Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Lustro w serii E-xxx

MAF
15.03.08, 15:05
Jak oceniacie pracę mechanizmu powrotu lustra w amatorskich modelach serii E-5xx, E-4xx?

Ostatnio miałem do czynienia z Nikonem D80 i jestem pod wrażeniem, fakt że przyzwyczajenie do dźwięku klapy od śmietnika jaki wydaje z siebie D5d mogło zrobić swoje ;-)

Jeśli ktoś miał porównanie właśnie do D80 lub Minolty D5d to byłbym wdzięczny za opinie.

Szczególnie interesują mnie modele E-410 i E-510, ale opinie o innych też mile widziane :)

grizz
15.03.08, 16:23
510 klapie ładniej niż d5d... ale tez nie za cicho :/ (ale ja mam e-1 więc jestem skrzywiony ;))

Jest ok. a i nawet e410 nie kopie... jak to pentax miał w zwyczaju.

Karol
15.03.08, 17:33
W E-330 klapie dość głośno niestety, chociaż wibracje nie są duże. Jest jedna z bardziej istotnych wad tego aparatu - kilka razy ów dźwięk mnie zdradził, kiedy chciałem zrobić fotkę cichaczem korzystając z LV na odchylanym ekranie... Kiedyś miałem starą analogową Minoltę - lata siedemdziesiąte - tam było super - cichutko i bez wibracji...

KaarooL
15.03.08, 18:11
E-330 to inna bajka... jeśli dobrze pamiętam to w tym modelu lustro nie tyle się unosi, co przesuwa. jakieś myki ze względu na LV.

jeśli to nie tak, ktoś bardziej obcykany wyprostuje.

MAF
15.03.08, 19:04
E-330 to inna bajka... jeśli dobrze pamiętam to w tym modelu lustro nie tyle się unosi, co przesuwa. jakieś myki ze względu na LV.

jeśli to nie tak, ktoś bardziej obcykany wyprostuje.

W E-3xx lustro się nie unosi tylko odchyla w bok, ale AFAIR to nie ze względu na LV, tylko na rozwiązanie wizjera który nie jest w osi obiektywu.

https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://a.img-dpreview.com/reviews/OlympusE300/Images/porrofinder.jpg)

Zdjęcie z dpreview,

dziekan
15.03.08, 19:05
E-510 zdecydowanie głośniej od E-500 klapie to rzecz pewna :)

MAF
15.03.08, 19:08
E-510 zdecydowanie głośniej od E-500 klapie to rzecz pewna :)

Hmm, muszę się chyba wybrać do jakiegoś MM i posłuchać ;-), tyle że takie miejsca są kiepskie do oceny głośności aparatu bo panuje tam spory hałas.

A do Nikona D80 nikt nie ma porównania? Tak jak jest tam to by mnie w pełni satysfakcjonowało.

dulak
15.03.08, 19:20
Panowie, o czym mowa, jak chcecie posluchac prawdziwego klapniecia to wezcie Sony Alfe 100, szwagier jak tym klapie, to caly Londyn slyszy :) :) :) :)

A jesli chodzi o D80 to klapie jak klapie :) ciszej nieco od D70 :) kazdy klapie po swojemu, a klapniecie klapnieciu nie rowne :) inaczej wyglada sprawa z klapsem, hehehe

pozdrawiam

dziekan
15.03.08, 19:42
Panowie, o czym mowa, jak chcecie posluchac prawdziwego klapniecia to wezcie Sony Alfe 100, szwagier jak tym klapie, to caly Londyn slyszy :) :) :) :)

A jesli chodzi o D80 to klapie jak klapie :) ciszej nieco od D70 :) kazdy klapie po swojemu, a klapniecie klapnieciu nie rowne :) inaczej wyglada sprawa z klapsem, hehehe

pozdrawiam

Nawet ALfa 100 wymięka przy E-510 - poza tym w Alfie na słuch anemiczniejsza jest ta migawka :)

tank_driver
15.03.08, 21:03
Ja mam porównanie D70s do E510 - ten pierwszy ma głuchy, mało efektowny klaps, raczej w nisko-średnim paśmie akustycznym. Za to E510 jest jak bogata perkusja - szczególnie podoba mi się odgłos silnika mechanizmu.
Można i tak:
D70S: chopper z solidnym dwugarowym silnikiem
E510: japońska wysokoobrotowa pszczółka :)
EDIT: klapa z D70s relatywnie jest cichsza.
Pozdrawiam !

