Zobacz pełną wersję : Sigma APO 70-200mm F2.8 II EX DG MACRO HSM dla systemu 4/3
Witam
Na stronie www.4-3system.com tę Sigmę wymieniają jako nowość dla systemu 4/3, NEW Sigma APO 70-200mm F2.8 II EX DG MACRO HSM (http://www.4-3system.com/modules/lenses/)
Chyba jeszcze nie ma o niej wątku na forum więc można by zacząć pisać tu o tym, chyba ciekawym, szkiełku.
Nie ukrywam, że jestem nim zainteresowany, na Fotopolis znalazłem tylko taki opis (http://www.fotopolis.pl/index.php?n=6656) i parametry:
Sigma APO 70-200 mm F2.8 II EX DG MACRO HSM:
Nazwa: Sigma APO 70-200mm F2.8 II EX DG MACRO HSM
Typ telezoom
Konstrukcja 18 elementów w 15 grupach
3 niskodyspersyjne soczewki ELD (Extraordinary Low Dispersion)
2 niskodyspersyjne soczewki SLD (Special Low Dispersion)
Stabilizacja obrazu brak
Autofokus tak
Ogniskowa 70 - 200 mm
Otwór maksymalny F2.8
Dystans min. 1 m w całym zakresie ogniskowych
Kąt 34,3° - 12,3°
Przesłona F2.8 (F22)
9 listków
Mocowanie Sigma, Nikon, Canon, Sony, Pentax, 4/3 - Olympus, Panasonic, Leica
Powiększenie maks. 1:3,5
Filtr 77 mm
Osłona tulipanowa w zestawie
Obudowa EX
Wymiary 86,5 x 184,4 mm
Waga 1370 g
Akcesoria opcjonalne telekowertery:
1.4x EX DG APO
2x EX DG APO
Uwagi ultradźwiękowy silnik HSM
wewnętrzne ogniskowanie
Artykuł na Fotopolis www.fotopolis.pl/index.php?n=6656
100-400 ze stałym światłem 2.8 :) Szkło zaprojektowano dla FF więc ciekawe, jak wypadnie w systemie 4/3.
Mogłaby to być całkiem ciekawa alternatywa da Zuiko 50-200 SWD, wszystko zależy od tego, ile będzie kosztować.
Jeśli ktoś znajdzie coś ciekawego na temat tego szkła, proszę dopisywać :)
PS
Jest jeszcze wzmianka tu: Nowe Sigmy dla standardu 4/3 (http://www.swiatobrazu.pl/nowe_sigmy_dla_standardu_43.html)
Dzis o tym szkle wpomnialem,ale post w kosmos polecial.Dzial pomylilem.Ciekaw jestem ceny,ale chyba cos kolo 1000€ sie zamknie.
Za ROCCO... to może być ciekawa alternatywa dla 50-200. Jeśli cena mnie nie powali to pewnie zmienię moje 40-150 na taką Sigmę.
Pozdrawiam
https://forum.olympusclub.pl/topics22/sigma-10-20-i-70-200-dla-4-3-vt13551.htm
Coz, jak juz pisalam, ja nie widze jakiegos super przelomu ;)
ZD50-200 to klasyka & kult :) Cena juz jest dosc niska, do tego sa konwertery. Jest dosc lekki w porownaniu do Sigmy, no i fi=67, tu - 77. Polarek bedzie kosztowal, oj bedzie... W Sigmie mamy stale swiatelko, ale to Sigma. Cena dla innych systemow to 4k, teraz widze promocja 3k. ZD50-200SWD ma byc w podobnej cenie [tu jest silniczek].
IMHO Zuiko, Zuiko, ale... pozyjemy zobaczymy :] 400mm f/2.8... mniam :)
Za ROCCO... to może być ciekawa alternatywa dla 50-200. Jeśli cena mnie nie powali to pewnie zmienię moje 40-150 na taką Sigmę.
Pozdrawiam
Z tą zamianą to bym zaczekał, Sigma jest prawie trzy razy cięższa (myśle o starszym 40-150, 425g) i nie bardzo nadaje się na wycieczkowe focenie.
Ale jako uzupełnienie 40-150 to co innego :)
PS
Dog_master, konwertery Zuiko możemy założyc i do Sigmy.
Poza tym Sigma robi swoje, tyle że jeszcze nie ma do 4/3. Ale z czasem...
Ta sigma jest ok... ale jak zwykle loteria - trzeba trafić na dobrą sztukę...
