PDA

Zobacz pełną wersję : Aparat z dobrym trybem filmowym

heeros
29.05.16, 21:08
Proste pytanie i ewentualne rekomendacje o model aparatu z dobrym trybem filmowym, chyba, że zdecydowac się na kamerę? Zasotoswanie etiudy filmowe tematyczne. Dodam, że na chwile obecna posiadam E-M10 Wstepnie mam na oku model Nikon z serii Dl 24-85. Co byście polecali i z góry dzięki za ewentualne podpowiedzi. :)

apz
29.05.16, 21:15
Proste pytanie i ewentualne rekomendacje o model aparatu z dobrym trybem filmowym, chyba, że zdecydowac się na kamerę? Zasotoswanie etiudy filmowe tematyczne. Dodam, że na chwile obecna posiadam E-M10 Wstepnie mam na oku model Nikon z serii Dl 24-85. Co byście polecali i z góry dzięki za ewentualne podpowiedzi. :)

5D Mark II i III, 6D, Nowe Nikony pełnoklatkowe, Panasoniki na podmienionym oprogramowaniu - GH2, 3 ,4, nowsze nawet GX-80.

Thomasso
30.05.16, 01:04
Sony Alpha 7S, 7SII.
Idąc po taniości - Panasonic G7.

T.

hadan
30.05.16, 11:54
Aparat w pełni kamery nie zastąpi a jeżeli już to Panasonic GH 4.
Często używany do niskobudżetowych filmów i początkujących filmowców.
Ja używam kamery i pomocniczo aparatów Oly w zależności od przeznaczenia.

Pozdrawiam

jkr
30.05.16, 12:28
Aparat w pełni kamery nie zastąpi a jeżeli już to Panasonic GH 4.
Często używany do niskobudżetowych filmów i początkujących filmowców.
Ja używam kamery i pomocniczo aparatów Oly w zależności od przeznaczenia.

PozdrawiamWitam. Ostatnio, w ciągu trzech lat, bylem na kilku weselach i zauważyłam, że uroczystości filmowały trzy canony. Czyżby zmienił się sposób patrzenia na sprzęt do filmowania?

nightelf
30.05.16, 12:39
Lustrzanki dają dobry obraz za niższą cenę niż profesjonalne kamery. Canonen kręcono np odcinek dr Hausa.

jkr
30.05.16, 12:44
Lustrzanki dają dobry obraz za niższą cenę niż profesjonalne kamery. Canonen kręcono np odcinek dr Hausa.Jak rozumiem mając dwa w jednym ten kierunek będzie się rozwijać.

nightelf
30.05.16, 12:51
Kto wie, mimo wszystko dedykowane kamery są wygodniejsze do filmowania. Jednak amatorowi wystarczy dobry aparat z opcją filmowania.

hadan
30.05.16, 14:37
Witam. Ostatnio, w ciągu trzech lat, bylem na kilku weselach i zauważyłam, że uroczystości filmowały trzy canony. Czyżby zmienił się sposób patrzenia na sprzęt do filmowania?

Przykro mi ale nie zajmuję się filmowaniem wesel.
Sposób patrzenia na filmowanie w śród profesjonalistów się nie zmienił i prawdopodobnie się nie zmieni.
Rynek kamer stale się rozwija i nie widać tendencji spadkowych. Rozwija się też rynek kamer sportowych.

Pozdrawiam

heeros
30.05.16, 14:44
5D Mark II i III, 6D, Nowe Nikony pełnoklatkowe, Panasoniki na podmienionym oprogramowaniu - GH2, 3 ,4, nowsze nawet GX-80. A oprócz lustrzanek i bezlusterkowca GH4 jakąś profesjonalną kamerę ekonomicznie opłaca się nabyć ?

Mcarto
30.05.16, 16:44
Nie filmuje ale Panasy mają podobno całkiem niezłe możliwości na fabrycznym oprogramowaniu a z hackiem jeszcze lepsze. poza tym wszystkie Canony FF.

Thomasso
30.05.16, 20:14
A oprócz lustrzanek i bezlusterkowca GH4 jakąś profesjonalną kamerę ekonomicznie opłaca się nabyć ?

Ekonomicznie profesjonalnej kamery raczej nie nabędziesz.

Podaj jeszcze może jaki budżet masz?

