Zobacz pełną wersję : E-M5 II gubi ostrość?
Panowie, gdzie na tym zdjęciu widzicie punkt ostrości? Ja widzę przed skarpetą. Ostrzę na skarpetę, AF ustawia tam ostrość, po strzeleniu fotki okazuje się, że ostrość jest wcześniej. I to nie tylko na tym jednym zdjęciu. Np. ostrzę na twarz leżącego dziecka, jest ok, trzask migawki, patrzę, ostrość ciut wcześniej. Co może być przyczyną? Trochę to irytujące się robi.
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2016/06/m8pekx-1.jpg
źródło (http://i64.tinypic.com/m8pekx.jpg)
Ja widzę przed skarpetą. Ostrzę na skarpetę, AF ustawia tam ostrość, po strzeleniu fotki okazuje się, że ostrość jest wcześniej.
Aparat wybiera punkt o największym kontraście w zadanym polu AF (zielony kwadracik).
Np. ostrzę na twarz leżącego dziecka, jest ok, trzask migawki,
Boszsz. M5/2 ma elektroniczną migawkę, do dzieci niezastąpiona! :)
patrzę, ostrość ciut wcześniej. Co może być przyczyną? Trochę to irytujące się robi.
Reset ustawień?
Aparat wybiera punkt o największym kontraście w zadanym polu AF (zielony kwadracik).
No takich rzeczy to jeszcze się potrafię domyśleć ;) Chodzi mi o to dlaczego przed zrobieniem zdjęcia wyostrzone jest dobrze a po cyknięciu ostrość jest bliżej
Aparat jest ok, fotograf do naprawy :)
Witam. Nie wiem czy pomogę. W moim e-520 mialem ostrość ustawioną na s-af+mf i ustawiał ostrość w tam gdzie chciałem i było ok, teraz trzeba doostrzyć pierścieniem więc przestawiłem na s-af i jest ok.
No być może. Ucieszyłbym się gdybym to ja spieprzył, ale przymierzałem AF kilkanaście razy. Zielony kwadracik był na czubku skarpetki ( czerwony kolor ), ręka stabilna jak skała, czas odpowiedni, a tu jeb, ostrość przed skarpetką
W moim e-520 mialem ostrość ustawioną na s-af+mf
Próbowałem i na S-AF i z manualnym doostrzaniem. Przed zrobieniem zdjęcia ostrość ustawia się dobrze. Potem coś się dzieje
Moim zdaniem jeżeli próbowałeś różnych kombinacji z af i masz potwierdzenie ostrości do końca czyli do naciśnięcia spustu migawki to serwis.
No to niefajnie. W PL są serwisy Olympusa?
W Polsce tylko niezależnie, a Olympusa w Czechach i Hiszpanii
Próbowałem i na S-AF i z manualnym doostrzaniem. Przed zrobieniem zdjęcia ostrość ustawia się dobrze. Potem coś się dzieje
Nie masz może obiektywu z tym pierścieniem do manualnego ostrzenia, np. 12/2.0 czy 12-40/2.8?
Może musisz przesunąć pierścień na ful autofokus (do przodu).
Mam 12-40, wiem o pierścieniu, ale te fotki akurat robiłem 45/1.8.
W Polsce tylko niezależnie, a Olympusa w Czechach i Hiszpanii Co znaczy - niezależne? Warte są wysyłania im aparatu czy lepiej odesłać do sklepu i "niech się martwią" ?
te fotki akurat robiłem 45/1.8.
Ja bym jeszcze zaproponował spotkanie z inną Panią* z forum celem przepstrykania kilku puszek/szkieł ZANIM cokolwiek oddasz do serwisu.
* - dlaczego pominąłeś bufetową w pierwszym poście, taką fajną ma plejlistę na YT :mrgreen:
Mam 12-40, wiem o pierścieniu, ale te fotki akurat robiłem 45/1.8.
