Zobacz pełną wersję : ksb (Artur Krawczyk) - moje zdjęcia
Długo się zastanawiałem, jednak w końcu zdobyłem się na odwagę, i wzorem innych klubowiczów zakładam wątek ze zdjęciami własnej produkcji. Będzie mi miło jeśli znajdą się chętni do komentowania i udzielania dobrych rad odnośnie zdjęć.
Na początek wrzucam fotkę z dzisiejszego spaceru plażą w Sopocie. Mimo że pogoda okropna mi udało sie utrzelić 15 minut pogody. Potem grad mnie szybko przępędził.
Dobrze że zwinąłem E-330 i robiłem E-1 - bez obawy wróciłem do hotelu z mokrym aparacikiem:))
Fotka ta sama ale 2 różne interpretcje:) Która lepsza?
Zdecydowanie kolorowa, ale ja jestem kolorysta :) więc pewnie zaraz Ci napiszą dokładnie odwrotnie fani czarno białych obrazków. Nie widzę sensu pozbawiania tego obrazka kolorów, Wręcz odwrotnie kolor daje życie temu zdjęciu.
Wrzuciłem bo sam się zastanawiam, ja też wole kolor ale czasem b&w też do mnie przemówi:)
I chyba jest tak i w tym przypadku.
Moim zdaniem również kolor lepszy, bo jest bardzo interesujący. Kolor dodaje coś nowego temu zdjęciu, a B&W mu nie pomaga. W obu wersjach przeszkadza mi ten spory przepał w PG. Jest za duży.
Pzdr
Wiem że jest przepał ale jakoś nie udało mi się go usunąc i tak się cieszę że udało mi się złąpać deko pogody:)) Jestem jeden dzień nad morzem i musiałem zrobić fotke morzu:) (zatoce):)
Bardzo fajne obie wersje. Kolorowa może trochę lepsza, ale B&W ma bardzo fajną tonalność.
Ja będę w mniejszości, bardziej podoba mi sie wersja BW.
Mniej rzuca się w oczy przepał na niebie i fotografia lepiej gra półtonami i ma głębię.
Nie to, zebym był wielkim zwolennikiem fotografii czarno-białej, po prostu tu bardziej mi sie podoba.
Ja większą głębie i przestrzeń widzę w kolorowej wersji, BW wydaje mi się jakieś płaskie.
Bardzo fajne kolorki. picowałeś jakimś programem czy natural? No i ciekawi mnie jakie to szkiełko rysowało?
na bw postawil bym wiecej kasy. troche mierzi to przepalenie. ale musi byc bo inaczej fota byla by idealna :-)
Kaz de Wro
18.03.08, 22:01
Kolor fajnie ukazuje styk trzech "żywiołów", BW lepiej ukazuje ich dramaturgię i power ;)
Bardzo ładnie, kiedyś zupełnie nie trawiłem B&W, widzę, że teraz zmieniają się moje upodobania, podoba mi się pierwsza wersja, troszkę razi przepał.
pzdr
ja z kolei jako fanatyk BW muszę stwierdzić, że kolor lepszy ;)
Co do przepału - zostało już napisane. Bardzo podoba mi się kadr, ładnie podzielony na trzy części, dynamiczny. Dobrze że wstawiłeś dwie wersje, moim zdaniem są na tyle różne i dobre, że spoko mogą funkcjonować niezależnie.
jestem za kolorową wersją bardziej do mnie przemawia. Pozdrawiam.
Teraz pokazuję coś z innej beczki. Moje pierwsze kroki w makro:))
...dodam że to E-330 i mój nowy ZD 50 F/2 :))
Fajne. Zastanawiam się, czy nie byłoby fajniej trochę odrealnić ciaśniej kadrując tak, aby nie było widać tła i listka.
tak naprawde prawie nic nie kombinowałem z tą fotką. Listek może postaram się usunąc. Nie jestem zwolenikiem daloko idących ingerencji w fotkę.
Pewnie gdyby było ciaśniej było by ciekawiej:) Zobacze co da się zrobić:))
AndrzejSzczecin
20.03.08, 19:40
zdjęcie makro jest dla mnie ciekawe i się podoba - listek faktycznie jesli nie do wysteplowania to można np zmienić kolor...
Prosimy o jeszcze :)
.......a tu bez zielonego.
?? sam nie wiem jak lepiej:/???
AndrzejSzczecin
20.03.08, 19:53
lepiej :)
Zielony trochę rzucał się w oczy, teraz lepiej. ;)
Ładnie.
Choć jkby było znacznie wiecej zielonego , to było by super ;)
Fajnie, abstrakcyjnie.
Wolę pierwszą wersję, zielone "wstawki" urozmaicają kadr :)
A ja wolę drugą - jest bardziej symetryczna), tylko wsadź ją w swoje ramki :)
druga wersja bardziej jest czytelna, lepiej eksponuje ciekawą fakturę wyzwala większe emocje w interpretacji. Pozdrawiam.
Moja babcia - ma prawie 100 lat. ...ach te wiejskie powietrze:)
..szumy, szumy,szumy:) Dodam że to ISO 800 i E-330 oraz ZD 50
Kadr ok, ale mam wrażenie, że albo nie trafiłeś do końca z ostrością i potem wyostrzałeś, albo obiektyw dał lekkie mydło, które zostało wyostrzone wyostrzając przy okazji szumy :) Przydałoby się też moim zdaniem lekko doświetlić lewą stronę twarzy (np. blendą), ale lekko.
