Zobacz pełną wersję : "Oświetlenie w fotografii aktu" - warsztaty z Olym
http://fotopolis.pl/index.php?n=6979
Chyba dobry dział wybrałem :) A jak nie to proszę przesadzić kwiatka :)
pozdrawiam
black_bird
25.02.08, 21:18
poczekam na Wrocław..;)
dog_master
25.02.08, 21:48
Bosko :) Chetnie bym wpadla, skoro jest Sopot :) Tylko... nie wiem, czy sie w ogole tam pchac z moja wiedza studyjna... :/
tylko, że narazie można się zapisać tylko na Warszawę.
Bosko :) Chetnie bym wpadla, skoro jest Sopot :) Tylko... nie wiem, czy sie w ogole tam pchac z moja wiedza studyjna... :/
znaczy co, wiesz już wszystko o fotografii studyjnej? Bo jeśli nie, to wydaje mi się ze to idealna sprawa jezeli chciałabyś się coś na ten temat dowiedzieć. ;)
pozdrawiam
dog_master
25.02.08, 22:55
No właśnie w drugą stronę ;) Jest ona tylko superpodstawowa i teoretyczna... Co by nie zadawac noobowskich pytan etc ;) Coz, zobacze, jakie będą relacje po Wawie :)
Robert mam rozumieć że spotkamy się 19.III w Katowicach :)
Pan Leonard to świetna osobowość, będę sie starał aby być w Katowicach. I mam nadzieje że tym razem mi się uda :razz:
Witam, ja w katowicach bede napewno, tylko czekam na mozliwosc rejestracji do kato :)
Pozdrawiam
A ja wybiore się do Sopotu. Nie pozwole sobie przegapić pomacania E3 :mrgreen: na tle nagiego ciała...
Ktoś wybiera się na warsztaty w Warszawie, ja już zapisany. Nie mogę przegapić sprawdzenia E-3 w użyciu, bo już za około 6 miechów się chyba na niego wykosztuję :mrgreen:
ja się wybieram o ile czas pozwoli...
No ja niestety za stary na podroze i nauke(glowa juz nie taka),ale z tego co wiem to foci sie pod swiatlo albo ze swiatlem.Reszta to kwestia ustawien ;) czy bardziej pod czy ze a moze z boku.
Ja może też się zapiszę, jak zdążę :) Teraz jestem w Zakopcu i zaraz opuszczam kafejkę, więc pewnie poczekam z zapisem do powrotu. Może będą wtedy jeszcze miejsca...
Pzdr
Niestety Warszawa , brak miejsc. :evil:
ja się wyrobiłem, zapisywałem się około 10tej dzisiaj, do zobaczenia
szkoda że studia zajmują mi 8 godzin dziennie czasu - brak miejsc już niestety. Trudno się mówi.
jeśli studia przeszkadzają Ci w fotografowaniu - rzuć studia ;)
mi studia zajmują ok 10h dziennie i daje rade....
Jeśli siedzialbym na wszystkim co na planie to ok 13h dziennie ;)
Mnie jedno zastanawia
Wypełniając niniejszy formularz, wyrażam zgodę na wykorzystanie moich danych osobowych przez firmę Sun House Media, wydawcę Fotopolis.pl oraz firmę Nikon Polska zgodnie z ustawą z dnia 29.09.1997 o ochronie danych osobowych - Dz. U. nr 133 poz. 883.*
Nikon zbiera info o użytkownikach zainteresowanych E3 czy jest współwłaścicielem fotopolis.pl :twisted:
A to heca :)
Po pokazie i szkoleniu, każdy dostanie żółtą kopertę :P
Mnie jedno zastanawia [...] Nikon zbiera info o użytkownikach zainteresowanych E3 czy jest współwłaścicielem fotopolis.pl :twisted:Czy jest coś, o czym nie wiem, bo na formularzu, jaki oglądałem na Fotopolis jest napisane:
Wypełniając niniejszy formularz, wyrażam zgodę na wykorzystanie moich danych osobowych przez firmę Sun House Media, wydawcę Fotopolis.pl oraz firmę Olympus Polska zgodnie z ustawą z dnia 29.09.1997 o ochronie danych osobowych - Dz. U. nr 133 poz. 883.*
Pozdrawiam
Jack
Cokolwiek tam jest napisane, niewazne, bo i tak miejsc juz brak :(((
Mnie jedno zastanawia [...] Nikon zbiera info o użytkownikach zainteresowanych E3 czy jest współwłaścicielem fotopolis.pl :twisted:Czy jest coś, o czym nie wiem, bo na formularzu, jaki oglądałem na Fotopolis jest napisane:
Wypełniając niniejszy formularz, wyrażam zgodę na wykorzystanie moich danych osobowych przez firmę Sun House Media, wydawcę Fotopolis.pl oraz firmę Olympus Polska zgodnie z ustawą z dnia 29.09.1997 o ochronie danych osobowych - Dz. U. nr 133 poz. 883.*
Pozdrawiam
Jack
https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://img223.imageshack.us/my.php?image=fotopolisiv6.jpg)
można się w końcu rejestrować do pozostałych miast :D miejsca szybko znikają :)
Ja już zapisany... :D nie wiecie czy mozna wziasc swój aparat?