Co znaczy - niezależne? Warte są wysyłania im aparatu czy lepiej odesłać do sklepu i "niech się martwią" ?
do sklepu nie ma sensu - oni i tak wyślą do serwisu Olka. Tylko pośrednik i dodatkowy czas. Słałbym do producenta i tyle. 2 tygodnie i będzie z powrotem. Tylko pamiętając przygody z serwisem dobrze obfotografowałbym aparat przed spakowaniem.
Jeżeli na MF jest okej i potrafisz dobrze ustawisz ostrość a AF wariuje na przynajmniej 2 różnych obiektywach to ja bym słał. Spróbuj z fotografowaniem linijki z ustawionym centralnym (najmniejszym) punktem AF.
Jeszcze tak z głupia frant się zapytam - matryca czysta? Żadnych paproszków, smug itp?
Jak ostrzysz przez monitor są te same problemy? To wygląda tak, że puszka ostrzy dobrze, szybko, celnie. Jak tylko docisnę spust i pojawia się zdjęcie to widać na gotowej focie, że ostrość już jest gdzie indziej. Nie wiem, może to ma też związek z odległością ostrzenia od obiektu? Gdyby coś było z aparatem to czy ostrość nie powinna być spieprzona niezależnie od odległości do obiektu? Wszystkie zdjęcia powinny być chyba złe? Dobrze myślę?
Słałbym do producenta i tyle.Czyli gdzie? Do Japonii?
Spróbuj z fotografowaniem linijki z ustawionym centralnym (najmniejszym) punktem AFA jak ten punkt zmniejszyć? W E-M5 I miałem ustawiony taki malutki punkcik do ostrzenia. Był z tym jakiś myk pamiętam, w trybie manualnym na "lupie" pomniejszyłem go prawie do punktu. W E-M5 II ten myk nie działa
OLYMPUS POLSKA SERWIS APARATÓW FOTOGRAFICZNYCH
Tel. +48 22 366 00 66
Infolinia techniczna 00800 6710 8300
infolinia serwisowa 00800 6710 8400
Tam się dowiesz jak wysłać do serwisu
Czyli gdzie? Do Japonii?
:) Nie, do serwisu producenta oczywiście. Zgłoszenie przez stronę Olympusa i kurierem do nich :)
A jak ten punkt zmniejszyć? W E-M5 I miałem ustawiony taki malutki punkcik do ostrzenia. Był z tym jakiś myk pamiętam, w trybie manualnym na "lupie" pomniejszyłem go prawie do punktu. W E-M5 II ten myk nie działa
Nie pamiętam dokładnie, zdaje się strzałka w lewo (wybór punktu AF), potem info i potem chyba strzałki góra/dół albo kółka. Jednymi się zmienia wybór detekcji twarzy (wł, wył, priorytet oka itp) a innymi wielkość pola AF. W pewnym momencie przełącza się na siatkę z mniejszymi punktami.
U mnie po update coś się porobiło ze stabilizacją. Nie trzyma dłuższych ogniskowych w pionie. ZD40-150 przy 150mm i czasach 1/200 mam w 100% poruszone zdjęcia. Może to po update puszki coś się skopało jak u mnie.
Może to po update puszki coś się skopało jak u mnie. A da się wrócić do starszego firmware'u? Pewnie nie
https://www.olympus.pl/site/pl/c/cameras_support/help/firmware_updates/index.html
Uwaga:
Po wykonaniu aktualizacji w aparacie nie można przywrócić wcześniejszej wersji firmware'u.
Czyli raczej nie.
erol, ja zrobiłbym tak: instrukcja > kontakt z kimś kto ma taki aparat > serwis. Tak na odległość trudno jest ustalić przyczynę niesprawności.
Zaletą bezlusterkowców (w przeciwieństwie do lustrzanek) jest brak występowania tzw. BF i FF (Back Focus ; Front Focus). Tak po naszemu, BF to ostrzenie za ustawionym punktem ostrości, a FF to ostrzenie przed miejscem ustawieniem ostrości. Chyba jesteś pierwszym na forum, którego dotknął ten problem, a nie powinien. Nie wykluczam, że jest jak piszesz, ale to raczej serwis będzie potrzebny.
