PDA

Zobacz pełną wersję : Jaki system i marka bezlusterkowca do zdjęć sportowych/zamrożenia ruchu ;)

nikolas
28.03.16, 14:43
Witam poszukuję dobrego aparatu do zdjęć sportowych ,ludzi w szybkim ruchu / do zamrażania chwili / momentu :) Zastanawiałem nad systemem APS-C z względów możliwości większego iso ale słyszałem że są strasznie wolne , słabe prędkość AF itp to może coś z micro 4/3 co proponujecie ???

petreq
28.03.16, 14:52
Zapytam wprost. W co grasz? O pomoc w doborze sprzętu do jakich zastosowań będziesz nas pytać w następnym wątku?

nikolas
28.03.16, 15:00
Nie to stratni post w tych kwestiach bo jak na razie do szczęścia więcej informacji mi nie potrzeba :) cena za body max 2000 -2500 zł , nie wielkie i poręczne

k@czy
28.03.16, 16:26
Witam poszukuję dobrego aparatu do zdjęć sportowych ,ludzi w szybkim ruchu / do zamrażania chwili / momentu :) Zastanawiałem nad systemem APS-C z względów możliwości większego iso ale słyszałem że są strasznie wolne , słabe prędkość AF itp to może coś z micro 4/3 co proponujecie ???
Ten sam, ktory wybrales do zdjec nocnych, bedzie dobry.

koronax
28.03.16, 16:41

Czy dobrze rozumiem ze chcesz mieć dwie puszki ?
Jedną do zdjęć nocnych i drugą do zdjęć sportowych ?

apz
28.03.16, 17:07

Myślę że user zna już swoją odpowiedź, chce się tylko dopytać

Myślę ,że to nowe D 500 spelni wszystkie Twoje oczekiwania, może poza ceną. A na poważnie, do sportu to przygotuj sobie jakieć 6- 10K PLN na jasne szybkie szkło do każdego systemu.

nikolas
28.03.16, 18:02
Nie poszukuję uniwersalnego aparatu do zdjęć sportowych i nocnych

nightelf
28.03.16, 19:24
apz dobrze mówi, nowe D500 będzie w sam raz do zdjęć sportowych.
Tutaj ważny jest szybki AF, w tej chwili lepsze są do tego czujniki fazowe.
Jeśli spojrzeć na reporterów sportowych to często mają teleobiektywy jak 300/2.8, 400/4, albo 70-200/2.8
Chyba, że mówiąc o sporcie mówimy o szachach, czy brydżu, wtedy mamy inne potrzeby.

And.N
28.03.16, 19:50
Nie poszukuję uniwersalnego aparatu do zdjęć sportowych i nocnych
To zdanie można zrozumieć na dwa sposoby. Dokładnie tak jak brzmi to by znaczyło, że nie poszukujesz uniwersalnego, a chcesz dwa, każdy do wymienionych zastosowań.

Jakby było:

"Nie, poszukuję uniwersalnego aparatu do zdjęć sportowych i nocnych"

jednoznacznie wskazywałoby, że poszukujesz uniwersalnego.

apz
28.03.16, 20:17
To zdanie można zrozumieć na dwa sposoby. Dokładnie tak jak brzmi to by znaczyło, że nie poszukujesz uniwersalnego, a chcesz dwa, każdy do wymienionych zastosowań.

Jakby było:

"Nie, poszukuję uniwersalnego aparatu do zdjęć sportowych i nocnych"

jednoznacznie wskazywałoby, że poszukujesz uniwersalnego.

Cóż, ostatnio w szkołach nie uczą logiki tylko religii. Może stąd w tym zdaniu tyle w wieloznaczności.

A Nikon D500 to do sportowej rejestracji będzie naprawdę dobry. W zdjęciach nocnych też będzie spoko....

nikolas
28.03.16, 21:36
Chodziło mi o coś mniejszego np APS C to fuji x-m1 lub micro 4/3

apz
28.03.16, 21:40
Chodziło mi o coś mniejszego np APS C to fuji x-m1 lub micro 4/3 DO sportu X-M1 będzie niewygodne - brak wizjera, małe powiększenie na wyświetlaczu. Jak ze stosownymi szkłami nie wiem, nie używam.

Koriolan
28.03.16, 21:52
Nie wiem o jaki sport chodzi, czy to hala czy otwarta przestrzeń i jakie odległości od obiektu - ale poczciwe E30 z 50-200 dawało radę zaskakująco często.

And.N
28.03.16, 21:59
Nie wiem o jaki sport chodzi, czy to hala czy otwarta przestrzeń i jakie odległości od obiektu ....
Witaj w "klubie" tych, co nie wie za bardzo, o co chodzi pytającemu...:wink::)

nikolas
29.03.16, 19:08
O jaki mi sport chodzi a więc hale , Touron Kraków Arena mecze szczypiornistów a najczęściej uwielbiany sport siatkówka , sporadycznie piłka nożna ale to już na boisku ( piłka amatorsko ) , orliki .

Koriolan
29.03.16, 21:17
O jaki mi sport chodzi a więc hale , Touron Kraków Arena mecze szczypiornistów a najczęściej uwielbiany sport siatkówka , sporadycznie piłka nożna ale to już na boisku ( piłka amatorsko ) , orliki .
To ważniejszy jest obiektyw. Jakie szkło chcesz zapiac do tej puszki?
Obawiam się że jedynie 40-150 /2.8 będzie bezkompromisowe.
Poszukal bym lustrzanki Nikona ze stosownym szkłem. Jakieś 70-200.

gietrzy
30.03.16, 10:47
O jaki mi sport chodzi a więc hale , Touron Kraków Arena mecze szczypiornistów a najczęściej uwielbiany sport siatkówka

Znajomy amatorsko pstryka Canonem 500D z 70-200/4, złośliwi (to ci z zapiętym 200/1.8 ) twierdzą, że jak kombinacja iso/przysłona nie dają migawki 1/640 to lepiej... oglądać mecz.
Udanego wyboru.