Też się wybieram (zapisałem się)
A dlaczego by nie można zabrać swego aparatu, na pewno trzeba zabrać kartę :)
Ja też :) [Sopot]
[skoro 100 miejsc, to myślę, że przeszkadzać nie będę :P]
Hm, no właśnie nie wiem, bierzecie swoje aparaty?
Też będe.
ale niestety w innym miejscu niż ja :) chyba, że przyjedziesz do Katowic :D
trochę będzie tłoczno 100 osób na każdym spotkaniu, zobaczymy jak będzie.
Ja chyba wezmę sprzęt.
można tylko trzeba pogadać co i jak....
buuuu Udało się załapać na 1dno miejsce...
Takie warsztaty pewnie są warte więcej od NASTu godzin spędzonych na eksperymentowaniu samemu (choć ich nie zastąpią). :roll:
Właśnie się zapisałem na krakowskie spotkanie ;-)
Zapisałem się :mrgreen: Czy wybiera się ktoś z forumowiczów do Sopotu?
OBYWATELGC
12.03.08, 19:39
Witam
jak wrażenia po warszawskich warsztatach ,
były czy nie i czy było warto ?
Witam
jak wrażenia po warszawskich warsztatach ,
były czy nie i czy było warto ?
http://fotopolis.pl/index.php?n=7041
Każdy miał do dyspozycji cały czas aparat, czy może tylko na chwile?
OBYWATELGC
12.03.08, 19:58
bardziej interesuje mnie opinia
kogoś z forum kto był na warsztatach
i opisze swoje wrażenia
ale jak nie ma chętnych to trudno
byłem. wrażenia takie sobie ogólnie. modelka się spóźniła sporo czasu....E3 tak bardzo nie zaskoczył mnie. oby w innych miastach organizacja była lepsza. gadanie i chwalenie E3 nic po za tym.aparat każdy miał ok 15 min w łapach i mógł użyć właśnej karty i porobić pare fot.
a ja z innej beczki....
Czy ktoś z posiadaczy Sigmy 30/1.4 wybiera się do katowic i mógłby ja zabrać?
a ja z innej beczki....
Czy ktoś z posiadaczy Sigmy 30/1.4 wybiera się do katowic i mógłby ja zabrać?
na całych warsztatach nie będe napewno ale pewnie wpadnę na jakąś godzinkę, Sigmę będę miał ze sobą :)
na całych warsztatach nie będe napewno ale pewnie wpadnę na jakąś godzinkę, Sigmę będę miał ze sobą :)
Będę miał na Ciebie oko ;)
Morze w chwili przerwy pozwolisz to do E-410 podpiąć. Planuje zrobić "dziurę budżetowa" w domu, a nie mam gdzie tego szkła pomacać...
CZy po rejestracji ma przyjsc pocztą jakieś zaproszenie, czy tylko podaje się nazwisko przy wejściu?
aparat każdy miał ok 15 min w łapach i mógł użyć właśnej karty i porobić pare fot.A jest sens brania własnego aparatu?
CZy po rejestracji ma przyjsc pocztą jakieś zaproszenie, czy tylko podaje się nazwisko przy wejściu?
Uśmiechasz sie do Jacka ;p
Uśmiechasz sie do Jacka ;p
Ja też, ja też... ;-) - może limuzynę przyślą...
nie podaje się nazwisko przy wejściu mają liste.a jak się weźmie własny aparat zawsze można coś zrobic na pamiatke..
No ja niestety nie mogę zdać relacji, bo zaniemogłem. Nawet ledwo w pracy wytrzymałem, a co dopiero jeszcze na parę godzin do studia.
A jak przyjde godzinę później to mnie wpuszczą? Wpadło mi fajne zlecenie w Krakowie we wtorek, mam obfocić jedną knajpę na Sławkowskiej i nie wiem czy się wyrobię, mógłbym pójść bezpośrednio, ale z lampami studyjnymi nie dam rady.
A jak przyjde godzinę później to mnie wpuszczą? Wpadło mi fajne zlecenie w Krakowie we wtorek, mam obfocić jedną knajpę na Sławkowskiej i nie wiem czy się wyrobię, mógłbym pójść bezpośrednio, ale z lampami studyjnymi nie dam rady.
Witam
Spokojnie możesz przyjść później, co chwilę ktoś wchodził albo wychodził. Tylko nie wiem czy warto iść, w Warszawie była to mocno nieudana prezentacja E-3.
pozdro
NA prezentacji E3 mi nie zależy, bardziej na posłuchaniu Pana Leonarda.
W zasadzie to nie wiem czy warsztaty w Wawie się odbyły, ja wyszedłem kilkanaście minut przed 8 i do tego czasu poza krótkim wystąpieniem pana Leonarda Karpiłowskiego nic ciekawego się nie działo. Może przybycie modelki coś zmieniło?