Wcześniej zrób ten test na linijce jak pisał szafir51, najlepiej na najniższej przysłonie czyli f1.8 (w tym obiektywie 45mm) i z najmniejszym polem AF.
W zasady problemy FF/BF w CDAF nie ma, ale jak aparat wysyła błędne dane do obiektywu to soczewki mogą się źle ustawić i będzie taki efekt. Spróbowałbym jeszcze na elektronicznej migawce.
W zasady problemy FF/BF w CDAF nie ma, ale jak aparat wysyła błędne dane do obiektywu to soczewki mogą się źle ustawić i będzie taki efekt. ...
Dlatego też napisałem iż nie wykluczam całkowicie, ale i z pierwszym takim opisanym przypadkiem w bezlusterkowcu się spotykam (jeśli się potwierdzi).
Tak teoretyzując, to aparat może wysyła prawidłowe dane do obiektywu, a z jakiegoś powodu soczewki w obiektywie nie ustawiają się tak jak powinny. Chyba na razie (jak dobrze doczytałem) problem dotyczy jednego obiektywu 45/1.8.
Po powrocie w tym roku mojego E-M5 z serwisu gdzie wgrano mi najnowsze oprogramowanie nie bede juz robili zadnego update, bo nigdy nic nie wiadomo co moze sie wydarzyc....
Po powrocie w tym roku mojego E-M5 z serwisu gdzie wgrano mi najnowsze oprogramowanie nie bede juz robili zadnego update, bo nigdy nic nie wiadomo co moze sie wydarzyc....I tego powinniśmy się trzymać.
Po powrocie w tym roku mojego E-M5 z serwisu gdzie wgrano mi najnowsze oprogramowanie nie bede juz robili zadnego update, bo nigdy nic nie wiadomo co moze sie wydarzyc....
Oj tam, update firmware aparatu jest zazwyczaj wskazane:) Są poprawki i czasem nowe funkcje. Jeśli przynosiłoby jakieś złe skutki dotyczyłoby to tysięcy użytkowników i na to producent chyba by się nie odważył. Co najwyżej bardzo szybko powinna się pojawić następna wersja firmaware (z przeprosinami:wink:) poprawiająca ewentualne błędy w tej wcześniejszej.
Oj tam, update firmware aparatu jest zazwyczaj wskazane:) Są poprawki i czasem nowe funkcje. Jeśli przynosiłoby jakieś złe skutki dotyczyłoby to tysięcy użytkowników i na to producent chyba by się nie odważył. Co najwyżej bardzo szybko powinna się pojawić następna wersja firmaware (z przeprosinami:wink:) poprawiająca ewentualne błędy w tej wcześniejszej.
Serwis to serwis. Moj E-M5 odmowil dzialania, poszedl do serwisu a mial juz kilka update...
andtor2, samo wgrywanie nowego oprogramowania samo w sobie nie jest złe, ale w warunkach domowych może przynieść odwrotne skutki od zamierzonych.
Serwis to serwis. Moj E-M5 odmowil dzialania, poszedl do serwisu a mial juz kilka update...
Za bardzo nie widzę związku z moją cytowaną wypowiedzią. To, że miał kilka update przecież nie gwarantuje, ze coś tam mu się spsuje (nawet mnie się zrymowało)
Odmówił działania w związku z update oprogramowania ?, no nie chce mi się wierzyć. Wówczas tysiące innych E-M5 (może i dziesiątki tysięcy) także odmówiłoby działania. Większość użytkowników jednak aktualizuje oprogramowanie aparatu, tak sądzę, a może jestem w mylnym błędzie...
andtor2, samo wgrywanie nowego oprogramowania samo w sobie nie jest złe, ale w warunkach domowych może przynieść odwrotne skutki od zamierzonych.
Bez przesady, a w jakich warunkach trzeba wgrywać ? laboratoryjnych ?, albo się wgra i ma być OK, lub na etapie wgrywania się zchrzani (np. wysiadła bateria w aparacie) i wtedy jest problem...
