PDA

Zobacz pełną wersję : Powrót do systemu - co wybrać?

meehow
11.06.16, 15:32
Hej,

po kilkumiesięcznej przerwie z fotografią spowodowaną różnymi manewrami prywatno-zawodowymi, pragnę wrócić do zabawy. Jako, że dość mocno wypadłem z tematu, chciałbym Was prosić o pomoc.

Otóż moja przygoda z formatem 4/3 rozpoczęła się (i zakończyła zresztą też) na Olympusie OM-D E-M5, którego wspierały dwa słoiki - 12-50 i 45/1.8. Tam gdzie mogłem z ogromną przyjemnością korzystałem ze stałki - przy zumie interesował mnie jedynie szeroki kąt (architektura, grupowe zdjęcia). Zestaw ten wspominam bardzo dobrze, dlatego chęć powrotu do systemu. A może nie jest to dobry pomysł i raczej skierować się w stronę Sony A6000 bądź Fuji X-T10?

Czego poszukuję? Body + szkło/szkła. Zum nie jest mi potrzebny, myślę, że szersza stałka (w okolicach 35 mm dla ff) wystarczy. Niemal pewny jestem, że chcę ponownie nabyć 45/1.8, chyba, że zasugerujecie mi coś równie dobrego bądź lepszego, w podobnej cenie, a najchętniej tańszego.

Po szybkim przejrzeniu sieci pomyślałem o:
- Panasonicu GX7
- 20/1.7
- 45/1.8

Obawiam się jednak, czy Panas da mi równie fajne kolory, jakimi raczył mnie Olympus. A, przy okazji wspomnę - uszczelnienia z M5 nie były dla mnie wielką wartością.

Podsumowując, napiszę o najważniejszym - jeśli chodzi o tematykę: wycieczki, zazwyczaj górskie, portret i street.

Na całość przewiduję budżet w wysokości 4000 zł.

fret
11.06.16, 16:08
Hej,

po kilkumiesięcznej przerwie z fotografią...

Obawiam się, że będziesz rozczarowany, ale przez te kilka miesięcy świat fotografii specjalnie się nie zmienił. Takie cuda, to tylko w marketingu :)

epicure
11.06.16, 16:11
Jeśli pasował Ci ten zestaw, który miałeś, to kup jeszcze raz taki sam.

meehow
11.06.16, 16:19
@epicure
M5 była fajna, miała jednak sporo dodatków, za które trzeba zapłacić, a niekoniecznie z nich korzystałem - uszczelnienia, kozacka stabilizacja. Poza tym, mam ochotę na coś nowego, innego, lepszego (?).

@fret
Wiem jak jest. Nie liczę na to, że nagle za grosze kupię cudowności. ;)

Rabbit
11.06.16, 16:54
[QUOTE=meehow;1272047]Hej,

po kilkumiesięcznej przerwie z fotografią... QUOTE]

wybacz, ale nie rozumiem jak kilkumiesięczna przerwa wpłynęła na to że wypadłeś z tematu, przestałeś już być zadowolonym z posiadanego sprzętu i zdjęć które robił.
Przejrzyj wątki sprzętowe, naprawdę kilka miesięcy nie robi rewolucji w fotografii.

nightelf
11.06.16, 16:55
Przymierzyłbym się też do Panasonica G7.
Do tego 15/1.7 do streetu i fotografii ogólnej.
Potem możesz dokupić 45.

meehow
11.06.16, 18:19
Przymierzyłbym się też do Panasonica G7.
Do tego 15/1.7 do streetu i fotografii ogólnej.
Potem możesz dokupić 45.
G7 w czym góruje nad GX7?

@Rabbit
Miałem na myśli to, że nie wiem co DZIŚ jest warte uwagi, w co warto zainwestować. Nie śledziłem nowinek w branży.

epicure
11.06.16, 18:25
Zmiana jednej puszki m4/3 na inną m4/3 to żadna zmiana, moim skromnym zdaniem. Nic Ci ona nie na. Ja na Twoim miejscu niczego bym nie zmieniał i kupił to samo, co miałeś wcześniej. A jeśli bardzo chcesz zmiany, to zaszalej, zmień system i spróbuj czegoś innego.

apz
11.06.16, 18:40

@Rabbit
Miałem na myśli to, że nie wiem co DZIŚ jest warte uwagi, w co warto zainwestować. Nie śledziłem nowinek w branży.Gdy złoty traci na wartości warto być może inwestować w złoto i waluty. Jeśli o fotosprzęt chodzi to może w używaną Leicę w dobrym stanie. Na pozostałym sprzęcie kupując nowy z myślą o odsprzedaży się traci....

nightelf
12.06.16, 10:15

@Rabbit
Miałem na myśli to, że nie wiem co DZIŚ jest warte uwagi, w co warto zainwestować. Nie śledziłem nowinek w branży.
Góruje choćby w lepszym video. Ma też moim zdaniem wygodniejszą formę, ale to kwestia gustu już.

markg
12.06.16, 11:49
Polecam GX7 z 20/1.7 i 42,5/1.7.Jest to teraz mój codzienny zestaw,i jestem z niego bardzo zadowolony.