PDA

Zobacz pełną wersję : Polska B

Karol
19.05.16, 14:52
Zakładam nowy wątek z moimi zdjęciami. Poprzedni, prowadzony od niespełna 10 lat, stracił nieco rację bytu, głównie z powodu "zniknięcia" wielu zdjęć linkowanych z zewnętrznego serwisu. Ponadto nowy wątek i jego tytuł koresponduje z moimi aktualnymi zainteresowaniami fotograficznymi oraz projektem, który dla własnej frajdy realizuję od pewnego czasu.
Dobrej zabawy!

1.
174808

2.
174809

lisiajamka1
19.05.16, 15:04
Już się cieszę, początek znakomity :)

Saboor
19.05.16, 15:14
Ja także mu kibicuję. Wiem, że Masz tam w okolicy, masę fajnych zakątków, wiosek i kapliczek.

aga_piet
19.05.16, 15:19
Nareszcie :)

barmichal76
19.05.16, 15:21
Polska B też mnie ciągnie :) Z lenistwa i braku czasu (pewnie głównie z lenistwa) pozostaję jedynie przy ciągnotach, więc Twój wątek już mi się spodobał.

Znak krzyża przy kościele lub kapliczce to nie tylko w Polsce B. Mój teść (80+) zawsze taki czyni, a od lat mieszka w Łodzi :) Zastanawiające, że sam pamiętam że moi rodzice też starali się bym też w ten sposób okazywał szacunek dla miejsca, które mijam a jakoś wyszło inaczej...
BTW - piękna konstrukcja roweru z różną średnicą kół ;)

rados
19.05.16, 15:24
Też się cieszę i też będę zaglądał. Nie wiem, jakie są plany co do wątka, ale poprosiłbym o jakieś opisy :)

broda
19.05.16, 15:25
ciekawy watek , mam nadzieje ze bedziesz konsekwentnie realizowal ,Michal jak sie dobrze rozejrzysz to i w miescie znajdziesz Polske B

barmichal76
19.05.16, 15:34
ciekawy watek , mam nadzieje ze bedziesz konsekwentnie realizowal ,Michal jak sie dobrze rozejrzysz to i w miescie znajdziesz Polske B

Wiem, Łódź całą można zaliczyć! ;)

aga_piet
19.05.16, 15:47
No gdzie całą? Są i mekki hipsterów! ;) Jak najbardziej A, a nawet A+

Sawa
19.05.16, 16:12
Cześć Karolu,

Dobrze, że przypomniałeś sobie, że i na forum wrzucić zdjęcia można ;)
Będę zaglądał, a jakże - sam jestem z Polski B, tęsknię czasem za sielskością tych klimatów.

pozdrawiam,

Tadeusz Jankowski
19.05.16, 17:23
Świetny dyptyk, szczególnie pierwsza fotka mówi najwięcej, druga ja dopełnia. Świetne symetryczne (może nie do końca, ale jednak) ujęcie figury Matki Boskiej, co w tego rodzaju ujęciach jest nawiązujące do przedstawień hieratycznych, np. w malarstwie ikon. Obraz nie zawiera ani odrobiny fałszu.
Pzdr, TJ

Karol
19.05.16, 21:37
Dziękuję za miłe słowa!

poprosiłbym o jakieś opisy :)
Ok, w tym przypadku w zasadzie wszystko pokazują zdjęcia. Dodać mogę tyle, że zdjęcia zrobione w małopolskim Borzęcinie. Przyglądając się kapliczce zauważyłem jadącego rowerem mężczyznę, który uchylił czapkę przed kapliczką znajdującą się kilkadziesiąt metrów wcześniej. Postanowiłem go więc sfotografować, czasu było mało, ale wystarczyło żeby jakoś się ustawić. Zrobiłem trzy zdjęcia - na pierwszym widać przeżegnanie się, na trzecim uchylenie czapki, środkowe bez sensu :cry:. Zdjęcia w tym wątku generalnie będą mieć geotagi, zawsze więc można zobaczyć gdzie były robione.

Postaram się być konsekwentny. W moim rozumieniu Polska B ;-) nie ma jakiś ścisłych granic terytorialnych, to również stan umysłu, przy czym nie traktuję tych określeń pejoratywnie. Sam mieszkam w Polsce B i jestem jej częścią ;-).

Świetny dyptyk, szczególnie pierwsza fotka mówi najwięcej, druga ja dopełnia. Świetne symetryczne (może nie do końca, ale jednak) ujęcie figury Matki Boskiej, co w tego rodzaju ujęciach jest nawiązujące do przedstawień hieratycznych, np. w malarstwie ikon. Obraz nie zawiera ani odrobiny fałszu.

Dziękuję za komentarz i odwiedziny! Twoje opisy Tadeuszu zawsze czytam z uwagą i przyjemnością!

Bodzip
19.05.16, 21:51
Obecny, wiesz że będę Ci kibicował :)

Tadeusz Jankowski
19.05.16, 22:42
Karol, moja genealogia, to Polska B, słowem wiocha.
Karol opisałeś historię zdjęcia z kapliczką. Podziwiam refleks, nieustanną gotowość oraz fantastyczną mobilizację w tym najważniejszym momencie. Takie zdjęcie, to okazja jedyna na 100 lat (zakładam,. ze nie jest inscenizacją). By złapać taki moment trzeba mieć w głowie wiele rzeczy na raz. Najpierw przedstawić sobie, że okazja się zbliża i za chwile minie, a więc pełna mobilizacja. Najważniejsze, to trafić z kadrem. Już sama ta czynność wymaga niesamowitego przeliczania w głowie.
Jak niedawno dowiedziałem się od okulistów, to najbardziej rozbudowanymi ośrodkami w mózgu są ośrodki widzenia, analizy i interpretacji obrazów oraz koordynacji zachowań wynikających z analizy obrazów. Jedni twierdzą, ze zajmują one co najmniej 20 % mózgu, inni, że właściwie, to więcej jak połowę, bo większość bodźców płynie od wzroku i są one niezwykle szczegółowe, trudne do analizy. Musza to być niezwykle szybkie analizy.