Za bardzo nie widzę związku z moją cytowaną wypowiedzią. To, że miał kilka update przecież nie gwarantuje, ze coś tam mu się spsuje (nawet mnie się zrymowało)
Odmówił działania w związku z update oprogramowania ?, no nie chce mi się wierzyć. Wówczas tysiące innych E-M5 (może i dziesiątki tysięcy) także odmówiłoby działania. Większość użytkowników jednak aktualizuje oprogramowanie aparatu, tak sądzę, a może jestem w mylnym błędzie...
Trudno mi odpowiedziec co i jak, wole jednak pozostac na serwisie i nie robic update :-)
Ok. Wstrzymajmy na luz, bo człowiekowi nie naprawi to aparatu.
Trudno mi odpowiedziec co i jak, wole jednak pozostac na serwisie i nie robic update :-)
To różnimy się podejściem w tej kwestii:) Wolę nie mieć doczynienia z serwisem (jak na razie mi się udaje w G1/G5), a update robić sam jeśli uznam za stosowne/potrzebne. Zazwyczaj wiadomo jakie poprawki/nowe funkcje, niesie aktualizacja oprogramowania aparatu.
Też prawda:)
A ja czekam na kogoś, kto w końcu napisze, że ostrość na tym zdjęciu jest ok :)
Po tym przykładowym zdjęciu nie był bym całkowicie pewnym, że ostrość jest ok. Sadzę, test z linijką, autorowi wątka by wiele wyjaśnił. Np. taki jak tu (http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?p=131693) obrazek, ostrość ustawiona na 30 centymetrze tak powinna mniej więcej wyglądać (obiektywem 45/1.8 na przysłonie 1.8 ): klik (http://images39.fotosik.pl/137/5887cc7e0b03e47e.jpg)
Przecież jest tylko na przepalonej skarpecie nie bardzo to widać.
Dokładnie :) A jak robisz zdjęcie z góry, pod kątem, to płaszczyzna ostrości też przebiega pod kątem i na podłożu zawsze jest przed fotografowanym obiektem :)
Dokładnie :) A jak robisz zdjęcie z góry, pod kątem, to płaszczyzna ostrości też przebiega pod kątem i na podłożu zawsze jest przed fotografowanym obiektem :)
Aa może tak doradzić koledze teścik(nie alkomatem) bateryjkowy?
Taki o:
175803
Aa może tak doradzić koledze teścik(nie alkomatem) bateryjkowy? ...
Przeca był już doradzany teścik, co prawda nie bateryjkowy, a z linijką:)
Zaletą bezlusterkowców (w przeciwieństwie do lustrzanek) jest brak występowania tzw. BF i FF (Back Focus ; Front Focus). Tak po naszemu, BF to ostrzenie za ustawionym punktem ostrości, a FF to ostrzenie przed miejscem ustawieniem ostrości. Chyba jesteś pierwszym na forum, którego dotknął ten problem, a nie powinien. Nie wykluczam, że jest jak piszesz, ale to raczej serwis będzie potrzebny.
Aparat szuka największego kontrastu, więc musi szybko wyostrzyć zarówno przed jaki i za płaszczyzną ostrości, a następnie wrócić. Teoretycznie więc może się pojawić FF/BF przy problemie komunikacji body - obiektyw, błędach silnika AF w obiektywie, bądź niedopracowanych algorytmach.
Przeca był już doradzany teścik, co prawda nie bateryjkowy, a z linijką:)
Ale na bateryjkach lepiej widać pudła AF-u, linijka taż dobra, ale mało rozmemłana.
Ale na bateryjkach lepiej widać pudła AF-u, linijka taż dobra, ale mało rozmemłana.Polecam przed testem wyswietlić histogram i doregulować go za pomocą kompesacji ekspozycji.
Ponadto sprawdzić ustawienia soczewki do regulacji wyświetlacza do oka.
Zapewne potem będzie mniej problemów.
PS. w E-M5 Mark II jest opcja doostrzania (AF+MF) i focus peaking - może pomóc w komtroli AF w przypadku problemów ze wzrokiem.
