PDA

Zobacz pełną wersję : Co to za filtr? skylight

Krzysztof Pakulski
19.05.04, 22:58
Czy ktos dokladniej moze mi napisac kilka informacji o filtrze Hoya skylight 1B. Czy jest on przydatny? Czy lepiej kupić sobie zwykły filtr UV? Czy kiedy będe uzywal polarka musze zdjemowac filtr skylight?

aptur
20.05.04, 10:44
Kup UV.
Skylight to filtr lekko ocieplający kolory. Używa sie go do kontroli przeniebieszczenia. Dodatkowo 1B ma stratę światła ok. 1/3. Jeśli już to polecam 1A.
Do codziennego użytku jako ochrona obiektywu lepiej UV. Choć i są tacy co twierdzą, że każdy filtr zniekształaca obraz. Nawet ten najdroższy.

Pozdrawiam

Artur

Asan
21.05.04, 00:58
Dziwi mnie, iz kwestia wplywu filtrow na jakosc zdjec nie zostala jeszcze jednoznacznie wyjasniona. Jedni uwazaja, iz filtry znieksztalcaja obraz, nawet te najdrozsze. Inni z kolei gloszą, ze dobry filtr nie pogarsza jakosci zdjecia :roll: A tutaj przeciez zwykle, nie poparte niczym osady nie maja zadnego znaczenia, zwlaszcza takie oparte na wlasnym widzimisie. No bo przeciez tylko jedna ze stron ma racje, a jak dotad tego nie wyjasniono. Ciekawe jak dlugo jeszcze dane nam bedzie wysluchiwac sporow na ten temat. Takie dyskusje kojarza mi sie z klotniami kilkuletnich dzieci, ktore spieraja sie, ktory tata jest lepszy. "Moj tata jest lepszy od twojego", mowi jedno dziecko, "a nieprawda bo moj" mowi drugie. I tak wlasnie wyglada dyskusja na temat wplywu filtrow na jakosc zdjecia. Jalowa, bezcelowa i niczym nie poparta. Chyba mozna zbadac jednoznacznie czy filtry pogarszaja jakosc zdjecia czy tez nie. Oczywiscie mam na mysli filtry z gornej polki, gdyz jakosc tanich filtrow jest wprost proporcjojonalna do ich ceny. :roll:

aptur
21.05.04, 12:01
Widzę, że masz niezłym markowy filtr UV. Czy robiąc zdjęcia w słoneczne dni nie zauważasz na zdjęciach refleksów i blików? Tak z ciekawości pytam bo używam innego filtra i to się czasami tam zdarza.

Pozdrawiam

Artur

Asan
28.05.04, 13:29
Witam :roll: Nie zauwazylem zadnych niepozadanych efektow na zdjeciach podczas robienia zdjec w pelnym sloncu. Nie bardzo mam ostatnio czas na robienie zdjec, ale juz wkrotce zaczne focic pelna para i bede mogl powiedziec cos wiecej.

pozdrawiam