Opisywać świat na kartce papieru, czy przy klawiaturze można minutami, godzinami, z przerwami i bez na dodatkowe myślenie. A złapać taką okazję, wykorzystać ja, to angażuje się co najmniej połowa mózgu i to z niesamowitą szybkością.
Tak się mówi, że dobre zdjęcie, to być we właściwym miejscu i nacisnąć spust we właściwym momencie. Niestety, to tylko metafora. W rzeczywistości trzeba mieć głowę, dużo, a nie coś tylko, w głowie oraz trochę szczęścia. I wychodzi taka fotka, jak z tym gościem na rowerze na tle kapliczki przydrożnej. Jest w nim statyka (figura w kapliczce) oraz dynamika - sam obraz roweru, to ruch, a przedramię rowerzysty do siebie, to znak krzyża w trakcie kreślenia.
Pzdr, TJ

alnico
19.05.16, 23:43
Świetnie zacząłeś, będę tu zaglądać :)

Karol
20.05.16, 18:42
Tadeusz - ponownie dziękuję za cenny komentarz i ciekawe uwagi. Oczywiście zdjęcia nie są inscenizowane i nie będzie takich w tym wątku, ponieważ nie uprawiam takiej fotografii. Nie będzie też "cudowania" w programach graficznych. Będą sytuacje i miejsca, gdzie byłem jedynie świadkiem, przechodniem, często aparat mając na wszelki wypadek...
Kolejne zdjęcie nieco lżejsze, takie weekendowe... ;-).

3.
174854

henry1
20.05.16, 18:51
Fajny hejnalista. :mrgreen:
Widok dość częsty w ostatnich czasach, nawet w "Polsce A". :cry:

Saboor
20.05.16, 18:55
/.../
Kolejne zdjęcie nieco lżejsze, takie weekendowe... ;-).
3.
Można rzec: klasyka, Panie, klasyka. :-D

ajan
20.05.16, 19:57
Dobre fota...

yamada
20.05.16, 21:11
zaczęło się ciekawie, dwie wrzuty, obie świetne

rados
20.05.16, 21:41
Fajny hejnalista. :mrgreen:
Widok dość częsty w ostatnich czasach, nawet w "Polsce A". :cry:

Jak "ławeczka" w serialu Ranczo. Ten w środku podobny nawet do Solejuka :)

jkr
21.05.16, 05:56
Witam. Kiedyś w wioskach przy prawie każdej posesji była taka lub podobna ławeczka, były to miejsca spotkań mieszkańców, ale wraz z postępem i to zniszczono, ludzie oddalili się od siebie. Wiele zaginęło obyczajów, obrazów dawnej wsi, czy jest lepiej, może tak, może nie trudno powiedzieć.

apz
21.05.16, 07:17
Witam. Kiedyś w wioskach przy prawie każdej posesji była taka lub podobna ławeczka, były to miejsca spotkań mieszkańców, ale wraz z postępem i to zniszczono, ludzie oddalili się od siebie. Wiele zaginęło obyczajów, obrazów dawnej wsi, czy jest lepiej, może tak, może nie trudno powiedzieć.

Nie mów.. Najważniejsze były narożniki na pierwszym skrzyżowaniu od wyjścia z kościoła w niedzielę, to było najlepsze miejsce do przeglądu sąsiedzkiego i miejsce wzajemnej wymiany uprzejmości porannych,
A dziś wszyscy zasuwają na parking i wsiadają odizolowani do swoch samochdów. Całe to życie rozpłyneło sie w niebyt wskutek takich zmian. Kto poza młodzieżą, najbliższym sąsiedztwem i częścią seniorów chodzi dziś na piechotę....

Karol
22.05.16, 10:13
Jak "ławeczka" w serialu Ranczo. Ten w środku podobny nawet do Solejuka :)
Zaraz ktoś napisze, że nie dość, że ustawiane, to jeszcze profesjonalni aktorzy wzięli za udział ;-)

Saboor
22.05.16, 13:13
Ee, ustawiane, to jeszcze profesjonalni aktorzy wzięli za udział...

P.S.
trza uważać na marzenia. :-P

kon
23.05.16, 23:58
Nasz Polska z alfabetu jest piekna.

Karol
26.05.16, 17:11
Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Kolejne trzy zdjęcia. Temat małej architektury sakralnej, jak i Frasobliwego ze zdjęcia nr 6 pojawi się tu jeszcze nie raz.

4.
175297

5.
175299

6.
175298

jkr
26.05.16, 17:38
Nr 6 to mój klimat.

Seba
26.05.16, 18:16
Bardzo mi się wątek podoba, lubię te tematy.:) Zdjęcie nr.6 super.

ajan
26.05.16, 19:40
Klimaty wiejskie Polski B i nie tylko...

Antares
26.05.16, 20:13
"6" fajna, wracają wspomnienia :)

gulasz
26.05.16, 21:35
już zasubskrybowane :)
pierwsze 3 foty to moi absolutni faworyci :)
zacząłeś z grubej rury wątek - i o to chodzi...
będę zaglądać

Ania_
26.05.16, 21:51
O, tego z krowami nie widziałam :) świetne i ten bez...

Tadeusz Jankowski
27.05.16, 12:49
Foteczki z małą architekturą sakralną podobają mi się, szczególnie ta z figurą świętego stróżującego na moście. Najbardziej w mój gust trafia scena z krowami. Mina i postawa psa jest bezcenna, zwierzak jest cały w swoim żywiole, w poczuciu spełnienia obowiązku.
Jeśli dobrze pamiętam, to podobny temat pokazywałeś - krowy, tylko więcej ich było i pies, scena ujęty również bardzo interesująco.
Pzdr, TJ

Mirek54
27.05.16, 20:20
Myślę.ze widząc te krowy Wyczółkowski tez by się przysiadł i z dumnym psiakiem je uwiecznił

Karol
28.05.16, 12:07
Dziękuję za komentarze.

Zdjęcie nr.6 super.
Więcej fot z Twoich stron, w tym tego miejsca, wkrótce się tu pojawi.

Myślę.ze widząc te krowy Wyczółkowski tez by się przysiadł i z dumnym psiakiem je uwiecznił
W kontekście moich zdjęć ten tekst traktuję jako nobilitację, dzięki!

Foteczki z małą architekturą sakralną podobają mi się, szczególnie ta z figurą świętego stróżującego na moście. Najbardziej w mój gust trafia scena z krowami. Mina i postawa psa jest bezcenna, zwierzak jest cały w swoim żywiole, w poczuciu spełnienia obowiązku.
Jeśli dobrze pamiętam, to podobny temat pokazywałeś - krowy, tylko więcej ich było i pies, scena ujęty również bardzo interesująco.
Pzdr, TJ
Ta figura to Św. Jan Nepomucen w Borzęcinie, mający trzymać rzekę Uszwicę w ryzach. Przywołane zdjęcie z krowami wstawiam jeszcze raz - bardzo je lubię i pasuje do tego wątku. Tych, którzy już go widzieli przepraszam za podanie odgrzewanego kotleta.