Niestety :/
Prawdopodobnie cena tej Sigmy wymusi na mnie to, że będę musiał zaczekać jeszcze ze zmianą :cry:
Pozdrawiam
Prawdopodobnie cena tej Sigmy wymusi na mnie to, że będę musiał zaczekać jeszcze ze zmianą :cry:
Pozdrawiam
Cena będzie jak pod resztę systemów ~2600
Pozdrawiam
No to trzeba zacząć odkładać...
No i znaleźć sprzedawcę, który pozwoli potestować i ewentualnie wymienić. Bo to Sigma.
Pozdrawiam
za te pieniądze mozna kupić ZD 50-200 (wiem ze nie nówka albo z hamerykanowa) jaki sens pakowac się w tą Sigmę? Dla 2.8 na długim końcu? Ja nie widzę sensu...
Dobrze, ze Sigma jest w systemie, przydalby sie Tamron. Ceny ma niskie a szkla dobre. W tej chwili wybor jest nie ukrywajmy cienki. A wiecie cos o dostepnosci Sigmy 10-20? Przy Nikonie ja kiedys mialem i mysle o zakupie do Olka, bo ceny 11-22 z deka za wysokie.
Ma byc dostepna od kwietnia
Watek jak wyzej ;) https://forum.olympusclub.pl/topics22/sigma-10-20-i-70-200-dla-4-3-vt13551.htm
Edit: Dulak, ktory Tamron? ;)
IMHO jeszcze Sigma mogla by dac nam 300mm f/2.8 [tylko 8k a nie jak ZD300...] i 120-300 f.2.8 [9k, a dluzej niz 90-250] :]
Na ebay od dłuższego czasu sigma 70-200 dla 4/3 jest do kupienia
Edit: Dulak, ktory Tamron? ;)
Tamron jako firma. Gdyby wszedl w 4/3 byloby bardzo pozytywnie i pewnie wejdzie, jesli dynamika rozwoju 4/3 nie spadnie.
Nie ukrywam, że jestem nim zainteresowany, na Fotopolis znalazłem tylko taki opis (http://www.fotopolis.pl/index.php?n=6656) i parametry:
Typ telezoom
Stabilizacja obrazu brak
Autofokus tak
Ogniskowa 70 - 200 mm
Otwór maksymalny F2.8
Kąt 34,3° - 12,3°
Przesłona F2.8 (F22)
9 listków
Filtr 77 mm
Obudowa EX
Wymiary 86,5 x 184,4 mm
Waga 1370 g
1.4x EX DG APO
2x EX DG APO
wewnętrzne ogniskowanie
100-400 ze stałym światłem 2.8 :) [/url]
1. To są złe parametry co podałeś
2. Nie 100-400, ale 140-400 F2.8
Typ telezoom
Stabilizacja obrazu brak
Autofokus tak
Ogniskowa 70 - 200 mm
Otwór maksymalny F2.8
Kąt 34,3° - 12,3°
Przesłona F2.8 (F22)
9 listków
Filtr 77 mm
Obudowa EX
Wymiary 86,5 x 184,4 mm
Waga 1370 g
1.4x EX DG APO
2x EX DG APO
wewnętrzne ogniskowanie
100-400 ze stałym światłem 2.8 :) [/url]
1. To są złe parametry co podałeś
2. Nie 100-400, ale 140-400 F2.8
Oczywiście, nawet nie zauważyłem, dziękuję :)
Tak mi sie jakoś wtedy o 50-200 myślalo... ;)
a ja z chęcią bym wziął Sigmę 100-300 pod nasz bagnet - naprawdę extra szkło. Dołożyć EC14 i można szlaeć aż miło..
Nie wiem czy wątek w dobrym miejscu ale w "co w prasie piszczy" nie mam dostępu, wiec jak źle to proszę o przeniesienie a jak już było to o wykasowanie.
Szkło ma się pojawić na rynku już jutro (http://optyczne.pl/1191-nowo%C5%9B%C4%87-Terminy_dostaw_nowych_obiektyw%C3%B3w_Sigma.html). W systemie nikona nieźle sobie radzi, chyba nawet Fatman zamieszczał u nas fotki z tego szkła tyle ze na systemie N. Czy ktoś coś na temat tego obiektywu już gdzieś widział oczywiście pytam o 4/3?
Stanisław Rozalski
28.08.08, 11:00
Dla mnie waga 50-200 była zaskoczeniem i dlatego teraz wszędzie noszę do podparcia monopoda.
