Zobacz pełną wersję : Pierwsze proby
Witam
załączam kilka moich pierwszych zdjęć, jak się wam widzą?
1 175157 2 175158 3 175159 4 175160 5 175161
Musisz popracować nad światłem, na każdej fotce Masz przepały.
Ten psiak wygląda jak bizon :-D
Pokaż pióra tego łabędzia, kiedyś takiego strzeliłem:
pozer, poziarz, pozowywacz (https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?pos=-48978)
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2016/05/pozer-1.jpg
źródło (https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?pos=-48978)
I jeszcze za duże nasycenie. Porównaj:
175163 175162
I jeszcze za duże nasycenie. Porównaj:
a mnie podoba się oryginał...jest bardziej słoneczny :wink: i lepiej oddaje letnią pogodę :-)
duże nasycenie kolorów i przepalenia robiłem celowo, oczywiście przepalony łabądek i łeb konia już nie ;), tu wyszedł brak doświadczenia
a mnie podoba się oryginał...jest bardziej słoneczny :wink: i lepiej oddaje letnią pogodę :-)
Sześć, siedem Endorfinka!
Gdzie Cię nosiło??
Witam
załączam kilka moich pierwszych zdjęć, jak się wam widzą?
Jak na początki nie jest źle. Całkiem dobre kadrowanie, a nad techniką (te miejscowe przepalenia głównie) cza jeszcze popracować. Z EXIF widzę używasz pomiaru światła punktowego. Nie wiem czy to najlepszy pomysł dla tego rodzaju zdjęć. Osobiście wybrałbym centralny ważony +ewentualna korekta ekspozycji.
Przy tym pomiarze światła punktowym (w foto nr2) jakbyś za punkt pomiaru wybrał pierze łabędzia to na pewno przepaleń by nie było, ale "reszta" zdjęcia mogłaby wyjść dość mocno niedoświetlona. Łatwiej jednak w późniejszej obróbce wyciągać cienie niż przepalenia, bo bywa, że już nic z nich nie można odzyskać.
Zmniejszaj zdjęcia przed wstawieniem na forum do jakichś rozsądnych wymiarów.
Z EXIF widzę używasz pomiaru światła punktowego. Nie wiem czy to najlepszy pomysł dla tego rodzaju zdjęć. Osobiście wybrałbym centralny ważony +ewentualna korekta ekspozycji.
dzięki za dobrą rade, zdjęcia na przyszłość zmniejsze
dzięki za dobrą rade,...
Czy będzie dobra okaże się w "praniu":). Warto natomiast eksperymentować z ustawieniami (szczególnie na początku) i z praktyki wyciągać wnioski.
Musisz popracować nad światłem, na każdej fotce Masz przepały.
Ten psiak wygląda jak bizon :-D
Pokaż pióra tego łabędzia, kiedyś takiego strzeliłem:
pozer, poziarz, pozowywacz (https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?pos=-48978)
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2016/05/pozer-1.jpg
źródło (https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?pos=-48978)
Coś Ty go ujrzał na greckiej słonej wodzie?
Coś Ty go ujrzał na greckiej słonej wodzie?
Na Adriatyku koło Marek. :mrgreen:
Coś Ty go ujrzał na greckiej słonej wodzie?To mi wygląda na fotomontaż ?.
To mi wygląda na fotomontaż .
Taak? A gdzie wygląda?:-P
Wszystko fajnie, a czy moje zdjęcia są do przyjęcia? :)
Pierwsze, fajnie kadrowane. Poza światłem, psi pra-żubr ok. Łabądek i reszta jak pisaliśmy: przepalone i takie... albumowo-szufladowe.
Wrzucaj foty 1200->1900px dłuższy bok, większych nie ma sensu.
Podoba mi się to, że zdjęcia coś ciekawego pokazują - to dobre podejście. Co do spraw technicznych - dobrze je podsumował andtor2.
Wow! Powiem Ci, że jak na pierwsze próby to zdjęcia wyszły Ci naprawdę niesamowite. Ja mając pierwszy raz aparat w ręku, w życiu bym nie zrobił takich świetnych zdjęć. Może po pół roku zaczęły mi takie wychodzić. Strach pomyśleć co będzie potem, skoro teraz robisz takie foty.
kolejnych kilka prób zrobienia w miarę ładnej fotki ;)
1175815 2175816 3175817 4175818 5175819 6175820 7175821
Witam. Coś ostatnio często goszczą na forum krowy. Oprócz nr 3 reszta podoba mi się. Gratuluję pomysłu z portretem krowy, ja nie wpadłbym chociaż obcuję z nimi codziennie.
Coś ostatnio często goszczą na forum krowy
weekendowy wypad na wieś i jak tu krówce zdjęcia nie zrobić:)
8175822 9175823 10175824
Ładne zdjęcia, mnie podoba się zdjęcie nr. 2.
i jeszcze mała dama
11175825
Ja 9 skadrowałbym tak aby była widoczna przyczepka.
6 jest ok. ale bez "koleżanki" w tle. 11 fota dziecka może być słodka, ta nie jest.
Moja przygoda z aparatem też się dopiero zaczyna, a to są pierwsze zdjęcia. Najważniejsze to się nie zrazić.
... fota dziecka może być słodka, ta nie jest.
Nawet śledzia można zrobić na słodko, ale po co? Nie każde dziecko musi być słodkie. Problemem tej foty nie jest mina, tylko oczy w cieniu.
Nawet śledzia można zrobić na słodko, ale po co? Nie każde dziecko musi być słodkie. Problemem tej foty nie jest mina, tylko oczy w cieniu.
Żeby się delektować smakiem.
Żeby się delektować smakiem.
