PDA

Zobacz pełną wersję : Metz 58 AF-1 Olympus - Wireless flash nie działa ?!

przemur
12.03.08, 21:12
Dziś dotarł do mnie zamówiony w fotozakupach Metz 58 AF-1. Notabena wrażenia w stosunku do Metza 54 MZ-3 raczej pozytywne - troszke bardziej zwarta konstrukcja, głowica odkreca się o dodatkowe 30 stopni w prawo (dla mnie duży plus)

Ale do rzeczy - dopóki lampa była na sankach, byłem nią zachwycony. Kiedy jednak próbowałem ją wyzwolić z E-3 w trybie RC (aka wireless flash) czar prysł. Nie udało mi się jej zmusić do zdalnego błyskania. Po przeszukiwaniu sieci, znalazłem coś takiego (datowane z połowy listopada): http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1022&message=25626383
:-(
Niezły klops - zwłaszcza biorąc pod uwagę że na oficjalnej stronie Metz twierdzi co innego: Specyfikacja Metz 58 AF-1 (http://www.metz.de/en/foto-elektronik/metz-mecablitz-modelle/system-blitzgeraete/mecablitz-58-af-1-digital/datenblatt.html)

Czy komuś udało się zmusić Metza do pracy z E-3 w trybie RC? Mój ma firmware w wersji 1.2...

Napisałem maila do supportu Metza, ciekawe jaką dostanę odpowiedź (i kiedy).

rocco
12.03.08, 21:25
Czy aby ten Metz do pracy bezprzewodowej nie potrzebuje dwóch lamp Metza właśnie?
Jedna w sankach a druga jako slave. Przynajmniej ja to tak zrozumialem.
Mam 48 AF-1 ale jakoś tego dotychczas nie próbowalem...

przemur
12.03.08, 21:34
Czy aby ten Metz do pracy bezprzewodowej nie potrzebuje dwóch lamp Metza właśnie?
Jedna w sankach a druga jako slave. Przynajmniej ja to tak zrozumialem.

No właśnie obawiam się że tak może być. :-(

Tylko czemu w specyfikacji napisali tak:

Canon Version
* E-TTL- / E-TTL-II flash mode
* E-TTL remote mode (master and slave operation)

Nikon / Fujifilm Version
* i-TTL / D-TTL / 3D flash mode
* i-TTL remote mode (master and slave operation)

Olympus / Panasonic / Leica Version
* Four Thirds TTL flash mode
* Four Thirds TTL remote mode (master and slave operation)

Pentax / Samsung Version
* P-TTL flash mode
* P-TTL remote mode (master and slave operation)

Sony Alpha Version
* ADI flash mode
* ADI remote mode (slave operation)

Za: http://www.metz.de/en/foto-elektronik/metz-mecablitz-modelle/system-blitzgeraete/mecablitz-58-af-1-digital/produktbeschreibung.html

:mad:

salvadhor
12.03.08, 21:46
Pocieszające jest to, że soft tej lampy można aktualizować, więc tylko patrzeć poprawek (o ile Metz zostanie zasypany emailami w tej sprawie).

grizz
12.03.08, 22:31
ZTCP to jest sterowanie metzem, przez drugiego metza.

Nie przez lampkę w aparacie.

rocco
12.03.08, 22:48
ZTCP to jest sterowanie metzem, przez drugiego metza.

Nie przez lampkę w aparacie.
Też tak to zrozumiałem.
Metz 58 AF-1 może sterować drugim takim samym lub na przykład Metzem 48 AF-1.

przemur
13.03.08, 19:41
Otrzymałem dziś odpowiedź od Metza:

thank you very much for your e-mail and your interest in our products. Don't be afraid, a sollution will come in near future. But, be informed:
In the past, digital Olympus cameras (except E3, E420 & SP570) were not equipped with any wireless remote mode. Therefore Metz had created their own wireless Metz remote mode running with a 58 AF-1 Oly (as master on camera) and other 58 AF-1 Oly or 48 AF-1 Oly working as slaves.
Currently the wireless remote flash mode provided with cameras like Oly E3, E420 & SP570 is still not possible with our flash units mecablitz 48 AF-1 Oly & 58 AF-1 Oly. But, a new firmware for these models is in planning allowing this special kind of remote flash mode where the build-in flash of camera can be used as a controller. Unfortunately, a date of introduction of this new firmware is still not fixed. But, as long, a mecablitz 58 AF-1 Oly can be mounted on camera's hot shoe working as a controller in "wireless Metz remote mode" with your 48 AF-1 as slave as mentioned above.
In regard to having this flash unit we recommend to get in contact with our agent in your country FOTOTECHNIKA/Gdansk. The complete address of them you can read below http://www.metz.de/en/service-support/agencies-abroad/photo-electronics.html
And, have a look from time to time at www.metz.de below "download range". The new software will be installed there as soon as it is available.

Reasumując - support dla Olympusowego RC jest planowany (od przynajmniej 5 miesiecy) i trzeba często zaglądać na stronę z update-ami. Lepsze to niż nic.

czmielek
13.03.08, 20:52
Co prawda nie mam E-3 ale fajnie wiedzieć że Metz dba o klijenta i wypuści nowy firmware

MAF
14.03.08, 11:26
A tak przy okazji to które aparaty Olympusa wspierają RC? Tylko E-3?

dzemski
14.03.08, 11:29
po update także E510 i nowy SP570UZ, no i zapowiadany E420

czmielek
14.03.08, 21:38

E-510 też? Nawet nie wiedziałem :| A od którego firmware?

Dar-i-jush
14.03.08, 21:41

Pewnie 1.4, którego jeszcze nie ma ;)

czmielek
14.03.08, 21:51

Pewnie 1.4, którego jeszcze nie ma ;)

A juz myślałem że po imprezie miałem jakiś dłuższy "blackout" i przegapiłem... :mrgreen:

krzyzuuu
18.06.08, 18:55

z E510? byłbym rad, ale chyba kolega pojechał za daleko :)
ten uprade firmweru chyba wymagałby rownolegle upgradu hardwareu ;)