7.
175411

Bodzip
28.05.16, 13:32
O, Konieczna się pojawiła :D chyba nie widziałem tego zdjęcia.
Do dziś tak jest. Krowa jak to krowa - idzie stadem i czasami lusterka obłamie u auta.
Po prawej stronie trzy krzyże cmentarza wojennego z I WŚ. jako druga część nekropolii Konieczna-Beskidek.

jkr
28.05.16, 15:35
U mnie te krowy to miałyby nałożone mandaty, to jest chyba droga wojewódzka.

henry1
28.05.16, 16:18
U mnie te krowy to miałyby nałożone mandaty, to jest chyba droga wojewódzka.

Na uszach mają numery rejestracyjne to mogą deptać asfalt. :mrgreen:

Seba
28.05.16, 16:25
Więcej fot z Twoich stron, w tym tego miejsca, wkrótce się tu pojawi.

Nie mogę się doczekać.:)

jkr
28.05.16, 16:33
Na uszach mają numery rejestracyjne to mogą deptać asfalt. :mrgreen:Dobrze powiedziane.

gulasz
28.05.16, 20:14
Ta figura to Św. Jan Nepomucen w Borzęcinie, mający trzymać rzekę Uszwicę w ryzach. Przywołane zdjęcie z krowami wstawiam jeszcze raz - bardzo je lubię i pasuje do tego wątku. Tych, którzy już go widzieli przepraszam za podanie odgrzewanego kotleta.
]
Nie masz co przepraszac, widziałam je i doskonale pamiętam :)
Jest mega dobre, w końcu byle jakie zdjęcia nie zapadają w pamięć tak łatwo :)

Karol
29.05.16, 12:19
O, Konieczna się pojawiła :D chyba nie widziałem tego zdjęcia.
Do dziś tak jest. Krowa jak to krowa - idzie stadem i czasami lusterka obłamie u auta.

Tak, na tę i kilka podobnych sytuacji po prostu najechałem. Krowy czasem pobujają autem, rozsądniej zjechać w boczną i przeczekać ;-).

Nie mogę się doczekać.:)
Tym razem ciut liczniejsza wrzutka, miejsce mnie oczarowało, jak i wiele innych na Ponidziu...

7.
175463

8.
175464

9.
175465

10.
175466

11.
175467

lisiajamka1
29.05.16, 12:21
Fajne sielskie obrazki, dziesiątka najlepsza :)

Seba
29.05.16, 12:32
Chrystus frasobliwy z wróblem na głowie świetny. :)

Karol
29.05.16, 12:35
Chrystus frasobliwy z wróblem na głowie świetny. :)
Skowronek, sporo ich było i śpiewało nad tą łąką...

12.
175468

aga_piet
29.05.16, 12:39
10 - cudne :)

Seba
29.05.16, 12:47
Skowronek, sporo ich było i śpiewało nad tą łąką...

Rzeczywiście w nad łąkami, w takich miejscach skowronków dostatek.

Saboor
29.05.16, 12:54
Przedziwne zdjęcia serwujesz Karolu, niby nie poradnie pstryknięte kadry, na cienkiej linji tandety osadzone,
a jednak każda przyciąga wzrok jakimś detalem, aurą "swojskości", czegoś co każdy pamięta z jakiegoś
okresu swojego życia. Czekam na więcej.

Bodzip
29.05.16, 13:20
Karol kocha krowy. Po prostu :)
Frasobliwy w bzie jest "Boski" :)

fret
29.05.16, 15:35
Karol kocha krowy...

Chyba z wzajemnością, "krowie" zdjęcia sa najlepsze :)

jkr
29.05.16, 15:45
Przedziwne zdjęcia serwujesz Karolu, niby nie poradnie pstryknięte kadry, na cienkiej linji tandety osadzone,
a jednak każda przyciąga wzrok jakimś detalem, aurą "swojskości", czegoś co każdy pamięta z jakiegoś
okresu swojego życia. Czekam na więcej.Bo wieś miała i ma specyficzny klimat i to ludzi przyciąga.

apz
29.05.16, 16:11
Bo wieś miała i ma specyficzny klimat i to ludzi przyciąga. Tylko dlaczego głównie mieszczuchów? Sami swoi z kolejnego pokolenia głównie uciekają....

tropic
29.05.16, 16:44
Tylko dlaczego głównie mieszczuchów? Sami swoi z kolejnego pokolenia głównie uciekają....
Temat na dłuższą dyskusję...generalnie trwa wymiana społeczeństwa wieś/miasto. Na wsi pozostają starzy, sporadycznie spotykam młodych z chęcią pozostania, Z kolei wielu mieszczuchów osiedla się w bliskich miastu wsiach i zadzierając nosy usiłują narzucić swoje obyczaje i porządki ! I do tego sztucznie podsycana przez media wojna wiejsko-miejska.
Bardzo przyjemne widoczki :-)

jkr
29.05.16, 18:09
Temat na dłuższą dyskusję...generalnie trwa wymiana społeczeństwa wieś/miasto. Na wsi pozostają starzy, sporadycznie spotykam młodych z chęcią pozostania, Z kolei wielu mieszczuchów osiedla się w bliskich miastu wsiach i zadzierając nosy usiłują narzucić swoje obyczaje i porządki ! I do tego sztucznie podsycana przez media wojna wiejsko-miejska.
Bardzo przyjemne widoczki :-)Zgadzam się z powyższym dodając, że u mnie i okolicy dużo młodych z miasta osiedla się na wsi.

Saboor
29.05.16, 19:07
Zgadzam się z powyższym dodając, że u mnie i okolicy dużo młodych z miasta osiedla się na wsi.
A ilu z nich bierze się za uprawę czy hodowlę?

apz
29.05.16, 19:26
A ilu z nich bierze się za uprawę czy hodowlę? Psów, królików miniaturowych, świnek morskiech, ptaków ozdobnych i kotów większość...
Pojedyczego konia niektórzy, Spotkałem pasjonatów od kilku baranów z reprodukcją w charakterze kosiarek, że dwóch od świniodzików. I to by było na tyle.... Jakąś pojedynczą kozę na mleko dla dzieciaka alergika....

Króluje uprawa trawy trawnikowej i drzew i krzewów ozdobnych i betonowanych podjazdów dla samochodów...

Bodzip
29.05.16, 19:29
Zgadzam się z powyższym dodając, że u mnie i okolicy dużo młodych z miasta osiedla się na wsi.
I każdy z nich się grodzi i pisze "teren prywatny, zakaz wstępu". Mogę pokazać kilka zdjęć, nawet w głębi lasu :shock:

jkr
29.05.16, 19:36
Panowie Bodzip i apz dobrze to zobrazowali.