Żresz dzieci ?? :shock: :shock:
Żresz dzieci ?? :shock: :shock:
No i co z tego, nie wolno?? Tego też nie wolno??:evil:
A ten mts to znajomy jakis wlasciciela watka???
Może zapytaj się samego mts czyim jest znajomym, a może po prostu komuś spodobały się zdjęcia. Mając już 40 lat nie zależy mi na "lajkach". Zamieszczam zdjęcia z ciekawości jaki będzie ich odbiór i aby korygować błędy po uwagach bardziej doświadczonych.
Nie denerwuj się, wolna sobota to chłopaki nie maja co robić. 6 gdyby nie miała koleżanki w tle to powiedziałbym, że lepsza jest od "Damy z łasiczką". Swoją drogą pamiętaj, że ocena zawsze jest bardziej subiektywna niż obiektywna.
12 - widok z okna 175971 13 - moja psina 175972
kolorowo na niebie :)
na 13 przeszkadza to coś na pierwszym planie, psinę też bym umieścił bardziej po prawej stronie kadru, pzdr.:)
12 - widok z okna 13 - moja psina
12- niedoostrzone/wzruszone 13- jak pisał Rabbit: to coś przed psem psuje zdjęcie.
Chyba bym balans poprawil i wyklarowal troche.Moze w takim kierunku?Z Twego 175973 na taki175975lub na cieplo taki175982
W 12 byłoby lepiej gdyby przesunąć kadr bardziej w lewo, tak aby wieżowiec nie został ucięty i przy okazji pozbyć się tego daszku w prawym dolnym rogu. Wygląda także, jak pisał Sabbor, na lekko ruszone. Możliwe, że poruszenie powstało w momencie wciśnięcia spustu migawki, ewentualnie niepotrzebnie była włączona stabilizacja. Zakładam, że z statywu było robione.
W 13 mi również przeszkadza ten pierwszoplanowy obiekt.
Aparat miał włączony czasowy samowyzwalacz, więc go nie dotykałem jak robił zdjęcie. Stabilizacja była włączona, następnym razem ją wyłączę, bo może ona jest przyczyną poruszenia na zdjęciu. Nie przypuszczałem że może zaszkodzić.
Saboor - czy jest jakaś technika aby doostrzyć takie zdjęcie w czasie robienia?
byłem pod wrażeniem jazdy tego chłopa
14 176056
Może opisz jaki efekt chciałbyś uzyskać.
Aparat miał włączony czasowy samowyzwalacz, więc go nie dotykałem jak robił zdjęcie. Stabilizacja była włączona, następnym razem ją wyłączę, bo może ona jest przyczyną poruszenia na zdjęciu. Nie przypuszczałem że może zaszkodzić.
Stabilizacji używamy "z ręki" a nie na statywie.
W trakcie?? Może przy MF tu panujesz cały czas nad ostrzeniem.
jakąś podpowiedź proszę, nie mogę dodać zdjęć
jakąś podpowiedź proszę, nie mogę dodać zdjęć
Na razie się wstrzymaj, trwają prace przy forum i stąd problemy.
15 bez kolezanki 176158 16 Oli 176159
15 bez kolezanki 176158 16 Oli 176159
Szkoda,ze chlopakowi zrobiles z oczu dwa pasy w glebokim cieniu.Moze w obrobce rozjasnij.
sarna, ciężko było zdążyć aby ją uwiecznić ;)
176822
https://forum.olympusclub.pl/images/styles/GamerBlue/misc/quote_icon.png Zamieszczone przez MB1 https://forum.olympusclub.pl/images/styles/GamerBlue/buttons/viewpost-right.png (https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?p=1273544#post1273544)
sarna, ciężko było zdążyć aby ją uwiecznić :wink:
Prze kadruj fotkę tak, żeby to zwierzę rządziło.
Coś w tym stylu:
176986
jakoś nie mogę się wybrać na spacer z aparatem po mieście (brak czasu), więc zdjęcia z weekendowego wypadu (wies, las)
18 180408 19 180409 20 180410 21 180411 22 180412
no i jeszcze 2 fotki psiaka
23 180465 24 180466
Ciekawie się robi.... :grin: Pokaż co jeszcze.
---------- Post dodany o 12:03 ---------- Poprzedni post był o 12:01 ----------
Krowy z kurami świetne wg. mnie.:grin:
Ciekawie się robi.... :grin: Pokaż co jeszcze.
---------- Post dodany o 12:03 ---------- Poprzedni post był o 12:01 ----------
Krowy z kurami świetne wg. mnie.:grin:
wg. mnie też.
kilka nowych prób zrobienia ładnego zdjęcia ;)
25191965 26191966 27191967 28191968 29191969 30191970
walka z autkiem ;)
31 192807 32 192808 33 192809 34 192810
Sztuczne rozmycie tła aż gryzie w oczy. To o autkach oczywiście.
2 zdjęcia zrobione telefonem, tak dla odmiany ;)
35 192905 36 192906
Telefonem czy nie, kadr się liczy ;)
Na 35 masz ostrzejsze chmury niż psa, światło na drzewach, które ja traktowałabym jako tło. Biedny psiak gdzieś zniknął, a się przecież napracował w tym jeziorku. Chciałoby się z niego zrobić bohatera. Ja bym próbowała rozjaśnić te cienie, psa przysunąć bardziej do lewej i pogmerać przy zdjęciu tak, by to nie chmury a pies przykuwał uwagę :).
Co do zdjęć z samochodem - nie, nie rób tak z tłem, sztucznie wygląda. Żeby osiągnąć rozmyte tło to trzeba pogmerać przy przesłonie. W zależności od tego jakiego masz modela, możesz potrzebować raczej długiego obiektywu, który to tło rozmyje (ale też skróci perspektywę) bardziej niż szeroki kąt.
26 i 27 bardzo OK.