Zobacz pełną wersję : OMD 10 II vs OMD 5 vs OMD M1 Aparacik na codzień
Witam poszukuje aparatu do codziennego użytkowania i waham się między tymi modelami . Zdjęcia jakie będę wykonywał to bawiące się dzieci , imprezy rodzinne w domu ( ciemniejsze pomieszczenia ) , wieczorne grille , wycieczki rowerowe do puszczy/lasu , basen , itp no i oczywiście treningi , meczyki piłki nożnej ( pasja mojego syna ) . Zastanawiam się między tymi modelami OMD 5 mark II nie brałem pod uwagę z względu na cenę wolę za tą kwotę dokupić ciekawe obiektywy które na pewno mi się przydadzą .
Dylemat sprowadza się do obecności uszczelnień (E-M5 oraz E-M1) i wbudowanej lampki (E-M10).
Jeśli filmujesz E-M1, Jeśli masz szkła ZD E-M1. W pozostałych przypadkach wziąłbym nowszy model.
GrzegorzG3
28.03.16, 23:03
OMD 5 mark II nie brałem pod uwagę z względu na cenę
E-M5 II i E-M1 w shop olympus cena korpusu jest identyczna. Bierzesz pod uwagę E-M1 używki, a E-M5 I i E-M10II nowe jak rozumiem?
Sam stoję przed identycznym wyborem i skłaniam się tak jak apz sugeruje E-M10II, chociaż trzy kółka z prawej strony mi nie pasują i zdecydowanie lepiej E-M10 I mi się ustawiało. Przy dzieciach niespodziewanie lampka może się przydać której E-M5 w korpusie nie ma, a za nim się podepnie będzie za późno.
Różnicę zrobi raczej szkło, które zapniesz do którejkolwiek z tych puszek.
Najwięcej radochy miałem z użytkowania E-M5 II. Moim zdaniem to najlepsza puszka Olka.
GrzegorzG3
29.03.16, 13:54
daro07 dobra okazja na zakup, upusty mogą być spore.
Firmy Foto-Plus i Olympus Polska zapraszają na dni otwarte Olympus:
30.03 Katowice, ul. Warszawska 36
31.03Kraków,ul.Studencka6
W tych dniach będzie obowiązywała specjalna oferta cenowa na cały asortyment firmy Olympus. Ciekawe o ile procent obniżą ceny i czy w sklepie internetowym też będą ceny specjalne. Może ktoś z forum wie?
Makromaniak
29.03.16, 16:43
Jak na rodzinne pstrykanie, grille i wycieczki, to EM-10 (a nawet mark I). Za zaoszczędzone pieniądze kup 12-40/2,8 i może leica 25/1,4.
Do rodzinno-towarzyskiego wykorzystania przydaje się wbudowana lampka, a ten zdejmowany flesz w EM-5 i EM-1 bywa upierdliwy. Zawsze sie boję że go zgubie albo uszkodze .
OM 5 II odpada z względu na cenę jak wspomniałem wolałbym za tą różnicę cenową wydać na obiektywy , w czym tkwi różnica między om 10 I a OM 10 II ??? Lampa by się ,mogła przydać wbudowana bo z tym dopinaniem to różnie . Używany czy Nowy jak by się coś trafiło fajnego nie zniszczonego i wypstrykanego to kupię używkę a resztę przeznaczę na szkła z baraku coś zadbanego używanego kupię oczywiście nowe body.