Jeżeli ta Sigma jeszcze cięższa, to tym, którzy nie pracowali takimi tele proponuję zrobić test na celowanie z wolnej ręki.
Waga i gabaryty z założoną osłoną p.słoneczną, inaczej wyglądają na papierze a inaczej w rękach podczas pracy z celowaniem przy oku i czekaniem na odpowiedni moment.
No i cena, ja za 50-200 SWD dałem w ubiegłym miesiącu 3400zł, czy warto wchodzić w Sigmę mając na uwadze tylko różnicę cenową 500 zł?
Nie wiem czy wątek w dobrym miejscu ale w "co w prasie piszczy" nie mam dostępu, wiec jak źle to proszę o przeniesienie a jak już było to o wykasowanie.
Szkło ma się pojawić na rynku już jutro (http://optyczne.pl/1191-nowo%C5%9B%C4%87-Terminy_dostaw_nowych_obiektyw%C3%B3w_Sigma.html). W systemie nikona nieźle sobie radzi, chyba nawet Fatman zamieszczał u nas fotki z tego szkła tyle ze na systemie N. Czy ktoś coś na temat tego obiektywu już gdzieś widział oczywiście pytam o 4/3?
Jest juz dawno w ofercie
http://www.heise.de/preisvergleich/a318426.html
Stanisław Rozalski
29.08.08, 10:04
Problem wynika z faktu, że niewielu z nas tak naprawdę jest w stanie samodzielnie przetestować obiektywy przed zakupem, porównać wyniki i podjąć decyzję wg własnego uznania.
Najczęściej bazujemy na tym co powiedzą inni i oby byli oni kompetentni w swoich ocenach, bo wydanie kilku tysięcy i późniejsze problemy lub rozczarowania to dla amatora tragedia.
Dlatego bezpiecznie jest kupować nie jako super nowość ale po testowym okresie, gdy już po pierwszych emocjach pojawiają się wyważone uwagi.
Dlatego bezpiecznie jest kupować nie jako super nowość ale po testowym okresie, gdy już po pierwszych emocjach pojawiają się wyważone uwagi.
Tez prawda.Co nie zmienia faktu,ze kupujac w normalnym sklepie masz prawo do zwrotu towaru chyba w ciagu dwoch tygodni.Przynajmniej tam gdzie ja kupuje mam mozliwosc zrobienia fotek przed zakupem(przychodze tylko z wlasna karta),w innych typowo fotograficznych tez.Jaki problem zatankowac ze 30 litrow i pojechac kupic tam gdzie taka jest mozliwosc.No,ale jak od samego poczatku szukamy gdzie taniej to pozniej mamy niepotrzebnego stresa.
Ta sigma może i by była ciekawa bo ma wewnętrzne ognoskowanie...reszta tylko srednia; Odpadajaca farba, problemy z BF/FF i to 140mm na początku. Ciekaw też jestem jak z jej ''szczelnoscią'' bo na optycznych piszą, że jest uszczelniona jak sere najwyzszej klasy a moja 30też jest ze złota ''obraczka'' a nie jest szczelna... W dodatku ta S70-200 przy 200mm ponoc mydli dosc mocno na 2.8 ale my mamy mniejszą matryckę więc powinno to wygladac nieco lepiej...:) a targanie prawie 400gram więcej też nie jest taką błachostką jakby się zdawało:)
Kupiłem Sigmę 150 w Fotozakupy. Pojechałem osobiście (300 km w jedną stronę) ale wiadomo 2.600 piechotą nie chodzi. Obmacałem, obwąchałem - kupiłem. Robiła cudowne fotki, ale po jakimś czasie padła. Silnik HSM nie teges.
Fotozakupy to jednak rewelacyjna firma - zaproponowali mi wymianę na nowy. Ja głupi się nie zgodziłem bo jechałem na urlop, a ta Sigma z podrygami ale jeszcze działała. Teraz po urlopie już niestety za późno i pojechała do serwisu.
Teraz co do Sigmy 70-200. Mam Zuiko 70-300 i gdyby nie ostatnie zakupy szkła to w ciemno bym zamienił. Zuiko jest po prostu ciemne. Strzelić ptaszka w parku w cieniu to loteria na Zuiko, a Sigma z tym światłem sobie poradzi. Wiadomo - mniejsza GO, ale krótsze czasy.
