PDA

Zobacz pełną wersję : OMD EM5 II + obiektywy

Fennec
14.04.16, 22:12
Witam serdecznie.
Przymierzam się do m43 i jeśli chodzi o body to wybór padł na EM5 II.
Odwiedziłem dziś sklep foto i oglądałem dostępne obiektywy. Zakręciłem się już strasznie i stanąłem w martwym punkcie.
Aparat chcę przeznaczyć głownie do strzelania na ulicy i foto produktowej. Od czasu do czasu chciałbym strzelić portrety rodzinie. Żona zajarała się macro i 60mm 2.8 sama zamówi;] Bardzo lubię ogniskową 50 mm, kadrowanie sprawia mi radość.
Co będzie najrozsądniejszym wyborem dla mnie? Iść w stałki 25 i 45 czy 12-40 pro? Może jakieś inne przykłady. Czy te 2 stałki spiszą się dobrze w produktowej wspierane przez 60mm macro?

nightelf
14.04.16, 22:27
Jak duże przedmioty masz na myśli pisząc o foto produktowej?
Stałki powinny się nieźle sprawdzić. Mają też plus do fotografii ulicznej, są niepozorne. Mimo wszystko 12-40 jest całkiem spore.

Fennec
14.04.16, 23:06
W produktowej nastawiam się na najmniejsze przedmioty wielkości dużego flakonu perfum, przez butelki alkoholu do komponentów komputera;]
Żona wytwarza biżuterię z kamieni szlachetnych i tam myślę, że da radę 60mm macro (chyba, że źle myślę);]

Na em5 II +12-40 pro wydam ~`7800
z 25mm i 45mm podobnie
Trudny wybór;]

Matick7
15.04.16, 00:02
Jak lubisz ogniskową 50mm to idź w nią, obiektyw do streeta będzie jak znalazł bo nikogo nie od straszy w przeciwieństwie do słoika 12-40. Fakt jest on bardzo uniwersalny ale mnie nie przekonał. Mnie cieszą dużo bardziej mikro stałki ; )

gietrzy
15.04.16, 00:28
Witam serdecznie.
Przymierzam się do m43 i jeśli chodzi o body to wybór padł na EM5 II. Zakręciłem się już strasznie i stanąłem w martwym punkcie.
Aparat chcę przeznaczyć głownie do strzelania na ulicy i foto produktowej. Od czasu do czasu chciałbym strzelić portrety rodzinie. Żona zajarała się macro i 60mm 2.8 sama zamówi;]

Ulica - Oly 12/2
Produktowa - macro 60 (na władzę nie poradzę ;)) i Panas 30 macro.
Portret - zaadoptuj mZD60 macro.

Nie zwracając uwagi na to co mówią kupiłbym obiektyw normalny/standard czyli Panas 20/1.7.

POLM
15.04.16, 08:01
Ulica - Oly 12/2
Produktowa - macro 60 (na władzę nie poradzę ;)) i Panas 30 macro.
Portret - zaadoptuj mZD60 macro.

Nie zwracając uwagi na to co mówią kupiłbym obiektyw normalny/standard czyli Panas 20/1.7.

macro 60 - fakt nada się do portretu, ale na streeta rozważyłbym PanaLeica 15/1.7 - świetny obiektyw, jaśniejszy i tańszy od 12/2 (dla mnie nie musi być do street-a aż tak szeroko) - nie wspomnę już o Panasonicu 14/2.5 - maleństwo bardzo przyzwoite- w atrakcyjnej cenie ;-)

szamaniec
15.04.16, 08:38
Panaś 25 mm f 1,8 w jeszcze bardziej atrakcyjnej cenie.

Fennec
17.04.16, 00:03
Już miałem zamawiać EM5 II +25 +60 i ....
Dziwne jest sytuacja gdy dolar tanieje a aparat drożeje o 200 zł w odniesieniu do cen z wczoraj. Może to jest ta mistyczna dobra zmiana?;]
Poczekam tydzień, może spadnie.

apz
17.04.16, 00:28
Już miałem zamawiać EM5 II +25 +60 i ....
Dziwne jest sytuacja gdy dolar tanieje a aparat drożeje o 200 zł w odniesieniu do cen z wczoraj. Może to jest ta mistyczna dobra zmiana?;]
Poczekam tydzień, może spadnie. Przecież zmaina ceny odnosi się do relacji sprzed tygodnia, dwóch nie do piątkowego wieczora. Może ponegocjujesz ze sprzedawcą, podaj mu swoją cenę i poczekaj co usłyszysz....

Fennec
17.04.16, 09:55
Przecież zmaina ceny odnosi się do relacji sprzed tygodnia, dwóch nie do piątkowego wieczora. Może ponegocjujesz ze sprzedawcą, podaj mu swoją cenę i poczekaj co usłyszysz....

Zgoda, ja tylko odnoszę się do tego co widziałem w sklepach internetowych w piątek. Budżet mam naciągnięty już mocno bo miało być EM10 II;]