" na ostatnim zlocie - problem dalej występuje.
Miałem to samo, wysłałem do serwisu, wymieniono układ przysłony i jak udowodniłem w warunkach "laboratoryjnych" na ostatnim zlocie - problem dalej występuje.
Masz gwarancję na naprawę - slij kolejny raz...
Obiektyw naprawialem we wrześniu ubiegłego roku.. Jest pół roku gwarancji
No to kicha...
DWA JPG prosto z puszki
statyw, ekspozycja manualna, ta sama ogniskowa, ISO, czas i przysłona.
Jedno zrobione obiektywem 12-60, drugie 12-40.
DWA JPG prosto z puszki
statyw, ekspozycja manualna, ta sama ogniskowa, ISO, czas i przysłona.
Jedno zrobione obiektywem 12-60, drugie 12-40.
Te jpegi dowiodły, że inaczej jest ustawiony profil obiektywu programowy dla 12-40. Możesz wystawić pełne rawy?
Niestety nie wchodzą tutaj
Proszę o skasowanie tego wontka. Ktoś mnie chce zastraszyć, podnieść ciśnienie, a ja już młodzieniaszek nie jestem i ostatnio szukam kardiologa...:wink:
Krakman - użytkownik 12-60
Proszę o skasowanie tego wontka. Ktoś mnie chce zastraszyć, podnieść ciśnienie, a ja już młodzieniaszek nie jestem i ostatnio szukam kardiologa...:wink:
Krakman - użytkownik 12-60To trzeba nie tylko pukać, ale walić w niemalowane
To trzeba nie tylko pukać, ale walić w niemalowane
...obiektywem
...obiektywem
Fret - Wujek Dobra Rada :grin:
Stukanie obiektywem to jest jakiś pomysł. Można przestać się bać, że usterka może wystąpi, a może nie. Jest pewność, a mieć pewność to w dzisiejszych niepewnych czasach też wartość!
Kiedyś w podobny sposób naprawiało się telewizory i nikogo to nie dziwiło... :)
Kiedyś w podobny sposób naprawiało się telewizory i nikogo to nie dziwiło... :)
Jak rzadko, ale tu się z Tobą zgodzę... :shock:
Sam prałem po obudowie (wtedy drzewiannej), by obraz zaskoczył. :mrgreen:
Pytanko :)
Długo trzeba czekać na odpowiedź po wysłaniu obiektywu do naprawy (płatnej naprawy) ?
Dzisiaj zauważyłem, że strona ze sprawdzaniem statusu padła. (sypie błędem .NET-owym)
https://consumer-service.olympus-europa.com/external/
Pytanko :)
Długo trzeba czekać na odpowiedź po wysłaniu obiektywu do naprawy (płatnej naprawy) ?
Dzisiaj zauważyłem, że strona ze sprawdzaniem statusu padła. (sypie błędem .NET-owym)
https://consumer-service.olympus-europa.com/external/
Po 2-3 dniach miałem kontakt telefoniczny , w 14 dniu był u mnie z powrotem.
już tydzień minął jak wysłałem i zero odzewu
Wrócił do mnie :) 465 zł wymiana przysłony.
Wrócił razem z wymienioną częścią , miło :) wiedzieć co zostało wymienione.
Wrócił razem z wymienioną częścią , miło :) wiedzieć co zostało wymienione.
Jestes pewny,ze to czesc z twojego obiektywu??
Emote u usmiechem chcialem dodac,ale po zmianie na zaawansowane tekst nadal znika.
Wrócił razem z wymienioną częścią , miło :) wiedzieć co zostało wymienione.Cieszę się Twoim szczęściem.
A ja cały czas monitoruję ten temat bo też mam 12-60:shock:
I... cieszę się, że się cieszą Twoim szczęściem :wink:
A ja cały czas monitoruję ten temat bo też mam 12-60:shock:
I... cieszę się, że się cieszą Twoim szczęściem :wink:
też mam - choć w związku z przesiadką na malucha mam też zamiar go sprzedać
też mam - choć w związku z przesiadką na malucha mam też zamiar go sprzedać
Nie bądź głupia, nie sprzedawaj. Kup przejściówkę.
...no, chyba że masz 12-40
W pełni popieram, a dla lekkości polecam Leicę 15mm....
Jestes pewny,ze to czesc z twojego obiektywu??
Emote u usmiechem chcialem dodac,ale po zmianie na zaawansowane tekst nadal znika.
:) no właśnie, zastanawiał mnie napis na silniczku przysłony "CCCP"
:) no właśnie, zastanawiał mnie napis na silniczku przysłony "CCCP"
Może najtaniej zrobili w CCCP, może wtedy taniej jak w Chinach? Ten obiektyw pokazano z E-3. 2007 rok.
Testowalam go z przejsciówką w Wysowej, tak se to chodziło
Testowalam go z przejsciówką w Wysowej, tak se to chodziło
A oglądałaś wynikowe obrazki? 12-40 jest do niego podobny ale i minimalnie słabszy na 12-13 mm bo poprawiany programowo tylko... A AF? Rzadko jest niecelny, czasami wymaga minimalnej poprawki.
No ja bardzo cenie sobie 12-60. Miałem problem z fleksem ale za 300 zl został rozwiązany problem. Zmieniłem go na 12-40 bo jest mniejszy. Brakuje mi ogniskowej. Stałe 2.8 przydaje się bardzo. I jest nieco szybszy z EM1.
Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
Mój po naprawie sprostał razem z E-5 MarkII i MMf-3 dwudniowej deszczowej pogodzie. Było tak miło, że zlewała sie po nim woda strumyczkami po przechyleniu.
Inny problem - obiektyw 12-60 działa prawidłowo i nagle, po którymś "klapnięciu" przysłona zamyka się się chyba na maksa. Jest mocno ciemno przez wizjer i na zdjęciach. Czasami po kilku kolejnych zdjęciach wraca do normy, ale czasami trwa to aż kilkanaście prób.
Przy fotografii reporterskiej tracę ujęcia - niewiele mogę odzyskać z RAWów.
Czy ktoś miał taki problem?
Inny problem - obiektyw 12-60 działa prawidłowo i nagle, po którymś "klapnięciu" przysłona zamyka się się chyba na maksa. Jest mocno ciemno przez wizjer i na zdjęciach. Czasami po kilku kolejnych zdjęciach wraca do normy, ale czasami trwa to aż kilkanaście prób.
Przy fotografii reporterskiej tracę ujęcia - niewiele mogę odzyskać z RAWów.
Czy ktoś miał taki problem?
Miałem. Przy Sigmie 150. Spróbuj sfotografować jasną ścianę przy odpalonej lampie błyskowej. Mnie pomogło na pół roku, potem jednak serwis.
schuttenbach
21.11.16, 09:54
A co z moim przypadkiem:
obracając pierścieniem zoom'u w stronę mniejszej ogniskowej (od 60mm w stronę 12mm) przy ok. 18 mm pojawia się opór, kręcąc dalej słychać mały "klik" i można dojechać do końca, do 12 mm. W drugą stronę (od 12mm do 60mm) czegoś takiego nie ma.
Ostrzy prawidłowo, nie ma problemów z przysłoną.
Gdzieś kiedyś czytałem (nie mogę odszukać), że tak objawiają się jakieś problemy z silnikiem autofocus'a. Czy ktoś mógłby to potwierdzić?
Flex do wymiany
Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
schuttenbach
21.11.16, 15:44
Dzięki.
Orientacyjny koszt?