PDA

Zobacz pełną wersję : Robienie serji zdjeć z samowyzwalacza

ghoust
28.02.08, 03:20
Czy da sie robić zdjęcia z samowyzwalacza ze statywu co pewien czas, aż sie na przykład skończy pamięć. Chciałem zrobić sobie zdjęcia na siatkówce co jakiś czas ze statywu. mam aparacik SP 560UZ nie wiem czy sie da to jakoś zrobić czy aparat ma możliwość takiego robienia zdjęć żeby nie stać przy nimi nie trzymać wciśniętej ciągle spustu migawki

zeroprocent
28.02.08, 07:51
chyba serii co ?:P

rocco
28.02.08, 09:02
Ta funkcja nazywa się "zdjęcia z interwałem czasowym" i i z danych aparatu wynika, że ją posiada:
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=6259
czy tu:
http://www.falkomarket.pl/sklep,231,,,03,,pl-pln,490403,0.html

Tryb zdjęć seryjnych:
tryb zdjęć seryjnych: 1.2 kadrów na sek.- 7 kadrów (pełny rozmiar obrazu)
tryb zdjęć seryjnych (wysoka prędkość):
7 kadrów na sek. / 23 kadrów (w trybie 3MP)
15 kadrów na sek. / 40 kadrów (w trybie 1.2 MP)
fotografowanie z interwałem czasowym
Musisz włączyć w opcjach tę funkcję i ustawić przedział czasowy, z jakim mają być robione zdjęcia, np co 2 czy 5 sekund.
Szczegoły zapewne są w instrukcji, ja nie mam tego modelu :)

Don Pedro
28.02.08, 11:37
W tym aparacie, bardzo dobrym zresztą, takich zdjęc z interwałem da się zrobić bodajże do 99 niezależnie od ustawionego przedziału czasowego. Przedział czasowy to od min 1minuty do 99minut. Uważaj na stan baterii, bo aparat w tym czasie niestety nie zasypia i czerpie coś tam z zapasów jakie mu oferują baterie.Gratuluję aparatu, interesując sie kompaktami-hybrydami ten aparat oceniam wysoko na tle konkurencji.Pozdrawiam.

Tojfi
28.02.08, 18:32
Uważaj na stan baterii, bo aparat w tym czasie niestety nie zasypia i czerpie coś tam z zapasów jakie mu oferują baterie.

560 UZ w trybie zdjęć z interwałem czasowym robi fotke,wylacza sie (chowa obiektyw). Włacza sie dopiero 4 sek. przed zrobieniem nastepnej fotki tak ,ze nie sadze zeby w tym czasie czerpal energie z akumulatorków :) Tak właśnie zrobilem sobie mój awatar :)
W tym aparacie oprócz tego po nastawieniu "samowyzwalacza" i majac przesów ustawiony na seryjny aparat zrobi calą serie zdjec

EDIT: Zdjecia z interwalem wlacza sie w menu aparatu 5 strona /ZDJ.W ODSTĘP

Don Pedro
29.02.08, 07:56
Tojfi w pracy mamy SP550UZ-jest dla potrzeb kontroli technicznej ze wzgl na gabaryty produktów jakie "moja" firma wytwarza i coś tam też nim pstrykam, choć w Kt nie pracuję. W instrukcji, którą mam przed sobą wyraznie pisze, że aparat przez cały czas w trybie TIMELAPSE jest włączony, ale między wykonywanymi kolejnymi zdjęciami, kiedy wysuwa obiektyw, zwalnia migawke, chowa ... tp przechodzi w stanie uśpienia, a to nie to samo co wyłączenia, bo te nastepuje automatycznie po wykonaniu ostatniego zdjęcia w tym trybie. Producent nawet zaleca naładowanie baterii przed zakładanym dłuższym czasowo wykorzystaniem opcji TIMELAPSE. Myślę,że podobnie jest w SP560UZ. Jak oceniasz ten swój aparat?Pozdrawiam.

Tojfi
1.03.08, 00:24
U mnie w instrukcji jest napisane tak samo ale ty napisales cyt: "bo aparat w tym czasie niestety nie zasypia" Myslalem ze poprostu chodzi ci o to ze aparat caly czas jest na chodzie. A to ze "Producent nawet zaleca naładowanie baterii przed zakładanym dłuższym czasowo wykorzystaniem opcji TIMELAPSE" to ja rozumiem w ten sposob ze w koncu aparat musi zrobic te 99 (na maxa) zdjec i za kazdym razem badz co badz wysuwa obiektyw , robi fotke a pozniej chowa obiektyw i wiadomo ze podczas tych czynnosci zluzywa w jakims tam stopniu energie, ale nie sadze zeby ciagnal zbyt duzo w czasie uspienia. A co do samego aparatu to zanim go kupilem to oczytalem sie o nim po sieci i przewertowalem cala instrukcje od 550 tki (do 560 tki jeszcze do teraz nie ma w sieci polskiej instrukcji) i bylem poprostu nim zafascynowany ale po kupnie 560 tki moja fascynacja wzrosla jeszcze bardziej conajmniej o 100% :) Spokojnie moge kazdemu polecic ten aparat bo to naprawde kawal dobrego sprzetu, który moim zdaniem jest uklasyfikowany tuż przed lustrzankami ;)