Z tego co słyszę to nie żałuje jednak, że nie dotarłem :roll:
jak ktoś był to niech napisze parę słów co się dzieje...
jak ktoś był to niech napisze parę słów co się dzieje...
Jutro o tej porze mogę coś stuknąć o dzisiejszym spotkaniu w Krakowie...
no to czekamy na relacje bo jeżeli to ma być strata czasu to chyba do sopotu nie pojadę :cry:
Ja mimo wszystko chyba sie wybiorę, na miejscu we Wrocławiu... czy ktos z forum bedzie tez we Wrocławiu?
Byłem w Warszawie i ...załuje, organizacyjnie tragedia, jedynie kilkanaście min Pana Leonarda było ciekawe. A tak w ogóle szkoda,że firmował takie cos Oly ...Opowieści o 3 i perspektywach rozwoju 4/3 były średnie, mozliwośc potrzymania E3 ...i to wszysko. Jednak najciekawsze zawsze sa kuluary.... słyszałem rozmowę Organizatora z modelką...( nie podsłuchiwałem) kabaret.......Odradzam wszyskim, którzy planuja wybranie sie do innych miast
dog_master
18.03.08, 21:02
E tam, ja i jak ide na Sopocką edycje :) Co mi szkodzi ;)
tiaa dzisiaj w Krakowie tez dali ciała :(
na 40 miejsc na sali było 100 osób (ktoś nawalił przy zapisach)
Nie wiem jak merytorycznie, bo wyszedłem, robiąc wspaniałomyslnie więcej miejsca innym ;p
fotopolis dało du.y, we Wrocku też ma być 100 w pomieszczeniu przygotowanym na 40 osób
ja zobaczę jak będzie jutro w Katowicach :)
Az sie boje ze jutro tez bedzie nie ciekawie ... ale zyje nadzieja :)
Rafał Czarny
18.03.08, 23:08
W KRK było git. Żałuj Grizz, że wyszedłeś.
W KRK było git. Żałuj Grizz, że wyszedłeś.
Wiesz spedziłem miły wieczór z moją Połówką... jak tu żałować? ;)
...na 40 miejsc na sali było 100 osób Przesadzasz, ja liczyłem - było 64 :D Jak wychodzili, mówili, że są zadowoleni :D
Jack
PS zamiast modelki, na fotce Leonard :mrgreen:
Ja tam dziś jadę do katowic...
Z moim "wielkim" doświadczeniem grzech by było odpuścić :razz:
Tym bardziej ze wziąłem sobie dzień urlopu w pracy...
Ja tez będę dziś w Katowicach i nie wierzę w to że to będzie nie udane spotkanie :D
W końcu będzie Jacek i pan Leonard :D
Szkoda tylko że tego spotkanie nie można przedłużyć przynajmniej do godz. 24.00.
...na 40 miejsc na sali było 100 osób Przesadzasz, ja liczyłem - było 64 :D Jak wychodzili, mówili, że są zadowoleni :D
Jack
PS zamiast modelki, na fotce Leonard :mrgreen:
:p bo pewnie część poszła, tak jak ja i moja Połówka ;p
Ważne, zę się udało - fotopolis dostało po uszach?
Mi tam sie podobało, chociaż uciekłem na godzinę przed końcem z przyczyn niezależnych od warsztatów :)
black_bird
19.03.08, 22:45
kto bedzie jutro na spotkaniu z wrocków?
Dla mnie spotkanie w Katowicach - rewelacja.
Krótki wstęp teoretyczny, i robota w studio.
Szkoda ze nie mozna publikowac fotografi bo zabrałem ze sobą mase pieknych- w tym wiekszosc z e-330 ;)
Aha chcialem dopytac jakie sa warunki tego zakazu publikacji zdjec? bo akurat bylem zajety i nie sluchalem.....
...Aha chcialem dopytac jakie sa warunki tego zakazu publikacji zdjec? bo akurat bylem zajety i nie sluchalem.....Zdjęcia robiłeś do szuflady, albo rodzinnego albumu. Publikowanie - czyli wieszanie w internecie, na wystawach, drukowanie w dowolnych wydawnictwach (plakaty, opakowania, albumy, książki itp.) wymagają zgody agencji Fashion Color z Krakowa.
Jack
ja bedę na pewno na początku, czy do końca to zależy od opiekunki dziecka... :?
No i już po. Całkiem przyjemnie było w Katowicach, udało sie w 3ej turze wejść z E-3ka do modelki.
Dla "nie posiadaczy" olków przydał by się pewnie mały instruktarz z obsługi (ja się zgubiłem i 2 minuty miałem w plecy) :razz:
Szkoda tylko, że nie można było się pobawić samym oświetleniem więcej - nadal nie bardzo wiem co na początek mam dla siebie kupić ehmmmm
Co do pana Leonarda - dużo wiedzy na tym spotkaniu nie dało się kupić, a to z prozaicznych powodów. Najciekawsze rzeczy były mówione na planie! Jak fotografujesz - mało wpada w ucho, jak nie jesteś w "studio" mało słychać. Można było potem chwile zostać i podpytać co i jak, ale przy tej ilości osób maiło sie odczucie przeszkadzania i fotografującym i "fotografującym przez drzwi" :twisted:
To niestety uważam za minus całego spotkania.
