Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Nowa i początkująca ale kiedyś trzeba wystartować....

Surikatka
16.03.08, 01:41
prosze o ocenę

dopiero co kupiłam sobie aparat tzn E510. To moje pierwsze fotki i bardzo proszę o wytknięcie tego co zrobiłam źle.

wujek.samo.h
16.03.08, 02:06
Jak na początki przygody z fotografią nie jest źle, sprubuj zrobić zdjęcia tych samych obiektów (albo podobnych) w innym świetle - w słoneczny dzień, doświetlone lampką nocną. Pobaw się z preselekcją przysłony (A), z prześwietleniem/niedoświetleniem, zmień perspektywę co najmniej 20 razy itp. potem obejrzyj wszystkie zdjęcia i to które wpadnie Ci w oko powinno być dobre. Wtedy zastanów się dlaczego Ci się podoba. Jaka przysłona, jaka perspektywa, jakie światło itp. Następnie skontroluj czy nie ma błędów technicznych - tj. nieostrość, cień fotografującego obiekt itp. Czynność powtarzać jak najczęściej przez najbliższe tygodnie fotografując wszystko co sie da;)

Repetitio est mater studiorum. Powtarzanie jest matką nauki.

PS drugie zdjęcie lepsze. W pierwszym jest niefajne tło.

tank_driver
16.03.08, 09:53
Surikatko !
Miło że zagościłaś na forum !
Co do zdjęć Twoich pierwszych, ciu za ciasne w/g mnie, kwiatkom brakuje "powietrza". Poza tym OK. Na początek polecam Ci fotoporadnik (http://www.fotal.pl/artykul/Fotoporadnik_Pawla_Dumy_Lampa_blyskowa_doc13196.ht ml) - na dole masz odnośniki do poradników dot. innych zagadnień. Sprawdź co to trójpodział, mocne punkty, co to głębia ostrości i z czym się ją je.
Napisz też jakimi szkiełkami fotografujesz, może coś podpowiemy :)
Pozdrawiam !

rocco
16.03.08, 10:02
Róża wygląda ładnie, plastycznie chociaż trochę brakuje mi światła.
Wstawiaj proszę, większe obrazy, trudno oglądać znaczki pocztowe...

asfoto_p
16.03.08, 10:07
Róża znacznie lepsza od tulipana. Na pierwszym jakoś ten liść przechodzący przez środek mi przeszkadza. Na drugim bardzo ładne kolory ale tak jak już rocco napisał brakuje światła. ;)

Surikatka
16.03.08, 12:41
Bardzo dziękuje za rady i opinie. Naprawdę są bardzo pomocne. Ok następne zdjęcia będą większę i zastosowaniem Waszych rad. Bardzo dziękuję!