Pzdr
Smerf Maruda
27.03.08, 23:42
Nie widzę szumów. Ładne kolory.
Pozdrowienia dla Babci.
Odwiedziłem bacię i tak zjawiskiem był dla niej aparat:) Gdybym wyjąła blendę to chyba by sie przeżegnała:))))
Niby zdjęcie było ostre ale zawsze można wyostrzyć. Trochę brakowało mi światła i stąd ISO 800 które odszumiałem w Neat Image.
Hehe :) Pewnie przez odszumianie trochę ostrość spadła.
Odszumiłem tylko brzegi. Srodek został orginalny. Przez szum ostrośc chya troche spadała. Po prostu na twarzy nie widać szumów.
Teraz nie mam orginału ale jutro jak nie zapomnę wrzucę orginał i zobczycie jak było na początku.
Chyba ta moja nowa 50 ostrzy dobrze:((
ostatnie bardzo udane ! aż się prosi o Zdraganizoawanie :]
Dzięki:)) Próbowałem Zdraganizować moje fotki ale na razie jeszcze się do tego nie nadaje:( Efekt jakiś bnył ale to nie to.
Witam
1 - w tym przypadku bardziej podoba mi się kolor, faktycznie szkoda prześwietlonego fragmentu, za kadr ciekawy.
3 - super, bardzo lubię takie abstrakcyjne motywy, zwłaszcza gdy abstrakcja wynika ze sposobu patrzenia, a nie tylko z właściwości fotografowanej sceny.
6 - autentycznie miło zobaczyć naturalny portret starszej osoby, zwłaszcza jeśli zestarzała się tak ładnie. Obróbka - ja bym nie "draganizował", za to częściej odwiedzał babcię czekając na lepsze światło.
Pozdrawiam
a teraz po lekkiej korekcie:)
Dobrego sie nie poprawia ;)
Na poważnie, pierwsza wersja podoba mi się, druga już nie. To portret a nie makro, tak ekstremalne wyostrzanie psuje tylko klimat.
Ale ja się nie znam...
Zanim poddam Waszej ocenie w Galerii poproszę o opinię:)
B&W czy Color???:)
w kolorze bardziej przyjemnie sie prezentuje a szczególnie kolor oczu to mocny punkt tego portretu. Pozdrawiam.
Kaz de Wro
31.03.08, 20:24
Babcia mi się podoba i to raczej ver.6.0 ;)
Co do fotki nr 10, nie dodam za dużo, no może tylko własne porównanie: kolor jest jak oglądanie filmu a BW jak czytanie książki.... czyli co kto w danej chwili woli a OBIE są ładne ;)
Jak Wam się podoba rumianek:)?
Płatki na dole i po prawej jakby trochę przepalone.
No i jak dla mnie, za mala GO.
Róża byla ciekawsza.
dlatego poddałem ją pod ocenę:)))
Tutaj troszke niewycelowałem, ale rumianek jest:) Te rzepalenie to moja wina - obróbka - tak na prawde nie ma przepalenia.
świetnie przedstawiłeś biel w górnej części zdjęcia jest czysta, nie razi i sprawia miłe wrażenie, gorzej z dołem kadru na którym nie ma juz takiego ładu. Pozdrawiam.
Witam
Rumianek - podoba mi się. Jeśli chodzi o przepalenia to tutaj nic mnie nie drażni. W rzeczywistości, gdy patrzę na mocno oświetlone, białe powierzchnie, to mój wzrok/mózg również nie rejestruje wszystkich szczegółów. Głębia ostrości też wydaje mi się odpowiednia, płatki piękne ale wzrok skupia się na środku kwiatu.
Pozdrawiam
Jak Wam się podoba rumianek:)?
Podoba się :P
Tylko powalcz jeszcze trochę by wydobyć fakturę płatków.
proszę o kilka cierpkich uwag:)
Skąd pomysł na dyptyk?
Prawa cześć bardziej mi się oczy modelki daja po oczach patrzacemu ;)
Lewy portret tez przyjemny i wart pokazania.
Jako całość IMO, nie bardzo pasuja do siebie.
Rocco: prawdopodobnie rozdziele zdjęcia:)
Elelmentem przewodnim było korale:)
Elelmentem przewodnim było korale:)
Coś jest nie tak z wyeksponowaniem i podkreśleniem ich roli, bo nie odbiera się ich wystarczająco mocno jako motyw przewodni, przez co zdjęcia rzeczywiście mało do siebie pasują.
Pzdr
Sagarmatha
15.05.08, 22:01
Artur - Jak zrobiłeś te oczy? Mógłbyś podać instrukcję jak je zrobić?
Pozdrawiam
no, oczy super ;) Ogólnie mi się podoba. Ciekawe
proszę o kilka cierpkich uwag:)
bardzo miłe dla oka i ciepłe spojrzenie - czym dopalane jeśli można zapytać :> ?
Pozdrawiam
To w sumie jest prosta zabawa,choc metod jest wiele.
bardziej podoba mi się portret po lewej jest w nim jakaś tajemniczość, subtelność, co w zestawieniu z drugim gdzie główną rolę grają oczy a przez to jest śmiały, otwarty nie bardzo idzie w parze. Oddzielnie uważam dwa świetne zdjęcia.
