PDA

Zobacz pełną wersję : Moja galeria

emer86
14.02.08, 11:42
Witam wszystkich.Zapraszam do odwiedzin i oceny mojej galerii.Zdjęć jest dużo a chodzi mi o ocene całości więc daje link do mojej stronki www.sliwiok.cdx.pl .Mam nadzieje ze ktoś znajdzie chwilke(dodam ze zajmuje sie tym półtora roku a obiektyw to 14-45 więc nie oceniajcie najsurowiej jak sie da:) ) pozdrawiam serdecznie

grizz
14.02.08, 11:53
ładnie :)

Wrzucaj do oceny do naszej galerii, bo z flasha, to trudno pokazać co się podoba.

emer86
14.02.08, 11:56
no właśnie tego tyle jest ze nie wiem co wrzucic.a wszystko zajmie za duzo chyba.a chodzi mi o ocene całości...jakie wg specjalistow mam szanse na rynku:)ale mozna zawsze podac nr podgalerii i numerek zdjęcia:)

emer86
14.02.08, 12:00
o.teraz zauważyłem dopiero ze tu sie da zrobic swoja galeria a nie trzeba wklejac.ok.jak sie pokapuje to będą.przy okazji grizz ładne widoki

grizz
14.02.08, 12:07
Nie pisz posta pod postem, jest opcja edytuj.

Wrzucać możesz i tak tylko 1 dziennie ;p

Pamiętaj, że do galerii prywatnej.

emer86
14.02.08, 12:12
ok.przepraszam.nie pisze na forach często jak widać...tylko czytam.postaram sie wrzucić może mi sie uda:)pozdrawiam

Rafał Czarny
14.02.08, 12:14
Dla mnie strona jest tragicznie zrobiona (abstrahuję od zdjęć). Miga, śmiga, buczy, huczy. Jednym zdaniem: "gra i trąbi grupa Kombi". Pełno niepotrzebnych wodotrysków, nawigacja nieintuicyjna. Twórca wykorzystał technologię flesh do bólu, wszystkie sztuczki jakie fabryka dała.

Uciekam od takich stron jak najdalej.

ps. Zdjęć niestety nie oglądnąłem, bo mnie wystraszył ten okropny flesh.

emer86
14.02.08, 12:25
Dla mnie strona jest tragicznie zrobiona (abstrahuję od zdjęć). Miga, śmiga, buczy, huczy. Jednym zdaniem: "gra i trąbi grupa Kombi". Pełno niepotrzebnych wodotrysków, nawigacja nieintuicyjna. Twórca wykorzystał technologię flesh do bólu, wszystkie sztuczki jakie fabryka dała.

Uciekam od takich stron jak najdalej.

ps. Zdjęć niestety nie oglądnąłem, bo mnie wystraszył ten okropny flesh.

hm.jak na razie jestes pierwszą osobą, której galeria się nie podoba.nie była droga więc kupiłem...mi sie podoba bardzo-moze bez tych odgłosów przy najezdzaniu myszką ale to bardzo drobny szczegół.kazdy ma swój gust.ale co do "nieintuicyjnej" naiwgacji to nie wiem jakim trzeba byc"..."zeby sie tam nie połapać-wszystko jest tak prosto jak sie tylko da...
pozdrawiam i mam nadzieje ze jednak sie przekonasz do obejrzenia zdjęć...a co do tych dzwiekow to pomysle o usunięciu:)

ps.Czy Twoja galeria jest bardziej intuicujna...?
p.s.2 Bardzo ładne zdjęcia ale..."wAlKa o oGiEń, czyli zmagania strażaków pożarnych"
zmagania...ten tytuł nie pasuje chyba do pokazu straży...a to jest pokaz wiem bo sam jestem strażakiem-ochotnikiem i też takie robimy:)

grizz
14.02.08, 12:54
hehehe

akurat obie wasze galerie mają podobną filozofię pracy ;p

emer86
14.02.08, 13:04
podobną.i obie są łatwe do połapania.więc nie wiem czy jest tu sie czego czepiać...
przy okazji rafał /robert masz błąd chyba w podlinkowaniu jakis...
przy klikaniu na głównej np na reportaże i wybraniu jakiegos menu-przy powrocie klikajac znow na reportaże na górze wyświetlają sie miniaturki-po kliknięciu pisze ze nie ma strony
http://www.marekhlasko.republika.pl/fotoalbum/album/reporta%BFe/index.html
poprawka-przy klikaniu w minaturki bez zdjęć