Ps. odkładam many :) (Co kupić żonie aby ją przekupić ?? i żeby mnie nie zabiła ?)
dog_master
29.08.08, 10:54
Porownujesz S70-200 do Z70-300?! 70-200 i 50-200, to mozesz porownywac...
piotrek204
29.08.08, 11:32
W dodatku ta S70-200 przy 200mm ponoc mydli dosc mocno na 2.8 ale my mamy mniejszą matryckę więc powinno to wygladac nieco lepiej...:) a targanie prawie 400gram więcej też nie jest taką błachostką jakby się zdawało:)
Hmm, raczej odwrotnie, mniejsza matryca niestety daje gorszy obraz na tym samym szkle.
dog_master
29.08.08, 12:02
Mniejsza matryca = wycinek obiektywu. Nie mamy np. nieostrych brzegow szkla.
piotrek204
29.08.08, 12:06
Mniejsza matryca = wieksze upakowanie pikseli, ta sama rozdzielczosc obiektywu da gorszy obraz na mniejszej matrycy.
W praktyce to widac ze czesc szkiel FF ktore mydli w testach na cropowych matrycach potrafi dac bardzo ostre 12mpix z FF.
Zależy jakie to jest "mydło", bo jeśli ogólnie cały kadr jest mało ostry to sam środek też. CO innego jak wadą obiektywy sa nieostrości na brzegach (vide S10-20). Przy APS-C to jest dość widoczne, przy 4/3 problem się zmniejsza w przypadku mniejszej matrycy (przynajmniej teoretycznie).
Otrzymałem info, że za około 10 dni będzie pierwsza dostawa do Polski.
(oficjalna dystrybucja) Dostaniemy kilka szt. :-)
dog_master
11.09.08, 23:16
Ooo fajnie, kup ktos i zdaj relacje prooosze :)
Kurcze, f2.8.
Nie no, dobra, juz nic nie mowie ;)
Ja uparcie czekam na 130-400 Zuiko.Ptaszki cwierkaja,ze sie doczekam
Ja uparcie czekam na 130-400 Zuiko.Ptaszki cwierkaja,ze sie doczekam
Przerobiona sigma? :>
:(
Przerobiona sigma? :>
:(
Nie pierwsza ;)
aż jestem ciekaw jaka będzie jej cena w Polsce.Niemcy mają ją po 600 z ogonkiem
www.foto-erhardt.de/sigma-70200-mm-ex-28-dg-apo-macro-hsm-ii-four-third-p-7725.html?osCsid=8808f7dbfe82355d00c0a7b42f2959a1
Uprzejmie donoszę że mam i intensywnie testuję. Pierwsze wrażenia: ciężki jak diabli, AF dość szybki ale cichym bym go nie nazwał. Ostrość nieźle, aberracja chromatyczna zauważalna. Wielką zaletą jest wewnętrzny focus - nie trzęsie się jak galareta przy ustawianiu ręcznym (co mnie do pasji doprowadziło przy fotografowaniu Jowisza kitowym 40-150). Makro z metra przy F2.8 - miodzio!. Fotki i dalsze wrażenia - jeśli chcecie - wkrótce.
Makro z metra przy F2.8 - miodzio!. Fotki i dalsze wrażenia - jeśli chcecie - wkrótce.
Daj jakies rawy z makro
dawać sample bo chce w styczniu kupić tą sigme :]
Na cyberfoto ostatnio ktoś pisał, że przy końcu ta Sigma kiepsko ostrzy - jak Ty to widzisz? :)
Otrzymałem info, że za około 10 dni będzie pierwsza dostawa do Polski.
(oficjalna dystrybucja) Dostaniemy kilka szt. :-)
Już jest zapraszam do testowania,
mam taką w poniedziałek do odbioru. a tak pozatym to są dostępne w fotolandzie w Chorzowie www.fotoceny.pl (http://www.fotoceny.pl) mam potwierdzenei że mają je na stanie a ten sklep to sigma pro centrum więc nic więcej nie musze mówić:) towar od ręki;)
I jak z tą sigmą? macie już jakieś sampelki do pokazania?:)
http://forums.dpreview.com/forums/readflat.asp?forum=1022&message=29627524&q=70200&qf=m
A coś większego rozmiarowo?:) najlepiej pliki w pełnej rozdzielczości:)?