DeWuTe
29.05.16, 20:28
Ładne to Ponidzie i frasobliwy urokliwy.
Była kiedyś kielecka szkoła fotografii krajobrazu ale jak widać mieli gdzie trenować.
Warto tam pojeździć, popstrykać odpocząć i nacieszyć się.
Więcej takich klimatów proszę.

tropic
29.05.16, 20:36
Psów, królików miniaturowych, świnek morskiech, ptaków ozdobnych i kotów większość...
Pojedyczego konia niektórzy, Spotkałem pasjonatów od kilku baranów z reprodukcją w charakterze kosiarek, że dwóch od świniodzików. I to by było na tyle.... Jakąś pojedynczą kozę na mleko dla dzieciaka alergika....

Króluje uprawa trawy trawnikowej i drzew i krzewów ozdobnych i betonowanych podjazdów dla samochodów...
Howgh !!

Karol
21.08.16, 20:51
Dziękuję za komentarze.
Tym razem kilka zdjęć sprzed kilku dni, z jednego z najbardziej niezwykłych dla mnie miejsc w Polsce - Świętej Góry Grabarki.

13.
180910

14.
180911

15.
180912

16.
180913

17.
180914

18.
180915

19.
180916

20.
180917

kon
21.08.16, 20:55
17-bardz mi sie podoba.

apz
21.08.16, 20:56
Świetna wrzutka, gratuluje. Fajny reportaż.

Krakman
21.08.16, 23:39
Świetnie...

tropic
22.08.16, 05:06
Byłem, widziałem, robi wrażenie...18 i 19 mi się !!:grin:

Bodzip
22.08.16, 07:13
Zawsze mnie fascynował ten przykład wiary jaki można zobaczyć chyba tylko w Grabarce.
Brawo Karolu :)

edorka
22.08.16, 20:24
Lubię zdjęcia z takich miejsc. Masz więcej?

Karol
22.08.16, 21:39
Tak, mam sporo, Grabarce poświęcę jeszcze przynajmniej jedną wrzutkę, ale to za kilka dni - teraz jestem na kolejnym wyjeździe ;-)

fazi75
22.08.16, 21:54
Świetny reportaż. Bez wyjątku podobają mi się wszystkie zdjęcia. Brawo!

lisiajamka1
22.08.16, 22:17
Bardzo ciekawe zdjęcia. Na Grabarce byłem tylko raz, jeszcze przed pożarem.

alnico
22.08.16, 22:36
Ja nie byłem, nie widziałem więc tym chętniej tu oglądam, świetnie :)

gietrzy
22.08.16, 23:04
18 rządzi!

ralfbutton
22.08.16, 23:26
Też jestem za 18. Robi wrażenie

gulasz
23.08.16, 03:23
Też jestem za 18. Robi wrażenie

mnie się poza 18 także 19 bardzo spodobała :)
też nie byłam i z tym większą chęcią czekam na kolejną porcję kadrów Twych :)

yac
24.08.16, 23:08
Z przyjemnością przejrzałem wątek od początku. Grabarka robi wrażenie. Byłem tam w tym roku, ciekawe czy ktoś policzył te wszystkie krzyże.

Karol
28.08.16, 17:45
Dziękuję za komentarze. Kolejna część relacji z Grabarki:

21.
181296

22.
181297

23.
181298

24.
181299

25.
181300

26.
181301

27.
181302

28.
181303

29.
181304

lisiajamka1
28.08.16, 17:50
Kolejna świetna dawka, 26, 28 i 29 super :)

Saboor
28.08.16, 17:51
Bardzo lubię tu zaglądać, wiesz Pan Panie Karolu, taka zwykła niezwykłość w tych kadrach się objawia...
Znać mędrca szkiełko i oko...

Slawec
28.08.16, 18:32
Jeżeli Polska B-e:wink:, to proponuje drogę 816, mega nostalgia!

kon
28.08.16, 18:38
proponuje drogę 816
Podczytywalem ksiazke....

Karol
28.08.16, 18:47
Hmmm - fanem Nadbużanki jestem od lat. Pokonałem ją wielokrotnie, rowerem, autem, fragmentami pieszo. Spałem nad Bugiem nie raz, zaliczałem przygody z pogranicznikami i mieszkańcami, dużo by opowiadać. Pochłaniam też wszystko co o 816 jest do przeczytania, wysłuchania, oglądnięcia... W wakacje, które się kończą byłem tam 3 razy ;-). Będą i zdjęcia. Kilka z nich zresztą jest w moim facebookowym profilu. Pozdrawiam!

Seba
28.08.16, 20:08
Oglądam z ciekawością.:)

Slawec
28.08.16, 21:05
Hmmm - fanem Nadbużanki jestem od lat. Pokonałem ją wielokrotnie, rowerem, autem, fragmentami pieszo. Spałem nad Bugiem nie raz, zaliczałem przygody z pogranicznikami i mieszkańcami, dużo by opowiadać. Pochłaniam też wszystko co o 816 jest do przeczytania, wysłuchania, oglądnięcia... W wakacje, które się kończą byłem tam 3 razy ;-). Będą i zdjęcia. Kilka z nich zresztą jest w moim facebookowym profilu. Pozdrawiam!

...ups, to nieźle mnie zdemolowałeś :), fejsa nie mam, ale tu będę podglądał!

Pozdrowienia!

Karol
29.08.16, 22:59
...ups, to nieźle mnie zdemolowałeś :)
Oj tam zdemolowałem, trafiłeś bardzo dobrze w moje zainteresowania, żeby nie napisać fobie ;-). Swoją drogą to ciekawe jak w ciągu ostatnich kilku lat 816 ewoluuje z jakiejś drogi na końcu Polski do trasy wręcz kultowej ;-).

Saboor
30.08.16, 11:18
Czekam Karolu na dalsze cudne wrzuty, doczekam się?

ajan
30.08.16, 13:04
Gdzie przebiega granica Polski A i Polski B, bo nie wiem gdzie mieszkam...

Zakładam nowy wątek z moimi zdjęciami. Poprzedni, prowadzony od niespełna 10 lat, stracił nieco rację bytu, głównie z powodu "zniknięcia" wielu zdjęć linkowanych z zewnętrznego serwisu. Ponadto nowy wątek i jego tytuł koresponduje z moimi aktualnymi zainteresowaniami fotograficznymi oraz projektem, który dla własnej frajdy realizuję od pewnego czasu.
Dobrej zabawy!