Reasumując warto było przynajmniej przekonać się jak bardzo E-3 "słucha" się fotografującego.
ps. Jacku zgrabnie wybrnąłeś z pytania o żywotność napędu SWD ;)
No to co - Do następnego razu!
Dla mnie spotkanie w Katowicach - rewelacja.
Krótki wstęp teoretyczny, i robota w studio.
Szkoda ze nie mozna publikowac fotografi bo zabrałem ze sobą mase pieknych- w tym wiekszosc z e-330 ;)
Aha chcialem dopytac jakie sa warunki tego zakazu publikacji zdjec? bo akurat bylem zajety i nie sluchalem.....
A gdzie Ty się ukrywałeś? Widziałem się z Pol189 I West73, chyba, że się spotkaliśmy i nie wiedziałem, że Ty to Ty :D
Super spotkanie, fajna impreza :) Dzięki Jacku za wszystko i do zobaczenia.
spotaknie dla mnie sympatyczne...żałuję tylko że nie poznałem Was wszystkich
Jacek jak zawsze, stanął na wysokości zadania i z nutką humoru przy każdym losowaniu kolejnej ekipy chętnych do potrzymania E-3, rozładowywał u niektórych zniechęcenie.
Ale jaką każdy miał radochę jak jego numerek wyczytano.
Podziękowania również dla Pana Leona, zktórym naprawdę cieżko było przy takiej ilości osób zamienić parę zdań
Osobne podziękowania dla modelki, za jej profesjonalizm i miła aparycję...z taką modelką mozna nie jedną bardzo dobrą fotografię zrobić
Oczywiście za mało czasu z E-3 i modelką...za to można było dowoli porozmawiać sobie z innymi uzytkownikami aparatów fotograficznych (w Katowicach spotkanie zdominowali nikoniarze)
piszę się na nastepne spotkanie, może trafi się bardziej kameralne :)
Będę. Czyli z Tobą i lessie będzie nas aż 3 z forum Oly :razz:
Będę. Czyli z Tobą i lessie będzie nas aż 3 z forum Oly :razz:
i ja też ;)
A gdzie Ty się ukrywałeś? Widziałem się z Pol189 I West73, chyba, że się spotkaliśmy i nie wiedziałem, że Ty to Ty :D
Wlasnie nie poznalem nikogo z forum :( siedzialem w 3 rzedzie, w takiej czarnej koszuli po lewej stornie ;)
Wlasnie nie poznalem nikogo z forum :( siedzialem w 3 rzedzie, w takiej czarnej koszuli po lewej stornie ;)
ja wyglądam jak w aviatarku i kręciłem się po sali w czarnej koszulce olympusa. Szkoda, że nie poznałem sąsiada :)
Byłem, zobaczyłem, całkiem fajnie było w Katowicach. Fakt, na końcu sali toczyliśmy zacięty bój z canoniarzami, o to co bardziej właściwe. Dyskusję zakończyło wypadnięcie matówki z 40D, żaden się po tym nie odezwał :)
Szkoda, że tak mało czasu było z aparatem, ledwie zdążyłem włożyć kartę i już fociliśmy. Myślałem, że trochę bardziej go poznam, a znajomy, który bardziej amatorsko używa aparatu przez 5 min go próbował ustawić.
a znajomy, który bardziej amatorsko używa aparatu przez 5 min go próbował ustawić.
Zgadza sie, slyszalem jak ktos za plecami pytal sie jaki pomiar swiatla ustawic? i gdy juz ustawił taki jaki chcial trzeba było skończyć ;)
Ja na wolalem ustawic bezpieczne 1/80s i iso 800 i nie bawić sie w ustawienia pomiaru, z ktorym i tak nic by nie wyszlo w takich ciemnosciach ;)
fajnie by było gdyby forumowicze mieli jakieś klubowe koszulki albo czapeczki to przy tego typu spotkaniach nie było by problemu ze znalezieniem "znajomych". taki gadżety mogłyby być tez fajna nagrodą w licznych konkursach jakie maja miejsce na forum...
Tu Wrocław tu Wrocław. Byłem ale nikogo mi sie nie udało namierzyć (nie znam was z twarzy). Pytałem dookoła ale nikt sie nie przyznawał :)
Potem zahaczyłem kilku co mieli Olki ale nie byli to forumowicze :cry: ... jacyś onieśmieleni :)... czasami odwiedzają forum ale co najwyżej czytają itd...
A mnie lamera w pierwszej grupie wytypowano do macania E-3. Fajna maszynka. Ogólnie b. pozytywnie. Ale dla mnie to tam wszystko było nowe: oświetlenie, aparat, modelka etc. Kilka cennych acz ogólnych wskazówek od pana Leonarda. Git.
