Zobacz pełną wersję : Jaki wybrać?
Witam.Mam pytanie mam zamiar kupić aparat fotograficzny, tylko nie wiem jaki. Dlatego prosze o porade, chciałbym kompaktowy mały. Zastanawiam sie nad Olympus SP 350, ponieważ ktoś mi go polecił. Czy on robi dobre zdjęcia? Czy może jest coś lepszego? Nie miałem jeszcze cyfrowego aparatu i tym bardziej prosze o wyczerpujące informacje. Z góry serdecznie dziękuję :)
a co to znaczy dla Ciebie "dobre zdjęcia"?
a czego oczekujesz i do czego ten aparacik ? Okresl cos wiecej niz tylko suche "dobre zdjecia", poiewaz dobre mozesz zrobic wszystkim :)
Ja uważam, że jak potrzebujesz aparatu ktory ma robić dobre zdjęcia to po prostu kup dobry aparat. Bo jest taka zależność, że dobry aparat robi dobre zdjęcia.
[quote="LALAPO"]Witam.Mam pytanie mam zamiar kupić aparat fotograficzny, tylko nie wiem jaki. Dlatego prosze o porade, chciałbym kompaktowy mały. Zastanawiam sie nad Olympus SP 350, ponieważ ktoś mi go polecił. Czy on robi dobre zdjęcia? Czy może jest coś lepszego? Nie miałem jeszcze cyfrowego aparatu i tym bardziej prosze o wyczerpujące informacje. Z góry serdecznie dziękuję
Chciałbym sie dowiedzieć co macie do powiedzenia na temat tego aparatu Olympus SP 350? Jaki polecilibyście aparat kompaktowy?
Dar-i-jush
18.02.08, 22:39
Zależy za ile możesz dostać SP-350. To już model z archiwum. Bardzo dobry kompakt, można się wiele nauczyć, w pełni manualny (auto i programy też są). Stopka do lampy jest, RAW jest, ale zapis pojedynczego RAWa trwa około 8 sekund. Mnie to przeszkadzało. W jpeg jest cacy. Dobrze wyprofilowany. Pewnie obecne kompakty lepiej i szybciej łapią ostrość. Jakość zdjęć jest dobra. ISO400 jest dość zaszumione, ale korzystając z RAW robiłem nawet portrety i byłem zadowolony. Niestety nie wiem, czy obecne niedrogie kompakty mniej szumią. Może Fuji F40? Ale on chyba nie jest dla kreatywnych i RAW nie ma.
Witam.Mam pytanie mam zamiar kupić aparat fotograficzny, tylko nie wiem jaki. Dlatego prosze o porade, chciałbym kompaktowy mały. Zastanawiam sie nad Olympus SP 350, ponieważ ktoś mi go polecił. Czy on robi dobre zdjęcia? Czy może jest coś lepszego? Nie miałem jeszcze cyfrowego aparatu i tym bardziej prosze o wyczerpujące informacje. Z góry serdecznie dziękuję :) Dobre zdjecia robi fotograf, aparat, zwłaszcza wyposażony w wiele funkcji może mu pomóc, lub wręcz zniechecić, o ile okaże sie nie do okiełznania. SP350 jest kompaktem doskonale wyposażonym i zapewne można nim o ile okolicznosci pozwola/ temat, warunki pogodowe itp/ zrobić fantastyczne fotki. Ten aparat choć nie ma wysokich ISO, fd i innych nowosci, to przewyższa inne małpki możliwościami fotograficznymi, tym bardziej iż ma fizycznie większą matrycę. Spokojnie można ten aparat polecić, zacznij od nastaw AUTO i powoli przechodź do innych trybów-nauczysz się, w końcu kazdy z nas kiedyś zaczynał-ja od czeskiego PIONERA i START 66, a z cyfrówek od Camedii C-725UZ którą mam do dziś i nadal służy i to nie źle. Powodzenia i jak zaczniesz od SP-350 to Ci sie będzie tylko chwalić. TU: http://www.pbase.com/cameras/olympus/sp_350 znajdziesz przykładowe fotki wykonane przez amatorów Olkiem SP-350 Pozdrawiam.