Bodzip
30.08.16, 13:07
Na Wiśle. Polska B jest na wschód. Niestety jesteś Polska B :-P

Krakman
30.08.16, 13:32
My też jakby co.....

---------- Post dodany o 13:32 ---------- Poprzedni post był o 13:30 ----------

Choć ja to blisko "granicy" mieszkam. jak sobie pojadę do Rynku to jestem w Polsce A.
Panisko, piwo za 12 zł. A jak wrócę to piwo za 3zł.:grin:

ajan
30.08.16, 13:44
Polska B to się cieszę, jest nas dużo. Prawobrzeżny Kraków, Warszawa, Toruń, też. Trzymajmy się !

Bodzip
30.08.16, 13:54
Polska B to się cieszę, jest nas dużo. Prawobrzeżny Kraków, Warszawa, Toruń, też. Trzymajmy się !
Dodam, że Polska C to Galicja. A najgorzej to na granicy małopolskiego i podkarpackiego. Znaczy w Gorlicach :roll:

henry1
30.08.16, 14:05
Starzy ludzie mówili, że Polska B zaczyna się w okolicach Konina tam gdzie przebiegała granica między zaborami.
Pod zaborem pruskim był słynny "Ordnung", pod zaborem rosyjskim licho wie co. :cry:
Ale czy kraj można dzielić na lepszych i gorszych ?
Wszyscy są równi wobec prawa, choć nadal w tym kraju są równiejsi.
I z tym należy walczyć.

Bodzip
30.08.16, 14:14
Heniu, tylko że cała kasa idzie na lewobrzeżną Warszawę, a ci po prawej to oglądają środkowy palec wesoło uniesiony.
Po lewej stronie dalej jest ordnung, a po prawej - Marki, Wołomin - nazwy znane i sławne, spytaj Saboora :mrgreen:

Mirek54
30.08.16, 16:01
To musi byc w czyims interesie taka b strona.Zawsze latwiej wtedy argumentowac ze piorun spalil bo na tace nie bylo niz ze nie bylo piorunochronu.Ale tez tesknie za nia bo ona moja jest.

Karol
30.08.16, 17:23
Czekam Karolu na dalsze cudne wrzuty, doczekam się?
Tak, niebawem... ;-)

Tak umownie w ujęciu geograficznym faktycznie najczęściej mówi się o linii Wisły. Ja Polskę B widzę raczej przez pryzmat mentalności ludzi, przy czym absolutnie nie traktuję tego określenia pejoratywnie. Wręcz przeciwnie - jest tu (sam mieszkam zdecydowanie w Polsce B) coś ciekawego i atrakcyjnego.

Saboor
30.08.16, 17:41
Tak, niebawem... ;-)
Ło! Cieszy mięto, i czekam.

Karol
30.08.16, 19:43
Być może jeszcze wrócę do Grabarki, tym razem - w nawiązaniu do dyskusji o Polsce B, zdjęcia ze Świebodzina, miejsca zdecydowanie bliższemu naszej granicy zachodniej niż wschodniej... Klika kadrów fotograficznej refleksji nad Figurą Chrystusa Króla...

30.
181480

31.
181479

32.
181478

33.
181486

34.
181485

35.
181484

36.
181483

37.
181482

38.
181481

39.
181487

Slawec
30.08.16, 21:10
To ja złożę jeszcze jedną propozycję Polski B-e, a mianowicie Latowicz. Ostatnio jest to można powiedzieć nawet ikona Polski B (większości lepiej znana pod nazwą Wilkowyje) :)!

ajan
30.08.16, 21:47
W Latowiczu to jest dom Wójta, a Wikowyje (kościół, plebania, sklep, ławeczka) to Jeruzal, gm. Mrozy, pow. Mińsk ale nie Białoruski...

181537

Karol
31.08.16, 21:22
To ja złożę jeszcze jedną propozycję Polski B-e, a mianowicie Latowicz.

W Latowiczu to jest dom Wójta, a Wikowyje (kościół, plebania, sklep, ławeczka) to Jeruzal, gm. Mrozy, pow. Mińsk

Dzięki za polecenie tych miejsc, tym razem niespecjalnie wiem o co chodzi, domyślam się, że to w nawiązaniu do serialu, nigdy go nie widziałem, tv praktycznie nie oglądam. Zerknąłem na mapę - przejeżdżałem tamtędy całkiem niedawno, bez świadomości czegokolwiek. Kolejnym razem będę mądrzejszy ;-).

n0timportant
1.09.16, 13:29
Od urodzenia mieszkałem w Białymstoku i przyznam szczerze, że nie znam piękniejszych okolic niż te podlaskie (ahh ten sentyment!:D).
PS. Świetnie ujęta "statua" Świebodzińska!

Karol
4.09.16, 16:02
Dzięki za komentarz, Podlasia będzie sporo w tym wątku.

Krakman
4.09.16, 16:07
Czasem jednak TV się przydaje, choćby po to by poznać kraj i świat... Zaciekawić się i może ruszyć na wyprawę...:grin:

Karol
18.09.16, 18:47
Jedziemy dalej. Wspomnienie z wakacji. Lubelszczyzna, okolice kopalni Bogdanka. Żadne z tych zdjęć nie było w jakikolwiek sposób ustawiane, byłem jedynie świadkiem...

40.
182522

41.
182523

42.
182524

43.
182525

44.
182526

45.
182527

koronax
18.09.16, 18:51
Patrząc na te zdjęcia , miałbym poczucie że są zrobione na Śląsku.
Kopalnie z takimi kominami widzę w mojej okolicy.
Kopalnie, pole zboża , siano.

petreq
18.09.16, 18:51
Kobiecinę prosiłeś o zgodę na jej focenie?

Bodzip
18.09.16, 18:52
Miodzio wątek :)

alnico
18.09.16, 20:13
Patrząc na te zdjęcia , miałbym poczucie że są zrobione na Śląsku.
Kopalnie z takimi kominami widzę w mojej okolicy.
Kopalnie, pole zboża , siano.
Też mi to przeszło przez myśl gdy tylko ujrzałem te zdjęcia, jakbym się cofnął do dzieciństwa :)
Super :)

kon
18.09.16, 21:00
Zatrzymane w czasie..

Karol
19.09.16, 18:49
Kobiecinę prosiłeś o zgodę na jej focenie?
Taka prośba rozwaliłaby temat, pojawia się interakcja (zakładając zgodę), elementy pozowania itp. Czasem po zrobieniu pytam czy mogę zdjęcie zachować lub opublikować...

fret
19.09.16, 19:12
Taka prośba rozwaliłaby temat...