Z profesjonalnych kamer to mógłbym polecić Sony PXW-FS5.. tylko ta cena ;-)
Plus dodatkowo rzuc okiem na produkty Blackmagic:
https://www.blackmagicdesign.com/products
Szczególnie Blackmagic Pocket Cinema Camera (BMPCC) i Blackmagic Cinema Camera (BMCC)

Thomasso

fret
30.05.16, 20:33
Może kup sobie C5DII. Kilka fajnych filmów tym nakręcono, a cena używek nie powala na kolana. Chyba, że masz ambitniejsze cele, ale wtedy nie idź do sklepu, tylko do banku ;)

abir
30.05.16, 22:01
polecam canon 5d markIII. świetny aparat i dobra kamera. w jednej cenie 2 dobre urządzenia. co prawda używam trybu filmowania tylko na wakacjach więc nie pomogę od strony technicznej. prawie wszystko samo mi się ustawia:wink:

heeros
30.05.16, 22:31
Może kup sobie C5DII. Kilka fajnych filmów tym nakręcono, a cena używek nie powala na kolana. Chyba, że masz ambitniejsze cele, ale wtedy nie idź do sklepu, tylko do banku ;)
Ambitniejszych na chwile obecną nie, nie planuję (póki co) kręcić kolejnej odsłony Parku Jurajskiego :grin: A do tego C5DII wtedy jakiobiektyw optymalnie?

Thomasso
31.05.16, 12:48
Ambitniejszych na chwile obecną nie, nie planuję (póki co) kręcić kolejnej odsłony Parku Jurajskiego :grin: A do tego C5DII wtedy jakiobiektyw optymalnie?

Nooo zależy co kręcisz.. Jakie plany głównie bedą stosowane. Ujęcia statyczne czy dynamiczne, czy obiekty statyczne czy w ruchu (kwestia ewentualnego AF-u)?

T.

heeros
31.05.16, 21:18
Nooo zależy co kręcisz.. Jakie plany głównie bedą stosowane. Ujęcia statyczne czy dynamiczne, czy obiekty statyczne czy w ruchu (kwestia ewentualnego AF-u)?

T. Tak więc, ujęcia beda pzreważnie statyczne, robiłem proby video moim omd e-m10 i ze stabilizacja nawet z reki w ruchu dawła radę. Fakt, że czasem AF sie gubił w innym ujeciu. W kazdym razie nie bedzie to żaden film dynamicznej akcji.Dopytam, czy jakis kompakt z zadowalajacym trubem filmownaia pod moje potrzebyt by się nadał, ze sprawnie dzialajacym AF?

jkr
31.05.16, 21:26
Na youtube jest sporo filmów nakręconych różnymi wynalazkami. Może tam właśnie coś by podpowiedziało.

andrzejeko
2.06.16, 08:12
[QUOTE=heeros;1269535]Proste pytanie i ewentualne rekomendacje o model aparatu z dobrym trybem filmowym, chyba, że zdecydowac się na kamerę? Zasotoswanie etiudy filmowe tematyczne. Dodam, że na chwile obecna posiadam E-M10 Wstepnie mam na oku model Nikon z serii Dl 24-85. Co byście polecali i z góry dzięki za ewentualne podpowiedzi. :) Tego nikona jeszcze nie ma i nie wiadomo kiedy bedzie {opoznienia}.Ja bym sugerował cos uzywanego i niedrogiego z panasonica serii gh2,3,4.Kupno uzywanego panasa to nieduzy wydatek a pozwoli okreslic bardziej swiadomie swoje preferencje i potrzeby i albo zostanie, albo poszukacz czegos świadomie juz innego a panasa sprzedaz.Ja od kilku lat mam panasa gh2 i nie odczuwam potrzeby nabywania czegos nowszewgo, filmy sa rewelacyjne {jak dla mnie oczywiscie}, tyle, ze ja krece je bardzo rzadko, jakies rodzinne imprezy czasem itp.

jkr
2.06.16, 08:29
Największym problemem dla większości są pieniądze, chcielibyśmy aby było tanio i dobrze. Tak się nie da, albo idziemy na kompromis i jesteśmy świadomi wad i zalet tego co kupimy albo bank i pójście na całego.

nightelf
4.06.16, 09:52
Największym problemem dla większości są pieniądze, chcielibyśmy aby było tanio i dobrze. Tak się nie da, albo idziemy na kompromis i jesteśmy świadomi wad i zalet tego co kupimy albo bank i pójście na całego.
Tylko że kupując najlepszą kamerę nie zostaniemy nagle drugim Kubrickiem :)