Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Jakie lustro ?

smis
3.03.08, 14:09
Zamierzam kupić lustro i tu mam prośbę do starszych kolegów i koleżanek też . Będzie ono wykorzystywane do celów czysto amatorskich . Specjalnie zamożny nie jestem dla tego skupiłem sie na tak zwanej niższej półce ok.2000 zł . Nikon ,Canon odpadły (brak stabilizacji) zostały Samsung ,Pentax , Olympus . Samsung też mi jakoś nie leży . Byłem w MM i "pomacałem" sobie je dokładnie . Zastanawiam się nad kasetką , dobrze leży w dłoni . E-510 jest lżejszy ale ja nie uważam tego za plus . Olek ma bezpośrednią kompozycję obrazu na ekranie tylko że wyświetlacz jest nie ruchomy . Pentax 6mil pikseli Olek 10 mil ale ja bilbordów robić nie będę . Dla tego pytam czy mój wybór jest słuszny , czy ktoś mnie przekona że jednak Olek jest tym jaj w moim przypadku .

MicSzu
3.03.08, 14:46
Porównujesz 2 znacznie różniące sie od siebie aparaty, K100 to już starszy model, nie ma LV stabilka nie tak dobra jak w E-510 i myślę, że więcej przekonywac nie trzeba?

smis
3.03.08, 15:05
Ja mam na myśli k 100 d super nie jest chyba aż tak stary :D

salvadhor
3.03.08, 16:25
Aparat aparatem, ale przez co ten aparat będzie robił zdjęcia? Rozważ to - kit Pentaxa różni się od tego co oferuje z E510 Olympus. Niestety, trafiłeś na forum Olympusa i w większości każdy będzie Ci tu polecał Olympusa. Do 2k które masz, po dołożeniu 300 - 400 zł (lub nawet mniej) masz E510 z dwoma szkłami 14-42mm i 40-150mm. Nie wiem jak to się ma do oferty Pentaxa, ale K100d to już starszy typ (chyba, że masz na myśli 'odświeżoną' wersję), elektronika elektroniką - jednak daję sobie uciąć to i owo, że szkłem kitowym Pentax Olka nie demoluje.

Don Pedro
3.03.08, 19:37
smis - po prostu jeżeli zaczynasz od zera przygodę z lustrem - wybierz ten aparat, który Ci wpadł w oko, zarówno Olek jak i Pentax pozwalaja na pełną rozbudowę systemu, po to wlasnie kupuje sie pierwszą lustrzankę/ pomijam jakość obrazu i szybkość luster bo to oczywista oczywistość/ Masz jeszcze Minoltę, zwaną obecnie Sony, też wartą zastanowienia. Ja mam analogowego Pentaxa, a jako DSLR wybrałem Olympusa, a w zasadzie system4/3 przez wielu uznawany za niszowy, nierozwojowy. Nic bardziej mylnego. Jeżeli skusisz sie na E510 to nie pożałujesz, oferuje więcej niż amatorowi trzeba. Inne systemy zresztą też.Twój wybór, Twoje pieniądze. Pozdrawiam.

Tezaur
9.03.08, 18:38
Ja tu jestem heretykiem i na tym forum mnie nie lubią (dlatego że jestem przeciwnikiem Olympusa ale ciiii.....)Kit Pentaxa jeśli już to bardzo niewiele ustępuje Olkowemu i należy do najlepszych kitów a aparat znacznie ciekawszy, tańszy w rozbudowie, ma ekstra wizjer, i najlepiej ze wszystkich obsługuje obiektywy M42 i do tego bez przejściówek żadnych wszystkie manualne obiektywy Pentaksa (ma nawet potwierdzenie ostrości które się przydaje w manualach - żadne inne body tego nie oferuje). Szumi też mało. No i nie ma systemu 4/3 - dla mnie i dla większości zaleta (oczywiście za moment się "większość" hehe odezwie)
A Ty się jeszcze zastanawiasz nad Olkiem ;)

To forum Olympusowe i nikt Ci nie odradzi Olympusa.

Karol
9.03.08, 19:26
Olek ma bezpośrednią kompozycję obrazu na ekranie
Wow - ładnie powiedziane.
Dokładając trochę i kupując E-510 dual... otrzymujesz chyba najwięcej za najmniej... Gdybyś miał ciągotki do makro oferta Olka również jest bardzo OK.
Pentax - fajna firma, ciekawy system, szczególne na poziomie puszek K10/20D. Chcąc kupować jasne stałki w Pentaxie masz większe pole do popisu.
Przeanalizuj jakie szkła chcesz mieć, ile kasy na to chcesz przeznaczyć... Dla kogoś kto wchodzi w świat lustrzanek obie konstrukcje są aż nadto - pozwolą na naukę, sporo frajdy i robienie świetnych fot...

XGrzesX
9.03.08, 19:48
A co sądzicie o Sony Alpha 350 ? Jak on wypada w porównaniu do E-510.
W cyfrowe.pl można kupić Alpha 350 z obiektywem 18-70mm w cenie 2699 PLN. Wydaje mi się, że ten Sony jest sporo lepszy od E-510. Co o tym sądzicie ?

Karol
9.03.08, 19:51
A co sądzicie o Sony Alpha 350 ? Jak on wypada w porównaniu do E-510.
W cyfrowe.pl można kupić Alpha 350 z obiektywem 18-70mm w cenie 2699 PLN. Wydaje mi się, że ten Sony jest sporo lepszy od E-510. Co o tym sądzicie ?
Po pierwsze to Forum Olka a po drugie nowość. Nie liczyłbym na bardzo obiektywne opinie - nie sądzę, żeby ktoś stąd miał ten aparat. Gdybyś faktycznie chciał go kupić może warto nieco poczekać - aparat ma szanse być wówczas tańszy i być pozbawiony przypadłości wieku niemowlęcego...

Rafał Czarny
9.03.08, 21:04
Ja tu jestem heretykiem i na tym forum mnie nie lubią (dlatego że jestem przeciwnikiem Olympusa ale ciiii.....)

Eeeee, kto by nie lubił takiego jajcarza :D .

filippohh
21.03.08, 18:08
dziwne pytania wchodząc na adres www.olympusclub.pl wypytujesz ludzi o inne aparaty, w wieksząsci znajdują sie tu zwolennic Olympusa wiec proste ze beda Ci polecali Olki z ktorych są napewno zadowoleni tak jak ja :D

HrabiaMiod
21.03.08, 20:27
To jest fajne całkiem myślę..

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2008/03/DOSSIER_LAZIENKI_LUSTRO_100043216-1.jpg
źródło (http://img.interia.pl/elledeco/nimg/DOSSIER_LAZIENKI_LUSTRO_100043216.jpg)

grizz
21.03.08, 20:34
To jest fajne całkiem myślę..

Obrazek (http://img.interia.pl/elledeco/nimg/DOSSIER_LAZIENKI_LUSTRO_100043216.jpg)

A grafitowe? Bo grafitowe są super i modelki na nie lecą ;)