Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Live View Boost - Nocne Kadry?

Jack
1.06.16, 11:38
Zakładając hipotetyczną, acz nie pozbawioną prawdopodobieństwa wdrożenia, możliwość poprawienia niektórych "kwiatków" w polskojęzycznym menu do aparatów, od paru dni zachodzę w głowę, jak można sensownie nazwać po polsku funkcję:

Live View Boost

Wielu użytkowników nie wie, jak do niej podejść, gdyż funkcja ma polską nazwę: Nocne Kadry. Zmieniałem języki menu i patrzyłem, co mają inny, a wyniki są dwoiste, np. powtarza się "rozszerzenie LV", "wzmocnienie LV", czy wzmocniony podgląd, albo "Kadrowanie o zmroku", czy "Moje nocne zdjęcia". Sens funkcji polega na tym, że będąc włączoną utrzymuje stałą, dobrze widoczną, jasność obrazu na ekranie, nawet jeśli faktyczna ekspozycja da zbyt ciemny obraz, co ma ułatwić kadrowanie w trudnych warunkach oświetleniowych. Nazwa Nocne Kadry, istniejąca od ponad 8 lat, nie jest najszczęśliwsza, co zaprząta moje myśli. Proszę o podpowiedzi, jak można sensownie nazwać po polsku funkcję Live View Boost, pamiętając, że do dyspozycji jest 15 znaków. To jest wielkie ograniczenie, ponieważ tworzenie skrótowców też nie należy do fortunnych rozwiązań.
Dzięki za pomysły.

P.S. jakby co, to też poproszę o uwagi do innych elementów menu, czy "dymków" informacyjnych przy funkcjach. Niestety, większości z nich nie da się zreformować, jednak może coś by się udało zasugerować.

fret
1.06.16, 11:47
jasny podgląd?

easy_rider
1.06.16, 12:35
Tylko że podgląd w tym trybie wcale nie jest jasny.

Może "stały podgląd" albo lepiej "stała jasność"

fret
1.06.16, 13:52
Ale bardziej jasny niż nocny ;)

Matick7
1.06.16, 15:29
Może ,,Nocny podgląd" lub z fantazją ,,Tryb noktowizji"

fret
1.06.16, 15:36
Mocny podgląd? :)

easy_rider
1.06.16, 16:17
Przecież ten tryb nie ma nic wspólnego z nocą...

fret
1.06.16, 16:23
"funkcja ma polską nazwę: Nocne Kadry"

---------- Post dodany o 16:23 ---------- Poprzedni post był o 16:20 ----------

Może coś jak tryb portretowy? Sprawdza się nie tylko przy portretach, ale pierwsze skojarzenie jest z portretami. Nie da się czegoś uniwersalnie opisać w 15 znakach. Trzeba oddać charakter trybu i pierwsze skojarzenie.

Matick7
1.06.16, 18:08
Przecież ten tryb nie ma nic wspólnego z nocą...

No jak nie ma?

Live View Boost

Wielu użytkowników nie wie, jak do niej podejść, gdyż funkcja ma polską nazwę: Nocne Kadry. Zmieniałem języki menu i patrzyłem, co mają inny, a wyniki są dwoiste, np. powtarza się "rozszerzenie LV", "wzmocnienie LV", czy wzmocniony podgląd, albo "Kadrowanie o zmroku", czy "Moje nocne zdjęcia". Sens funkcji polega na tym, że będąc włączoną utrzymuje stałą, dobrze widoczną, jasność obrazu na ekranie, nawet jeśli faktyczna ekspozycja da zbyt ciemny obraz, co ma ułatwić kadrowanie w trudnych warunkach oświetleniowych. Nazwa Nocne Kadry, istniejąca od ponad 8 lat, nie jest najszczęśliwsza, co zaprząta moje myśli. Proszę o podpowiedzi, jak można sensownie nazwać po polsku funkcję Live View Boost, pamiętając, że do dyspozycji jest 15 znaków. To jest wielkie ograniczenie, ponieważ tworzenie skrótowców też nie należy do fortunnych rozwiązań.
Dzięki za pomysły.

