Zobacz pełną wersję : Alternatywa dla ZD 50-200
Umiłowani, odkryłem ostatnio że cały mój fotograficzny świat kręci się wokół ZD 50-200. A dokładnie wokół ostrego z dobrym światłem i zakresem 400 mm obiektywu.
Na złość Olkowi zapytam- czy w innych systemach występuje podobny dinozaur w cenie do 2 tys ?
PS. proszę nie usuwać i nie przenosić mojego wątku.....
Umiłowani, odkryłem ostatnio że cały mój fotograficzny świat kręci się wokół ZD 50-200. A dokładnie wokół ostrego z dobrym światłem i zakresem 400 mm obiektywu.
Na złość Olkowi zapytam- czy w innych systemach występuje podobny dinozaur w cenie do 2 tys ?
PS. proszę nie usuwać i nie przenosić mojego wątku.....
Może u Canona L 100-400 na pełną klatkę by Cię zadowolił? Cena... Szkoda gadać.
Raczej szkoda gadać o pełnej klatce. Na niepełnej zakres 160-640, cena jedynki przy tym zakresie całkiem przyzwoita.
Raczej szkoda gadać o pełnej klatce. Na niepełnej zakres 160-640, cena jedynki przy tym zakresie całkiem przyzwoita.
" Cena jedynk" - co poeta miał na myśli ? Pytam bo nie wiem.
Są dwie wersja, nowa i stara. Poeta miał na myśli pierwszą wersję. Używka ok. 4 tys., nówka z półtora więcej.
Są dwie wersja, nowa i stara. Poeta miał na myśli pierwszą wersję. Używka ok. 4 tys., nówka z półtora więcej.
Wielkie dźwięki. 50-200 nie ma konkurencji :) Czytałem stare teksty Robina "Łonga" o 50-200, fajnie się czyta nadzieje na E7 :)
Zakresem idealnie by pasował Canon 55-250, ale to plasticzak za kilkaset zł :)
Zakresem idealnie by pasował Canon 55-250, ale to plasticzak za kilkaset zł :)
Jasność Panie, jasność się liczy- znaczy się jest podobna do Zuiko ?
zastanawiałem się kiedyś nad kupnem ZD 50-200 i obejrzałem masę zdjęć zrobionych tym obiektywem. Cyferki to jedno, ale obrazek jaki daje jest wyśmienity. Nie wiem czy lepszy czy gorszy od porównywalnych telezoomów - wg mnie świetny. Potwierdzają to zdjęcia użytkowników tego obiektywu tu na forum.
Gdybym miał E-M1 ten obiektyw z pewnością byłby mój.
Jasność Panie, jasność się liczy- znaczy się jest podobna do Zuiko ?
Za 1/3 - 1/4 ceny chcesz podobną jasność??? Jak na taką różnicę w cenie, to ok. 2/3 EV i tak nie jest złym wynikiem ;)
---------- Post dodany o 13:33 ---------- Poprzedni post był o 13:32 ----------
Szafir dobrze prawi, kupuj M1 i masz problem rozwiązany.
Za 1/3 - 1/4 ceny chcesz podobną jasność??? Jak na taką różnicę w cenie, to ok. 2/3 EV i tak nie jest złym wynikiem ;)
---------- Post dodany o 13:33 ---------- Poprzedni post był o 13:32 ----------
Szafir dobrze prawi, kupuj M1 i masz problem rozwiązany.
No dobrze już dobrze, kupię M1 - kto sprzedaje, z gwarancją poniżej 2 tys ( bo moje nerki nie nadają się na sprzedaż :)
No dobrze już dobrze, kupię M1 - kto sprzedaje, z gwarancją poniżej 2 tys ( bo moje nerki nie nadają się na sprzedaż :)
W Twoim budżecie, to tylko wyprzedaż Olka i używki Canona xxD + 100-400. Pewnie z 1 tys zabraknie, ale tyle, to w Biedronce można dorobić, a zysk na jakości zdjęć i ogniskowej spory.
https://www.eglobalcentral.pl/lustrzanka-cyfrowa-olympus-e-m1-om-d-body.html?gclid=CI-22sKEoM0CFUyeGwodewcOsg#/product/11893
Tutaj tanio mozna nabyć :-) dozbieraj pare groszy i nowka bedzie
https://www.eglobalcentral.pl/lustrzanka-cyfrowa-olympus-e-m1-om-d-body.html?gclid=CI-22sKEoM0CFUyeGwodewcOsg#/product/11893
Chyba nie lubisz naszego kolegi... ;)
Chyba nie lubisz naszego kolegi... ;)
Lubie jak każdy ma dwie nerki :-D
Wygląda zbyt pięknie ta cena. Kupowałeś może coś stamtąd? Wygląda na kolejny valuebasket.
