Zobacz pełną wersję : mZD 40-150/4-5.6 a stabilizacja po aktualizacji OMD EM5 mkII
Czy Wy takze zauważyliście, że stabilizacja w EM5 mkII po ostatniej aktualizacji zaczęła wariować z tym szkłem? Mam więcej jak połowę zdjęć poruszonych na ogniskowej 150mm i czasach w okolicach 1/80-1/100. Przed aktualizacją utrzymywałem spokojnie czasy rzędu 1/30.
No i znalazłem przyczynę. Update wyłączył w menu opcję w ustawieniach stabilizacji: Priorytet ogniskowej podpiętego obiektywu.
Cześć,
czy chodzi o opcję "Prior. I.S. obiektywu" (Lens I.S. Priority w menu angielskim)?
Zauważyłem ostatnio że w e-m10 II mam poruszone zdjęcia przy czasach, przy których poruszone być nie powinny (rzędu 1/100-1/200 s przy ogniskowej 42mm i mniejszych, czy też powyżej 1/1000s dla 300 mm) i zaczynam się zastanawiać, czy to coś ze stabilizacją jest nie tak, czy ja już takiego parkinsona mam, że stabilizacja nie nadąża. Jeżeli to kwestia opcji w menu to byłoby super - strasznie wkurzający jest ten brak pewności, czy zdjęcie, które się robi w dobrych warunkach oświetleniowych wyjdzie ostre/w miarę ostre/ czy od razu do kosza.