Pełna zgoda, kompletnie nie rozumiem idei pytania przed. W miejscu publicznym, a raczej z miejsca publicznego, mogę fotografować do upadłego, problemem może być najwyżej publikacja.
Edycja działa :), muszę przyznać, że nic nie robi takiej przyjemności, jak wyprowadzenie kozy :) "Do upadłego" nie oznacza, że mogę za kimś łazić, bo to z kolei podpadnie pod prześladowanie :)

Karol
25.09.16, 14:50
Dziękuję za odwiedziny i komentarze! Hmmm - skoro jest coś o zwierzętach wstawię krowy, przepraszam jednocześnie za odgrzewanie wołowiny - chyba coś z tych fot już wstawiałem w poprzednim wątku, wstawię jeszcze raz w nieco innej wersji, lubię te zdjęcia. Prawy, górny róg mapy Polski:

46.
182766

47.
182767

48.
182768

49.
182769

50.
182771

petreq
25.09.16, 15:03
To może kadry z sesyjki "Atom Heart Mother" Floydów? ;)

Świetne!

apz
25.09.16, 15:24
Dziękuję za odwiedziny i komentarze! Hmmm - skoro jest coś o zwierzętach wstawię krowy, przepraszam jednocześnie za odgrzewanie wołowiny - chyba coś z tych fot już wstawiałem w poprzednim wątku, wstawię jeszcze raz w nieco innej wersji, lubię te zdjęcia. Prawy, górny róg mapy Polski:

Piękna fotowariacja... Gratuluję!

Krakman
25.09.16, 16:59

W sumie wołowina, zwłaszcza jej niektóre części nie są złe więc czemu nie :wink:
PinkFloyd-owa rasa faktycznie.

Bodzip
25.09.16, 18:45
Świetne Karolu :)

Rabbit
25.09.16, 19:37
super wyszły te wołowe kadry :)
modelki ładnie się ustawiały, jak na wybiegu :)

gulasz
25.09.16, 22:19
wołowinkę pamiętam dokładnie
ale wcale się nie przejadła - bardzo smakowite kadry :)

Karol
26.09.16, 11:05
To może kadry z sesyjki "Atom Heart Mother" Floydów? ;)

Jak zobaczyłem te krowy to było pierwsze moje skojarzenie ;-)

super wyszły te wołowe kadry :)

Wołowe kadry, hmmm...

Ania_
26.09.16, 15:20
46 mi się najbardziej podoba :)

Karol
2.10.16, 12:22
Dziękuję za odwiedziny i komentarze!
Tym razem kilka ujęć jednego tematu. Przydrożna, w zasadzie polna, współczesna kapliczka słupowa. Lubelszczyzna. Ziemia Janowska.

51.
183046

52.
183047

53.
183048

54.
183049

55.
183050

56.
183051

apz
2.10.16, 22:01
56. wędrowcze!

Karol
4.10.16, 21:00
56. wędrowcze!
Dzięki, cokolwiek to znaczy w kontekście tego zdjęcia ;-).

apz
4.10.16, 21:34
Dzięki, cokolwiek to znaczy w kontekście tego zdjęcia ;-). Znaczy tylko tyle, że pożyczam je sobie do FM. Po użyciu zwrócę....

Karol
6.10.16, 22:21
Znaczy tylko tyle, że pożyczam je sobie do FM.
Cała przyjemność po mojej stronie.

Karol
9.10.16, 14:07
Zachęcony mnogością komentarzy po ostatniej wrzucie ;-) kontynuuję temat małej architektury sakralnej na Lubelszczyźnie:

57.
183275

58.
183276

59.
183277.

apz
9.10.16, 14:15
Najciekawsze 58 z piętrowa kwitnącą roślinnością. Na 59 wydaje się być zbyt wąsko, na 57 nazbyt szeroko.
Pozdrawiam.

Bodzip
9.10.16, 14:18
Zapomniana kapliczka.. a może nie zapomniana hmmm
Pamiętam jako dzieciak chodziłem z dziadkiem na pole kosić zboże. Wiele takich malutkich kapliczek było - i przydrożne i na miedzach, najczęściej na drzewie.
Dziś, jak jestem w tamtych stronach (okolice Jasła) to już jest inaczej. Większość zniknęła, te co pozostały, stały się monumentalne. Brak klimatu.

apz
9.10.16, 14:30
Zapomniana kapliczka.. a może nie zapomniana hmmm
Pamiętam jako dzieciak chodziłem z dziadkiem na pole kosić zboże. Wiele takich malutkich kapliczek było - i przydrożne i na miedzach, najczęściej na drzewie.
Dziś, jak jestem w tamtych stronach (okolice Jasła) to już jest inaczej. Większość zniknęła, te co pozostały, stały się monumentalne. Brak klimatu.

U mnie mimo mnogości, wciąż kapliczek również się one zmieniają i w przypominają powoli szopki chińskie noworoczne zaczynają być jakieś takie licheńskie. Np. Krzyz spawany z rur nierdzewnych na Wysokiej, czy kapliczki z drukowana tekturka z tylu i plastikowymi figurkami w środku otoczone spłowiałymi sztucznymi kwiatami. Odrzucam to od siebie, ale może będzie trzeba zacząć i to fotografować i pokazywać jako dowody wszechkrolujacego bezguścia także i w tym temacie.

Krakman
9.10.16, 16:54
U mnie mimo mnogości, wciąż kapliczek również się one zmieniają i w przypominają powoli szopki chińskie noworoczne zaczynają być jakieś takie licheńskie. Np. Krzyz spawany z rur nierdzewnych na Wysokiej, czy kapliczki z drukowana tekturka z tylu i plastikowymi figurkami w środku otoczone spłowiałymi sztucznymi kwiatami. Odrzucam to od siebie, ale może będzie trzeba zacząć i to fotografować i pokazywać jako dowody wszechkrolujacego bezguścia także i w tym temacie.
A byłeś w Licheniu?

Karol
9.10.16, 16:55
Najciekawsze 58 z piętrowa kwitnącą roślinnością. Na 59 wydaje się być zbyt wąsko, na 57 nazbyt szeroko.

Zgadza się. Pokazałem 3 zdjęcia, które tworzą jakąś całość, na pierwszym widać kontekst kapliczki, a na trzecim jej wnętrze - obraz. Środkowe podoba mi się najbardziej jeszcze z jednego powodu - przed kapliczką widać wrotycz - ziele niezwykłe, o wszechstronnym zastosowaniu w medycynie ludowej, jakoś mi pasowało do kapliczki.

Ja fotografuję i takie o jakich piszesz. Mam i takie, co do których można mieć wątpliwości czy to przypadkiem nie jest przerobiony kominek z marketu budowlanego ;-).

