Zobacz pełną wersję : Sigma 19 mm f/2.8 EX DN Obiektyw do filmowania
Powoli przymierzam się do zakupu obiektywu do filmowania (przyroda, budynki ect. typowo artystyczna zabawa) rozejrzałem się po półce cenowej ok.600 zł i znalazłem ww. Sigme 19mm f2.8. Stąd też moje pytanie czy ten obiektyw nie będzie za ciemny i jak będzie radził sobie w nocy? (Lumix G5). Chyba że ktoś poleca coś innego?
Może lepiej samyang 35 T1.5? Do filmowania i tak lepiej używać mf zamiast auto. Co prawda drożej, ale jaśniej i masz bezstopniową przysłonę.
Nie wiem czy sigma 2.8 da duży skok jakości na filmie w porównaniu do obiektywu kitowego na podobnej ogniskowej. Może. Na pewno ograniczy faktem,że nie można zmienić ogniskowej podczas filmowania, co akurat przy kręceniu materiału filmowego może się przydać.
Stąd też moje pytanie czy ten obiektyw nie będzie za ciemny i jak będzie radził sobie w nocy? (Lumix G5).
Niestety będzie. W nocy takie obiektywy radzą sobie najlepiej w torbie. Taka szczera prawda. Noc dla mnie to max f/1.4 a i to przy założeniu ISO 6400, 1/50 (odpada 1080/50).
Chyba że ktoś poleca coś innego?
W tej kategorii cenowej brak mi pomysłów.
Może lepiej samyang 35 T1.5? Do filmowania i tak lepiej używać mf zamiast auto. Co prawda drożej, ale jaśniej i masz bezstopniową przysłonę. Może się mylę albo coś źle przeczytałem ale ta Sigma ma MF
Może się mylę albo coś źle przeczytałem ale ta Sigma ma MF
ma, jak przestawisz w aparacie AF na MF :)
No właśnie :D Kupiłem go trafiła mi się oferta za 499zl 2, 5 roku gwarancji zobaczymy co z tego będzie