Zobacz pełną wersję : E-510 Pytania
Ostatnio oglądałem w sklepie E-510 i mam do Was dwa pytania:
1) Miałem ustawiony tryb "AF" na "C-AF" oraz "AF Area" na "AUTO" i nie działało zaznaczenie pola autofokusa. Natomiast w trybie "S-AF" pole autofokusa już było zaznaczane czerwoną kropką. Czemu nie działalo w trybie "C-AF" ?
2) W trybie zdjęć seryjnych jak robiłem zdjęcia przy użyciu LiveView to nic nie widać było na LCD (tylko na wizjerze). Pewnie to normalne, ale czym to jest spowodowane ? Czy w czasie naswietlania matrycy obraz nie powinien być także widoczny na LCD ?
Dzięki za pomoc !
1) Miałem ustawiony tryb "AF" na "C-AF" oraz "AF Area" na "AUTO" i nie działało zaznaczenie pola autofokusa. Natomiast w trybie "S-AF" pole autofokusa już było zaznaczane czerwoną kropką. Czemu nie działalo w trybie "C-AF" ?
2) W trybie zdjęć seryjnych jak robiłem zdjęcia przy użyciu LiveView to nic nie widać było na LCD (tylko na wizjerze). Pewnie to normalne, ale czym to jest spowodowane ? Czy w czasie naswietlania matrycy obraz nie powinien być także widoczny na LCD ?
Dzięki za pomoc !
2. w CAF lustro by się zajechało klapaniem w tą i z powrotem - czas klapnięcia lustra z fokusowaniem to ok 1s wiec siłą rzeczy CAF w LV sie nie opłaca bo będzie straszne opóźnienie - tak to sobie ja tłumacze.
Dzięki za pomoc !
2. w CAF lustro by się zajechało klapaniem w tą i z powrotem - czas klapnięcia lustra z fokusowaniem to ok 1s wiec siłą rzeczy CAF w LV sie nie opłaca bo będzie straszne opóźnienie - tak to sobie ja tłumacze.
W punkcie 2. pytałem o zdjęcia seryjne a nie tryb C-AF
chcesz zdjęć seryjnych rodem z kompaktu - poluj na E-330.. E-510 ma LV zrobiony bardziej do MACRO niż do normalnego kadrowania.
chcesz zdjęć seryjnych rodem z kompaktu - poluj na E-330.. E-510 ma LV zrobiony bardziej do MACRO niż do normalnego kadrowania.
no ja pisałem o seryjnych a CAF niepotrzebnie dołożyłem.
Skoro piszesz o czerwonej kropce rozumiem, że chciałeś skorzystać z LV.
Przy włączonej LV jest nieaktywny pomiar C-AF
Skoro piszesz o czerwonej kropce rozumiem, że chciałeś skorzystać z LV.
Przy włączonej LV jest nieaktywny pomiar C-AF
W tym przypadku używałem wizjera.
W wizjerze zapala się zielona kontrolka, a nie czerwona.
Po włączeniu LV aparat automatycznie przechodzi w pomiar S-AF
W wizjerze zapala się zielona kontrolka, a nie czerwona.
Po włączeniu LV aparat automatycznie przechodzi w pomiar S-AF
A jak jest zaznaczane w wizjerze pole w którym została ustawiona ostrość ?
Pole autofokusa na czerwono :),
W instrukcji jest napisane, że w trybie C-AF pole autofokusa nie zapali się nawet w przypadku odpowiedniej ostrości.
BTW
Jednak w przypadku ustawienia któregokolwiek pola (prócz AUTO), pole się zaświeci. Ot ciekawostka.
W instrukcji jest napisane, że w trybie C-AF pole autofokusa nie zapali się nawet w przypadku odpowiedniej ostrości.
A czy jest jakieś logiczne wytłumaczenie takiego zachowania ? Skąd zatem wiadomo w którym punkcie autofokus ustawił ostrość w trybie "C-AF" ?
1) w automatycznym wyborze punktu ostrości nie zobaczysz kropki. przy własnym wyborze punktu, czerwona kropka przypomina tylko, który punkt obrałeś. niezależnie od S-AF, czy C-AF kropka ów występuje. potwierdzenie ostrości to zielona kropka.
2) całkiem normalne zjawisko.