Rysiek_O
9.10.16, 17:07
... Ja fotografuję i takie o jakich piszesz. Mam i takie, co do których można mieć wątpliwości czy to przypadkiem nie jest przerobiony kominek z marketu budowlanego ;-).

Bardzo trafne spostrzeżenie. A zdjęcia fajnie pokazują ten skrawek świata.

apz
9.10.16, 17:23
A byłeś w Licheniu?

A co? Nie wygladam?

Zawieziono mnie po drodze na POLAGRĘ w Poznaniu, spędziłem tam całe przedpołudnie.

Karol
11.10.16, 06:27
W Licheniu to byłem jeszcze w latach 90-tych ubiegłego wieku. Powrót tam teraz to w sumie może być ciekawe doświadczenie. Dzięki za inspirację! ;-)

Ania_
12.10.16, 13:06
W Licheniu to byłem jeszcze w latach 90-tych ubiegłego wieku. Powrót tam teraz to w sumie może być ciekawe doświadczenie. Dzięki za inspirację! ;-)

Myślę, że może Cię to zszokować. :)

Mirek54
12.10.16, 15:42
Myślę, że może Cię to zszokować. :)Myslisz, ze pomysli o Aronie i o rodzimym zlotym cielcu czy powiaze to z"wdowim ostatnim groszem"

Muminek
12.10.16, 16:17
Zachęcony mnogością komentarzy po ostatniej wrzucie ;-)...
Ja cały czas zaglądam i podziwiam, odwiedzasz bardzo ciekawe zakątki, to był świetny pomysł z tymi kapliczkami, brawo!
Z ostatniej serii 58. świetne.

Jestem jeszcze cały czas pod wrażeniem wcześniejszej serii z krowami :grin:.
Pozdrawiam

luzaczek82
12.10.16, 17:04
Przejrzałem wątek i jest bardzo ciekawie-dzięki :grin:

Ania_
16.10.16, 13:51
Myslisz, ze pomysli o Aronie i o rodzimym zlotym cielcu czy powiaze to z"wdowim ostatnim groszem"

Stawiam na cielca :P

Karol
22.10.16, 15:03
Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarze!

Miałem spory dylemat czy wstawiać tu poniższe zdjęcia. Mało jest bowiem obiektów potrafiących wzbudzić tak duże kontrowersje jak makieta Tupolewa w Kałkowie. Pomnik dobrze koresponduje z tematyką wątku, stąd publikacja. Proszę jednak aby w komentarzach powstrzymać się od kwestii światopoglądowych i politycznych - zgodnie z forumowymi zasadami. Dziękuję!

60.
183847

61.
183846

62.
183845

63.
183844

64.
183843

piotrekmor
23.10.16, 12:00
Powiem tak, ostatnie Twoje zdjęcia na tyle przyciągają uwagę i zatrzymują widza na chwilę zastanowienia, że postanowiłem przejrzeć cały Twój wątek od początku. Taka reakcja jest dla mnie wyznacznikiem czegoś więcej niż tylko "pstrykania" przypadkowych zdjęć. Pokazujesz tematy w sposób przemyślany i bardzo interesujący. Na pewno będę śledził Twój wątek i życzę równie udanych relacji.

PS.
Plusik za całokształt

Karol
25.10.16, 22:59
Powiem tak, ostatnie Twoje zdjęcia na tyle przyciągają uwagę i zatrzymują widza na chwilę zastanowienia, że postanowiłem przejrzeć cały Twój wątek od początku. Taka reakcja jest dla mnie wyznacznikiem czegoś więcej niż tylko "pstrykania" przypadkowych zdjęć. Pokazujesz tematy w sposób przemyślany i bardzo interesujący. Na pewno będę śledził Twój wątek i życzę równie udanych relacji.

Bardzo dziękuję!
Jeszcze jedno zdjęcie pod słońce:

65.
184025

Muminek
25.10.16, 23:14
Dzisiejsze i ostatnia seria bardzo dobrze pokazana, 62., 64. i 65. dla mnie najlepsze.
Pozdrawiam

Karol
6.12.16, 22:07
Dziękuję, niebawem kolejne foty w wątku.

apz
7.12.16, 03:52

Cieszyłbym się bardzo, ten wątek z Twoimi fotami stał się jedną z charakterystycznych ikon tego forum.

edorka
7.12.16, 09:24
Kiedy będzie to "niebawem"?
Tak mało dobrych zdjęć na forum...

strOOs
7.12.16, 09:48
65 świetne

Karol
18.12.16, 20:30
Miałem co prawda wstawić coś z archiwum, ale wstawię kapliczkę, którą zauważyłem z drogi wczorajszego popołudnia. Co prawda się spieszyłem, ale nie byłbym sobą gdyby na chwilę się nie zatrzymał i nie pstryknął. Lubię takie miejsca.

66.
185830

67.
185831

68.
185832

Muminek
18.12.16, 20:36
Kapitalne, zwłaszcza pierwsze.
Dobrze, że ludzie pamiętają o takich perełkach i utrzymują je przy "życiu".

strOOs
18.12.16, 20:41
Kapliczka super, ale nie jest tam trochę zbyt niebiesko? Strasznie zimny ten śnieg ma kolor...

Rysiek_O
18.12.16, 20:58
Miałem co prawda wstawić coś z archiwum, ale wstawię kapliczkę, którą zauważyłem z drogi wczorajszego popołudnia. Co prawda się spieszyłem, ale nie byłbym sobą gdyby na chwilę się nie zatrzymał i nie pstryknął. Lubię takie miejsca.

Świetne! Jeszcze takiej nie widziałem. Brawo Ty!

gulasz
19.12.16, 02:03
co też perspektywa robi z fotą - cieszę się że pokazałeś wszystkie 3 kadry
pierwszy widziałam chyba na FB - ale nie sądziłam że ta kapliczka jest sporo niżej niż droga :)

apz
19.12.16, 02:47
Świetnie wygląda ta zokopana kapliczka, trochę się dziwię, że lokalesi nie podnieśli jej na właściwy poziom po podniesieniu drogi, można na taki cele znaleźć pieniążki...

Karol
19.12.16, 20:07
Dziękuję za komentarze!

Kapliczka super, ale nie jest tam trochę zbyt niebiesko? Strasznie zimny ten śnieg ma kolor...
Hmmm - nie odnoszę takiego wrażenia, zerknąłem nawet na inny monitor. Późne popołudnie, cień, niejako z definicji jest zimne światło. Co prawda można zdefiniować WB na śnieg, jednak rzecz gustu czy zdjęcie wówczas zyska czy straci.