Rafał Czarny
14.02.08, 13:05
Emer86, polecam przeczytanie tego wątku (http://www.cyberfoto.pl/software/89598-powiedz-nie-flashowym-galeriom-w-sieci.htm)

Jeśli koniecznie się upierasz przy fleshu, to zrób galerię w darmowym programiku simpleviewer. Proste jest piękne. ;)

EDIT: Podobne strony? U mnie nic nie mryga, a u kolegi jak na karuzeli.

ps. Nie potrafię sobie poradzić z tym błędem. Album jest generowany automagicznie razem z błędem.

emer86
14.02.08, 13:25
hmm.widzisz co do artykułu
1.nie mam intro
2.zdjęcia nie fruwają po całej stronie
3.ile takich przypadków sie zdarza?że koleś raz jest na 2 koncu swiata dwa ma słaby wzrok trzy ma wolny internet...teraz praktycznie wsyzstcy mają neta pow 1024...
4."by pokazać obrazowym językiem jakie problemy może powodować niewłaściwe użycie technologii Flash na stronie internetowej."hm co u mnie jest niewłaściwego...

grizz
14.02.08, 13:31
Oj Rafał, chyba się zapędziłeś...

też flasha nie lubię, ale ta stronka akurat zrobiona jest ok.

Rafał Czarny
14.02.08, 13:37
Wyraziłem tylko swoją opinię, bo o to poprosił autor wątku. I tyle. Widocznie mam inny gust.

Pozdrawiam. Emer86, bez urazy.
R.

Warmik
14.02.08, 14:23
flash jest straszny i jak tylko go widzę to wyłączam
ten akurat należy do tych bardziej przyjaznych, ale za dużo bajerów (jak dla mnie)
z tym, że to nie nam ma się strona podobać tylko Twoim klientom, a oni na to polecą :mrgreen:

rocco
14.02.08, 14:36
Ciekawe, wszyscy już mają neta powyżej 1024 a ja mam tylko do 512 :o
Muszę się poskarżyć, tylko komu?
Główna strona ładowala mi się 45 sekund ale przeżyłem, poszczegolne zdjęcia po 4 sekundy.
Stronka jest bardzo "multimedialna", gra, zdjęcia pływają, kóleczko ładowania się kręci...
Wszystko to sprawia dla mnie wrażenie lekkiego przerostu formy nad treścią ale rozumiem, ze ludzie lubią takie bajery.
Tyle, że mnie przeszkadzają trochę w oglądaniu zdjęć, lubię wszystko prosto i czytelnie.
Reasumująć, stronka nie jest zła, tyle, że ja nie przepadam za taką formą pokazu zdjęć.

Warmik
14.02.08, 14:37
rocco ja mam mniej niż 512 :mrgreen:

Plumek
14.02.08, 14:40
Główna strona ładowala mi się 45 sekund ale przeżyłem, poszczegolne zdjęcia po 4 sekundy.

Ja też mam 512 i hula aż miło :) Więc Ty masz pewnie 512 w wysyłaniu danych, a w przyjmowaniu tak ze 128... O ile nie mniej :) Tak BTW robiłeś kiedyś pomiar?

rocco
14.02.08, 14:44

Ja też mam 512 i hula aż miło :) Więc Ty masz pewnie 512 w wysyłaniu danych, a w przyjmowaniu tak ze 128... O ile nie mniej :) Tak BTW robiłeś kiedyś pomiar?
;)
Owszem, 512/128 ale odwrotnie niż piszesz, wiem co mówię :)

Plumek
14.02.08, 14:44
hm.jak na razie jestes pierwszą osobą, której galeria się nie podoba.nie była droga więc kupiłem...mi sie podoba bardzo-moze bez tych odgłosów przy najezdzaniu myszką ale to bardzo drobny szczegół.kazdy ma swój gust.

Też mam stronkę z tej firmy. Z tym, że szablon inny. Tylko jakoś ciągle nie mam czasu jej uzupełniać o nowe foty... :)

Plumek
14.02.08, 14:49

;)
Owszem, 512/128 ale odwrotnie niż piszesz, wiem co mówię :)

No to bardzo dziwnie masz :) Że Ci tak muli. Nie znam sie, ale nie wiem, czy odwrotnie można mieć :) A może przeglądarka spowalnia?

Rafał Czarny
14.02.08, 14:53
Moim skromnym zdaniem galeria internetowa nie musi się ani podobać, ani nie podobać. Podobać powinny się zdjęcia.

A oprawa graficzna? Powinna być IMHO spartańska, żeby nie odwracać uwagi od zdjęć. Zdjęcia na ścianach też są najczęściej prezentowane w prosty sposób, bez kolorowych ramek, ornamentów ociekających złotem itp.

A Emer nie szuka klientów na projektowanie stron internetowych, tylko na swoje zdjęcia. Więc to one powinny być podmiotem strony, a nie muzyczka, dźwięki, bajeranckie animacje itp.

rocco
14.02.08, 14:53
No to bardzo dziwnie masz :) Że Ci tak muli. Nie znam sie, ale nie wiem, czy odwrotnie można mieć :) A może przeglądarka spowalnia?
Robimy tu już OT ale chcesz powiedzieć, ze u Ciebie jest inaczej?
http://img263.imageshack.us/img263/1690/loadvg5.jpg
Zerknij na pasek ladowania.

A oprawa graficzna? Powinna być IMHO spartańska, żeby nie odwracać uwagi od zdjęć. Zdjęcia na ścianach też są najczęściej prezentowane w prosty sposób, bez kolorowych ramek, ornamentów ociekających złotem itp.
.
Święte słowa.
To właśnie chciałem dać do zrozumienia w swoim poście.
Prosto i czytelnie.

Plumek
14.02.08, 15:03
Robimy tu już OT ale chcesz powiedzieć, ze u Ciebie jest inaczej?
Obrazek (http://img263.imageshack.us/img263/1690/loadvg5.jpg)
Zerknij na pasek ladowania.

Ale to nie jest pasek ładowania! To jest tylko "equalizer" czy jak się to nazywa. Idąc od lewej: 0:42 - to pełna długość utworu, 0:38 - to akurat 38 sekunda tego utworu, który sobie w tle leci; następnie schodki i 57% - jak chwycisz myszką ten czerwony znaczek i pociągniesz w lewo lub w prawo, to poziom głośności Ci sie zmieni, no i zapełniająca się czerwona linia pod spodem - pokazuje graficznie jak daleko jest do końca utworu. Kwadracik i trójkącik i dwa prostokąciki po lewej stronie paska to: stop, play i pause.

Stronka ładuje sie szybko. Nie patrz na czerwony pasek, tylko klikaj w miniatury na środku :)

Myślę, że autor wątku nam wybaczy ten off ;)

rocco
14.02.08, 15:11
Faktycznie, po kliknięciu w miniaturę ładuje sie momentalnie :oops:
Sorki za OT ale dzięki, że wyprowadziłaś mnie z błędu.

emer86
14.02.08, 16:23
dziękuje grizz.
rafał...jakiej urazy?:)..ps-mi chodziło o ocene zdjęć racze...czy nadają sie na rynek...
ale musyczka dodaje tam nastroju...inaczej sie zdjecia ogląda przy muzyce a inaczej bez
panterra...właśnie o to chodzi,klienci będą strone postrzegać jaka dobrze zrobioną...
rocco teraz mnie zdziwiłeś...kumpel ma tez 512 i nic nie mowil zeby mu sie długó ładowało...
nie ściągasz czasem jakiegos filmu?:/czy cos?
plumpek...przeciez to zajmuje pare sekund:)(dodawanie zdjęć)nie mam czego wybaczac bo nie przeszkadza mi to...tylko prosiłbym jeśli ktoś ma czas o ocene samych zdjęć a nie strony

Rafał Czarny
14.02.08, 16:28
...ale musyczka dodaje tam nastroju...inaczej sie zdjecia ogląda przy muzyce a inaczej bez...

A co jeśli muzyczka nie jest w moim guście? Ja siedząc przy komputerze puszczam sobie własną muzykę. Taką, która mi odpowiada. Jeśli jakaś strona ładuje mi się z muzyką, powstaje wtedy okropna kakofonia, więc czym prędzej wyłączam stronę z muzyczką. Myślę, że wielu ludzi tak robi.

Nikt, kto będzie chciał skorzystać z Twoich usług fotograficznych nie skorzysta z nich dlatego, że strona jest fajna. To zdjęcia muszą być fajne.

