PDA

Zobacz pełną wersję : C-4000 a nocne zdjęcia

anasiza
17.05.04, 18:30
Witam
Czy ktoś mi poda kilka najważniejszych wskazówek co do robienia zdjęć nocnych
Wiem że statyw i samowyzwalacz
Głównie chodzi mi o jakość robię nie osoby z bliska tylko widoki np. oświetlony kościół, pomnik, ulica i.t.p.
Robiłem próby i zauważyłem że bez flesz lepiej wychodzą jak włączyłem flesz to ma jakieś smugi zawijane przy latarniach bez lampy tego nie mam

liamk
17.05.04, 18:39
1. tryb manualny
2. wlaczyc noise redustion
3. czasem lepiej naswietlac dluzej z mniejszym iso - sa mniejsze szumy (zrobilem sporo fotek noca c-4000 a maxymalne iso jakie uzywalem to 200)
4. w wiekszosci przypadkow iso 100/przeslona 2.8 i 4-5 sekund to optymalny wybor
5. silne/duze zrodla swiatla lepiej miec za zamiast przed obiektywem
6. w miejscu/pomieszczeniu gdzie sie znajduje aparat powinno byc ciemniej niz w miejscu ktore chcemy fotografowac . . . czyli np fotografujac widok z 20 pietra w pokoju trzeba obowiazkowo wylaczyc swiatlo.
7. warto uzywac http://www.neatimage.com/download.html

anasiza
17.05.04, 19:12
a lampa błyskowa włączyć czy nie?

liamk
17.05.04, 19:29
jezeli fotografujesz na duza odleglosc nie ma sesu, jezeli na bliska (np. portret kogos na tle miasta noca) lape trzeba wlaczyc, tyle ze w takich sytuacjach nielatwo jest dobrac parametry, ja ustawialem tak :
sile lampy na minimalna, blysk ustawic na koncu czasu naswietlania
w zasadze wszystkie parametry dobieralem tak aby dobrze sie naswietlilo tlo a naswietlenie osoby regulowalem sila blysku lamy oraz odlegloscia tej osoby od aparatu ;)

anasiza
17.05.04, 20:08
dziękuję za porady dzisiaj będę się bawić i próbować

qwerty
18.05.04, 08:57
Poeksperymentuj :) Ja czasem włączałem lampe a czasem nie... i to bez względu na odległośc... efekty bywały mile zaskakujące w kazdym przypadku... Jest jeszcze tryb nocny... tam redukcja włączana jest automatycznie ale działą on chyba do 4 sekund tylko (manual do 16 sekund). Powodzenia