Ja wrzuce jutro kilka sampli;p bo jeszcze sie nie rozkręciłem na maxa z tą sigma:) ale jedno jest pewne:) WYMIATA;D
Nie bylo problemów z FF/BF? i jak bedziesz mógł to zapodaj ich kilka:) I z czym używasz z E-3?
nie ma BF aniFF:P jest idealnie ostre;P tak z E-3 go mam;)
Więc gdzie te sample :)?
przyłączam się do pytania :D
Dajcie zdjęcia bo nie wytrzymam nerwowo i kupie zuiko
macie tu 3 fotki które dzisiaj na sesji zrobiłem:esystem2:
Trzecie , fajne, modelka bardzo fajna..
Powiedz czy wyostrzałeś po zmniejszeniu, albo daj linka do pełnego JPG
nie wyostrzałem;p tylko pomniejszyłem ale w ACDsee9 nie ma tak widocznych strat ostrości przy zmniejszaniu więc uznałem że bez sensu będzie je wyostrzać
Math18 zawsze są straty, tylko ty ich nie widzisz. Zapewne z kilku powodów.
1. Twój monitor inni inaczej maja skalibrowane
2. Twoja fotka, więc pewne rzeczy są oczywiste
i być może jeszcze się by parę powodów znalazło.
no możliwe;p temu nie przecze:D jak wyostrze to podeśle :P
Ech.. chłopaki:( postarajcie się i zapodajcie jakieś ''większe'' sampelki najlepiej pełną rozdzielczośc...
Pozdrawiam;MicSzu.
plastyka wydaje się dużo lepsza niż w 40-150 chociaż to głupie porównanie :P
Prosze oto kilka z dzisiejszej imprzy szkolnej na której musiałem robić zdiecia na strone szkoły;p więc prosze nie mieć pretensji co do samych fotek bo to nie o to chodzi:D
w niedziele wrzuce fotki z meczu;)
Marnośc..dajcie kika ale DUŻYYYCH:)
no mówie że w niedziele meczówki będa
no mówie że w niedziele meczówki będa
Mam nadzieję, ze będą w większej rozdzielczosci..:)
Pozdro.
Wybaczcie opieszałość, niestety sprawy służbowe nie pozwalają się pobawić. Kilka fotek z komentarzem:
844 - pełny kadr, F2.8, 122mm;
850 - lekko przycięty, F2.8, 200mm; zwróćcie uagę na aberracje chromatyczne;
850 i 851 - ten sam motyw przy F2.8 i F8 - ładny bokeh;
848 - wycinek 1:1; C-AF, diabelnie trudno wcelować z odległości metra...
JPG w pełnej rozdzielczości umieszczę na ftp-ie (ftp://ftp.garmont.pl/foto) (póżniej podam lokalizację).
Ciąg dalszy nastąpi.
Chętni mogą pobrać JPGi z ftp.garmont.pl/naswietlanie/Foto (ftp://ftp.garmont.pl/naswietlanie/Foto) (login anonimowy). Przepraszam za pomyłkę. Pozdrawiam.
Coś jakoś ucichło o tej Sigmie ...
... dajcie jakieś sampelki, opiszcie trochę obszerniej wrażenia ... bardzo proszę
Szybki i precyzyjny AF(podpinam ją tylko pod E-3), ostra jak żyleta!:) piekne oddanie barw, pierścienie chodzą z odpowiednim oporem, całość solidnie wykonana jak to wszystkie sigmy EX:) naprawde warte polecenia;) z pytaniami prosze na gg;)
w niedziele wrzuce fotki z meczu;)
Obiceanki cacanki? a szkoda..
ps. coś Ci ta ''reklama'' kiepsko idzie:)
No i stałem się właścicielem owej sigmy. Pierwsze wrażenie robi pozytywne. Chodzi cichutko... Jak wyjdzie słoneczko to wezmę ją w teren i wtedy coś więcej napiszę
może się doczekamy dobrych sampli
No i stałem się właścicielem owej sigmy. Pierwsze wrażenie robi pozytywne. Chodzi cichutko... Jak wyjdzie słoneczko to wezmę ją w teren i wtedy coś więcej napiszę
Czy można prosić o jakieś próbki, nawet bez słoneczka?
Nie ma problemu coś wrzucę w Rawie, tylko powiedzcie mi gdzie te pliki wrzucić?? Na imageshak?
sory ale nie bardzo wiem jak dodać pliki
sory ale nie bardzo wiem jak dodać pliki
If You have RAW photos from camera (Canon, Nikon), which is not listed here, upload to my ftp site, please:
ftp site hostname: raw.fotosite.pl login: fotki password: fotki
tyle to ja wiem... rozumiem, że mam wejść do ftp???? Jak tak to co dalej :-)?