Pozdrawiam
Właśnie jest wiele sposobów.Albo lassem zaznaczasz oczy i kręciesz suwakami dot. barwy.
Albo druga lepsza metodea maskujesz oczy i też kręcisz suwakami:)) w PS.
Możesz tak zrobioć każdy kolor.
Ostatnio spędziłem 2 tygodnie na Teneryfie. Przywiozłem sporoz djęc ale na razie brakuje mi czasu aby je obrobić:) Przeważnie są to widoczki, jest kilka ludźmi - mam, też radość Hiszpanów ze zwycięstwa podczas meczu o mistrostwo europy (byłem w knajpie).
Teraz chciałem zaprezentowac występ Flamnco w moim Hotelu. Nie jest to jakieś wielkiie Flamnco ( animacja w hotelu) ale ja nie też jestem mistrzem fotografi koncetrowej ani fotografi akcji, więc te fotki to moje dziewicze doświadczenia w tym zakresie.
Zdjęcia są wykonane E-330 i ZD 50 - ISO 800 (bez odszumiania). Z lampą jakoś mi wychodziło za płasko.
............................................cdn
Oczywiście mile widziane komentarze..
Bardzo ciekawy wątek- fajnie kombinujesz.
Flamenco najmniej mnie porywa, dość trudne warunki do zrobienia zdjęć ruch w ciemnym pomieszczeniu- jak dla mnie. Nie potrafię ocenić. Kadry niektóre zbyt oszczędne. Np same spodnie kobitki. Zwłaszcza że spodnie nie oddają ruchu tak jak spódnica (zresztą spodnie brzydkie:wink:) ale kilka godnych uwagi. Pozdrawiam:)
flamenco mnie nie porywa
babcię jeszcze popróbuj, ale w innym świetle :)
pozdrawiam
A może palmy o zachodzie Was bardziej poruszą:))?
Mnie się palmy podobają - może to tęsknota za wypoczynkiem :cool:
Wrzuć jeszcze jakieś to się nacieszę :)
Mnie się palmy podobają - może to tęsknota za wypoczynkiem :cool:
Wrzuć jeszcze jakieś to się nacieszę :)
muszę znaleść takie w dzień - w słońcu też fajne wyglądają:)
hejkum.
jak masz gdzieś galeryjkę z Teneryfy, którą mozesz pkazać to będę wdzięczny za link.
myslę ostatnio o wybyciu w tamte strony ale zawsze zanim gdzieś pojade lubie sobie popatrzeć na zdjęcia :) zwłaszcza jak to wyspa jest i boję się że nie wiele można tam robić :)
Postaram sie do konca tygodnia wrzucić na picasse i pokaze Ci różne widoczki. Prawie objechałem wyspę dookoło. Warto wziąśc auto za około 30 Euro a paliwko poniżej 1 EURO:) Oczywiście fotki prosto z aparatu. Zamorduje sie jak zaczne je obrabiac:)
Palmy naprawdę ładnie pokazane...szkoda że nie włączyłeś redukcji szumu przy długich czasach, bo Ci kolorowe piksele powychodziły
Widoczek jak się patrzy
Flamenco też mi się podoba, słychać rytm :-)
bez obrazy ale... chyba jakiś dziwny jestem bo to flamenco kompletnie mi nie leży, jakieś takie nijakie, brakuje mi tam ruchu, takiego czegoś mocnego!
Palmy za to baardzo fajne:)
Postaram sie do konca tygodnia wrzucić na picasse i pokaze Ci różne widoczki. Prawie objechałem wyspę dookoło. Warto wziąśc auto za około 30 Euro a paliwko poniżej 1 EURO:) Oczywiście fotki prosto z aparatu. Zamorduje sie jak zaczne je obrabiac:)
bede wdzięczny. bez pośpiechu ja i tak czekam aż się ochłodzi :)
bede wdzięczny. bez pośpiechu ja i tak czekam aż się ochłodzi :)
no i proszę:
wybrałem na szybko ale mam o wiele wiecej:)
http://picasaweb.google.com/poczta.krawczyk/Teneryfa
Tak przy okazji prosze o opinie. generalnie poza kilkoma ostatnimi to fotki żywcem z E-1 i E-330 plus 14-54 bez kakichkolwiek filtrów poza UV.
Tym razem coś innego:)
Nie robię takich fotke ale czsamai warto cos zmienić i spróbować czegoś nowego.
Warto, zawsze :)
Kadr superos jednak czy jednak jeszcze nie lepiej wyglądałby w BW?
hmm jutro może zrobie BW:) Zobaczymy
K_Puchatek
17.07.08, 23:07
Palmy .... aaach - oddają klimacik, nastrojowe kolorki - aż chce się tam być (zatęskniłem do urlopu).
13a - nietuzinkowe, fajne ujęcie, podoba się tło (niebo) - ciekawe jak wyjdzie w B&W
oto kolejne zdjęcie z wczorajszej sesji
Oczywiście mile widziane komentarze:)
Czy patrzac na 19l nie masz odczucia,ze twarz jest przerysowana,czy to zamierzony efekt?Mam takie wrazenie,ze za krotka ogniskowa do tego ujecia.
Przy tych żaluzjach czy cokolwiek to jest, kadr centralny wybitnie nie pasuje.
Wiem że jest przerysowana:) to ogniskowa 30. Chodziło mi o taki efekt.
Pieniek: trudno mi się z Tobą zgodzić.
