Zobacz pełną wersję : C-4000 a nocne zdjęcia
Witam
Czy ktoś mi poda kilka najważniejszych wskazówek co do robienia zdjęć nocnych
Wiem że statyw i samowyzwalacz
Głównie chodzi mi o jakość robię nie osoby z bliska tylko widoki np. oświetlony kościół, pomnik, ulica i.t.p.
Robiłem próby i zauważyłem że bez flesz lepiej wychodzą jak włączyłem flesz to ma jakieś smugi zawijane przy latarniach bez lampy tego nie mam
1. tryb manualny
2. wlaczyc noise redustion
3. czasem lepiej naswietlac dluzej z mniejszym iso - sa mniejsze szumy (zrobilem sporo fotek noca c-4000 a maxymalne iso jakie uzywalem to 200)
4. w wiekszosci przypadkow iso 100/przeslona 2.8 i 4-5 sekund to optymalny wybor
5. silne/duze zrodla swiatla lepiej miec za zamiast przed obiektywem
6. w miejscu/pomieszczeniu gdzie sie znajduje aparat powinno byc ciemniej niz w miejscu ktore chcemy fotografowac . . . czyli np fotografujac widok z 20 pietra w pokoju trzeba obowiazkowo wylaczyc swiatlo.
7. warto uzywac http://www.neatimage.com/download.html
a lampa błyskowa włączyć czy nie?
jezeli fotografujesz na duza odleglosc nie ma sesu, jezeli na bliska (np. portret kogos na tle miasta noca) lape trzeba wlaczyc, tyle ze w takich sytuacjach nielatwo jest dobrac parametry, ja ustawialem tak :
sile lampy na minimalna, blysk ustawic na koncu czasu naswietlania
w zasadze wszystkie parametry dobieralem tak aby dobrze sie naswietlilo tlo a naswietlenie osoby regulowalem sila blysku lamy oraz odlegloscia tej osoby od aparatu ;)
dziękuję za porady dzisiaj będę się bawić i próbować
Poeksperymentuj :) Ja czasem włączałem lampe a czasem nie... i to bez względu na odległośc... efekty bywały mile zaskakujące w kazdym przypadku... Jest jeszcze tryb nocny... tam redukcja włączana jest automatycznie ale działą on chyba do 4 sekund tylko (manual do 16 sekund). Powodzenia