PDA

Zobacz pełną wersję : Olympus FE-350 Wide - zawiesza się!!!

coolgago
15.03.08, 21:36
Mój Olympus FE-350 Wide podszas robienia zdjęć w rozdzielczości 8mpix z kompresją Fine (mała) zawiesza się gdy zrobione jest zdjęcie jasnych elementów np. jasne tło monitora i jasna klawiatura. Po zrobieniu zdjęcia aparat zachowuje się tak jak podczas zapisu na kartę pamięci, zapisuje to zdjęcie i w tym czasie zawiesza się tj. cały czas to zdjęcie zapisuje i tak w nieskończoność, mruga dioda, aparat nie reaguje na żadne przyciski, nawet Power, kompletnie nic. Jedyny sposób na odwieszenie aparatu to wyjęcie baterii. Instrukcja zabrania takiej czynności ale to jedyne wyjście. Aparat może być w stanie zawieszenia nawet kilkanaście minut!!!!!
Robiąc zdjęcia w rozdzielczości 8mpix z kompresją normalną aparat nie zawiesza się.
Zawieszanie nie występuje za każdym razem ale jest to poważny problem.
Mam oryginalną kartę pamięci 2GB Olympus typ M.
Problem jest od samego początku, od momentu kupna aparatu.

Czy ktoś spotkał się z tym problemem? Czy jest to problem tylko mojego aparatu? Jeśli tak to, czy zgłaszać go do naprawy? Czy czekać na nowy firmware?

pol189
16.03.08, 08:14
Cześć.
Czy dzieje sie tak na pustej karcie czy z zapisanymi zdjęciami (obojętnie od ich ilości), podaj numer softu wgranego do aparatu?

Spróbuj na początek tak:
1. Sformatuj kartę w aparacie.
2. Za pomocą OlympusMaster sprawdź czy niema nowszego softu dla twojego aparatu - Jeśli jest wgraj go.

Jeśli to nie pomoże będziemy kombinować dalej.

tank_driver
16.03.08, 10:21
Spróbuj na wbudowanej pamięci (wyciągnij kartę). Jeśli będzie OK - winę można z dużym stopniem prawdopodobieństwa zwalić na kartę.

bartulka
17.03.08, 14:32
Witam!
Czy to jednak była wina karty??? Zamierzam własnie kupic sobie taki aparacik i jestem bardzo ciekaw. Czy poza tym jest ok? Godny polecenia?

coolgago
17.03.08, 19:59
Niestety problem nie zniknął.
Sformatowałem kartę pamięci w aparacie i też nic nie dało, jednak zawieszenia występują rzadziej.
Aparat zawiesza się tylko przy ustawieniach 8mpix i kompresji FINE (małej), gdy wielkość pliku to ok. 3,6 - 4,1 MB.
Przy normalnej kompresji wielkość pliku to ok. 2,1MB.

Korzystając z pamięci wbudowanej w aparat (bez karty pamięci) aparat nie zawieszał się. Nie jestem pewien, czy nie będzie, gdyż ta pamięć pozwala na zapisanie ok. 4 zdjęć w największym rozmiarze, a takie testowanie jest długotrwałe bo trzeba zawartość pamięci kasować lub wrzucić na dysk komputera.

Sprawdziłem aparat na innej karcie 256MB Olympus xD-Picture Card (zwykła). Aparat nie zawiesił się na tej karcie. Wydaje mi się, że zapisywał na niej szybciej niż na poprzedniej.

W aparacie jest najnowszy firmware 1.0 - to nowy model i nie ma jeszcze do niego poprawek. Może niedługo coś będzie.

Mam nadzieję, że problem leży w karcie, a nie w aparacie ale to wymaga dłuższych testów na innej karcie.

Ogólnie aparat działa dobrze i robi przyzwoite fotki.

Kilka moich testowych zdjęć z tego aparatu na stronie:
http://picasaweb.google.com/coolgago/OlympusFE350Wide

ziemia01
18.03.08, 09:30
jeśli na innej karcie nie wieszał Ci się to nie pozostaje Ci nic innego jak kupić nową kartę.

asfoto_p
18.03.08, 13:10
jeśli na innej karcie nie wieszał Ci się to nie pozostaje Ci nic innego jak kupić nową kartę.

Lub oddać do reklamacji jeśli taką jeszcze posiada ;)

coolgago
18.03.08, 17:39
Karta jest nowa tak samo jak aparat. Jeśli aparat nie będzie się na niej wieszał przy 8mpix i kompresji NORMAL to nie będę jej zgłaszał do reklamacji. Musiałbym udowodnić że to wina właśnie tej karty, a na razie nie testowałem jej w innym aparacie, który miałby możliwość zapisu zdjęć o rozmiarze powyżej 3,5MB. Jak będzie źle to będę ją reklamował.