A mi się podoba. W tym przypadku "śmieci" w kadrze bardzo ożywiają zdjęcie.
Smerf Maruda
21.07.08, 15:37
oto kolejne zdjęcie z wczorajszej sesji
Doskonałe. Bez dwóch zdań.
Jest wyśmienite ale i lekko przerysowane.
Mnie to nie przeszkadza i podoba mi się. Bardzo.
Przed chwilą byli u nas znajomi z małą Lilką. Długo nie czekałem i pstryknąłem kilka fotek na tarasie:) Pech chciał że w żadnym aparacie nie miałem sprawnych baterii:( Ostał się tylko stary Canon 10D - blee:( :)
Może coniektóre są nie ostre, wywołane błyskawicznie ale są:) Prosze o komentarze i wrażenia:
cd....................................
Śliczną masz tę malą, ma takie ogromne, przepaściste oczyska :)
Oj będą chłopaki w nich tonąć, będą.
Fotki też fajne, moje faworyty to dwa pierwsze z pierwszej serii i drugie z drugiej.
Tylko Lilę6 bym schował, nieostre i coś na buzi powychodzilo.
Rocco:dzięki za opinie:))
Może i są nieostre (bo są) ale są tak ładne, że ostrości mi tu aż nadto nie potrzeba. Dobrze, że chwyciłeś za cokolwiek bo świetnie wyszło.
Tadeusz Jankowski
24.07.08, 09:36
ksb,
Bardzo mi się podoba taki stosunek do fotografowania - chwycić za aparat i uwiecznić najzwyczajniejsze chwile, pokazać kształt codzienności. Sądzę, ze fotki tego typu są jak wino, nabieraja wartości wraz z wiekiem. Gdy się siedzi przy stole, czy na tarasie i gada o byle czym, to nikomu nie przychodzi na myśl, że można sfocić wizytę, rodzinną rozmowę, czy kręcące się dzieci. W danym momencie nie ma się potrzeby zatrzymania czasu, przecież wszystko widzę i słyszę też, po co sie wygłupiać z fotografowaniem?
Niektórzy podejmują wyzwanie. Nieraz z takich okazjonalnych sesji wychodzą prawdziwe perełki. Światło zastane jest nieobliczalne, może dać ciekawe efekty, a jesli zaangażowana w to jest intuicja i doświadczenie, to nie światło będzie szukało fotografa, lecz fotograf go znajdzie.
Twoje fotki, choć jeszcze nie nabrały wartości, o której pisze powyżej, to mają ciekawe światełko, pokazują małą kapryśnicę-uparciuszka.
Najwyższe uznanie.
Pzdr, TJ
wiekie dzięki:)
Lilka za kilka miesięcy będzie wyglądała już inaczej:) NIe będzi eokazji do powtórzenia sesji:)))
NIe mówie że fotka nieostra jest od razu nie dobra. Wilel analogach fotek mimo że nieostre posiada niepowtarzalny klimat.
Mimo wszytsko mam troche pretensji do mojego 10d i Sigmy 30:(
wiekie dzięki:)
Lilka za kilka miesięcy będzie wyglądała już inaczej:) NIe będzi eokazji do powtórzenia sesji:)))
Podoba mi się, ze zdajesz sobie z tego sprawę :)
Fotografuj swoje dzieci jak najczęściej, w najzwyklejszych sytuacjach, te chwile już nie wrócą a uwiecznione zostaną na zawsze :)
PS
Mam kilka albumów i całe pudełka fotek z dzieciństwa mojej kaski.
Gdy je robiłem, nawet nie przypuszczałem, że będziemy (z małżonką) tak często do nich zaglądać.
o tym "w danym momencie nie ma się potrzeby zatrzymania czasu, przecież wszystko widzę i słyszę też, po co sie wygłupiać z fotografowaniem" - mam takie samo zdanie jak tadeo:wink: dlatego zawsze staram sie wszedzie bujac z aparatem, "wyglupiac" i "szpanowac sprzetem" w zwyczajnych okazjach, lapiac do niego te zwykle motywy, ktore bedzie milo zobaczyc po uplywie czasu.
ksb - ja twoj watek koordynuje od samego poczatku jako przyczajony widz - zdjecia bardzo mi sie podobaja.
..bez komentarza.
W galerii jest fotka - Kolor, tutaj wrzucam - BW.
Kolor zdecydowanie bardziej przyswajalny :)
Pzdr
Dla mnie jest tu coś "sztucznego". Dziadek przytula wnuczkę ale patrzy prosto w obiektyw, jakkby chciał wszystkim oglądającym powiedzieć- "patrzcie jaką mam śliczną wnuczkę". Wnuczka tą sytuacją jest jakby lekko znużona- nie patrzy na dziadka, chętnie by już poszła się pobawić. Scena mało spontaniczna (tylko wnuczka wydaje się być naturalna), za dużo pozowania (dziadek, którego rozpiera duma).
Jestem za wersją w kolorze.
Bw jest dla mnie zbyt ciężkie w odbiorze.
Również mi bardziej odpowiada wersja barwna.
Miałem przyjemność fotografowac rodzinną imprezę:) 100 lat babci Geni:)
Pokazuje tutaj wybrane prace ale całość zdjęc (moim zdaniem za dużo) przedstawiam tutaj- http://www.arturkrawczyk.pl/galeria/strona/100latgeni/
Proszę o opinię:)
Jakiego szerokiego szkła używałeś na powyższych zdjęciach? Chyba nie 14 mm???
