Zobacz pełną wersję : E-M5 II i muszla oczna
W zasadzie to pytanie chyba o wszystkie korpusy z rodziny OM-D. Czy muszla oczna w tych korpusach jest rozbieralna? Czy można sobie ją ściągnąć, tak aby aparat był węższy? Pomijam tu sens, ale czysto teoretycznie - można sobie te muszle dowolnie ściągać i zakładać w razie potrzeby?
Czy muszla oczna w tych korpusach jest rozbieralna?
Tak, ale w zasadzie tylko raz.
Czy można sobie ją ściągnąć, tak aby aparat był węższy? Pomijam tu sens, ale czysto teoretycznie - można sobie te muszle dowolnie ściągać i zakładać w razie potrzeby?
Tak, można zdejmować i zakładać wedle uznania. W innych modelach O-MD jest tak samo. Część użytkowników robi to nieświadomie i potem musi dokupić nową, bo miejsce pobytu starej trudno sprecyzować.
Tak, ale w zasadzie tylko raz.
Tak, można zdejmować i zakładać wedle uznania. W innych modelach O-MD jest tak samo. Część użytkowników robi to nieświadomie i potem musi dokupić nową, bo miejsce pobytu starej trudno sprecyzować.
Jest krucha, usztywnienie ma mało trwałe, da się zsunąć i nasunąć wielokrotnie, ale delikatnie i powoli. Zadarzyło siemi rozerwać muszlę przy wkładaniu do małego plecaka w zestawie z obiektywem.
Czyli muszla nie trzyma się na jakimś kleju? Jest nasunięta tak by można ją było w razie uszkodzenia/zgubienia nasunąć bez problemu
Czyli muszla nie trzyma się na jakimś kleju? Jest nasunięta tak by można ją było w razie uszkodzenia/zgubienia nasunąć bez problemu
Zatrzask na dole i sanki po bokach Jaki klej?
Dobra odkopię, bo widzę, że ten temat haczy o mój problem.
Już drugi raz zgubiłem muszelkę i zakładam, że dwa razy zgubiłem ją w taki sam sposób. Nie wiem czy zatrzask w moim E-M5II trzyma jak powinien, bo jak sprawdzałem po pierwszym zgubieniu to aparat przewieszony był przez szyję i ramię (tak, że wisiał prawie na plecach), a podczas zdejmowania go wystarczyło, że zahaczył o szew kurtki (sic!) i muszla spadała. Za drugim razem wydawało mi się, że siedzi porządnie, ale mimo to go zgubiłem. Miał ktoś podobny problem, że tak kiepsko ta muszla się trzymała?
... Miał ktoś podobny problem, że tak kiepsko ta muszla się trzymała?
Problem znany i wiele razy pojawiał się na forum (wcześniej od E-M5), także nie Ty pierwszy i ostatni.
Ja do EM-5 wydrukowałem sobie :D
Fajnie wychodziło i trzymała lepiej jak orginał, dół był z PLA (sanki/mocowanie) a reszta z gumy.
Dobra odkopię, bo widzę, że ten temat haczy o mój problem.
Już drugi raz zgubiłem muszelkę i zakładam, że dwa razy zgubiłem ją w taki sam sposób. Nie wiem czy zatrzask w moim E-M5II trzyma jak powinien, bo jak sprawdzałem po pierwszym zgubieniu to aparat przewieszony był przez szyję i ramię (tak, że wisiał prawie na plecach), a podczas zdejmowania go wystarczyło, że zahaczył o szew kurtki (sic!) i muszla spadała. Za drugim razem wydawało mi się, że siedzi porządnie, ale mimo to go zgubiłem. Miał ktoś podobny problem, że tak kiepsko ta muszla się trzymała?
Ja zgubiłem dwie - najpierw standardową, a później EP-16. Kupiłem jeszcze raz EP-16 i delikatnie przykleiłem w dwóch miejscach "kropelką". Jak narazie się trzyma :)
Przepraszam za odkopywanie tematu, ale nie widzę w wynikach wyszukiwania miejsca bardziej odpowiedniego.
Jak to jest z tymi muszlami ocznymi - one mają jeden standard mocowania dla wszystkich OM-D, czy nie są kompatybilne wstecznie? Rozwaliłem już EP-10 i EP-11. EP-15 jest tańszy od dziesiątki i przynajmniej na zdjęciach wygląda tak samo. Pytanie czy będzie pasował do pierwszego OM-D EM5?
Mogą nie pasować, W MKII mają inny kształt do zasłaniania czujników oka, oraz mały zatrzask na dole, oraz jest skręcana z dwóch części, gumę można wymieniać.
Natomiast z OMD10 MKII I OMD 5MKII są kompatybilne.
Z tego co pamiętam MKI nie jest rozkręcana. Głowy nie dam.
Robiłem ostatnio małe eksperymenty, które są w trakcie testów daj znać na prv - może pomogę.
Mogą nie pasować, W MKII mają inny kształt do zasłaniania czujników oka, oraz mały zatrzask na dole, oraz jest skręcana z dwóch części, gumę można wymieniać.
Natomiast z OMD10 MKII I OMD 5MKII są kompatybilne.
Dzięki za info, z tego co doczytałem, działają EP-10, EP-11 i EP-14 (OMD10). Szkoda, bo EP-15 na Allegro są po 25 zł :-/
Nie znam odpowiedzi na powyższe pytanie ale z ciekawości zajrzałem do Olyshopu, bo także zgubiłem swoją. 99 zł za taki bzdet (EP-16) - zgroza :shock:. W dodatku niedostępna :|