Zobacz pełną wersję : Jeśli nie Oly SH-2 to co?
Cześć! Chcąc promować markę Olympus wśród rodziny zamierzałem zakupić jako prezent Olympusa SH-2. Niestety w ostatnich dniach/tygodniach aparat ten został wycofany z dystrybucji (mimo, że był dosyć nowym modelem). Chyba, że ja źle szukam.
W związku z tym mam pytanie- jeśli nie SH-2 to co? Prezent ma być wykorzystywany do utrwalania wycieczek, imprez rodzinnych itp. Budżet to około 1000-1200 zł z możliwością lekkiego naciągnięcia. Pomożecie?
Epl6, przy dobrej promocji można wyrwać za 1399.
Prezent otrzyma moja mama - jest miłośnikiem fotografii ale amatorem w tym temacie. Zawsze dysponowała kompaktami. Sądzę, że przyzwoity kompakt będzie dla niej optymalnym wyborem. Niewielkie gabaryty, uniwersalny zoom, i łatwość obsługi to cechy których oczekuję. Konieczność zmiany obiektywów nie będzie dla niej wygodna podczas podróży.
Makromaniak
15.04.16, 19:09
No niestety olympus wycofał z produkcji prawie wszystkie ciekawe kompakty, Został tylko najdroższy Stylus z zoomem 28-300/2,8. Znikły dawno XZ-2 a nawet XZ-10, który też był godny polecenia na wycieczkowe pstrykało - są o nim ze dwa wątki na Oly Klubie
Jeśli nie Olympus SH-2 to jeszcze gdzieś jest zbliżony SH-50. Z kieszonkowych "superzoomów" dobra jest jeszcze seria Panasonica TZ, ale nie znam sie na modelach np:
http://www.fotopolis.pl/newsy-sprzetowe/aparaty-fotograficzne/17510-nowe-kompakty-z-serii-panasonic-lumix-tz
Stylusa też już od jakiegoś czasu nie sprzedają
---------- Post dodany o 23:33 ---------- Poprzedni post był o 23:30 ----------
Epl6, przy dobrej promocji można wyrwać za 1399.
a nawet za 1350 zł,
co do kompaktów to może Panasonic LF1, mały , z jasnym obiektywem, dłuższym niż konkurencja zoomem, ma wizjer , polecam bo swego czasu sam szukałem tego typu aparatu i w/g mnie lepiej wypadł nawet niż ceniona na rynku seria S Canona, kupiłem Kobiecie i jest zadowolona. A od siebie dodam że jakbym ten aparat znalazł nim kupiłem XZ-2 to pewnie nie było mnie na tym forum. Stosunek jakości zdjęć do gabarytów i ceny godny zainteresowania !
....zamierzałem zakupić jako prezent Olympusa SH-2. Niestety w ostatnich dniach/tygodniach aparat ten został wycofany z dystrybucji ...
Nie żałowałbym, że został wycofany z dystrybucji. Na malutkiej matrycy 1/2,3"(cala) upakowano aż 16 Mpix. Ciemny (żeby nie powiedzieć bardzo ciemny) obiektyw o zakresie f3.0 - 6.9. Poza tym, tryby manualne mocno ograniczone. Wspomniany Panasonic LF1 będzie (powinien być) znacznie lepszy jeśli chodzi o jakość zdjęć. Tu już sporo większa matryca 1/1,7" (cala) i 12 Mpix (choć wystarczyłoby w zupełności mz. 10 Mpix). Podobne parametry, co do matrycy, ma np. (na szybko co znalazłem) Nikon P340 czy Canon S120. Tylko zdaje się te modele też już trudno dostać, choć takie stare nie są.
Nie żałowałbym, że został wycofany z dystrybucji. Na malutkiej matrycy 1/2,3"(cala) upakowano aż 16 Mpix. Ciemny (żeby nie powiedzieć bardzo ciemny) obiektyw o zakresie f3.0 - 6.9. Poza tym, tryby manualne mocno ograniczone. Wspomniany Panasonic LF1 będzie (powinien być) znacznie lepszy jeśli chodzi o jakość zdjęć. Tu już sporo większa matryca 1/1,7" (cala) i 12 Mpix (choć wystarczyłoby w zupełności mz. 10 Mpix). Podobne parametry, co do matrycy, ma np. (na szybko co znalazłem) Nikon P340 czy Canon S120. Tylko zdaje się te modele też już trudno dostać, choć takie stare nie są.
Canon s200 ma taką matrycę, 10mpix i jest w MM za 799 z pokrowcem.
Canon s200 ma taką matrycę, 10mpix i jest w MM za 799 z pokrowcem.
Tak nie do końca, bo rozmiar matrycy w Canon s200 to: 1/2,3 cala, choć w porównaniu do olympusa na takiej samej rozmiarowo matrycy z upakowaniem pikseli jest lepiej (10Mpix vs 16Mpix).
Jednak nie porównywałbym Canona s200 do Panasonica LF1, Nikon P340 czy Canon S120 gdzie matryca ma rozmiar 1/1.7 cala i jest sporo większa od tej 1/2,3"
Edit.
Sprostowanie.
Mogłem się pomylić co do rozmiaru matrycy w s200 i rzeczywiście ma ten większy rozmiar 1/1.7 cala. Akurat kliknąłem na pierwsza lepszą stronę (http://www.fotopolis.pl/testy/aparaty/16787-canon-powershot-s200-test/strona/1), gdzie było tak podane:
171589