Zrzucam fotki z karty i będę zaraz oglądał co to tam na fociłem.
pozdrawiam
Następnym razem trzeba sobie jakieś identyfikatory sprawić co by się łatwiej odnaleźć :D
Rafał Czarny
20.03.08, 22:29
Kochani, embargo na foty dotyczy buzi modelki. Foty bez facjaty Marysi możecie śmiało publikować.
black_bird
20.03.08, 22:31
My juz po spotkaniu, wstep byl krotki i ciekawy o systemie 4/3, potem mozna było pofocic modelkę, myslalem, ze to bedzie perfekcyjny studyjny pokaz, niestety - tylko swiatło ciągłe, zle ustawione oswietlenie, modelka cała w cieniach. Bohater spotkania wdał sie w dyskucje z uczestnikami i nie zadbał o wlasciwe oswietlenie - coz, takie jak było - to ja na poczatku swej drogi miałem w domu :(
Spotkanie raczej miało charakter promocyjny dla E3, pokazac jego zalety uczestnikom przymierzającym sie do naszego systemu... szkoda, ze choc na krotko w scislym gronie OC nie mozna pokazac fot, no ale trudno...
black_bird
20.03.08, 22:34
Tu Wrocław tu Wrocław. Byłem ale nikogo mi sie nie udało namierzyć (nie znam was z twarzy). Pytałem dookoła ale nikt sie nie przyznawał :)
Potem zahaczyłem kilku co mieli Olki ale nie byli to forumowicze :cry: ... jacyś onieśmieleni :)... czasami odwiedzają forum ale co najwyżej czytają itd...
A mnie lamera w pierwszej grupie wytypowano do macania E-3. Fajna maszynka. Ogólnie b. pozytywnie. Ale dla mnie to tam wszystko było nowe: oświetlenie, aparat, modelka etc. Kilka cennych acz ogólnych wskazówek od pana Leonarda. Git.
pozdrawiam
Następnym razem trzeba sobie jakieś identyfikatory sprawić co by się łatwiej odnaleźć :D
Przepraszam, ale moja facjata wisi tu od dlugiego czasu ..;) ...bylem w 1 fotelach naprzeciw modelki ;) z żoną z e3-kami, robilismy swoimi ..
Rafał Czarny
20.03.08, 22:38
A może lepsze takie podejście: "kurcze, miałem za darmochę możliwość pofocenia nagiej kobitki pod okiem gościa, który wie co jest grane".
Ja z takiego założenia wyszedłem. I jestem baaardzo zadowolony.
ps. A że Olympus Polska nie zamówiło dla mnie taksówki na drogę powrotną? No cóż... Dali ****... :roll:
pozdrawiam
Przepraszam, ale moja facjata wisi tu od dlugiego czasu ..;) ...bylem w 1 fotelach naprzeciw modelki ;) z żoną z e3-kami, robilismy swoimi ..
Ciebie najbardziej szukałem... z racji na to że właśnie masz na forum swoją fotkę. Ale nie znalazlem. Chociaż teraz jak patrzę znowu to kojarzę moment (raczej już pod koniec spotkania) jak chyba to własnie ty podszedłes do p. Jacka i o cos pytałes w temacie e-3 i mialeś w ręce swoje własne e-3. Pomyślałem - fajnie koleś ma, taka maszynka ;)
Nie byłem na warszatach poza Łodzią, ale po tym co czytam to brawa dla naszych da cappo:
Jacka i Radka
Tłoku nie było, aparaty byli,fajne klimaciki byli, kobitka mniodzio była i jeszcze spokojnie dało się zjeść obiad. Tylko biedny Jacek ciągle sie martwił czy aby wszystko dobrze się uda.
A więc Jacku-Radku udało sie, :mrgreen:
tak samo warsztaty z Wacławem były chyba niezłe. Ja wyszedłem po 15min, bo warynki termiczne do pracy nagiej modelki sa zabójcze dla tekstylnych :razz:
Mam nadzieję być jeszcze przy takich zabawach organizowanych przez OL-mafię :razz:
:foto3: :olekrulez2:
.
Jeśli bez twarzy można pokazać to może wstawie takie ujęcie:
(twarzy nie widać ale jesli ma to lamać ragulamin to prosze powiedzieć, usune)
Jednak w oryginale z widoczną całą modelką jest o niebo lepiej.
https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://img139.imageshack.us/img139/9747/44067830xh8.jpg)
Obrazek (http://img139.imageshack.us/img139/9747/44067830xh8.jpg)
tylko jaki sens pokazywać coś takiego?
Czy modelka nie miała na imię Anita? :)
Można też tak myśleć, ale jak ktoś nie był może zobaczyc jakie fajne efekty można bylo uzyskać. to tak wg mnie. ;)
Można też tak myśleć, ale jak ktoś nie był może zobaczyc jakie fajne efekty można bylo uzyskać. to tak wg mnie. ;)
wiesz, zawsze można tak wykadrować zdjęcie zeby twarzy nie było na nim widać, albo fotografować detale/fragmenty ciała. Efekt duuuużo lepszy niż coś takliego...
