Zobacz pełną wersję : Aparat z dobrym trybem filmowym
Proste pytanie i ewentualne rekomendacje o model aparatu z dobrym trybem filmowym, chyba, że zdecydowac się na kamerę? Zasotoswanie etiudy filmowe tematyczne. Dodam, że na chwile obecna posiadam E-M10 Wstepnie mam na oku model Nikon z serii Dl 24-85. Co byście polecali i z góry dzięki za ewentualne podpowiedzi. :)
Proste pytanie i ewentualne rekomendacje o model aparatu z dobrym trybem filmowym, chyba, że zdecydowac się na kamerę? Zasotoswanie etiudy filmowe tematyczne. Dodam, że na chwile obecna posiadam E-M10 Wstepnie mam na oku model Nikon z serii Dl 24-85. Co byście polecali i z góry dzięki za ewentualne podpowiedzi. :)
5D Mark II i III, 6D, Nowe Nikony pełnoklatkowe, Panasoniki na podmienionym oprogramowaniu - GH2, 3 ,4, nowsze nawet GX-80.
Sony Alpha 7S, 7SII.
Idąc po taniości - Panasonic G7.
T.
Aparat w pełni kamery nie zastąpi a jeżeli już to Panasonic GH 4.
Często używany do niskobudżetowych filmów i początkujących filmowców.
Ja używam kamery i pomocniczo aparatów Oly w zależności od przeznaczenia.
Pozdrawiam
Aparat w pełni kamery nie zastąpi a jeżeli już to Panasonic GH 4.
Często używany do niskobudżetowych filmów i początkujących filmowców.
Ja używam kamery i pomocniczo aparatów Oly w zależności od przeznaczenia.
PozdrawiamWitam. Ostatnio, w ciągu trzech lat, bylem na kilku weselach i zauważyłam, że uroczystości filmowały trzy canony. Czyżby zmienił się sposób patrzenia na sprzęt do filmowania?
Lustrzanki dają dobry obraz za niższą cenę niż profesjonalne kamery. Canonen kręcono np odcinek dr Hausa.
Lustrzanki dają dobry obraz za niższą cenę niż profesjonalne kamery. Canonen kręcono np odcinek dr Hausa.Jak rozumiem mając dwa w jednym ten kierunek będzie się rozwijać.
Kto wie, mimo wszystko dedykowane kamery są wygodniejsze do filmowania. Jednak amatorowi wystarczy dobry aparat z opcją filmowania.
Witam. Ostatnio, w ciągu trzech lat, bylem na kilku weselach i zauważyłam, że uroczystości filmowały trzy canony. Czyżby zmienił się sposób patrzenia na sprzęt do filmowania?
Przykro mi ale nie zajmuję się filmowaniem wesel.
Sposób patrzenia na filmowanie w śród profesjonalistów się nie zmienił i prawdopodobnie się nie zmieni.
Rynek kamer stale się rozwija i nie widać tendencji spadkowych. Rozwija się też rynek kamer sportowych.
Pozdrawiam
5D Mark II i III, 6D, Nowe Nikony pełnoklatkowe, Panasoniki na podmienionym oprogramowaniu - GH2, 3 ,4, nowsze nawet GX-80. A oprócz lustrzanek i bezlusterkowca GH4 jakąś profesjonalną kamerę ekonomicznie opłaca się nabyć ?
Nie filmuje ale Panasy mają podobno całkiem niezłe możliwości na fabrycznym oprogramowaniu a z hackiem jeszcze lepsze. poza tym wszystkie Canony FF.
A oprócz lustrzanek i bezlusterkowca GH4 jakąś profesjonalną kamerę ekonomicznie opłaca się nabyć ?
Ekonomicznie profesjonalnej kamery raczej nie nabędziesz.
Podaj jeszcze może jaki budżet masz?
