Zobacz pełną wersję : Na jaki statyw się zdecydować?
Dawno mnie tutaj nie było... zapadłam w sen zimowy ;). Teraz wracam i od razu z dylematem pt. jaki statyw wybrać.
Dotąd używałam 2 statywów, które pozostały mi jeszcze z czasów korzystania z kompaktów. Były to lekkie i marne statywy no name. Jakoś tam spełniały swoją rolę także z PEN'em, ale z naciskiem na jakoś. Dodawanie cięższego obiektywu było już ryzykowne.
Uznałam, że czas najwyższy kupić bardziej solidny statyw. Generalnie skłaniam się do zakupu któregoś ze statywów Manfrotto. Jednak nie któregoś z modeli profesjonalnych powyżej 1000 zł., chciałabym kupić statyw do 500 zł. - czyli taki, który byłby dobry, ale nie rujnujący mojego budżetu.
Czy moglibyście polecić jakiś przyzwoity statyw w takiej cenie?
Być może lektura podobnych tematów jakoś Cię naprowadzi:
https://forum.olympusclub.pl/threads/90042-Jaki-statyw-do-m43
https://forum.olympusclub.pl/threads/85931-Jaki-statyw-do-500z%C5%82
https://forum.olympusclub.pl/threads/79505-Jaki-dobry-lekki-statyw-Mo%C5%BCe-by%C4%87-drogi
Dziękuję za linki - już się wczytuję :).
---------- Post dodany o 22:26 ---------- Poprzedni post był o 20:41 ----------
Zapytam o konkret - czy ktoś może ma statyw Manfrotto BEFREE MNMKBFRA4-BH - skłaniam się do tego, żeby właśnie ten statyw kupić, choć myślę jeszcze nad tańszym Sirui R-1004
Dawno mnie tutaj nie było... zapadłam w sen zimowy ;). Teraz wracam i od razu z dylematem pt. jaki statyw wybrać.
...
Uważasz, że pojawianie się na forum tylko po to, żeby zadawać pytania jest fajne? ;)
............ czy ktoś może ma statyw Manfrotto BEFREE MNMKBFRA4-BH - skłaniam się do tego, żeby właśnie ten statyw kupić, choć myślę jeszcze nad tańszym Sirui R-1004
Ten Sirui ma długość transportową 50cm a befree 40cm. Na te parametry też zwróć uwagę , jak będzie za duży to nie będzie Ci się chciało go targać.
Ależ skąd - to paskudne z mojej strony ;) - mogę jedynie się pokajać i obiecać poprawę :D.
Ten Sirui ma długość transportową 50cm a befree 40cm. Na te parametry też zwróć uwagę , jak będzie za duży to nie będzie Ci się chciało go targać.
To samo z wagą. Z drugiej strony za lekki statyw kiepsko spełnia swoje zadanie.
Benro to marka która też warto wziąć pod uwagę.
easy_rider
28.05.16, 15:51
Z drugiej strony za lekki statyw kiepsko spełnia swoje zadanie.Z trzeciej strony nawet lekki statyw może lepiej spełniać swoje zadanie niż duży i ciężki - który najczęściej pozostaje w domu...
Przed wyborem statywu warto się zastanowić w jakich sytuacjach będzie najczęściej wykorzystywany, w jakich miejscach, z jakimi obiektywami itp.
Pomoże to w dokonanie właściwego wyboru...
Z trzeciej strony nawet lekki statyw może lepiej spełniać swoje zadanie niż duży i ciężki - który najczęściej pozostaje w domu...
Przed wyborem statywu warto się zastanowić w jakich sytuacjach będzie najczęściej wykorzystywany, w jakich miejscach, z jakimi obiektywami itp.
Pomoże to w dokonanie właściwego wyboru...
Z czwartej strony - lekki statyw można, udaje sie mi zastąpić, napodkanymi podporami, a solidny ciężki prob55 jest nie do zastąpienia jakimś lekkim nawet obciążonym badziewiem wietrzną nocą....
Mam do dyspozycji Manfrotto, Sherpę 600 i małe Sirui - wiem o czym piszę.
---------- Post dodany o 16:05 ---------- Poprzedni post był o 16:03 ----------
Ależ skąd - to paskudne z mojej strony ;) - mogę jedynie się pokajać i obiecać poprawę :D.
Nie musisz, i tak nie uwierzę w zmianę dopóki nie zobaczę zdjęć....
To samo z wagą. Z drugiej strony za lekki statyw kiepsko spełnia swoje zadanie.
Benro to marka która też warto wziąć pod uwagę.
Triopo też ma dobre statywy.