Tak ogólnie, bez wnikania w szczegóły, to bardzo fajny reportaż rodzinny.
Też mi sie podoba, fajnie poukładane, winietki...
Maiush:to była sigma -10-20:).....ale razem z C 40D - co stanowi 16:)
W olku misiałbym mieć 8 :((( a to by kosztowało majątek
Rafał Czarny
17.08.08, 22:37
Babci Genowefie życzę 200 lat!!! Świetny reportaż.
Maiush:to była sigma -10-20:).....ale razem z C 40D - co stanowi 16:)
W olku misiałbym mieć 8 :((( a to by kosztowało majątek
Oo, można jeszcze prosić o coś w większym formacie?
Rocco: na mojej stronie i blogu są linki do wersji PDF - 225MB:( i całej galerii www (400 fotek),
niestety nie umiem jeszcze przebierać zdjęc i katuje się na własne życzenie obrabiając takie ilości:((
http://www.krawczykartur.blogspot.com/
Mam w obróbce jesze dwie podobne imprezy:) - też z chęcią podziele się moim doświadczeniem.
Wybrałem kilka fotek z kwietniowego - pierwszego ślubu jaki fotografowałem:) Oczywiście jako drugi fotograf i non profit:) Za naukę się nie powinno brak kaski.
Jak mi poszło sami możecie ocenić.
Fotki robiłem Olkiem E-330 i ZD 50 oraz kilka C 10D i 50 1.8
fajny pomysł na reportażowe zdjęcia :)
Taka od interpretacja zdjęcia:) Ciekawe czy Wam przypadnie do gustu?
Zwykłe zdjęcie i niezykła obróbka, ale nie wiem czy było warto było eksperymentować?
Ślubne zbyt małe żeby ocenić a na ostatnim widać przebarwienia.
black_bird
26.08.08, 22:49
a jaka to była obróbka? moze cos blizej?
Trudno opisać co zrobiłem, chcę sobie przypomniec ale to był mix kilkunastu warst z maskami w PS:) Dawno nie dotykałęm PS ale ostatnio troche zdjęc mnie zainspirowało i nieststy odkurzam te przeklęte narzędzie dla grafików.
Ostatnio potrzebowałem zdjęcie do legitymacji i o uzmysłowiłem sobie że nie mam żadnego:)
Idąc za ciosem zrobiłem sobie 15 minutową sesje przy ścianie :)
Niestety z uwagi na wielkości pokoju mogłem zastosować tylko sigmę 30. Do ostrych ana jednak nie należy, zwłaszcza jak pozostawi się ją samą sobie na statywie. Aparat automatem dobierał punkty ostrości - to na koszule to na brodę. Udało się jednak coś zrobić. Mam 2 zdjęcia, jedno przedstawiam ale jestem na nim masakrycznie ponury:)
Chyba twoja ulubiona poza. (identyczna jak w avatarze)
wole swój lewy profil:)
jak się mawia - ten lepszy profil...
zdjęcia fajne, ale mało ;)
ostatnie ze 100 lat babci bardzo fajne, a i wcześniejsze niektóre wymiatają ;)
...po prostu Jarek:)
Proszę o cenne opinię, nawt te niepochlebne:)
Zabawa:)
Poprosze o opinię. Jak bedzie się podobało to dam więcej:)
całkiem przyjemne foty, potwierdza się moja opinia o Canonie - jak już coś prawie przepala/lub całkiem przepala to robi to ładnie :)
to szerokie ujęcie to z Sigmy 10-20? trochę ostrość kiepskawa ale perspektywa fajna
Co do ostrości to gdzieś przy wrzucaniu na forum mi zjechała. Generanie fotki w orginale mam ostre.
Generalnie robiłem S 30 1.4 i S 10-20, czasem C 85 1.8.
Kaz de Wro
17.10.08, 00:18
Ostatnia seria fotek super, świetnie ukazane emocje (oprócz 036- stonowany taniec) i ekspresję i łakomstwo małej, które ma wielkie oczy;-)
Wyróżnia się dla mnie fotka 039. spojrzenia i gesty obojga- strzał w dziesiątkę!
Coś mają w sobie Twoje portrety. Nie przekombinowane. Kolaże z imprez bardzo ciekawe, dużo radości na nich.
Bardzo fajna ta weselna seria. Z resztą nie tylko te zdjęcia mi się podobają w tym wątku.
Smerf Maruda
22.10.08, 10:34
Ostatnia seria - znakomita, szczególnie ostatnie powala.
Chyba zostanę kotleciarzem:) Podobno nawet dobrze mi to wychodzi;) Po 40 ślubach aż się boję jaki będę dobry :)))))))))))
A tak na serio to ciężka robota na imprezie, a w moim wypadku to jeszcze ciężej jest po. Jak się nie nauczę szybko fotek obrabiać to zabraknie mi czasu na spanie.
Ze ślubu jest masa zdjęć to wszystkie muszą "jakoś" wyglądać oraz stanowic zwięzłą całość.
Pazatym pracuję na swój własny rozpoznawalny styl... mam nadzieję że sie go kiedyś dopracuję:)
interesująco wygląda twarz Joli w innych warunkach byłby to niezły portret a tak elementy otoczenia wpływają na nastrój, z wesel bardzo fajne, zatrzymujesz emocje, ciekawe sytuacje tak, że prawie każdy kadr ma klimat, składanki weselne też się podobają.
