PDA

Zobacz pełną wersję : E-M5 II i muszla oczna

erol
18.05.16, 12:40
W zasadzie to pytanie chyba o wszystkie korpusy z rodziny OM-D. Czy muszla oczna w tych korpusach jest rozbieralna? Czy można sobie ją ściągnąć, tak aby aparat był węższy? Pomijam tu sens, ale czysto teoretycznie - można sobie te muszle dowolnie ściągać i zakładać w razie potrzeby?

ahutta
18.05.16, 12:46
Czy muszla oczna w tych korpusach jest rozbieralna?

Tak, ale w zasadzie tylko raz.

Czy można sobie ją ściągnąć, tak aby aparat był węższy? Pomijam tu sens, ale czysto teoretycznie - można sobie te muszle dowolnie ściągać i zakładać w razie potrzeby?

Tak, można zdejmować i zakładać wedle uznania. W innych modelach O-MD jest tak samo. Część użytkowników robi to nieświadomie i potem musi dokupić nową, bo miejsce pobytu starej trudno sprecyzować.

apz
18.05.16, 13:11
Tak, ale w zasadzie tylko raz.

Tak, można zdejmować i zakładać wedle uznania. W innych modelach O-MD jest tak samo. Część użytkowników robi to nieświadomie i potem musi dokupić nową, bo miejsce pobytu starej trudno sprecyzować.

Jest krucha, usztywnienie ma mało trwałe, da się zsunąć i nasunąć wielokrotnie, ale delikatnie i powoli. Zadarzyło siemi rozerwać muszlę przy wkładaniu do małego plecaka w zestawie z obiektywem.

erol
19.05.16, 07:39
Czyli muszla nie trzyma się na jakimś kleju? Jest nasunięta tak by można ją było w razie uszkodzenia/zgubienia nasunąć bez problemu

apz
19.05.16, 10:48
Czyli muszla nie trzyma się na jakimś kleju? Jest nasunięta tak by można ją było w razie uszkodzenia/zgubienia nasunąć bez problemu

Zatrzask na dole i sanki po bokach Jaki klej?

ressentir
18.12.16, 10:33
Dobra odkopię, bo widzę, że ten temat haczy o mój problem.
Już drugi raz zgubiłem muszelkę i zakładam, że dwa razy zgubiłem ją w taki sam sposób. Nie wiem czy zatrzask w moim E-M5II trzyma jak powinien, bo jak sprawdzałem po pierwszym zgubieniu to aparat przewieszony był przez szyję i ramię (tak, że wisiał prawie na plecach), a podczas zdejmowania go wystarczyło, że zahaczył o szew kurtki (sic!) i muszla spadała. Za drugim razem wydawało mi się, że siedzi porządnie, ale mimo to go zgubiłem. Miał ktoś podobny problem, że tak kiepsko ta muszla się trzymała?

And.N
18.12.16, 11:11
... Miał ktoś podobny problem, że tak kiepsko ta muszla się trzymała?
Problem znany i wiele razy pojawiał się na forum (wcześniej od E-M5), także nie Ty pierwszy i ostatni.

nipo80
18.12.16, 19:54
Ja do EM-5 wydrukowałem sobie :D

Fajnie wychodziło i trzymała lepiej jak orginał, dół był z PLA (sanki/mocowanie) a reszta z gumy.

WoRaS
19.12.16, 13:52
Dobra odkopię, bo widzę, że ten temat haczy o mój problem.
Już drugi raz zgubiłem muszelkę i zakładam, że dwa razy zgubiłem ją w taki sam sposób. Nie wiem czy zatrzask w moim E-M5II trzyma jak powinien, bo jak sprawdzałem po pierwszym zgubieniu to aparat przewieszony był przez szyję i ramię (tak, że wisiał prawie na plecach), a podczas zdejmowania go wystarczyło, że zahaczył o szew kurtki (sic!) i muszla spadała. Za drugim razem wydawało mi się, że siedzi porządnie, ale mimo to go zgubiłem. Miał ktoś podobny problem, że tak kiepsko ta muszla się trzymała?

Ja zgubiłem dwie - najpierw standardową, a później EP-16. Kupiłem jeszcze raz EP-16 i delikatnie przykleiłem w dwóch miejscach "kropelką". Jak narazie się trzyma :)

LuiN
3.07.17, 13:23
Przepraszam za odkopywanie tematu, ale nie widzę w wynikach wyszukiwania miejsca bardziej odpowiedniego.

Jak to jest z tymi muszlami ocznymi - one mają jeden standard mocowania dla wszystkich OM-D, czy nie są kompatybilne wstecznie? Rozwaliłem już EP-10 i EP-11. EP-15 jest tańszy od dziesiątki i przynajmniej na zdjęciach wygląda tak samo. Pytanie czy będzie pasował do pierwszego OM-D EM5?

nipo80
3.07.17, 20:33
Mogą nie pasować, W MKII mają inny kształt do zasłaniania czujników oka, oraz mały zatrzask na dole, oraz jest skręcana z dwóch części, gumę można wymieniać.
Natomiast z OMD10 MKII I OMD 5MKII są kompatybilne.

Z tego co pamiętam MKI nie jest rozkręcana. Głowy nie dam.
Robiłem ostatnio małe eksperymenty, które są w trakcie testów daj znać na prv - może pomogę.

LuiN
3.07.17, 22:52
Mogą nie pasować, W MKII mają inny kształt do zasłaniania czujników oka, oraz mały zatrzask na dole, oraz jest skręcana z dwóch części, gumę można wymieniać.
Natomiast z OMD10 MKII I OMD 5MKII są kompatybilne.

Dzięki za info, z tego co doczytałem, działają EP-10, EP-11 i EP-14 (OMD10). Szkoda, bo EP-15 na Allegro są po 25 zł :-/

rados
3.07.17, 23:15
Nie znam odpowiedzi na powyższe pytanie ale z ciekawości zajrzałem do Olyshopu, bo także zgubiłem swoją. 99 zł za taki bzdet (EP-16) - zgroza :shock:. W dodatku niedostępna :|