PDA

Zobacz pełną wersję : 14-54 wymiana gumowego pierścienia ustawiania ostrości

alex02
6.06.16, 21:01
Gumowy pierścień od ostrości rozsypuje się na kawałki. Chciałbym go wymienić, żeby wyglądał przyzwoicie. Na ebayu znalazłem tylko pierścienie do Nikonów i Canonów. Czort wie, czy będą pasować. Ze starych szkieł mam same małe więc zapewne się nie naciągnie.
Czy ktoś z Was miał taki problem? Jeśli tak, czy mógłby/a powiedzieć jak sobie z nim poradził?

Mirek54
7.06.16, 09:29
Gumowy pierścień od ostrości rozsypuje się na kawałki. Chciałbym go wymienić, żeby wyglądał przyzwoicie. Na ebayu znalazłem tylko pierścienie do Nikonów i Canonów. Czort wie, czy będą pasować. Ze starych szkieł mam same małe więc zapewne się nie naciągnie.
Czy ktoś z Was miał taki problem? Jeśli tak, czy mógłby/a powiedzieć jak sobie z nim poradził?

Moze to Ci pomoze 176092Gdybys remont kapitalny chcial jednak we firmie zrobic

alex02
7.06.16, 10:06
Niechętnie :) Puszka i obiektyw kosztowały mniej niż remont w Dojczlandii.

Mirek54
7.06.16, 10:13
Niechętnie :) Puszka i obiektyw kosztowały mniej niż remont w Dojczlandii.
Widzisz jak jest drozyzna w Niemczech.W Polsce jest duzo taniej.

hades
7.06.16, 11:11
Alex, chcesz naprawic to samemu? Kup gumę na pierścień obiektywu, np. coś takiego http://www.czesci-foto.pl/pl/obiektywy/625-guma-zoom-nikon-17-55-.html.

Zdejmij starą gumę, wyczyść plastik z pozostałości kleju. Załóż nową opaskę, jak będzie za szeroka to skalpel w dłoń i przytnij po szerokości. Jeśli będzie za luźna to przetnij ją w jednym miejscu, skracaj krokowo co 0,5 cm, sprawdzając czy ma jeszcze luz czy już trzyma. Do sprawdzenia na roboczo sklej obie strony gumy jakąś mocniejszą taśmą. Jak naciąg będzie akceptowalny to użyj jakieś kropelki czy innego kleju do sklejenia obu końców plus do przyklejenia gumy do plastiku. Maksymalnie w 2-3 miejscach punktowo.

alex02
29.06.16, 02:03
Obyło się bez cięcia i klejenia. Kupiłem od Chińczyka silikonowe bransoletki, pasują idealnie. Stara okładzina dała się zeskrobać patykiem. Resztki błyskawicznie rozpuścił denaturat, więc z gumą nie miała nic wspólnego. Bransoletka jest 2-3 mm węższa niż oryginał. W odsłonięty rowek weszła gumka recepturka, to pomarańczowe na górze.
Przy zamawianiu wydawało mi się, że bransoletki mają różną grubość, zamówiłem dwie. Są takie same, więc obiektyw ma powszednie i odświętne ubranko.

177327177326

Jacek S.
13.11.16, 20:25
Mnie też się odkleja . Możesz dać jakiś namiar na te gumki , które nabyłeś ?

pozdro

Jacek

alex02
15.11.16, 15:58
link (https://www.aliexpress.com/item/Wristband-Lens-Focal-Length-Ring-Stop-Zoom-Creep-Silicon-Latex-For-Photographers/519349461.html?spm=2114.13010608.0.0.FInULV)
Pan chińczyk ma też inne.