PDA

Zobacz pełną wersję : Dobór parametrów - zdjęcia do broszury, folderu

Michaga
14.05.16, 12:28
Mam zrobić zdjęcia do broszury firmowej. Nie pytajcie dlaczego firma chce wydać kasę na wydruk 500 broszur, a nie chce zapłacić za profesjonalnego fotografa, tylko daje to zadanie kompletnemu amatorowi. W każdym razie padło na mnie (może dlatego, że szefowa ładnie wyszła na moich zdjęciach ze szkolenia :) Tak czy inaczej chcę się z tego wywiązać jak najlepiej i liczę na waszą pomoc. Mój pierwszy problem to format zapisu zdjęć. Broszura będzie miała wymiar 15x20cm i taką wielkość będzie miało zdjęcie na tylnej okładce, pozostałe zdjęcia będą mniejsze, ok. 6x4cm. Mój OM-D E-M10II daje różne opcje ustawień rozmiaru zdjęć, współczynnika kompresji i liczby pikseli. Czy ktoś ma doświadczenie z tego typu projektem i wie jakie ustawienia będą optymalne?

CzaRmaX
14.05.16, 12:39
Zrób zdjęcia w jak najlepszej jakości, grafik sobie je odpowiednio zmniejszy. Ulotki drukuje się w rozdzielczości 300 dpi ale możesz sobie dla pewności ustawić w aparacie 350 i będzie ok.

fret
14.05.16, 14:32
350 będzie ok, ale 360, to już będie niemal gwarancja sukcesu :D. Jak nie chcesz czytać głupot, tylko sensowne porady, to pokaż co masz fotografować. Może wtedy ktoś się zlituje, ale generalnie uważam odbieranie ludziom pracy za naganne. Następnym razem szefowa może dojść do wniosku, że ktos taniej wykona Twoją pracę...

Michaga
14.05.16, 15:24
Niestety nie każdy ma w pracy taki komfort, że może odmówić wykonania polecenia. Ja nie lubię odpowiadać za zrobienie czegoś, na czym się nie znam, ale nie mam wyboru. Zdjęcia będą wykonywane na dworze (budynek) i w pomieszczeniach z dużymi oknami od strony wschodniej i południowej.

Krakman
14.05.16, 15:35
Niestety nie każdy ma w pracy taki komfort, że może odmówić wykonania polecenia. Ja nie lubię odpowiadać za zrobienie czegoś, na czym się nie znam, ale nie mam wyboru. Zdjęcia będą wykonywane na dworze (budynek) i w pomieszczeniach z dużymi oknami od strony wschodniej i południowej.

Nie rozumiem jaki masz problem. Tej wielkości zdjęcia 15x20cm (i mniejsze), zrobisz na upartego dobrym telefonem :grin:. Zadbaj lepiej o właściwe światło na zewnątrz i być może doświetlenie cieni wewnątrz. No i jak mówisz, że się nie znasz na tym to nigdy nie fotografuj wewnątrz pod światło, czyli z jasnym oknem w tle.
A przede wszystkim przypilnuj by piony były pionowe a poziomy poziome :grin:

Prawda jest taka, że żaden szanujący się fotograf nie odda zdjęcia do druku zanim "po swojemu" go nie obrobi.

Michaga
14.05.16, 16:51
OM-D E-M10II wybrałam m. in. ze względu na poziomicę,bo wcześniej miałam kłopot z utrzymaniem poziomu. I rzeczywiście najbardziej obawiam się prześwietleń na oknach. Do obróbki kupiłam PS Elements.

Krakman
14.05.16, 20:19
No to powodzenia...

Wychodzę bo komuś się nie podobają moje rady ze szczerego serca...:grin: