PDA

Zobacz pełną wersję : Filtr szary Marumi DHG ND8 i zafarb ?

And.N
20.03.16, 11:17
Nawiązując do wymiany zdań w innym wątku:

Kiedyś może tak było, teraz z filtrami z średniej półki (Marumi, Hoya) zafarby raczej się nie zdarzają (z Marumi nie zauważam)

...Jest, lekko brunatne zabarwienie. - zły przykład...

zamieszczę przykład, (nie wiem czy dobry, czy zły:wink: ), zdjęcia z filtrem szarym i bez niego
filtr taki jak w tytule wątka: 169673

Przykładowe zdjęcie

bez filtra:
169674

z użyciem filtra szarego:
169675

Pliki JPG prosto z aparatu (duża waga, to i będzie długi czas wczytywania zdjecia)
bez filtra:169676 z filtrem szarym:169677

Ja tam żadnego brunatnego zafarbu nie widzę...

apz
20.03.16, 15:10
Szukasz szarego na szarym?

And.N
20.03.16, 15:15
Szukasz szarego na szarym?
Nie, szukałem tego brunatnego rzekomo zafarbu jaki daje filtr szary.

apz
20.03.16, 15:35
Nie, szukałem tego brunatnego rzekomo zafarbu jaki daje filtr szary. Brunatny dają mi filtry polaryzacyjne Marumi

Jak chcesz znaleźć różnicę na szarym tle? Weź sfotografuj dobrze naświetloną kartę Kodaka z filtrem i bez filtra.

And.N
20.03.16, 15:54
Brunatny dają mi filtry polaryzacyjne Marumi
Mowa była wyraźnie o filtrze szarym:

...Co do filtra szarego, uważam, że jednak warto choćby taki ND8 posiadać. Mam Marumi DHG ND8 i nie zauważyłem aby wprowadzał jakieś zniekształcenia czy zafarb na zdjęciu.
Co skomentowałeś o brunatnym zafarbie. Teraz już piszesz o filtrze polaryzacyjnym... Nie nadanżam:wink:

Jak chcesz znaleźć różnicę na szarym tle? Weź sfotografuj dobrze naświetloną kartę Kodaka z filtrem i bez filtra.
Wolę zdjęcia z otaczającej rzeczywistości. Na zdjęciach jest nie tylko szare tło. Jeśli by ten filtr dawał jakieś przebarwienia byłyby widoczne na tych przykładowych zdjęciach (na szarym także)

apz
20.03.16, 16:01
ten[/U] filtr dawał jakieś przebarwienia byłyby widoczne na tych przykładowych zdjęciach (na szarym także)

Nie rozumiesz czy nie chcesz zrozumieć? No to pozostań przy swoim zdaniu. Z Bogiem...

And.N
20.03.16, 16:42
Nie rozumiesz czy nie chcesz zrozumieć? ...
Fakt, ktoś tu czegoś nie rozumie. Pisałem tylko o tym, że filtr szary Marumi DHG ND8 nie wprowadza praktycznie nic do kolorystyki zdjęcia.
Jeszcze jeden przykład, który już dawniej robiłem. Tu akurat zdjęcia z ręki więc kadr nie jest identyczny, ale to chyba w takim porównaniu nie ma znaczenia.

Zdjęcie bez filtra:
169707

Zdjęcie z filtrem szarym:
169709

169711 ; 169712

Jeśli chodzi o filtr polaryzacyjny taka jego specyfika, że wpływa na kolorystykę zdjęcia. Możliwy jest też lekki zafarb bądź ocieplenie zdjęcia. To już pewnie zależy od danej marki filtra. Może kiedyś w tym wątku zamieszczę porównanie zdjęcia z filtrem polaryzacyjnym Marumi SDHG i bez filtra.

... No to pozostań przy swoim zdaniu.
Tak, pozostanę przy swoim zdaniu, że ten konkretny filtr szary (Marumi DHG ND8 ) nie wprowadza zafarbu do zdjęć.

apz
20.03.16, 17:43
Fakt, ktoś tu czegoś nie rozumie. Pisałem tylko o tym, że filtr szary Marumi DHG ND8 nie wprowadza praktycznie nic do kolorystyki zdjęcia.
...To już pewnie zależy od danej marki filtra. Może kiedyś w tym wątku zamieszczę porównanie zdjęcia z filtrem polaryzacyjnym Marumi SDHG i bez filtra.

Tak, pozostanę przy swoim zdaniu, że ten konkretny filtr szary (Marumi DHG ND8 ) nie wprowadza zafarbu do zdjęć.

1) Nie byłeś jedynym piszącym w tamtym miejscu
2) Cieszę się, że udowodniłeś zalety tego konkretnego filtra szarego. niech jak najlepiej służy i pomaga w lepszej fotografii.
3) Chętnie obejrzę kolejne porównanie, proszę jednak popracuj nad metodologią.

Miłego popołudnia!

And.N
20.03.16, 18:01
Jeśli chodzi o porównanie zdjęć z filtrem polaryzacyjnym i bez niego zachodzi pytanie jak je wykonać:) w celu stwierdzenia ewentualnego wprowadzania przez niego zafarbu. Czy wtedy gdy efekt działania filtra jest maksymalny czy wtedy gdy praktycznie nie widać efektów jego działania. Jak wiadomo filtrem można obracać i od tego zależy wpływ na zdjęcie. Znaczenie ma także kąt padania promieni słonecznych. Czy może takie porównanie robić w pochmurny dzień:) Także pytań nasuwa się wiele.

And.N
22.03.16, 19:45
...Chętnie obejrzę kolejne porównanie, proszę jednak popracuj nad metodologią.
To będzie następne porównanie odnośnie zafarbu:

Brunatny dają mi filtry polaryzacyjne Marumi ...
z filtrem polaryzacyjnym Marumi. Zaznaczam, że mój ma oznaczenie Super DHG, nie wiem z jakim(i) Ty miałeś doświadczenie z tym zafarbem.

Nie wiem jak będzie z tą metodologią, ale wstawiam pliki jpg z wywołarki Lightroom. W zdjęciach z oznaczeniem 01 i 01a podniosłem ekspozycje o 0,5 EV. W dwu następnych nic nie było robione poza zmniejszeniem rozmiaru. W zdjeciach 01 nie widać działania filtru polaryzacyjnego gdyż słońce miałem praktycznie za plecami (cień latarni). Jednak w 01a filtr był użyty o czym świadczy czas ekspozycji (są dane EXIF). Zdjecia 01 i 01a dzieli bodajże ok 1 minuty czy nieco więcej (czas na przykręceniee filtra) dlatego układ chmur już się zmienił. Zdjęcia były robione z ręki więc kadr też nie jest identyczny.
To przejdźmy do przykładowych porównań zdjęć z filtrem polaryzacyjnym Marumi i bez niego (można je nieco powiększyć, klikając do oporu):

01. bez filtra:
169878

01a. z filtrem polaryzacyjnym:
169879

02. bez filtra:
169880

02a. z filtrem polaryzacyjnym:
169881

03. bez filtra:
169882

03a. z filtrem polaryzacyjnym:
169883

W przykładzie 02 i 03 celowo wybrałem aby na zdjeciu był budynek z białą (powiedzmy zbliżoną do białej) elewacją. Na tej elewacji (lub na chmurach) sądzę powinien być dobrze widoczny ewentualny zafarb.
Ja tam zafarbu nie widzę, ale ocenę pozostawiam oglądającym:)

Oczywiście nie stanowi dla mnie żadnego problemu wstawić RAW-y, czy pliki JPG prosto z aparatu (tych zdjęć), ale nie chcę zamulać serwera dużymi plikami.
Na życzenie nie ma sprawy:)

Edit.
Pewna różnica pewnie jest w tych powiedzmy "białych" partiach obrazu, ale żeby mówić o zafarbie to bym się nie zgodził w przypadku (znowu) tego konkretnego filtra.