Zgadza sie ale nie do końca były na to warunki...
może będę upierdliwy , ale czy macie 100 % pewność, że embargo tyczy się tylko fot z twarzą modelki???
Moja znajoma była na spotkaniu w Kraku.
Oto skrócona relacja:
"Ilość miejsc była ograniczona i zapisy kontrolowane na fotopolis.pl. Na miejscu jednak nie wpuszczano wszystkich, którzy sie zapisali - to pierwszy minus. Warsztaty zaczely sie punktualnie - to pierwszy plus.
Pierwsza czesc warsztatów, czyli wystapienie pana Leonarda Karpiłowskiego skonczyło się prawie tak szybko, jak się zaczeło. "To jest taka lampa (cisza i uwaga na sali), to taka (ciagle cisza), to plaster miodu (nadal cisza na sali i dezorientacja), a to olympus E-3 (cisza z lekkim szelestem) a to nasza modelka, Marysia (poruszenie i brawa). Mniej wiecej tyle. Modelka miala zaplacone za 2h i cale spotkanie skonczylo sie o 20:00. Podczas tej godziny i 40 minut czesci praktycznej 57 facetów i 3 dziewczyny podzieleni zostali na 5 osobowe grupy, które miały po 10 minut każda na zapoznanie sie z olympusem, światlem i cialem modelki jednoczesnie. Wszystkie aparaty ustawione były na jpg i na 1250 iso, na trybie AUTOMATYCZNYM i nikt, oprócz jednej dziewczyny tego nie zmienial! Bylo po prostu wciskanie migawki jak leci. Nikt nawet nie pytal o mozliwosc zmienienia swiatla, polaczenia z blyskiem, nic! Zadna grupa nie zmieniala zadnych ustawien ani aparatu, ani swiatla. a Swiatla bylo bardzo malo, pan Leonard zagadywany o porady "jaki aparat lepiej kupic" nie kontrolował co sie dzieje na podescie ani w sali. A poza tymi 5 osobami obcykującymi cycki olympusami e-3, z widowni wyłoniło się 10-15 kompaktów na maksymalnym zoomie, zeby miec na zdjeciu gołą babę. Głównie dziadki, ktorym trzęsła się ręka jak robili te zdjecia. Modelka sie przemieszczała raz blizej, raz dalej od zrodła swiatla i generalnie niewiele tam sie w ogole dało zrobic. Nie mówiac juz o tym, ze ciezko sie w ciagu 2 minut przyzwyczaic do nowego sprzetu i zapanowac w ciemnosci nad wszystkimi przyciskami.
Ja na swoim 400d ledwie zrobilam kilka fotek po interwencji dotyczącej skierowania swiatla strumieniowo tu i tam z taką i taką mocą. Mialam 400iso, f2.8 i 1/30 sekundy. Ledwie cos widac... Spytalam sie wiec pana Leonarda czy on tak wlasnie pracuje. A on mi na to, że światla jest dużo tylko mam zwiekszyc czułość. Generalnie popelina na maksa..."
no cóż...bez narzekania to byśmy zginęli co?
przecież tam chyba nikt na siłę nikogo nie trzymał...można było wyjść...
Tylko jak znam życie to raczej nigdzie by się nie znalazło imprezy na której byłoby profesjonalne światło, profesjonalny sprzęt i naga panna ZA DARMO.
No, może tylko w Erze...
lessie, chyba nie przeczytałeś tego co zacytowałem. Jakie profesjonalne światło??? Żeby wykorzystać oswietlenie + modelkę trzeba mieć:
1. więcej czasu niż 10 minut
2. możliwość jakiegokolwiek ustawienia tego światła
I co to za światło skoro trzeba robić zdjęćia na ISO 1250???
Popieram Rafała Czarnego i Lessiego. Organizuje się warsztaty za darmochę, na których można tego i owego się dowiedzieć, a ludzie jojczą. Paranoja. Jeśli Twoja znajoma znajoma Mariush czuła się ze swoim 400d tak fatalnie, to czemu po prostu nie poszła na lody? Następnym razem powinna zorganizować sobie płatne, prywatne warsztaty. Wtedy na bank będzie zadowolona. Jakie to polskie... ech
Byłem w Kraku, było dużo ludzi i lekki chaos, ale kto chciał ten mógł coś dla siebie z tych warsztatów wyciągnąć. Miałem E3 w łapie przez parę minut i nie robiłem zdjęć na auto, nawet trochę w nim pogrzebałem. Jak komuś światło nie pasowało to zawsze mógł poprosić ludzi z obsługi o przestawienie. Byli tacy co prosili. Focenia ze światłem błyskowym nie było, ale ze zrozumiałych chyba względów?
Moim zdaniem było git.
na których można tego i owego się dowiedziećPrzepraszam, ze zapytam - czego można było nauczyć się na takich warsztatach???
