Zobacz pełną wersję : OLY SP 550 UZ - zapis video na karcie
Witajcie.
Problem polega na tym, że w jakości HQ zapis na oryginalnej 2GB karcie typu M idzie bez problemu. Czas zapisu sięga 36 min. Po przejściu na zapis SHQ zapis trwa tylko 11 sek. Czyżby rejestracja odbywała się tylko w pamięci wewnętrznej, a na kartę nie "wchodzi" zapis w najwyższej jakości. Czy to wada czy poprawna zasada działania?
często producenci wprowadzają takie ograniczenia, więc jeśli chodzi o sprawność aparatu to nie masz się co martwić :D
Na moim Sp 560 UZ video w SHQ można nagrać 40 sek ale za to w HQ moge zapisać tylko 29 min. Karta tez olympus 2 GB typu M, aparat prawie ten sam a czasy różne. Nie testowałem jeszcze aparatu na typie H, ponoc w niektórych olkach wydłuża sie czas kręcenia Video
//EDIT na stronie olympusa znalazlem takie cos w specyfikacji SP 550 UZ
Format zapisu AVI Motion JPEGŽ*
Nagrywanie dźwięku Tak , format: WAV
Jakość filmu 640 x 480 / 30 kadrów na sekundę Czas nagrywania: Do pojemności karty pamięci (tylko karty typu H xD-Picture Cards)
320 x 240 / 30 kadrów na sekundę Czas nagrywania: Do pojemności karty pamięci
Ale nie wiem na ile to jest wiarygodne bo w specyfikacji SP-560 UZ jest napisane ze w SHQ nagrywa tylko 10 sek a w rzeczywistosci nagrywa 40sek
jak chcecie kręcić filmy to kupcie sobie kamerę :razz:
Znalazłam odpowiedź - jest w instrukcji, którą przecież przeglądałam już kilkakrotnie, a dopiero teraz "znalazłam". Zapis video w SHQ możliwy jest na karcie typu H i konia z rzędem kto mi wyjaśni dlaczego zastosowano takie nazwijmy to "restrykcje"? Zresztą bardziej mnie nurtuje pytanie dlaczego Olympus nadal stosuje tą badziewną sygnalizację stanu naładowania akumulatorków, która jest do bani. W moim obecnym SP 550UZ denerwująca jest zatyczka wejść do portu USB no i samo USB....
I jeszcze co do kupna kamery - dawno bym to zrobiła gdybym czuła taką potrzebę ale nie czuję, bo zapotrzebowanie na nagrywanie mam minimalne i taki Olympusik w zasadzie byłby wystarczający, bo nie mam zamiaru nagrywać formuły I i tym podobnych wygibasów. Na widok kamery goście natychmiast się krygują, a tajniacko ustawiony aparat nie wzbudza niczyich podejrzeń i nagranie jest baaardzo naturalne i bawimy się przednio jak po chwili goście mogą się sobie przyjrzeć (nie mylić z nagraniami typu ..."przyszedł Rywin do Michnika"...)
Pozdr.
Znalazłam odpowiedź - jest w instrukcji, którą przecież przeglądałam już kilkakrotnie, a dopiero teraz "znalazłam". Zapis video w SHQ możliwy jest na karcie typu H i konia z rzędem kto mi wyjaśni dlaczego zastosowano takie nazwijmy to "restrykcje"?
Karty typu H są kilkukrotnie szybsze (szybszy jest na nich zapis/odczyt) Poprostu karta typu M nie wyrabiala by z zapisem tak duzej ilosci danych / s
Gdzie moj koń z rzędem ? :mrgreen:
Tojfi - dzięki za info.
Co do "konia z rzędem" to postaram się (będzie trudno, oj trudno) złapać zaprzęg koński w drodze zwyczajnej, głęboko potępionej, kradzieży i wywiązać się z zobowiązania...
Witajcie.
Problem polega na tym, że w jakości HQ zapis na oryginalnej 2GB karcie typu M idzie bez problemu. Czas zapisu sięga 36 min. Po przejściu na zapis SHQ zapis trwa tylko 11 sek. Czyżby rejestracja odbywała się tylko w pamięci wewnętrznej, a na kartę nie "wchodzi" zapis w najwyższej jakości. Czy to wada czy poprawna zasada działania?
Nie wiem czy to pomoże - w moim świeżo kupionym sp-560 + karta Fuji H 2Gb w trybie shq pokazuje 19 minut zapisu. czyli chyba działa dobrze :)
Tomek
Witam chciałem się dowiedzieć czy zdjęcia panoramiczne sp 560 można robić tylko na funkcji my(własny tryb wykonywania zdjęć) czy na pozostałych też bo u mnie tylko na tym trybie ta funkcja jest dostępna