Zobacz pełną wersję : Lampy i obiektywy, dostępność, co wybrać
Witam, jak to jest z lampami do Olympusa? Czy ceny i dostępność jest taka sama jak w Sony(czyli beznadziejna)? A jakie obiektywy są warte zainteresowania? Oprócz Sigmy 60 tak do 1 500 złotych.
Witam, jak to jest z lampami do Olympusa? Czy ceny i dostępność jest taka sama jak w Sony(czyli beznadziejna)? A jakie obiektywy są warte zainteresowania? Oprócz Sigmy 60 tak do 1 500 złotych.
To zależy czy nowe czy też wchodzą w grę używane.
Witam, jak to jest z lampami do Olympusa? Czy ceny i dostępność jest taka sama jak w Sony(czyli beznadziejna)?Ja używam starych, do analoga, jest ich mnóstwo i są tanie.
To zależy czy nowe czy też wchodzą w grę używane.
Używane też wchodzą w grę.
Ja używam starych, do analoga, jest ich mnóstwo i są tanie.
Starych, ale to chyba nie na stopce aparatu tylko do Slave? Dobrze, aby główna lampa miała HSS.
Starych, ale to chyba nie na stopce aparatu tylko do Slave? Dobrze, aby główna lampa miała HSS.Wyobraź Sobie, że też i bezpośrednio jak i przez bezpieczną kostkę obniżającą napięcie do 3,5v. Bezpośrednio to w zależności jakie napięcie wytrzymuje styk centralny, np olympusy serii E 250v, panasoniki G 20v. Oczywiście wykorzystuję w tych lampach głównie ich automatykę własną. Kostka bezpieczna ma też to do siebie, że możesz podłączyć 2 lampy.
Wyobraź Sobie, że też i bezpośrednio jak i przez bezpieczną kostkę obniżającą napięcie do 3,5v. Bezpośrednio to w zależności jakie napięcie wytrzymuje styk centralny, np olympusy serii E 250v, panasoniki G 20v. Oczywiście wykorzystuję w tych lampach głównie ich automatykę własną. Kostka bezpieczna ma też to do siebie, że możesz podłączyć 2 lampy.
Tzn. jakbyś mógł podać jakieś modele lamp które działają w ten sposób i mają HSS, wiadomo, że na korpusie byłby sterownik (jaki do Olympusa?), a lampa na statywie.
Nie napisałeś, jakie ogniskowe i w jakim ekwiwalencie Cię interesują.
Co do lamp mam np Nissina i tyle razy ile go użyłem, to sobie chwalę.
I radzę przyzwyczaić się do tego, że taniej.. już było.
Mój telefon 795 800 065. Daj gluchego, ja oddzwonię.
Nie napisałeś, jakie ogniskowe i w jakim ekwiwalencie Cię interesują.
Co do lamp mam np Nissina i tyle razy ile go użyłem, to sobie chwalę.
Chciałem się zorientować jakie obiektywy są dobre i polecacie do tego pułapu cenowego, wchodzą w grę nowe i używane. Zastanawiam się nad zmianą systemu na M 4/3.
I radzę przyzwyczaić się do tego, że taniej.. już było.
Nie rozumiem.
Ja nie rozumiem pytania.
dobre do czego?
Stałki- np 45/1.8 jest naprawdę dobra i można próbować kupic używkę w cenie trzycyfrowej.
Przy obecnym kursie złotówki do EUR i $, za 1500 zł to z nowych kupisz niewiele.
12-50 jest uszczelniany, ma makro ale optycznie przeciętny i na długim końcu ciemny jak cholera ( 6.3).
Dalej nie wiemy co interesuje cię w fotografii i dlaczego chcesz zakupić sprzęt albo zmienic obecny.