PDA

Zobacz pełną wersję : Wspomaganie AF w E-510

XGrzesX
18.02.08, 21:23
Zastanawiam się nad zakupem Olympusa E-510. Byłem w sklepie i trochę bawiłem się tym aparatem i chciałem Was zapytać o wspomaganie AF. Podczas pstrykania w sklepie przy włączonej opcji wspomagania AF lampa sama się podnosiła i błyskała podczas ustawiania ostrości. W instrukcji natomiast wyczytałem, że aby wspomagania zadziałało trzeba podnieść lampę, cytat poniżej:

Wbudowana lampa błyskowa może działać jako wspomaganie AF. Ułatwia to ustawianie ostrości w warunkach słabego oświetlenia w trybie AF. Aby użyć tej funkcji, podnieś lampę błyskową.

Jak to w końcu z tym jest ? Czy można tak ustawić aby wspomagania działało tylko przy podniesionej lampie a przy opuszczonej żeby nie podnosiło jej ? Czy może jest to kwestia wersji firmware ?

Dzięki za pomoc.

rah
18.02.08, 21:29
W menu można wyłączyć wspomagania AF błyskami.

Warmik
wyłączyć można tę funkcję w MENU

Krzyszcz
Przede wszystkim, paradoksalnie, to wspomaganie AF wcale nie przyspiesza wyostrzania, a wręcz je opóźnia. Polecam wyłączyć je w menu, co osobiście zrobiłem.
W tym celu należy wejść do pierwszej zakładki ustawień (śrubokręt z jedynką), następnie ustawić AF ILLUMINAT. na OFF.

salvadhor
Tak, można ustawić, żeby lampa nie podnosiła się samodzielnie, nawet jeśli jest ustawione wspomaganie AF (czwarta zakładka w menu, 'auto podn.' ).

Wieprz
18.02.08, 21:40
W menu można wyłączyć wspomagania AF błyskami.
ale uwaga - to działa też na wspomaganie zewn. lampą. A jej wspomagania lepiej nie wyłączać. Takie nastrojowe, czerwone - przyjaźnie usposabia modela.

XGrzesX
18.02.08, 21:41
Bardzo Wam dziękuje za pomoc :D

Mam jeszcze jedno pytanie, co prawda nie związane z tematem ale nie chce mnożyć wątków. Z instrukcji zrozumiałem, ze ostrość manualnie można ustawiać tylko za pomocą wizjera. Czyli przy włączonym podglądzie na żywo nie da się ustawić ręcznie na ekranie LCD ?

rah
18.02.08, 21:42
Da się, jak najbardziej i działa to idealnie.

asfoto_p
18.02.08, 21:46

Do tego powiększenie części kadru dla dokładniejszego wyostrzenia. :mrgreen:
To jest chyba 6 i 10 krotne powiększenie.

XGrzesX
18.02.08, 21:49

To jakaś dziwna ta instrukcja :evil: Napisane jest:

MF (ręczne ustawianie ostrości)
Funkcja ta pozwala na ręczne ustawianie ostrości obiektu, gdy
użytkownik patrzy przez wizjer.

To jeszcze proszę zweryfikujcie to, że przy włączonym LV nie działa AF przy naciśnięciu spustu do połowy. Czy rzeczywiście tak jest ?

Krzyszcz
18.02.08, 22:06
Wiele o tym, jak rozwiązany jest AF podczas Live View w różnych lustrzankach jest w internecie i na pewno na forum również. W skrócie - w E510 w chwili wyzwolenia migawki opada na chwilę lustro, ustawiana jest ostrość, potem lustro się podnosi i wykonywane jest zdjęcie. Objawy są takie, że przyciśnięcie spustu migawki do połowy nie powoduje ustawienia ostrości a co za tym idzie - nie można przekadrować po ustawieniu ostrości.

rah
18.02.08, 22:09
Tak jest, ale możesz sobie ustawić innym przyciskiem szybki pomiar AF i po chwili na LV będziesz sobie mógł kadrować itp na ostrym obrazie. Można się przyzwyczaić.

czmielek
18.02.08, 23:04

Do tego powiększenie części kadru dla dokładniejszego wyostrzenia. :mrgreen:
To jest chyba 6 i 10 krotne powiększenie.

7mio i 10cio krotne na bank wiem bo czesto korzystam