Wygląda zbyt pięknie ta cena. Kupowałeś może coś stamtąd? Wygląda na kolejny valuebasket.
Zakupy zrobił brat. Wzial 75- 300 za 1600 zł. Bawilem się nim i nic nie mam do zarzucenia. Chyba się niedlugo sam pokusze na e m1. Pozdr
Mnie też kusi E-M1 lub M5markII bo jest w tej samej cenie
Ja używam zestawu EM1 + MMF3 + 50-200 pierwszej generacji i naprawdę daje radę nawet na rajdach samochodowych :). AF-C w EM1 działa całkiem fajnie.
176337
176338
Mnie też kusi E-M1 lub M5markII bo jest w tej samej cenie
Pomyśl o serwisie... ;)
Pomyśl o serwisie... ;)
POczytaj zapytanie klikacz, za jakiś czas zaputaj jak zrealizowano jej naprawę na gwarancji innej jak producenta.
Właśnie to miałem na myśli. Klikacz spanikowała i się jej nie dziwię. Biorąc pod uwagę awaryjność nowych Olków to spore ryzyko.
Budżetowo to:
Jupiter 21m albo
Tair ;) ;)
Używałem jednocześnie z zd50-200 i w sumie gdyby nie AF ... ;)
---------- Post dodany o 00:33 ---------- Poprzedni post był o 00:31 ----------
Budżetowo to:<br> Jupiter 21m albo<br> Tair ;) ;)<br>Używałem jednocześnie z zd50-200 i w sumie gdyby nie AF ... ;)<br><br><br>
... to za różnicę w cenie można by się wypuścić na fajne fotoreise ;) ;)
---------- Post dodany o 00:39 ---------- Poprzedni post był o 00:33 ----------
Albo jak z AF-em i po taniości to Sony jakieś starsze i jeszcze starsza "flinta" ewentualnie .
---------- Post dodany o 00:40 ---------- Poprzedni post był o 00:39 ----------
W C i N to już kasa inna za "lepiej".
Niska cena nie bierze się w końcu z powietrza, z czegoś trzeba wtedy zrezygnować tym razem z gwarancji. Z drugiej strony zastanawia mnie czemu E-M1 tak trzyma cenę skoro jest na rynku już od prawie 3 lat, a E-M5 Mark II to to samo tylko w innym pudełku z obrotowym wyświetlaczem (wiadomo nowe to musi być drogie).
Czemu te Olki tak się psują ostatnio : ( żaden inny producent nie ma nic ciekawego do zaoferowania w takim rozmiarze i z takiej jakości optyką.
Niska cena nie bierze się w końcu z powietrza, z czegoś trzeba wtedy zrezygnować tym razem z gwarancji. Z drugiej strony zastanawia mnie czemu E-M1 tak trzyma cenę skoro jest na rynku już od prawie 3 lat, a E-M5 Mark II to to samo tylko w innym pudełku z obrotowym wyświetlaczem (wiadomo nowe to musi być drogie).
Czemu te Olki tak się psują ostatnio : ( żaden inny producent nie ma nic ciekawego do zaoferowania w takim rozmiarze i z takiej jakości optyką.
Z tym nowym pudełkiem to jednak przesadziłeś, dla mnie to ta sama matryca na nowo obudowana....
M1 jest jedynym u Olka, który ma fazę i po zmianie oprogramowania jest również jak nowy model. Stanieje jesienią po pojawieniu się następcy z 20 Mpx matrycą.