Świetnie wygląda ta zokopana kapliczka, trochę się dziwię, że lokalesi nie podnieśli jej na właściwy poziom po podniesieniu drogi, można na taki cele znaleźć pieniążki...
Tak, wrażenie jest dziwne, w sumie kapliczki łatwo można nie zauważyć, pierwsze odczucie jest takie, że kapliczka znajduje się w rowie. Lokalizacja nie sprzyja fotografowaniu stąd pomysł na kadr ze znakiem. Nie wiem w ilu etapach odbywało się to podniesienie drogi, kapliczka ponoć jest z ok. 1880 roku. Obecnie różnica poziomów jest tak duża, że jakoś nie bardzo sobie wyobrażam jakby miało wyglądać to podnoszenie kapliczki.

Karol
23.12.16, 21:14
Kolejne zdjęcia - kilka kadrów fotograficznej refleksji wokół kapliczki z Pogórza Rożnowskiego, koło której dość często przejeżdżam i którą lubię fotografować. Zdjęcia zrobione niespełna tydzień temu, kilka chwil przed tymi z ostatniej wrzutki. Pierwsze jest nieco większe - można oglądać na pełnym ekranie.

69.
185958

70.
185959

71.
185960

72.
185961

73.
185962

Sawa
23.12.16, 21:33
Wow, bardzo piękne i klimatyczne kadry.
Jakby w BW, to byłoby jakby z Idy

pozdrawiam,
Sawa

fazi75
23.12.16, 23:22
Wow, bardzo piękne i klimatyczne kadry
Oj tak. przyjemnie wraca się do tego wątku.

Saboor
24.12.16, 12:10
Zapatrzyłem się na 73. z ostatniej wrzutki, jest takie... takie nie wiadomo czym, ale mocno gadające i zmuszające do powrotów, nie wiem...
Kapitalne!

Muminek
24.12.16, 15:34
Piękna ta ostatnia seria, pierwsze trzy kadry szczególnie wpadły mi w oko.

Karol
24.12.16, 21:19
Dziękuję za odwiedziny. Niedawno dowiedziałem się ciekawej rzeczy o tej kapliczce ("na Gliniku" k. Przydonicy w gminie Gródek nad Dunajcem) - ponoć w tym miejscu stała niegdyś szubienica dla chłopów nie chcących odrabiać pańszczyzny...

Zapatrzyłem się na 73. z ostatniej wrzutki, jest takie... takie nie wiadomo czym, ale mocno gadające i zmuszające do powrotów, nie wiem...
Kapitalne!
Dziękuję, tym bardziej, że akurat to zdjęcie to efekt mojego niedopatrzenia - mam kilka podobnych kadrów i akurat na tym w kadrze znalazł się mój samochód, jakbym zauważył wcześniej wstawiłbym inne ;-).

glee
25.12.16, 12:19
Te dwie plastikowe butelki przy kapliczce - ciekawe po co : D

Karol
25.12.16, 17:27
Te dwie plastikowe butelki przy kapliczce - ciekawe po co
Sądzę, że na wodę do podlewania kwiatów.

apz
25.12.16, 21:07
Fajna ta ze 100-stron Kapliczka. I zdjęć wieczorowa pora...

Karol
27.12.16, 21:53
Obiecuję ;-), że przedmiot kolejnej wrzutki będzie inny, a tymczasem znana już kapliczka w jesiennej odsłonie.

74.
186011

75.
186012

76.
186013

77.
186014

78.
186015

79.
186016

80.
186017

strOOs
28.12.16, 00:16
Hmmm - nie odnoszę takiego wrażenia, zerknąłem nawet na inny monitor. Późne popołudnie, cień, niejako z definicji jest zimne światło. Co prawda można zdefiniować WB na śnieg, jednak rzecz gustu czy zdjęcie wówczas zyska czy straci.

Ja mam takie zboczenie, że staram się o każdej porze dnia i nocy wyrównywać kolory do neutralnych. Nie pomyślałem że kolor jest z powodu pory robienia zdjęcia. Chapeau bas.

Teraz 70 mi bardzo pasuje.

Karol
29.12.16, 15:27
Ja mam takie zboczenie, że staram się o każdej porze dnia i nocy wyrównywać kolory do neutralnych.
Skoro o zboczeniach ;-) mowa to kiedyś miałem wręcz przeciwnie - ustawić w aparacie/wołarce na sztywno 5500K i zapomnieć o WB. Pozostało mi to chyba po fotografii na slajdach, gdzie podczas projekcji zimne/ciepłe światło przekładało się na konkretne wrażenia (jedynym filtrem korekcyjnym jakiego wówczas używałem był skylight).

zigger
30.12.16, 01:09
Karol, zarówno jesienna jak i zimowa seria super w odbiorze, ale ta druga, mimo wszystko, jakoś tak milsza dla oka - może przez oszczędność w kolorze? ;-)

Seba
30.12.16, 20:53
Piękne miejsce. Mam nadzieję że kiedyś tam wpadnę.:)

yac
31.12.16, 01:26
Ładna zima.. była..Panorama z kapliczką mi się podoba. Pozostałe też, ileż to kombinacji może być z jednym elementem krajobrazu. A później nie wiadomo co wybrać ;)

aga_piet
31.12.16, 01:55
74 cudne...

lisiajamka1
31.12.16, 13:35
Obiecuję ;-), że przedmiot kolejnej wrzutki będzie inny, a tymczasem znana już kapliczka w jesiennej odsłonie.

Bardzo ładna jesienna odsłona :)

Saboor
31.12.16, 13:57
Karol, a spróbuj może w czerni/bieli 74, bo kadr fajny a efekt może być na prawdę ciekawy.

Karol
8.01.17, 17:53
Dziękuję za komentarze.

Piękne miejsce. Mam nadzieję że kiedyś tam wpadnę.:)
Daj znać jakbyś się wybierał i miał ochotę na mini zlot ;-)

@Karol (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=904), a spróbuj może w czerni/bieli 74, bo kadr fajny a efekt może być na prawdę ciekawy.
Może póki co nie będę Was męczyć tym miejscem, niemniej jakby ktoś się chciał pobawić konwersją na WB, lub w inny sposób poeksperymentować, to mogę udostępnić plik.

Saboor
8.01.17, 17:59
Poproszę.

Karol
8.01.17, 18:17
Baw(cie) się dobrze!
186317

Seba
8.01.17, 19:49
Daj znać jakbyś się wybierał i miał ochotę na mini zlot ;-) . Dobra, jakbyś się kręcił w okolicy Buska to też się odezwij.