To nie chodzi o to, że "nikt nikogo pod pistoletem nie trzyma" ani o to, że szumne zapowiedzi okazują się marketingową papką. Co z tego że za darmo, skoro Agata zasuwała z Torunia do Kraka po to, aby zobaczyć jak wygląda lampa studyjna? I co to za lampy w ogóle?
no cóż...na stronie Fotopolis mozna dokładnie wyczytać co będzie i ile będzie to trwało. Dalej, rejestrując się widać ile jest miejsc , czyli ilu uczestników będzie. Łatwo sobie chyba wtedy wyobrazić, że nie dostanie się na 3 godziny sprzętu i lamp na własność do dowolnego przestawiania. Tak więc jak ktoś tak mysli i jedzie z drugiego końca Polski to oznacza że nie przeczytał tego, nie zrozumiał albo liczy że może jakoś będzie. Pretensje może mieć tylko do siebie. Lećmy dalej. Leonard Karpiłowski opowiadał o oświetleniu dużo i w zasadzie na każde pytanie udzielał wyczerpującej odpowiedzi. Jak ktoś chciał to mógł się wiele dowiedzieć. Co do błyskania - to jak to zorganizować mając 5 osób fotografujących. Na Olympusroadshow błyskały dwie na raz i już robił się bałagan z zabieraniem błysku. Dalej - co jest złego w fotografowaniu w swietle ciągłym? I na wyższym ISO, aparatem, który na to spokojnie pozwala. Przy okazji, nie wiem po co aż ISO 1250 jak mozna to bylo robić spokojnie na ISO 500-640...wątpię żeby różnice w oświetleniu na innych spotkaniach były aż tak wielkie ( ale mogę się mylić ). Zmiany ustawień w aparatach na bieżąco pomagał robić Jacek. No i też chyba zmiana ISO czy trybu dla osoby bardziej zaawansowanej, nawet z innego systemu, to chyba nie jest taki problem?
Ja nie wiem, może dalej nie będę zabieral głosu, bo wyjdzie na to, że mam działkę z tych spotkań ;) ale jakoś nie lubię tego ciągłego narzekania.
To tak jakby ktoś zaprosił mnie do chałupy na wódkę a ja narzekałbym ze była Vistula a nie Krakus.
to chyba było przeciaż jasne że jest to impreza promocyjna dla E-3? Czy tylko ja tak to odebrałem?
Koniec z mojej strony...Wesołych Świat dla tych co im się podobało i dal tych, którym mniej..
Lessie wyczerpał temat. Ja dodam od siebie, że na wszystkie swoje pytania uzyskałem odpowiedzi które mnie satysfakcjonują. Więc jakoś się dało? W trakcie warsztatów i dwugodzinnego focenia na pytania non stop odpowiadali Jacek i Leonard, a po zakończeniu można było porozmawiać z przedstawicielami Fomei.
Można się przyczepić do tego, że za mała salka w Kraku była, no i że tych powrotnych taksówek do domu Olympus nie załatwił.
zgadza się i nawet była z Twojego miasta. Czy Ty znasz tam wszystkie piękne kobiety czy jak :D
black_bird
21.03.08, 11:31
... klimat tamtej chwili... modelka Kasia (zeby nie było twarz zapikselizowana)
sorry, ale usunąłem ..
zgadza się i nawet była z Twojego miasta. Czy Ty znasz tam wszystkie piękne kobiety czy jak :D
znam wszystkie które się rozbierają ;)
pod tym co napisał lessie podpisuję się obiema rękami....
black_bird
21.03.08, 11:38
he he ;))
http://www.anitachromy.pl/ to strona modelki która była w Katowicach, jeśli ktoś chce publikować zdjęcia z warsztatów piszcie do niej z prośbą o zgodę. Jak znam Anitkę nie będzie z tym problemu ;) Oczywiście o ile zdjęcie będzie trzymało jakiś poziom :D
pozdrawiam
black_bird
21.03.08, 13:50
Robercie, są u Anity i Twoje foty, nie rozumiem, dlaczego nie ma autora? Ale na jej stronie Zuiko Digital 14-45 wygląda zachęcająco ..;)))
A dziewczyna warta niejednej sesji zdjęciowej ..