Grison
15.03.08, 21:11
Ja również mogę porównać D70 i E510. Olek jest bardziej dźwięczny, D70 głuchy. Mojej żonie bardzo podoba się klapnięcie olka i to jest najważniejsze ;)

zonkinho
15.03.08, 22:18
Ja dzisiaj mogłem posłuchać klapnięcia D80 i jest ono bardziej stonowane i ma taką niższą barwę dźwięku niż w moim Olku E510, w którym to brzmi niczym jak osa. :) A Nikon to takie ciche beknięcie. :) Ja jestem przyzwyczajony do mojego, dlatego odgłosy z D80 mnie zadziwiły. :)

MAF
16.03.08, 15:58
Nawet ALfa 100 wymięka przy E-510 - poza tym w Alfie na słuch anemiczniejsza jest ta migawka :)

Co masz na myśli pisząc że A100 wymięka przy E-510? A100 jest cichsza, czy głośniejsza od E-510?

asfoto_p
16.03.08, 15:59
A może ma ktoś jakieś nagrania dźwięku lustra w przykładowych lustrzankach, albo jakieś linki. ;) Tak dla porównania

krzyo88
16.03.08, 18:25
E-330 jak tutaj pisano średnio głośny za to E-1 to "prawie" jak kompakt ;)

MAF
17.03.08, 01:28
E-330 jak tutaj pisano średnio głośny za to E-1 to "prawie" jak kompakt ;)

Muszę przy jakiejś okazji posłuchąć E-1 ;)

tao
18.03.08, 19:51
to ja mam takie małe pytanko co jest cichsze e1 czy e3?

robko
19.03.08, 01:22
nie wiem jaka jest różnica pomiędzy E1 a E3 ale po dzisiejszej zabawie z E3 wydaje mi się, że E3 "klapie" ciszej od E510, tak bardziej głucho. W E510 odgłos jest taki jakiś świszczący :)

grizz
19.03.08, 18:02
nie wiem jaka jest różnica pomiędzy E1 a E3 ale po dzisiejszej zabawie z E3 wydaje mi się, że E3 "klapie" ciszej od E510, tak bardziej głucho. W E510 odgłos jest taki jakiś świszczący :)

Różnica jest znaczna - e-1 jest cichsza zdecydowanie.

dziekan
19.03.08, 18:09

Co masz na myśli pisząc że A100 wymięka przy E-510? A100 jest cichsza, czy głośniejsza od E-510?

alfa jest zdecydowanie cichsza !!!
bawiłem sie E-3 w MM - niezły kałasznikow i musze przyznać że bardzo cichy w porównaniu z tymi puchami co mam :]

MAF
19.03.08, 23:49

alfa jest zdecydowanie cichsza !!!
bawiłem sie E-3 w MM - niezły kałasznikow i musze przyznać że bardzo cichy w porównaniu z tymi puchami co mam :]

To niedobrze :(, Alfa100 ma opinię wyjątkowo głośnej! Często powtarzane opinie przyrównują ją do klapy od śmietnika, a jeśli E-510 jest jeszcze głośniejszy to dla mnie fatalnie :(

zibi1303
20.03.08, 09:44
MAF, musisz kupić zestaw wytłumiający :mrgreen:

MAF
20.03.08, 09:56

Jasne, obuduję sobie korpus wełną mineralną, albo utopię go w piance montażowej. :smile:

fotomic
20.03.08, 10:11

Jasne, obuduję sobie korpus wełną mineralną, albo utopię go w piance montażowej. :smile:jak chcesz ciszy to zakup E-1 chodzą za grosze ;) - widze jesteś mineciarz, skompletujesz szkła, E1 daje naprawdę niezłą frajdę :)

zimny
20.03.08, 10:14
Jak chcecie ciszy to nic innego tylko kompakcik :mrgreen: ;)

MAF
20.03.08, 11:06

Tylko że kompakt ma inne wady które są trudniejsze do zaakceptowania niż głośne lustro.

Choćby olbrzymia GO, i kiepskie wysokie ISO, co w połączeniu ze stosunkowo ciemnymi obiektywami w kompaktach praktycznie uniemożliwia robienie zdjęć z ręki i bez lampy w pomieszczeniach.

MicSzu
20.03.08, 11:55

Tylko że kompakt ma inne wady które są trudniejsze do zaakceptowania niż głośne lustro.

Choćby olbrzymia GO, i kiepskie wysokie ISO, co w połączeniu ze stosunkowo ciemnymi obiektywami w kompaktach praktycznie uniemożliwia robienie zdjęć z ręki i bez lampy w pomieszczeniach.
Jak chcesz się bawic w zdjecia bez lampy to kup sobie 5D a najlepiej D3;) i Takie marudzenie na dzwięk lustra jest moim zdaniem śmieszne, wiadome w wielu przypadkach może by się takie jak w E-1 sprzydało ale bez przesady...A jak nie no to niestety kompakcik Ci pozostaje :D

MAF
20.03.08, 12:06
Jak chcesz się bawic w zdjecia bez lampy to kup sobie 5D a najlepiej D3;) i Takie marudzenie na dzwięk lustra jest moim zdaniem śmieszne, wiadome w wielu przypadkach może by się takie jak w E-1 sprzydało ale bez przesady...A jak nie no to niestety kompakcik Ci pozostaje :D

Mam 5D, ale obawiam się że nie dokładnie takie o jakie Ci chodzi ;-)

Oj nie irytuj się tak, tak sobie marudzę, a właściwie to zbieram informację. Niestety nie jestem w stanie obejrzeć wszystkich wypuszczonych korpusów Olka więc tu się dopytuję.

Inna sprawa że może faktycznie do takich zdjęć kupić sobie znowu A1?