A Twoja strona? Dla jednych jest fajna, dla innych nie. Gdybyś miał prostą stronę, nie znalazłby się nikt, kto by powiedział: "strona mi się nie podoba", "strona mnie irytuje". Skupiłby się na zdjęciach.

emer86
14.02.08, 16:37
strona jest prosta...w obsłudze...a co do myzyki to jest przyjemna...przepadam za rapem raczej..ale mi sie podoba i przyjemnie sie słucha.a po to jest tam stop zeby ktos kto jej nie chce na niego nasterował myszke i kliknął...:)i tak twierdze ze muzyka dodaje nastroju

Plumek
14.02.08, 18:23
plumpek...przeciez to zajmuje pare sekund:)

Plumek ;) Ale nie samo wrzucanie zdjęć, tylko przygotowanie ich do wrzucenia...

emer86
14.02.08, 20:04
ojej.przepraszam za pomyłke.teraz sie kapłem dopiero że jestes kobietą:)po wejściu na twoją strone.jak mi dobrze pójdzie do wakacji z kasą to może skorzystam z oferty...tęsknie za leniuchowaniem w chorwackiej wodzie:)ale nie o tym tutaj:)

emer86
15.02.08, 11:28
Widze, że musze wklejać wybrane tu bo inaczej sie oceny nie doczekam...:)to po kilka z każdego tematu:

emer86
15.02.08, 11:44
hm...nie da sie wiecej niz dwa?bo mi nic nie ładuje

Warmik
15.02.08, 11:45
czarno biała fotografia w ślubie to MZ nieporozumienie

emer86
15.02.08, 11:48
a to dlaczego?wiele dobrych fotografów tak robi...zdjęcie to zdjęcie a czarno-białe ma urok...

Warmik
15.02.08, 11:53
a to dlaczego?wiele dobrych fotografów tak robi...zdjęcie to zdjęcie a czarno-białe ma urok...
to nie chodzi o to że to jest dobrze albo źle, dla mnie ślub powinien być w kolorze
gdybym ja Ci zlecał ślub to zabroniłbym robienia B&W, chyba że jakiś plener w odpowiednim otoczeniu
jeżeli chodzi o fotki to nie zachwycają, na pierwszym jakiś murek na pierwszym planie, a drugie mi się po prostu nie podoba ;)

emer86
15.02.08, 11:58
a zamek nie jest odpowiednim otoczeniem na zdjęcia cz-b?zepsułeś mi teraz życiorys...ale dziękuje za opinie.jak mi sie uda to wstawie dalej i beda tez kolorowe...tylko nie ładują mi sie nie wiem czemu?
p.s.nie murek tylko poręcz i właśnie nie wiem czemu ale bez niej nie wyglądało tak fajnie

Warmik
15.02.08, 12:01
zamek zapewne miał fajne kolory, pani ma zapewne sukienkę w jakimś kolorze, a pan to nie wiem czy beżowy czy nie, szkoda mi tych kolorów, do tego perspektywa jest z ukosa i dziwnie się na to zdjęcie patrzy

emer86
15.02.08, 12:31
no niestety nie moge wrzucić zdjęć więcej.2 z zamku są kolorowe na galerii jeśli masz czas wejść.jeśli nie to wrzuce jak będe mógł.z tym ze to kolorowe znowu mi sie nie podoba za bardzo...pan młody ma "nie ustawione ręce" nogi przysłania murek którego nie chciałem obcinac w PS bo wyszłoby ze to ja nogi obciąłem.w ogóle pomysł na te zdjęcia przyszedł w czasie imprezy-11 w nocy jakos, pierwszy moj plener, i duzo uwagi zwracałem na okropnie spadające kropelki na mój obiektyw...

Rafał Czarny
15.02.08, 13:22
Bardzo lubię foty BW, ale w tym przypadku niezbyt się postarałeś. Wygląda, jakbyś po prostu zdjął kolor w programie i tyle. Zrobienie fajnego BW to nie taka prosta sprawa.

emer86
15.02.08, 15:37
no właśnie w tym przypadku to zwaliłem-zdjąłem podczas obróbki w rawie...normalny mój sposób juz tu pisałem gdziej jak chyba pani plum(p)ek :) oceniałem zdjęcia- daje w PS na grayscale kopiuje warstwe i mieszanie na multiply-tak wychodzi troche lepiej.innego sposobu nie wyczaiłem jeszcze.oglądałem Twoje i właśnie fajne jeśli chodzi o BW
tamtym sposobem są robione zdjecia w podgaleri "patrycja" na mojej nieakceptowanej przez Ciebie stronie:)

emer86
16.02.08, 01:27
nastepna kategoria:
teraz juz wiem czemu nie mozna było dodać...a wystarczyło regulamin przeczytac:P
w nr 2-wiem ze włosy powinny w 2 str opadac:)

emer86
17.02.08, 15:30
tym razem coś całkiem z innej paczki-pomysły z mojej dzielnicy...potem były jeszcze 3 ale mniejsze:)wypoziomowałem tak zeby było widać śmietnik i droge wiec niech ktos nie pisze ze niedoświetlone czy cos.niestety statywu nie miałem...wiec troszke poruszone