Zobacz pełną wersję : Olympus FE-210-tragedia niestety :(
Jakoś tak się stało że zostałem posiadaczem tego aparatu, moj poprzedni to canon powershot A401 i Samsung digimax A-403 ( mam je dalej). Skusiło mnie to 7,1 mpix.
Wymienionymi aparatami wykonałem dużo zdjęć w różnych warunkach i byłem z efektów zadowolony.
Ale do rzeczy-czemu mój Olympus w trybie rozdzielczości 2048x1536 robi o wiele gorsze zdjęcia niż wspomniany Digimax A-403 w trybie 1600 x 1200?
Problem polega na tym że na fotografiach wykonanych olympusem brak jest głębi i odwzorowania barw ( zieleń nie jest "soczysta", czerń szarawa, itp), , ale to by jeszcze przeżył, to bardzo irytujące jest to, że w zbliżeniach uwidacznia się nadzwyczaj wyraźna "pixelizacja" obrazu.
Dokonałem prób, wykonałem kilka zdjęć różnych obiektów, w tych samych warunkach oboma aparatami, i przyrównałem je, tam gdzie w powiększeniu na zdjęciu z samsunga mogłem dostrzeć szczegóły ( np igły świerka) , na fotografii dokonanej olympusem widziałem....prostokąciki!
Fotografowanie np przewodów elektrycznych uwiadacznia też ten mankament. Smaczku pikanterii dodaje fakt, że wspomniany smasung nie ma absolutnie zoomu optycznego...
Może mi ktoś naświetli sprawę, w końcu firma z tradycjami a wypuściła gorszego kompakta od konkurenta, którego powinien deklasować pod każdym względem?
Może w Olku masz właśnie włączony ten nieszczęsny zoom cyfrowy? Piszesz że Samsung tej opcji nie ma więc może w Olympusie tego używasz?? A efekty zabawy z zoomem cyfrowym są oczywiste. ;)
Robię przeważnie jako fotografie automatyczne, zresztą jest taki "suwaczek" na ekranie, jeżeli przejdzie na czewone pole to wtedy ( tak mi się wydaje) aparat wkroczył w obszar zoomu cyfrowego.
Samsung ma tylko zoom cyfrowy.
Nie obraźcie się, ale załuję, że nie kupiłem czegoś ze stajni canona, zwłaszcza że była możliwość.....
Nikt sie nie obrazi :mrgreen: ale nie ma co od razu żałować. Poczekaj może ktoś miał już taki przypadek na forum i napisze, a jeśli nie to zadzwoń do serwisu i tam może coś powiedzą. Ewentualnie potem go wyślesz i jeśli to jakaś wada to naprawią.
A najlepiej to pokaż fotki. I te z olympusa, i te z samsunga/canona
pozdrawiam
tank_driver
12.02.08, 19:03
Oglądałem porównanie sampli tutaj: porównanie (http://laptopmag.com/Features/Ten-Quality-Cameras-You-Can-Afford.htm?Page=0)
i tragedii nie ma, być może masz coś nie tak z Twoim egzemplarzem ?
No i co by tu nie mówić (na podstawie kwiatków) Kodak rządzi.
Pamiętam jak jakieś trzy, może cztery lata temu robiłem zdjęcia Kodakiem, nie pamiętam jakim modelem. Była promocja i firma w której pracowałem kupiła kilka Olympusów (nie pamiętam jaki model, w każdym razie mały z lekko wypukłym gripem). Takiej kaszany pod względem jakości zdjęć jak w tych Olkach jeszcze nie widziałem. Lustrzanki i owszem, od dawna są klasą same dla siebie. To chyba jedne z najbardziej oddających szczegóły aparatów dostępnych na rynku, w swojej cenie. Ale kompakty... największemu wrogowi bym nie polecił.
tank_driver
12.02.08, 20:08
Ciekawe że firma, która jest w stanie stworzyć najmniejszą na świecie zaawansowaną lustrzankę (E410), ktorą na dodatek można zrobić świetne zdjęcie, nie jest w stanie dotrzymać tempa w kompaktowo-małpczanym peletonie. Przecież to spory kawałek rynku, myślę że stosunek ilości sprzedawanych nielustrzankowych aparatów w stosunku do tych z lustrem to minimum 9 do 1, a wiele osób zadowolonych z małpek kupuje później droższe modele tej samej firmy. To nie pierwsza opinia rozgoryczonego klienta jaką było mi usłyszeć, mam kumpla któremu poleciłem SP510 w zamian Canona A740 > teraz nawet na GG mnie zablokował :) Nie łam się, popróbuj, zapodaj efekty, zawsze można reklamować. Pozdro
matko...nastepny wieszczy koniec systemu i upadek kolosa... wezcie poszukajcie sobie watku na taki temat-juz jest, a tu albo pomozcie koledze (chociaz ten juz pewnie zapomnial gdzie pisal posta o pomoc, bo sie juz nie odzywa) albo proponuje szklanke wody zamiast takich "przemyslen"....
o, znalazlem...
