Zobacz pełną wersję : format obrazu w e-510
jarek_zielinski
2.03.08, 09:07
Witam.
Od kilku tygodni jestem szczęśliwym posiadaczem e-510. Przy podłączeniu aparatu dla plazmy lub laptopa tracę boki zdjęcia lub jest ono sztucznie rozciągnięte ponieważ nie wiem czy w aparacie można zmienić format obrazu na 16:9. Proszę o pomoc w temacie, czy można zmienić format ? pozdrawiam
Nie można zmienić formatu zdjęcia w aparacie.
To nie kompakt.
To jak podłączasz aparat do plazmy to sobie zmień format obrazu plazmy na 4:3. A na laptopie to nie wiem czym je oglądasz, że Ci rozciąga zdjęcia. Nawet IrfanView nic nie rozciąga :P
Dziwne pytanie przyznam
skoro kupiłeś 510'tke, to nie przeczytałeś że E-system to FourThirds (czterytrzecie)?
i takie robi zdjątka.
reszta to kadrowanie - zawsze możesz wykadrować do albumu na 16:9 i będzie fajowo
Dziwne pytanie przyznam
skoro kupiłeś 510'tke, to nie przeczytałeś że E-system to FourThirds (czterytrzecie)?
i takie robi zdjątka.
reszta to kadrowanie - zawsze możesz wykadrować do albumu na 16:9 i będzie fajowo
Ty też nie doczytałeś... 4/3 to nie od formatu... :/
Panasonic L10 - lustrznaka systemu 4/3 ma format 16:9
najprawdopodobniej w Twojej plazmie jest opcja żeby dostosowywała swoje proporcje obrazu do sygnału wejściowego. Poszukaj tej opcji. Ja w moim monitorze LCD 22 cale mam taką opcję i monitor sam automatycznie przeskalowuje obraz także z wejścia AV i S-Video.
dżemski, jeśli to jest to to on ma zniekształcone całe okno windy :), a jeśli chodzi tylko o zdjęcia, to ma tylko ustawioną opcję stretch w przeglądarce, i tyle.....
tragedia...
u mnie jest rozdziałka 1690x1050 na monitorze, ale w momencie podłączenia zewnętrznego sygnału np. z aparatu obraz przechodzi w tryb 4:3 i ma czarne marginesy po bokach. To tylko kwestia odpowiedniego ustawienia parametrów w telewizorze/monitorze.
Widzę także, że tu są dwa problemy. Na TV ten o którym ja piszę, na monitorze ten o którym piszesz Ty :)