Gwarancja nawet z kupionego w PL kiedyś się kończy - później tylko płacz ? Znaczy płać :)
Może przykład "Klikacz" to wyjątek, potwierdzający regułę że flagowiec cenowy jest deczko trwalszy od flagowców cenowych z matrycą Sony :)
Miałem C 5D II i 100-400 L i uważam, że ta literka "L" była troszkę na wyrost dla tego szkła.
Teraz mam E M1 i 50-200 i jest bez porównania ostrzejszy.
Zakup Oly. 50-200/2,8-3,5 za ok. 1900 zł (stan "igła")był jednym z moich najlepszych zakupów foto.
Miałem C 5D II i 100-400 L i uważam, że ta literka "L" była troszkę na wyrost dla tego szkła.
Zakup Oly. 50-200/2,8-3,5 za ok. 1900 zł (stan "igła")był jednym z moich najlepszych zakupów foto.
No to po opinii użytkownika raczej wszystko jasne. A byłem kiedyś tsk blisko wejścia w tamten system....
wszystkie re cyferki to teoria :)
przykład masz na Swoich zdjeciach sikorek, z 200 musisz robic duzy crop, albo podejsc bardzo blisko co nie zawsze jest mozliwe, ja tam wole ciemniej ale dluzej, efekt koncowy bedzie taki sam , a moze i lepszy ?
nie ma w m4/3 alternatywy dla 50-200 + sprawny AFC, dobra rada jest stary canon 100-400,sam sie zastanawialem nad nim w polaczeniu z 7D do ptakow
przykład masz na Swoich zdjeciach sikorek, z 200 musisz robic duzy crop, albo podejsc bardzo blisko co nie zawsze jest mozliwe, ja tam wole ciemniej ale dluzej, efekt koncowy bedzie taki sam , a moze i lepszy ?
nie ma w m4/3 alternatywy dla 50-200 + sprawny AFC, dobra rada jest stary canon 100-400,sam sie zastanawialem nad nim w polaczeniu z 7D do ptakow
Ciemniej to wyższe iso, z tym APS-c i 4/3 sobie nie radzą , może jeszcze Fuji. Fakt, trzeba więcej w maskowanie zainwestować :)
nie ma w m4/3 alternatywy dla 50-200 + sprawny AFC, dobra rada jest stary canon 100-400,sam się zastanawialem nad nim w polaczeniu z 7D do ptakow
Gwarantuję Tobie, że P-100-300, który masz (a jak wiesz jak tez miałem) na 300 mm pod względem ostrości nie jest gorszy od C 100 - 400 na długim końcu.
A widzieliśmy zdjęcia z Twojego Panasa.
Gwarantuję Tobie, że P-100-300, który masz (a jak wiesz jak tez miałem) na 300 mm pod względem ostrości nie jest gorszy od C 100 - 400 na długim końcu.
A widzieliśmy zdjęcia z Twojego Panasa.
Jest aż tak źle ?! :)
Jest aż tak źle ?! :)Nie wierzę. Sygnowane przez Leicę....
Nie wierzę. Sygnowane przez Leicę....
To chyba było o Canonie ;)
To chyba było o Canonie ;)Możliwe....
E-M1+ 100-300 @300mm
E-30 + 50-200 @ 200, jpg prosto z puszki
E30+ 50-200 @ 200
https://forum.olympusclub.pl/threads/13348-Koriolan-zdj%C4%99cia-rozmaite/page15?p=588772&viewfull=1#post588772
E30+ 50-200 @ 200
https://forum.olympusclub.pl/threads/13348-Koriolan-zdjęcia-rozmaite/page15?p=588772&viewfull=1#post588772
Przekonałeś mnie - kupuję E30+ 50-200 !! :) Nie ma sensu przepłacać z OMD :)
Mam bardzo mało zdjęć z 50-200 z EM1. Poszukam.
Mam bardzo mało zdjęć z 50-200 z EM1. Poszukam.
Będę wdzięczny. Różnica jest spora w porównaniu do E30 ? W zasadzie potrzebuję takiego aparatu tylko do fotołowów.
Przede wszystkim ISO. Natomiast AF - moim zdaniem E30 +50-200 >>EM1 +50-200
Mam.
trudne warunki, obiekty w ruchu, światła mało, duża odległość, brak możliwości użycia zooma nożnego.