Dawaj na www.rapidshare.com i po kłopocie
kopiuj - wklej.
kuba1984 weź się skontaktuj na PW, podam Ci namiary, wrzucę na swoje FTP
kuba1984 weź się skontaktuj na PW, podam Ci namiary, wrzucę na swoje FTP
Po co?!
pomóz mu wrzucić na raw.fotosite.pl... niech wszystko będzie w jednym miejscu.
Problemu nie ma, tylko że hmmm - cisza na razie.
Dobra opiszę jak najprościej.
Używasz windy i Total Commandera:
Na lewym panelu ustawiasz sobie katalog z rawami, możesz je zaznaczyć insertem (wszystkie)
Przechodzisz na prawy panel tabulatorem. Na górnej belce jest ikona URL, klikasz na nią.
W okienko które się pokaże wpisujesz: fotki@raw.fotosite.pl
W kolejne okienko wpisujesz hasło: fotki
Już jesteś, wybierasz katalog i wrzucasz
---------------------
W linuxie, jak wyżej - odpalasz w konsoli mc, naciskasz F9 -> FTP -> wpisujesz to co wyżej -> gotowe
==================
uzupełnienie:
aby podać nam linka na forum do określonego pliku wpisujesz w przeglądarkę na pasku adresu:
ftp://raw.fotosite.pl
wpisujesz login i hasło - czyli fotki -> fotki
przechodzisz do określonego RAW'a i kopiujesz to co masz na pasku adresu i wklejasz na forum
przerób na jpga i wrzuć bo ciekawość ogromna co do tego szkła.
przerób na jpga i wrzuć bo ciekawość ogromna co do tego szkła.
Nie, nie - tu chodzi o rawy, one prawdę Ci powiedzą. Jpgi programowo, nawet w aparacie będę pikne jak gorale gają :)
Jest szansa, że się uda wrzucić na raw fotosite...
jpg, proszę... dwa na szybko
ftp://raw.fotosite.pl/upload/Olympus%20E500_sigma%2070-200%20f2.8
login: fotki hasło: fotki
tak było podane na www
Wyszedłem z tą sigma na spacer dziś. No i na zdjęciu widać wokół płatków niebieska dominanta :-( Teraz pytanie czy to wina filtru UV sigmy z zestawu?? Czy mogła mieć na to wartość iso400 i mizerne światło??
p.s. fotka nie wyostrzona tylko zmniejszona i lekko poprawiona na krzywych
Jeszcze muszę dopisać, że nie tylko na tym zdjęciu to się pojawiło. Kilka zrobiłem kwiatkom i na każdym z białymi płatkiami tak jest
Obiceanki cacanki? a szkoda..
ps. coś Ci ta ''reklama'' kiepsko idzie:)
www.niebiescy.pl/galeria (http://www.niebiescy.pl/galeria) te podpisane Matthi18 są moje i robione sigmą
Tak prawde mowiac to chetka mi przeszla na ten obiektyw po zobaczeniu orfow.Dziwnie rozszczepia swiatlo,moze to wina filtra.Jednak w domu robione tez rozszczepia,a te chyba bez filtra robione.Ciekaw jestem czy one wszystkie tak,czy Ty miales pecha.
W domu były robione bez filtra, dziś założyłem uv. Zdjęcia nie makro wychodzą lepiej jak na moje oko. Może tu też być wina nie doczyszczonej soczewki? Wczoraj lekka ją przetarłem i zaczęła sie cała smużyć...
Dodam jeszcze dwie fotki, tym razem golasy tylko zmniejszone, nie wyostrzone
Bym zapomniał lucca te orfy co widać domy to chyba z okna zamkniętego robiłem hehe sorka zapomniłem napisać ;-)
Jeju...a może by tak ktoś sfotografował coś innego jak te marne kwiatki? nie macie dostępu do jakiegoś ludka, który dał by się wykorzystac do kilku zdjęc? Mnie by interesowało kilka ciasnych portretów oraz zdjęcia całych postaci (mieszcacych się w kadrze z małym zapasem..) na pełnym otworze przy różnych ogniskowych zaczynajac od 70mm na 200mm kończąc, może byc ze skokiem do 30-50mm?
Zdjęcia kwiatków miały co innego pokazać wystarczy przeczytać uważnie....