Analogowo:) Planar 50 1.7 i Contax 167. Fuji Superia 200.
Autoportret przerobiłem na BW.
Woa- brak wyraźnego motywu a gra barw bez przekonania. Auto- świetne. Kobieta w welonie podoba się. Piękne oczy które nadają wyraz.
ladne foty te wcześniejsze bez winiety byly by chyba fajniejsze. Z 40D nie zrobisz ff ;)
ladne foty te wcześniejsze bez winiety byly by chyba fajniejsze. Z 40D nie zrobisz ff ;)
Wiem że nie zrobię ale nie próbuje. Robie tak jak lubię. Nie uważam że 40D dzieli przepaść pod względem obrazowania od 5D.
Swoja drogą przymierzam się do nowej piątki:)
Wiem że nie zrobię ale nie próbuje. Robie tak jak lubię. Nie uważam że 40D dzieli przepaść pod względem obrazowania od 5D.
Swoja drogą przymierzam się do nowej piątki:)
a słoiki masz? (85/1.8 to wiem)
Mam 70-200 2.8 ; Fisheye ; TAmron 19-35 -no i kilka pod Cropa.
40D i tak nie sprzedam bo to zacny aparat
Dokupie albo 35 1.4 i Sigma 50 1.4 albo Sigma 20 1.8 i Sigma 50 1.4
Więcej zoomów nie chcę
Kiedys pewnie kupię 85 1.2 ale o tym na razie nie myślę.
Mam 70-200 2.8.
Kupie albo 35 1.4 i Sigma 50 1.4 albo Sigma 20 1.8 i Sigma 50 1.4
Więcej zoomów nie chcę
Kiedys pewnie kupię 85 1.2 ale o tym na razie nie myślę.
70-200 2.8 i jak bo ja mam młodsze szkiełko 70-200/4 IS ?
po olku szukałem czegoś małego i lelkiego i najbliżej było to właśnie
70-200 2.8 i jak bo ja mam młodsze szkiełko 70-200/4 IS ?
po olku szukałem czegoś małego i lelkiego i najbliżej było to właśnie
Przedtem miłem 70-200 F4 bez IS. Zgrabne i lekkie oraz szybkie:)
70-200 F2.8. Mniej zgrabne i ciężkie oraz szybkie. Jasniejsze no i świtetną GO.
Troszkę mi szkoda poprzedniego obiektywu. Był bardzo zgrabny. W plener idealny. Do nowego kupiłem monopod i jest OK.
A ja mam do was obu pytanie, czy dużą ''ulgę'' mieliście kupujac nowy sprzęt? i czy faktycznie takie zmiany są warte strat finansowych?:)
Pozdrawiam;MicSzu.
A ja mam do was obu pytanie, czy dużą ''ulgę'' mieliście kupujac nowy sprzęt? i czy faktycznie takie zmiany są warte strat finansowych?:)
Pozdrawiam;MicSzu.
Szczerze Olka mam nadal nawet dwa E-400 i E-330 i jako sprzęt turystyczny jest super. Do krajobrazów też się sprawdzają.
Ja zacząłem intersować się fotografowaniem imprez i ślubów i Canon jest dużo lepszy.
Zresztą myślałem o E-3 ale cenowo bardziej konkurencyjny okazał Się 40D z gratami.
Pozdrawiam;MicSzu.
Ale po co takie pytanie ? Jeszcze pomyślę ze chcesz coś zmienić w sprzęcie ;)
Powtórze to poraz n-ty w canonie znalazłem to czego nie ma w olku a olka kupiłem ponownie bo ma to czego nie ma canon. Przynajmnie wtedy tak bylo, w canonie sie wiele zmnieiło w olku też (E-30 plus 50/1.4 sigma może byc fajny zestaw).
Oststni autoportret BW miły dla oka, ale nie ze względów technicznych:wink:, światło wydaje mi się płaskie, ostre?
Poprzedni w colorze zupełnie na odwrót.
Bardzo fajne zdjęcia ślubne, najbardziej podoba mi się wyraz twarzy blondyny na pierwszym i dziewczynka przy stole.
P.S. D5 sprawuje się świetnie
Coś z niczego. Zdjęcie wykonane przypadkowo E-400 z niefirmową lampą w ciemnym miejscu:) Zdjęcie to Crop. NIe byłem przygotowany na fotki więc szkło to KIT 14-42:)
Coś tam wyszło ale prosze oceńcie:
No, takie zakończenie dyskusji o kanonach, fullfrejmach z toną słoików jaśniejszych od Słońca mi się podoba :D
Bardzo podoba mi się pierwsze z 'analogowych' - piękne barwy, ciepło, nastrój. Przecudny bokeh.
Ostatnie jest na pewno ciekawe. Sztuczne, zimna lalka z porcelany. Coś w tym jest.
Jeśli chodzi o okoliczności w jakich powstało to zdjęcie, to jest po prostu doskonałe.
Ostatni portrecik pomimo, ze piszesz o przypadkowości jego powstania jest świetny.
Sebastaian, tym razem "troszke zmęczony":)
ostatnie bardzo mi się podoba,nastrojowe, niepokojące, pani przed nim całkiem na nie, gabinet figur woskowych, nie czuję intencji
Serdecznie pozdrawiam
Piotr Grześ
14.12.08, 00:28
Znakomite, tylko szkoda, że to nie nasz Sebba(Seeba). Nigdy nie nauczę się jego Nicka. Ale fotka naprawdę mi się podoba. Nie będę analizował, ale jest - ok.