Jack
1.06.16, 20:42
Ha, wcale nie takie proste...

fret
1.06.16, 21:43
proste, tylko musisz porzucić nadzieję na znalezienie opisu doskonałego :)

sprytny podgląd
podglądacz
podgląd turbo
wszystkowid
jak w tv
super ekran
ufff..... :D

Jack
1.06.16, 22:39
potrafisz rozweselić :-)

Bodzip
2.06.16, 07:31
Ja bym po angielsku zostawił. Tego akurat w ogóle nie tłumaczył. Większość ludzi już zna, więc problemu nie widzę. A nie każdy język jest doskonały.

jkr
2.06.16, 08:50
Ten problem to raczej bicie piany. Nie znam angielskiego, ale w np. j. francuskim "madame" tłumaczy się "pani" z tym, że to dotyczy u nich kobiety zamężnej, a u nas każdej dorosłej. Takich kwiatków jest wiele w każdym języku. Rozwiązaniem miał być j. esperanto, ale jakoś nie wypaliło.

fret
2.06.16, 09:38
Nie potraficie się przejąć problemem. Ja bym poszedł dalej i w wersji militarnej dałbym "nocny zwiad", a w wersji młodzieżowej "sokole oko". Mam problem z wersją dla szafiarek. Może "widzę cię!" ?

Mirek54
2.06.16, 10:02
Wyrazniejszy,wyrazisty,uwydatniony,ekspresyjny.... .

jkr
2.06.16, 10:21
Zakładając hipotetyczną, acz nie pozbawioną prawdopodobieństwa wdrożenia, możliwość poprawienia niektórych "kwiatków" w polskojęzycznym menu do aparatów, od paru dni zachodzę w głowę, jak można sensownie nazwać po polsku funkcję:

Live View Boost

Dzięki za pomysły.

P.S. jakby co, to też poproszę o uwagi do innych elementów menu, czy "dymków" informacyjnych przy funkcjach. Niestety, większości z nich nie da się zreformować, jednak może coś by się udało zasugerować.Lepiej się nie domagajmy lepszego czy też prawidłowego tłumaczenia bo jak nam przetłumaczą to sami będziemy potrzebować tłumacza. ?

fret
2.06.16, 10:32
wyrównany, automatyczny, zrównoważony, luzacki, cieniowidny...

Jack
2.06.16, 16:25
Lepiej się nie domagajmy lepszego czy też prawidłowego tłumaczenia bo jak nam przetłumaczą to sami będziemy potrzebować tłumacza. To też prawda. Jednak są także użytkownicy, którzy narzekają na brak jasności w opisach menu :-(

[...] Mirku, cieszy mnie, że się odezwałeś :-)

---------- Post dodany o 16:25 ---------- Poprzedni post był o 16:23 ----------

Zastanawiam się jeszcze nad fretowym "wyrównany" - całkiem dobre :-)

jkr
2.06.16, 16:56
Jack, masz rację tylko my jesteśmy na samym dole i musimy się cieszyć z tego co zaoferuje producent, a to, że wiemy jak powinno być to inna sprawa.

fret
2.06.16, 19:25
jeszcze przyszło mi do głowy, że mysikrólik by się przydał...

Mirek54
2.06.16, 20:13
jeszcze przyszło mi do głowy, że mysikrólik by się przydał...