PS2. Serwis chętnie zainkasuje pieniądze.
Serwis sprawdzi aparat i odeśle go pewnie za 2 tygodnie z opisem usterki. np. Nie potwierdzono problemu. Aparat wypełnia standardy Olympus.
Jeśli kolejne domowe testy nie rozwieją wątpliwości - ślij - w końcu po to oni tam są w tym Ołomuncu i czekają na zlecenia.
nie bede juz robili zadnego update, bo nigdy nic nie wiadomo co moze sie wydarzyc....
Tak tylko dodam, że teraz mam firmware 2.2 i... czy wiecie, że aparat w tej wersji podaje czysty obraz na HDMI? Rok temu tego nie było :sad: ...
Na zakończenie całej tej dyskusji chciałbym się dowiedzieć czy ostrzone było pojedynczym punktem AF, cz też całą paletą jak jest np. na iAuto.
Chodzi mi konkretnie czy w okienku podglądu miałeś jeden (słownie jeden kwadracik) którym ostrzyłeś. W opcji iA aparat sam sobie wybiera punkt ostrzenia opierając się na największym kontraści.
Dzięki za rady, dziś będę miał więcej czasu to się pobawię z linijką i bateryjkami
A jak robisz zdjęcie z góry, pod kątem, to płaszczyzna ostrości też przebiega pod kątem i na podłożu zawsze jest przed fotografowanym obiektem
Też tak myślałem, że może to przez dziwny kąt ułożenia aparatu, ale to by było bez sensu. Aparat powinien łapać ostrość na obiekcie niezależnie od kąta ustawienia
w E-M5 Mark II jest opcja doostrzania (AF+MF) i focus peaking - może pomóc w komtroli AF w przypadku problemów ze wzrokiemTylko, że tu filozofii wielkiej nie ma, ostrzę na czubek skarpety zielonym punkcikiem, mam potwierdzenie ostrości, pstrykam a ostrość na łóżku przed skarpetą
Na zakończenie całej tej dyskusji chciałbym się dowiedzieć czy ostrzone było pojedynczym punktem AF, cz też całą paletą jak jest np. na iAutoZdjęcia robię w 99% przypadków w trybie priorytetu przysłony więc ostrzone pojedynczym punktem
Tylko nie zapomnij tu napisać o wynikach bo może to się komuś przydać.
...ostrzę na czubek skarpety zielonym punkcikiem, mam potwierdzenie ostrości, pstrykam a ostrość na łóżku przed skarpetą
Problem leży chyba w niezrozumieniu działania AFu po kontraście. Ten "punkcik" to nie punkcik, tylko całkiem sporych rozmiarów pole. Jeśli w jego granicach znalazł się kawałek kanapy, to aparat mógł tam właśnie ustawić ostrość. Nie ma znaczenia, że skarpeta wypełniała większość obszaru tego pola. Aparat i tak sobie wyostrzy gdzie będzie chciał.
Ten "punkcik" to nie punkcik, tylko całkiem sporych rozmiarów poleTo pole jest na tyle małe, że obejmowało rozmiarem mały palec u stopki w tej skarpecie. Do kanapy mu całych kilometrów brakowało
Dzięki za rady, dziś będę miał więcej czasu to się pobawię z linijką i bateryjkami...
i jakie wnioski po testach ?
Pewnie takie jak przed :) Aparat jest ok :)
Wnioski takie, że chyba aparat jest dobry. Przetestowałem go ze wszystkimi szkłami jakie mam i wygląda, że jest ok. Problem pojawia się przy nietypowych odległościach i kątach od obiektu. Np gdy odległość ostrzenia jest bliska minimalnej. W przypadku zdjęć skarpetki odległość była w porywach +/- 50cm więc upatruję problem w tym. Testy z linijką i zachowaniem większej odległości niż 50 cm wychodzą dobrze. No i dochodzi do tego ogniskowa 45mm + światło 1.8. Obszar ostrości w takiej konfiguracji też nie jest za szeroki.
ano nie jest
https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=176424&d=1465817715