Sebastian... fajny portret, ciekawa twarz.
Twarz jakby ołówkiem rysowana, reszta zdjęcia wygląda jak zblurowana w PS :roll: Coś mi to nie pasuje, choć przyciąga uwagę.
Twarz jakby ołówkiem rysowana, reszta zdjęcia wygląda jak zblurowana w PS :roll: Coś mi to nie pasuje, choć przyciąga uwagę.
Mi metory blurowanie tła są obce. Takie efekty uzyskuje sie obiektywem. Nawet nie przyszło by mi do głowy aby bluriwac zdjęcie i udawac bokeh:)
Mi metory blurowanie tła są obce. Takie efekty uzyskuje sie obiektywem. Nawet nie przyszło by mi do głowy aby bluriwac zdjęcie i udawac bokeh:)Nie napisałem że jest, tylko że wygląda ;) Chodziło mi o to, że twarz jest cała ostra, może nawet za ostra (jakby narysowana) a reszta równo nieostra. To powoduje że na dłużej przyciąga wzrok.
ok:)
Taki był zamiar. Nie ukrywam że fotka Psuta na twarzy :)
Zdjecie sebaBW800 bardzo interesujące. Świetnie zagrałeś sposobem kadrowania jak i przedstawieniem wciągajacej do rozważań twarzy.
Sebastian mógłby być naprawdę dobrym zdjęciem. Nie leży mi sposób obróbki - kojarzy mi się z monidłem wiszącym u moich dziadków. Nienaturalnie to wygląda - płasko. MZ oczywiście
każdy lubi co innego:)
IMHO trudno generalizowac czy te zdjęcie jest dobre czy złe.
Ostatnie rewelacyjne, świetne zdjęcie. Bardzo mi się podoba.
Kolejna fotka z warsztatów w Toruniu.
Piotr Grześ
8.02.09, 21:57
Bardzo ładny efekt uzyskałeś. Podoba mi się to zdjęcie.
Obejrzałem kilka ostatnich portretów i nie żałuję ani chwili z czasu, który na to poświęciłem.
Bardzo podoba mi się TG.jpg (wpis #142), czyli "coś z niczego". Rozumiem, że to nic dotyczy tylko i wyłącznie sprzętu bo modelka czarująca, a fotograf spisał się znakomicie. Jak kiedyś stwierdzę, że mnie aparat ogranicza (E-400 + KIT), to obejrzę sobie ten portret i podejrzewam, że odechce mi się narzekania.
sebaBW800 - interesujący, a może nawet nieco dramatyczny portret. Podoba mi się.
modelka2 - miałem przyjemność obejrzeć kilka zdjęć tej pani i moim skromnym zdaniem to należy do ścisłej czołówki. Niby taki niewinny, radosny uśmiech ale wzrok lekko demoniczny :). Podoba mi się.
Juz w Toruniu "przez ramię" widziałam że masz tam kilka niezłych. :grin:
Tylko dlaczego takie kosteczki porobiły się na krawędziach po zmniejszeniu? Minie też czasem prześladują:???:
Poza tym troszkę mało naturalnie źrenice wyszły. Mimo to całość wypada naprawde dobrze :grin:
za Ggrzesiek:
tg - mnie zmasakrowało, przestałem rozmyślać co tu jeszcze kupić, że by robić lepsze zdjęcia
sebaBW800 - zdjęcie + obróbka jak najbardziej w mojej estetyce
W jeziorku brakuje mi jakiegoś punktu odniesienia lub przestrzeni. W Twoim kadrze jest taka nierównowaga planów ale wynagradza to błękit nieba odbity na tafli lodu. Poprawny kadr ale bez zachwytu. W zachwyt wprowadza zdjęcie modelka2 które zapamiętam.
Przyjemny pstryk ale bez szału. Mam nadzieję, że masz więcej z tego miejsca niż jedno. Wrzuć więcej.
Pozdrówka
Jestem dużym dzieckiem i lubie pobawić się nowymi zabawkami. Kupiłem Lumixa L1. Co prawda czasy świetności ten aparat ma juz za sobą. Jednak caly czas jest to 4/3:) Podłączyłem swojego 9-18 to Lumixa i wyszly zjęcia:) Poniżej wrzucam 2 fotki, właściwie to jedna ale w dwóch odsłonach.Kolor i BW. Jestem ciekawy, która Wam się bardziej podoba?
kolor ladniejszy, bo cieply...moze to przez ta zime za oknem :)
j.w. Bez koloru fotka traci przy takim zachodzie.
A mnie jeziorko podoba się bardzo :)
Dzięki za opinie:) bawiłem sie tym BW i jakoś w PS lepiej mi to wyglądało. Po zapisie do JPG rzeczywiście nie porywa.
Może powrzucam jeszcze kilka fotem z L1 już niedługo bo podobno (wg testów) ma niezłą dynamikę na ISO 100 i 200. To akurat w krajobrazach się przydaje. Niestety to niezły klocek, który niewiadomo jak trzymać. W porównaniu do mojej E-400 to z wyglądu Wartburg:)
Zdecydowanie - kolor.
Pozdrówka.