Chodzi Ci o croopowanie,kadrowanie Zoom cyfrowy,kasowanie czy formatowanie:mrgreen:

fret
2.06.16, 20:22
o to, że w profilu ma "copywriter", w końcu jakaś szansa, żeby się sensownie wykazać poza cropowaniem/formatowaniem :D Chyba, że znów pójdzie spać na dwa lata, wtedy lepiej nie budzić :D

Mirek54
2.06.16, 22:12
o to, że w profilu ma "copywriter", w końcu jakaś szansa, żeby się sensownie wykazać poza cropowaniem/formatowaniem :D Chyba, że znów pójdzie spać na dwa lata, wtedy lepiej nie budzić :D

A nie jest bezpieczniej zabrac butony typu edytuj,zamknij,ukryj,przenies,kasuj niz zyc w trwodze przez dwa lata:mrgreen:Chyba,ze to tak jak w komunie,do smierci na taborecie

fret
3.06.16, 09:29
A nie jest bezpieczniej zabrac butony...

Drobny problem polega chyba na tym, że ci, którzy chcieliby zabrać, nie mogą tego zrobić, a ci, którzy mogą, nie chcą :) Najpierw zabito wątki techniczno-sprzętowe, teraz zabito dyskusje, pozostaną słodkopierdzące wątki o niczym, czyli np. pokazywaniu swojego... Co ciekawe, to może być skuteczne działanie z punktu widzenia właściciela. Już obserwowałem taką sytuację, że portal stracił charakter, stał się nijaki i zyskał więcej użytkowników niż stracił. Ludzie chyba lubią lekkostrawną papkę :) Dobrze, że póki co siatkówki nikt nie rusza :)

Makromaniak
3.06.16, 13:32
"Wzmocniony podgląd" ew "Wzmocnienie podglądu" wydaje mi się najlepsze (ew krócej "Wzmocniony obraz" "Wzmocniony widok"

Ja tego trybu używam ciągle do zdjęć makro z lampą błyskową, gdy nie godzę się na automatyczne ustawianie czasu w trybie A czy P, a chce mieć kontrolę nad przysłoną. Nie jest mi wtedy potrzebny widok naniesionej korekcji +- bo i tak naświetlenie robi lampa. W trybie M jest wówczas kompletna ciemnica, jeśli mamy ustawioną dużą przysłonę i krótki czas i funkcja daje właśnie wzmocnienie obrazu. Nazwa Nocne Kadry jest zupełnie bez sensu, bo w nocy w trybach A czy P bez funkcji "Nocnych kadrów" tak samo widać wszystko, tyle ze dodatkowo widać też korekcję naświetlenia

fret
3.06.16, 14:20
"Wzmocniony podgląd" ew "Wzmocnienie podglądu" wydaje mi się najlepsze (ew krócej "Wzmocniony obraz" "Wzmocniony widok"

...

Kłania się liczenie do piętnastu ;)

epicure
3.06.16, 14:33
Tryb wzmocniony?

Makromaniak
3.06.16, 15:10
Kłania się liczenie do piętnastu ;)

co ja poradzę że język polski jest kwiecisty i nie tak skrótowy jak angielski?
proponuję

Wzmc pdgl :-)

i tak lepiej niż Nocne Kadry

fret
3.06.16, 15:27
...
proponuję

Wzmc pdgl :-)

i tak lepiej niż Nocne Kadry

Język polski musi być cholernie trudny, o skrótach też już było...

aga_piet
3.06.16, 19:58
Pierwsza propozycja wydaje mi się najbardziej zrozumiała i klarowna - "jasny podgląd". Piszę to również z punktu widzenia zwykłego, "nietechnicznego" użytkownika.

Jack
3.06.16, 20:28
"Jasny podgląd" ma również zaletę posiadania odpowiedniej liczby znaków :-)

apz
3.06.16, 21:57
"Jasny podgląd" ma również zaletę posiadania odpowiedniej liczby znaków :-) A rozjaśniony podgląd lub jaśniejszy podgląd ?

aga_piet
3.06.16, 22:23
15 znaków ma być.

fret
3.06.16, 22:26
może "rododendron"? piękny wyraz, wpadający w ucho i chociaż z dobrą ilością liter, a ludzie do wszystkiego się przyzwyczają :)