Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Zewnetrzna lampa do C-4000: Czy da się prosto i skutecznie?

pegaz
19.05.04, 20:03
Witam, zaczne od 2 spraw:
1) przekopalem juz te forum, grupy i jakos nie umiem znalezc konkretnego rozwiazania i podpowiedzi;
2) jak chodzi o lampy to sie w tej dzialce zbyt mocno nie siedze, wiec prosze o wyrozumialosc jakbym glupoty pisal :wink:

CEL:

1) Zamontowac do C-4000 zew. lampe blyskowa
2) Wydac jak najmniej, ale miec rozsadna jakosc

PYTANIA:

1) Jak zamontowac lampe?
Wiem, ze trzaba szyne, kabelek i fotocele (?) Szyne widzialem np. na Allegro za ok 25 zl i tu jest wszystko jasne - przykrecam i moge sobie wkrecic na nia dowolna (?) lampe, ktora juz niekoniecznie bedzie dzialac z moim aparatem

2) Jak zmusic do wspoldzialania aparat i lampe?
No wlasnie... Nie wiem i licze na Wasza pomoc. Czy konieczna jest ta fotocela? Skad kabelek? Czy sa moze jakies lampy od razu z kabelkiem od aparatu?

3) Skad wziac w/w? Jaka lampe polecacie? Kabelek? Zestaw?

piotrt
19.05.04, 22:02
kabelki gdzies na allegro widziałem za ok 300zł (lub ok). tyle moge pomóc w temacie. pozdr

Infomark
20.05.04, 00:51
Jak tanio to polecam chinską tandetę za 250 zł z fotocelą i regulacją konkretnie do cyfrówek i dwoma trybami automatyki oraz manual, sam kupiłem i czasami doświetlam w pomieszczeniach. Nie koniecznie trzeba montować do aparatu ale można bo w zestawie jest szyna. jedyny mankament to że raczej trzeba manualnie ustawiać parametry. Nawet ma obracany palnik 90 stopni w górę.

pepe_b
21.05.04, 23:00
mam okazję czasem porobić zdjęcia C-4000 i stosuję bardzo tani patencik do wbudowanej lampy (pewnie Ameryki nie odkryłem :wink: ) z folią aluminiową i plastrem - składam folię kilka razy (na ok 4 warstwy) na prostokącik troszkę większy od lampy, przyklejam zwykłą taśmą klejącą pod lampą i odchylam pod kątem ok 45 stopni, tak aby odbić światło od sufitu. Trzeba przetestować i poeksperymentować z kątem. Zdjęcia wychodzą bardziej naturalnie, nie ma cieni za plecami osób fotografowanych ani czerwonych oczu. Zainteresowanym mogę podesłać kilka fotek.