Z portretów mam takie coś póki co, może być???
Póki co sampelki lekko niezachęcające...
Mało powiedziane...
Można nieco jaśniej co jest nie tak???
Można nieco jaśniej co jest nie tak???
Ja sie na sampelkowaniu nie znam ;) Ale imho 50-200 o wiele ladniej rysuje, po prostu, szczegolnie to na drugim zdjeciu widac. Oczywiscie, kto co lubi :)
Ja sie na sampelkowaniu nie znam ;) Ale imho 50-200 o wiele ladniej rysuje, po prostu, szczegolnie to na drugim zdjeciu widac. Oczywiscie, kto co lubi :)
Ale tez z kieszeni wyciaga dwa razy wiecej.Tu nie chodzi o porownanie do innych szkiel,a juz napewno do szkla z wyzszej polki.
Ja chyba bym sie pokusil o serwis,dlatego,ze nie do przyjecia sa wyciagniete poza kontur cyjany i czerwienie(fotka pana w domu-reka na dole),(bialy kwiatek i cyjany w platkach).
Chyba,ze zrobisz jeszcze raz bez zadnych filtrow,chociaz ta fotka w domu pokazuje,ze jednak serwis potrzebny.
Nie po to zycie ryzykujesz w pracy dla pieniedzy,zeby je wydawac na towar co nie odpowiada jego klasie.
Może ktoś zechce przeczytać TEST (http://www.swiatobrazu.pl/test_sigma_70200_f28_ii_ex_dg_macro.html)
tu lepsiejszy bo na matrycy APS:
http://www.dpreview.com/lensreviews/sigma_70-200_2p8_n15/
http://www.allegro.pl/item497305322_sigma_70_200_2_8_apo_ex_dg_hsm_macro _ii_olympus.html zaczyna się robic coraz ciekawiej pod względem ceny...:)
na skąpcu już od 2300 się zaczyna
a ja na swój czekam z utęsknieniem
ależ owszem MicSzu
już nawet było w lublinie, ale w wyniku pomyłki wróciło do wawy :(
nic nie wiem.Potrzebuję obiektyw z dobrym światłem.Ten wydawał się najlepszy ,ale teraz się pogubiłem.
Interesują mnie fotki sportowe w hali ,co brać ZD 50-200 czy 70-200 sigma .
Ludzie!! POMOCY
Zastanów się nad ZUIKO bo będziesz miał 100mm na poczatku.. choc przy obecnej jego cenie raczej brał bym mimo cięzaru, problemów z AF, i brakiem szczelności SIGMĘ...Ale jeśli masz kasę to pamiętaj ze ZUIKO to ZUIKO;)
I jednym i drugim fotki zrobisz.Ja bral bym tanszy,czyli sigme.Zuiko kosztuje dwa razy tyle.
I jednym i drugim fotki zrobisz.Ja bral bym tanszy,czyli sigme.Zuiko kosztuje dwa razy tyle.
Dwa to nie ale przy obecnych cenach jakies 1200zł taniej więc warto się zastanowic.
fotki zrobię owszem ,mam 50-150 starszą wersje i okazuje się za ciemna,
Boję się tego 3,5 na końcu.Zdjęcia w ruchu. Body E-510 iso nie podciągnę
Właśnie że nie dwa razy tyle, w Polsce ta Sigma podrożała we wszystkich chyba sklepach internetowych
fotki zrobię owszem ,mam 50-150 starszą wersje i okazuje się za ciemna,
Boję się tego 3,5 na końcu.Zdjęcia w ruchu. Body E-510 iso nie podciągnę
Jestes poczatkujacym amatorem.Jesli masz na tyle kasy,ze cena nie jest Ci istotna kupuj drozsze szkla.Jesli jednak musisz liczyc wydane zlotowki na hobby to kup sigme.Jest tansza i w tym temacie jaki chcesz focic to Ci sie sprawdzi.
Co do cen w € to sigma okolo 550€,zuiko starsze 950€,nowsze 1100€
Tak wiec pi razy drzwi jest prawie 1:2
Jestes poczatkujacym amatorem.Jesli masz na tyle kasy,ze cena nie jest Ci istotna kupuj drozsze szkla.Jesli jednak musisz liczyc wydane zlotowki na hobby to kup sigme.Jest tansza i w tym temacie jaki chcesz focic to Ci sie sprawdzi.