Tez uważam, że kolor lepszy -moim zdaniem bw zabiera najpiękniejszy aspekt tej fotografii, czyli to złoto kontrastujące z lazurem.
Kolorowe jest cieplejsze w odbiorze i ważne, że linia drzew jest czytelne i nie ginie w mroku.
Kolejne zdjęcie plenerowe- robione przez szybę późnym wieczorem:)
Cześć, :)
Witam również wszystkich czytających ponieważ jest to mój pierwszy post na tym forum. Dotychczas to jedynie oglądałem :)
Moim skromnym zdaniem zachód w kolorze jest bajeczny.
Para2 - jakoś nie czuje do końca, emocje są pozytywne, kadr ładny ale kolorystycznie czegoś mi brakuje
Bardzo mi sie podoba Jarek800 w kolorze. Jak uzyskałeś taką ciepła barwę?
Kolejne zdjęcie plenerowe- robione przez szybę późnym wieczorem:)
Znakomite! Piękne światło, dobry kadr a przede wszystkim emocje aż kipią z tej foty, bez lecenia w sztukę...
Bardzo podoba mi się para2. Myślałam że to jakaś reklama ;)
świetne zdjecie ze względu na emocje :)
ostatnie fajne, lubie takie podgladactwo
chcialbym je zobaczyc w BW, pokombinujesz?
Kaz de Wro
31.07.09, 21:35
Gratulacje z nowego nabytku.
Ciekawa jest ta parka w lokalu, czy to jakaś sesja (ślubna)?
Pozdrawiam
Reggeland 2010 Płock. Bardzo dawno nic nie wrzucałem wiec żeby nie zapomnieć o Forum a Forum o mnie:) Aparat Olympus EP2 i Lumix 20 1.7 jakby się ktoś pytał.
Świetne zdjęcia! - niebanalne, z pomysłem. Szczególnie podoba mi się cała seria tych skąpanych w słońcu fot. Wyszło takie "Słoneczne reggae" ;-) - jest taki kawałek Tabu, kapela zresztą grała na ubiegłorocznym Reggaelandzie. Tak mi się skojarzyło...
Bardzo efektowne fotki.Nieżle to sobie wykombinowałeś......mam na mysli swiatło :-) Pzdr
Jedyneczka z calej serii super.
uwielbiam takie zabawy ze światłem.
E-P2 + 20mm 1.7 to mój i nie tylko mój ulubiony zestaw :-)
Dzięki za opinie, zastanawiałem się czy jeszcze umiem robić zdjęcia:) Wracając do EP2 to rewelacja. Mam inne aparaty i uważam że nawet na tle 5D Ep2 sprawuje się wyśmienicie. Jeżeli komuś chodzi o JPGi to nie znam aparatu, który moim zdaniem wypuszcza lepsze prosto z puszki. Mam też GF1 - to dobry aparat ale obrazek wole z EP2.
Rewelacyjnie to przedstawiłeś, gratuluję :wink:
Piękne zdjęcia, Olkowymi zooomami nie dałoby się tak pod światło pofocić. Gratuluję zdjęć. Wrzucaj proszę częściej.
Pozdrawiam AP.
Czasem sobie myślę, że może by warto kupić jakiegoś malucha do kieszeni. Poczytam, pooglądam i rezygnuję. A u Ciebie widzę zdjęcia, które przekonują do Pena. Dobre strzały, oddają klimat festiwalu. Git!
Dzięki za opinie, zastanawiałem się czy jeszcze umiem robić zdjęcia:)
Jeszcze Umiesz, oj Umiesz i to nie podlega dyskusji.:)
1 to mój faworyt - świetne!
Pozdrawiam
ja
zdjęcie numer 55 - świetne
Swietna fotorelacja. Skapani w wodzie i sloncu na 1 to moj faworyt :grin:
To nie jest moje zdjęcie ale cos mnie natchnęło o tej porze i przerobiłem zdjęcie kolegi z forum - galeria.
Ciekawe czy Wam sie to podoba. Oczywiście przeróbka z małego jpg - stąd może byc utrata jakości. To jest link do orginału: https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?album=lastup&cat=0&pos=8
https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://img402.imageshack.us/i/ssssbt.jpg/)
Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)
Fajnie, że moje zdjęcia budzą natchnienie :P Choć akurat przy tak ostrych kolorach jednak przydał by się moim zdaniem lekki blur :P
Sino pod pachą i palcami. Mnie się nie podoba.
Mi też nie leży. Kolory sino-niebieskie, mało zachęcające.
Kolory to zawsze sprawa osobista, ja dosyć forsownie obrabiam a tu wpływ miała jakość pliku. Jak wyciąga się z RAWA i możliwe że z innej matrycy to obrazek jest delikatniejszy. Tutaj wyszło jak wyszło:) Wiele osób po prostu lubi kolory prosto z matrycy. Obrazek ma potencjał, jestem ciekawy jak inni by go obrobili.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
ps. Aha - łokcie miała sine i pod pachami bo najwidoczniej były brudne;))))
Artur, ale z tego co widziałem do tej pory (mam na myśli inne Twoje prace), masz skłonności do silnego schładzania kolorów, może tak po prostu lubisz. Oczywiście w omawianym przypadku trzeba brać poprawkę na wielkość pliku i stratę jakości.
Piotr Grześ
29.04.11, 09:01
A ja się cieszę, że wróciłeś i coś wstawiasz. Bardzo udane ostatnie foty. Pozdrawiam.