PDA

Zobacz pełną wersję : Olympus E-PL7 + m.zuiko 45/1.8 - dobry zestaw do fotografowania małych dzieci ??

Mike017
23.03.16, 14:34
Witam,
mam obecnie Stylusa 1s, ale mimo jasnego obiektywu 2.8 nie zawsze daje radę zrobić ładne zdjęcia dla maluckich dzieci w pomieszczeniu. Miałem przez chwilę O-MD E-M10 II z kitem 12-42 EZ, i tu jakość zdjęć zdecydowanie lepsza, mimo ciemniejszego obiektywu. Wiadomo - większa matryca.Ale wpadłem też na trop E-PL7, jakbym dołożył mu ogólnie chwalony obiektyw 45/1.8 to chyba było by super, nie gorzej jak z O-MD. A zdecydowanie taniej. Dobrze myślę ?? Ktoś używa takiego zestawienia do uwieczniania swoich pociech ?? Dobry to trop ??

junak20
23.03.16, 15:20
Uuuuu.. 45ka do pomieszczenia na dzieci za wąska moim skromnym zdaniem. Zdecydowanie 17ka 1.8 lub panas 20mm 1.7. Ostatnio byłem u rocznej bratanicy, właśnie z 45ką. Ta ogniskowa zmuszała mnie do dystansu od fotografowanego obiektu i niestety był problem bo właziłem na ściany . Jedyny plus to taki, że mogłem niepostrzeżony przez pociechę pstrykać sobie ją do woli. Szerszy kąt pozwoli na bliższy i bardziej spontaniczny kontakt z pociechą.

fret
23.03.16, 16:15
Do pomieszczenia kup sobie najtańszą manualną lampkę i najtańszy (tu z pewną rezerwą, warto dopłacić do 2,4GHz) komplet wyzwalaczy radiowych. Żaden korpus nie da tego efektu.