Zobacz pełną wersję : Co to za filtr? skylight
Krzysztof Pakulski
19.05.04, 22:58
Czy ktos dokladniej moze mi napisac kilka informacji o filtrze Hoya skylight 1B. Czy jest on przydatny? Czy lepiej kupić sobie zwykły filtr UV? Czy kiedy będe uzywal polarka musze zdjemowac filtr skylight?
Kup UV.
Skylight to filtr lekko ocieplający kolory. Używa sie go do kontroli przeniebieszczenia. Dodatkowo 1B ma stratę światła ok. 1/3. Jeśli już to polecam 1A.
Do codziennego użytku jako ochrona obiektywu lepiej UV. Choć i są tacy co twierdzą, że każdy filtr zniekształaca obraz. Nawet ten najdroższy.
Pozdrawiam
Artur
Dziwi mnie, iz kwestia wplywu filtrow na jakosc zdjec nie zostala jeszcze jednoznacznie wyjasniona. Jedni uwazaja, iz filtry znieksztalcaja obraz, nawet te najdrozsze. Inni z kolei gloszą, ze dobry filtr nie pogarsza jakosci zdjecia :roll: A tutaj przeciez zwykle, nie poparte niczym osady nie maja zadnego znaczenia, zwlaszcza takie oparte na wlasnym widzimisie. No bo przeciez tylko jedna ze stron ma racje, a jak dotad tego nie wyjasniono. Ciekawe jak dlugo jeszcze dane nam bedzie wysluchiwac sporow na ten temat. Takie dyskusje kojarza mi sie z klotniami kilkuletnich dzieci, ktore spieraja sie, ktory tata jest lepszy. "Moj tata jest lepszy od twojego", mowi jedno dziecko, "a nieprawda bo moj" mowi drugie. I tak wlasnie wyglada dyskusja na temat wplywu filtrow na jakosc zdjecia. Jalowa, bezcelowa i niczym nie poparta. Chyba mozna zbadac jednoznacznie czy filtry pogarszaja jakosc zdjecia czy tez nie. Oczywiscie mam na mysli filtry z gornej polki, gdyz jakosc tanich filtrow jest wprost proporcjojonalna do ich ceny. :roll:
Widzę, że masz niezłym markowy filtr UV. Czy robiąc zdjęcia w słoneczne dni nie zauważasz na zdjęciach refleksów i blików? Tak z ciekawości pytam bo używam innego filtra i to się czasami tam zdarza.
Pozdrawiam
Artur
Witam :roll: Nie zauwazylem zadnych niepozadanych efektow na zdjeciach podczas robienia zdjec w pelnym sloncu. Nie bardzo mam ostatnio czas na robienie zdjec, ale juz wkrotce zaczne focic pelna para i bede mogl powiedziec cos wiecej.
pozdrawiam