PDA

Zobacz pełną wersję : Test ZD12-60 na optyczne.pl

C+
8.03.08, 09:56
http://www.optyczne.pl/index.php?test=obiektywu&test_ob=116

Zalety:

* bardzo solidna obudowa,
* rozsądne rozmiary jeśli weźmiemy pod uwagę szeroki zakres ogniskowych, dobre światło, uszczelnienia i obecność silnika SWD,
* świetna lub bardzo dobra jakość obrazu w centrum kadru niezależnie od ogniskowej i wartości przysłony,
* bardzo dobra jakość obrazu na brzegu kadru po lekkim przymknięciu,
* dobrze korygowana aberracja chromatyczna,
* w porównaniu do konkurentów dobre wyniki w kategorii dystorsji,
* niewielka koma,
* bardzo mały astygmatyzm,
* bardzo dobra praca pod ostre światło,
* cichy i sprawny autofokus,

Wady:

* za duże winietowanie na najkrótszej ogniskowej,
* do ideału brakuje lepszego zachowania na maksymalnym otworze względnym.

Jak w mało którym obiektywie miałem duży problem żeby wymyślić coś, co mogę wpisać do wad. Niejako na siłę dodałem to zachowanie na maksymalnym otworze względnym, które zauważalnie pogarsza jakość obrazu na dłuższych ogniskowych i w szczególności na brzegu kadru. Lekka poprawa w tej kwestii i mielibyśmy obiektyw ideał. Z drugiej strony do tego ideału tak naprawdę brakuje bardzo niewiele. Wymienione poza tym winietowanie, choć widoczne, jest i tak wyraźnie mniejsze niż u konkurencji dającej ten sam kąt widzenia, a przy tym często gorsze światło.

Posiadaczom Olympusów nie zazdroszczę lustrzanek. Firma wchodząc w oryginalny format 4/3, decydując się na małe matryce, powinna pozostać oryginalna do końca i nie iść na wyścig na megapiksele, bo skutkuje to tylko szumem i małym zakresem tonalnym. Użytkownikom systemu 4/3 zdecydowanie jednak zazdroszczę obiektywów, do czego niezbicie przyczynia się obcowanie z takimi instrumentami jak ZD 12-60 SWD.

witia
8.03.08, 11:13
:razz:
Piękna opinia! Aż się chce "zbierać na TO szkiełko".
Pozdrówka.

kapir
8.03.08, 15:24
:) - można się było tego spodziewać.

Dodam jeszcze tylko cytat z "fotografa niedzielnego Mika Johnstona" (całość tutaj: http://www.fotopolis.pl/index.php?n=7003)

Za lidera wśród firm robiących obiektywy uważam dziś Olympusa - w świecie zoomów do lustrzanek cyfrowych jest teraz tym, czym Leica dla poprzedniego pokolenia i Zeiss dla jeszcze starszych miłośników fotografii.

Cóż szkiełka mamy fajne, ... tylko focić :D

MicSzu
8.03.08, 15:42
Naraszcie przetestowali i jak widac wypadł całkiem niezle, a nawet swietnie :D obiektyw ''idealny'' :olekrulez2:

tao
8.03.08, 20:51
i ja go będę miał, oczywiście w kicie z 3. czekam tylko aż pan ze sklepu napisze że jest i to i tak będzie mój ideał co by o nim nie pisali i mówili :mrgreen:

Lailonn
8.03.08, 20:53
Za kilka dni odbiorę moją sztukę. Ciekawe jak wyjdzie w duecie z E-400 :P

rocco
8.03.08, 21:22
Noo, wypadł dobrze, to fakt, zwłaszcza w porównaniu do różnych Canonow i Nikkorów.
Ale na 60mm i f/4 lekkie mydełko ;) Przy 60mm też winieta, praktycznie te 60mm używalne od f/5.6 :/
Spora aberracja i dystorsja przy 12mm i winietka na pełnej dziurze.
ostrośc na brzegu kadru przy f/2.8 i 4 tez nie najlepsza, jak na obiektyw Zuiko.
Szkoda, że nie ma porównania do 14-54, zwłaszcza że starszy jest ciut jaśniejszy przy każdej ogniskowej.

dziekan
8.03.08, 21:36
Za kilka dni odbiorę moją sztukę. Ciekawe jak wyjdzie w duecie z E-400 :P

o wbudowanej lampie zapomnij z tym szkłem - test wyszedł bardzo na korzyść - ale jako że 14-54 u mnie gości od jakiegoś czasu muszę o nim zapomnieć - marzy mi się 7-14... ale już bez OT

MELCER
8.03.08, 23:09
Naraszcie przetestowali i jak widac wypadł całkiem niezle, a nawet swietnie :D obiektyw ''idealny'' :olekrulez2:

już niebawem testy kilku innych ZD no i samej E-3

C+
9.03.08, 08:48

Normalnie masz duże piwo :D

MicSzu
9.03.08, 10:12
To świetnie my i tak wiemy jakie są ale dobrze, że będa takie teścibi bo wachający się nad wyborem systemu beda mogli co nieco poczytac o naszej szklarni:) No i skończy się gadanie, że ''szkiełka ziuko nie są takie superduper'' bo wielu ''fachowców'' ma takie zdanie na ich temat....

zimny
9.03.08, 10:29
I w dalszym ciągu będą mieć i nie zmienią zdania.

W dalszym ciągu, gdzie się człowiek nie zapyta o 4/3 to powody do narzekań od a do zet.
Każdy tylko "nikoś, nikoś, nikoś, no i conan, conan", a rzadko kto bierze pod uwagę stosunek cena/możliwości albo jak kto woli możliwości/cena, a do tego ceny szkieł przy rozbudowie danego systemu. ;)

BTW
Większość komentarzy na optyczne -to olymaniacy :P

ziemia01
9.03.08, 14:10
czy wśród tych testowanych szkieł będzie ZD 14-54 ?

MELCER
9.03.08, 16:54
czy wśród tych testowanych szkieł będzie ZD 14-54 ?

szukaj odpowiedzi w samym teście 12-60, patrz na fotki...
:mrgreen:

Morlok
9.03.08, 16:56
Testów ci u nas dostatek, ZD 14-54 też jest :
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=6269