Z profesjonalnych kamer to mógłbym polecić Sony PXW-FS5.. tylko ta cena ;-)
Plus dodatkowo rzuc okiem na produkty Blackmagic:
https://www.blackmagicdesign.com/products
Szczególnie Blackmagic Pocket Cinema Camera (BMPCC) i Blackmagic Cinema Camera (BMCC)
Thomasso
Może kup sobie C5DII. Kilka fajnych filmów tym nakręcono, a cena używek nie powala na kolana. Chyba, że masz ambitniejsze cele, ale wtedy nie idź do sklepu, tylko do banku ;)
polecam canon 5d markIII. świetny aparat i dobra kamera. w jednej cenie 2 dobre urządzenia. co prawda używam trybu filmowania tylko na wakacjach więc nie pomogę od strony technicznej. prawie wszystko samo mi się ustawia:wink:
Może kup sobie C5DII. Kilka fajnych filmów tym nakręcono, a cena używek nie powala na kolana. Chyba, że masz ambitniejsze cele, ale wtedy nie idź do sklepu, tylko do banku ;)
Ambitniejszych na chwile obecną nie, nie planuję (póki co) kręcić kolejnej odsłony Parku Jurajskiego :grin: A do tego C5DII wtedy jakiobiektyw optymalnie?
Ambitniejszych na chwile obecną nie, nie planuję (póki co) kręcić kolejnej odsłony Parku Jurajskiego :grin: A do tego C5DII wtedy jakiobiektyw optymalnie?
Nooo zależy co kręcisz.. Jakie plany głównie bedą stosowane. Ujęcia statyczne czy dynamiczne, czy obiekty statyczne czy w ruchu (kwestia ewentualnego AF-u)?
T.
Nooo zależy co kręcisz.. Jakie plany głównie bedą stosowane. Ujęcia statyczne czy dynamiczne, czy obiekty statyczne czy w ruchu (kwestia ewentualnego AF-u)?
T. Tak więc, ujęcia beda pzreważnie statyczne, robiłem proby video moim omd e-m10 i ze stabilizacja nawet z reki w ruchu dawła radę. Fakt, że czasem AF sie gubił w innym ujeciu. W kazdym razie nie bedzie to żaden film dynamicznej akcji.Dopytam, czy jakis kompakt z zadowalajacym trubem filmownaia pod moje potrzebyt by się nadał, ze sprawnie dzialajacym AF?
Na youtube jest sporo filmów nakręconych różnymi wynalazkami. Może tam właśnie coś by podpowiedziało.
[QUOTE=heeros;1269535]Proste pytanie i ewentualne rekomendacje o model aparatu z dobrym trybem filmowym, chyba, że zdecydowac się na kamerę? Zasotoswanie etiudy filmowe tematyczne. Dodam, że na chwile obecna posiadam E-M10 Wstepnie mam na oku model Nikon z serii Dl 24-85. Co byście polecali i z góry dzięki za ewentualne podpowiedzi. :) Tego nikona jeszcze nie ma i nie wiadomo kiedy bedzie {opoznienia}.Ja bym sugerował cos uzywanego i niedrogiego z panasonica serii gh2,3,4.Kupno uzywanego panasa to nieduzy wydatek a pozwoli okreslic bardziej swiadomie swoje preferencje i potrzeby i albo zostanie, albo poszukacz czegos świadomie juz innego a panasa sprzedaz.Ja od kilku lat mam panasa gh2 i nie odczuwam potrzeby nabywania czegos nowszewgo, filmy sa rewelacyjne {jak dla mnie oczywiscie}, tyle, ze ja krece je bardzo rzadko, jakies rodzinne imprezy czasem itp.
Największym problemem dla większości są pieniądze, chcielibyśmy aby było tanio i dobrze. Tak się nie da, albo idziemy na kompromis i jesteśmy świadomi wad i zalet tego co kupimy albo bank i pójście na całego.
Największym problemem dla większości są pieniądze, chcielibyśmy aby było tanio i dobrze. Tak się nie da, albo idziemy na kompromis i jesteśmy świadomi wad i zalet tego co kupimy albo bank i pójście na całego.
Tylko że kupując najlepszą kamerę nie zostaniemy nagle drugim Kubrickiem :)