Co do cen w € to sigma okolo 550€,zuiko starsze 950€,nowsze 1100€
Tak wiec pi razy drzwi jest prawie 1:2
Co racja, to racja - nowe 50-200mm właśnie odleciało sobie o jakieś 500zł dalej (3899zł na FZ) :/ (sigma - 2699zł)
Regularnie używam tej sigmy co prawda do przyrody, ale nie mam z nią żadnych problemów. AF też przyzwoicie się sprawuje. Dziś do makro z ciekawości podłączyłem do niej ec14 i muszę przyznać, że nie było źle.
Co do hali to np. biorąc sigme masz światło 2.8 łącząc z ec14 masz światło 4.0, a w zd 5.6 bodajże. Nie bronie tu sigmy bo nie używałem zd tylko wyrażam swoją opinię;-)
Ożesz to przez .. kursy walut
A ja tą sigmę mam od października i nie narzekam na nią w ogóle , AF z E-3 jest szybki (i cichy), nie mam w niej BF ani FF, ponadto optycznie też jest całkiem niezła.
Ożesz to przez .. kursy walut
Z tego co widzę, to szkiełka ZD, szczególnie z tej wyższej półki też "nieco" drgnęły...
http://fotozakupy.pl/obiektywy-i-akcesoria/producent-olympus,26k,381d,3p
EDIT:
Też mam zagwózdkę - prędzej odłożyłbym kasę na tą sigmę, niż wyciułał na ZD 50-200mm. Ale jak zobaczyłem Dziadkową wersję bez SWD, to się zakochałem :D W sumie do koncertów miałoby to być, więc nie wiem, czy różnica 2/3EV na świetle i SWD/HSM miałyby znaczenie (kasowo na pewno).
Pozdrawiam
Czy ktos z wybierajacych sie do Torunia na zlot ma tą Sigmę? Chętnie pomacam...
Ta Sigma optycznie jest niezła pod warunkiem, że "trafisz" na dobry egzemplarz.
Jak ogólnie w przypadku szkieł tej marki, warto mieć dostęp do sklepu w większą ilością egzemplarzy, przetestować i wybrac to, które jest najostrzejsze.
Budowa jest w porządku, solidna i trwała.
Mam takie pytanie czy ktoś z posiadających tą sigme próbował ją podpinać do ex-25, czy będzie działał AF??
odkurzę trochę wątek, rozglądam się za jasnym tele, i mam pytanie odnośnie tej sigmy :)
czy jest ona jeszcze dostępna z mocowaniem do olka?
z tego co widzę w sklepach oraz na oficjalnej stronie to nie ;/
pytanie nr 2: jak w tym szkiełku działa makro?
Na to makro się nie nastawiaj bo to taki chłyt maketingowy, ma tylko mniejszą odległość ostrzenia nie 1,5m tylko jak dobrze pamiętam 1,2m.
Pozdr
Na naszej giełdzie widziałem
więc jeśli makro w sigmie to chłyt maketingowy (a trochę mi zależało na makro), to chyba jedynym rozsądnym wyborem w tym przedziale ogniskowych jest ZD 50-200 SWD :)
Na to makro się nie nastawiaj bo to taki chłyt maketingowy, ma tylko mniejszą odległość ostrzenia nie 1,5m tylko jak dobrze pamiętam 1,2m.
Pozdr
Sigma ostrzy od 0,95m. Optycznie rewelacyjna nie jest, na pewno Zuiko lepsze - ale ma kilka zalet, w tym duuużo niższą cenę.
czy ta sigma z mocowaniem 4/3 jest jeszcze w sprzedaży?, jakoś nie mogę znaleźć :???: albo źle szukam...
czy ta sigma z mocowaniem 4/3 jest jeszcze w sprzedaży?, jakoś nie mogę znaleźć :???: albo źle szukam...
Troche sie dziwie Tobie.
Raz, ze ciezko go bedzie dostac.
Dwa, jest nowa wersja z OS w ktorej nie przewidziano mocowania do olka, wiec jak gdzies bedzie stara to naprawde sladowa ilosc.
Trzy, macro z niego zadne.
Cztery, trzeba przebrac kilka, zeby trafic ten ostry, no a to juz jest nielada wyzwanie.
Piec, zuiko bije go od jakosci, poprzez szybkosc, a konczac na powtarzalnosci szkiel.
pozdro
ok, dzięki za odpowiedź, też raczej skłaniam się ku zuiko
po prostu z ciekawości zapytałem jak wygląda sytuacja :)
pozdrawiam