Robercie, są u Anity i Twoje foty, nie rozumiem, dlaczego nie ma autora? Ale na jej stronie Zuiko Digital 14-45 wygląda zachęcająco ..;)))
A dziewczyna warta niejednej sesji zdjęciowej ..
też tego nie rozumiem :)) ale może i dobrze bo zqa wyjątkiem kilku ujęć reszta to porażka :))
a tego z zuiko 14-45 to nie rozumiem :)
dobry KIT nie jest zły :D
dobry KIT nie jest zły :D
ale ja w życiu nie używałem tego obiektywu :) dlatego nie rozumiem :)
ale ja w życiu nie używałem tego obiektywu :) dlatego nie rozumiem :)
zobacz na tło podanej przez siebie strony w galerii.
no też macie oko, takie coś wypatrzyć :D
oczywiście nie mam nic wspólnego z tym tłem :)
Rafał Czarny
21.03.08, 17:38
Mariusz, Twoja znajoma napisała Ci kupę pierdół z przewagą kupy (a Ty te idiotyzmy opublikowałeś na forum nie będąc samemu na imprezie. Żenada.). Bzdura bzdurę pogania. :roll: A kto jej bronił zmienić ustawienia w aparacie? A kto jej bronił poprosić o zmianę ustawień światła? A kto jej bronił podejść do Leonarda i zapytać o cokolwiek? Bosze, co za ludzie.... :roll:
K...wa, dać coś ludziom za darmochę to będą na maksa wybrzydzać... Rzygać się chce!!!
Jak jej się tak nie podobało, to kto jej bronił wyjść po 5 minutach? Wytrzymała 3 godziny do godziny 20? Ja wyszedłem o 19 choć mi się podobało.
...które miały po 10 minut każda na zapoznanie sie z olympusem, światlem i cialem modelki jednoczesnie...[/i]Nie mam jakiegokolwiek zamiaru polemizować i komentować, bo inne osoby już wyjaśniły. Te 10 minut absolutnie wystarczyły na osiągnięcie celu warsztatów - zwrócenia uwagi na wizjer aparatu i szybkość działania autofokusa. Jak ktoś głodny wiedzy, to też ją znajdzie - np. u Wacka Wantucha warsztaty trwaja trzy dni, jest tylko 6 osób i kosztuje tylko 500,- złotych.
http://www.anitachromy.pl/ to strona modelki która była w Katowicach, jeśli ktoś chce publikować zdjęcia z warsztatów piszcie do niej z prośbą o zgodę. Jak znam Anitkę nie będzie z tym problemu ;) Oczywiście o ile zdjęcie będzie trzymało jakiś poziom :DNie wiem, jak funkcjonuje droga na skróty. Na pozowanie w trakcie warsztatów zawierałem umowę z agencją, a zgodnie z warunkami tej umowy, zgodę na publikację zdjęć wykonanych w trakcie warsztatów wydaje agencja. Nie wiem, jakie są relacje między modelką a agencją.
Jack
Idą Święta a tu jakieś przepychanki. Jako, że byłem na krakowskim spotkaniu napiszę dwa słowa od siebie.
Mariush – dziwię się, że powtarzasz słowa znajomej tworząc plotki podczas gdy sam na spotkaniu nie byłeś. Trudno polemizować z czyimiś odczuciami ale z informacjami już można:
Wszystkie aparaty ustawione były na jpg i na 1250 iso, na trybie AUTOMATYCZNYM i nikt, oprócz jednej dziewczyny tego nie zmienial! Bylo po prostu wciskanie migawki jak leci. Nikt nawet nie pytal o mozliwosc zmienienia swiatla, polaczenia z blyskiem, nic! Zadna grupa nie zmieniala zadnych ustawien ani aparatu, ani swiatla. a Swiatla bylo bardzo malo, pan Leonard zagadywany o porady "jaki aparat lepiej kupic" nie kontrolował co sie dzieje na podescie ani w sali. A poza tymi 5 osobami obcykującymi cycki olympusami e-3, z widowni wyłoniło się 10-15 kompaktów na maksymalnym zoomie, zeby miec na zdjeciu gołą babę. Głównie dziadki, ktorym trzęsła się ręka jak robili te zdjecia.
Twierdzenie, że nikt oprócz jednej dziewczyny nie zmieniał ustawień to jakaś bzdura – sam równo mieszałem czułością w E-3 i trybami pracy– akurat wysokie ISO mnie interesowało. Poza tym dziewczyna w półmroku zaobserwowała kilkadziesiąt osób pod kątem tego, co ustawiają w aparatach? - gratuluję spostrzegawczości a raczej fantazji... A uwagi o cyckach, gołej babie i dziadkach z trzęsącymi rękami, abstrahując od prawdziwości, są po prostu niesmaczne.
Sam się przyznam, że siedziałem w pierwszym rzędzie i modelkę fotografowałem z przyjemnością... ;-)
Osobiście ze spotkania jestem zadowolony, przyjechałem z Tarnowa a więc poświęciłem całe popołudnie i wieczór wcześniej urywając się w pracy. Na oświetleniu studyjnym się nie znam i cenię każdą okazję, żeby się czegokolwiek dowiedzieć. Szczególnie jak ktoś za free organizuje modelkę, osoby, które się na tym znają i sprzęt. Podczas takiego spotkania na pewno można liznąć temat, uzyskać odpowiedź na konkretne pytania, pogadać z ludźmi. Na mnie zadziałało inspirująco – już myślę o jakimś chociażby prowizorycznym oświetleniu, nawet u mnie w domu i pomęczeniu znajomej, która się na to zgodzi ;-)
Wesołych Świąt wszystkim i więcej takich spotkań życzę... No i bez takich jaj na Forum.