https://forum.olympusclub.pl/topics23/przyszlosc-systemu-4-3-vt11521.htm
tank_driver
12.02.08, 20:27
Możesz mi powiedzieć gdzie obwieściłem koniec systemu ? Pisałem tylko o rozbieżności pomiędzy jakością zdjęć uzyskiwanych ze zminiaturyzowanych lustrzanek i kompaktów tej samej firmy, w żaden sposób nie umniejszając e-systemowi, w który ciągle inwestuje (i chyba tak szybko nie skończę :) ). Gdzie tam koniec :) Pozdro
Osobiście posiadam od ponad 2 lat kompaktowego Olympusa dokładnie C55zoom i jestem zaskoczony...ale mile. Jakość zdjęć jak dla mnie bardzo dobra, możliwość zmiany i dostosowania bardzo wielu parametrów. Myślę że nie ma co narzekać od razu na cały segment kompaktowych aparatów tylko po prostu dojść do sedna problemu i tyle. Możliwe że to wada pojedynczego egzemplarza a tu od razu że wszystko pada...
nie, napisales, ze firma nie potrafi utrzymac sie w peletonie producentow kompaktow, wiec automatycznie oznacza to, ze zaczyna ten rynek tracic, a pozniej dodales, ze uzytkownicy malpek w ilosci 9 malpiarzy na 1 lusterkowca kupuja pozniej lustra tej samej firmy. nie trzeba byc sherlockiem, zeby wywnioskowac, ze jesli nie beda kupowali malpek olka, to pozniej nie beda kupowali lusterek olka, a jak nie beda kupowali lusterek i malpek olka to co olek bedzie sprzedawal? podpowiem ci-mikroskopy i dyktafony. firma nie upadnie :)
na poparcie swojej tezy podales nawet przyklad swojego kolegi, ktory obrazil sie na system i na ciebie.... dodales tez, ze to nie pierwszy przypadek....
teraz sprobuj mnie (i innych) przekonac, ze miales cos innego na mysli.... :razz:
pzdr
Przepraszam, nie mam tutaj , "pod ręką" zdjęć, umieszczę je jutro.
Taka mała zajawka:
Samsung:
http://img104.imageshack.us/my.php?image=s4032255ga7.jpg
I Olympus:
http://img252.imageshack.us/my.php?image=p2130003sr1.jpg
Oba aparaty ustawione na jednakową rozdzielczość, 640x480, na jutro postaram się dać coś z oddali.
Każdy przyzna, że samsung wykonał bardziej dynamiczną, ekspresyjną fotografię, jeżeli zaczniemy ją powiększać przekonamy się, że w pewnym momencie tam, gdzie samsung jeszcze szczegóły uwidocznił wyraźnie, olympus zaczął swoje harce...
To tylko półtorej metra od przedmiotu fotografowanego. Wiem, że za to niecałe 400zł nie powinno się oczekiwać wiele, ale konkurencja-o czym miałem okazję się przekonać testując jakiś tani model panasonica-oferuje lepszą jakość...
Ja muszę przyznać że większej różnicy tu nie widzę, po za tym że Samsung błysnął mocniej fleszem.
A tak poza tym to jeśli na co dzień robisz zdjęcia w tej rozdzielczości to cudów nie oczekuj.
Poiększaj je , w pewnym momecie dostrzeżesz ostre załamania krawędzi, podczas gdy na obrazie z samsunga tego nie ma.
Mówisz że nie jest źle? Dam zdjęcia z oddali, wtedy będziesz zdziwiony że może byćt ak źle...
Rejestracja samochodu z odległości 40 w zdjęciu z samsunga jest czytelna, podczas gdy olympus ułożył konstrukcję z przypadkowo dobranych klocków lego...
Tu dałem małą rozdzielczość, chodzi o transfer, nie chcę nadwyręzać niczyjej cierpliwości...
tank_driver
12.02.08, 21:21
Ja wiem że Olki są OK, trzeba jeszcze przekonać do tego kolegę od FE-210 :)
Sądząc po fotkach z zapodanego przeze mnie testu Olkowi brakuje nieco ostrości, szczególnie w porównaniu z Nikonem powyżej (fotografia pani w biurze oraz kwiatów). Ciekaw jestem jaki poziom ostrości jest w egzemplarzu nowego kolegi.
Wiem że poniekąd użytkownicy zbyt wiele oczekują od tego typu aparatów > pewnie niewielu trzymało choć raz w życiu statyw w ręku, ale po to kupuje się małpkę żeby nie przejmować się migawką, przesłoną czy poziomem ISO. Auto/portret/krajobraz i ma grać. A tego w teście powyżej nie widać.
Druga sprawa o której chciałbym napisać to fakt, że owszem, wspomnianym SP-510 UZ da się zrobić dobre zdjęcia, ale często trzeba go poprawiać w ustawieniach, dodatkowo w trybach auto/tematycznych lubi sobie poszumieć. A koledze chodziło maksymalnie o wyłącznik ON/OFF, "bliżej/dalej" oraz o srebrny przycisk migawki. Cóż, może go to przerosło, JEGO wina :)
Co do finansów Olka, pewnie nie ma się o co martwić, chciałbym 1 piksel z matrycy rocznego dochodu tej firmy (może być nawet martwy :) )
Nie gnębić mnie za peleton, simply: FE-210 ostrzejszy, SP-510 mądrzejszy w auto. I nic nie gadam :)
PS. Chyba zapodam sobie małpkę Olka, żeby nie było żem wróg :razz:
Powoli wymiękam :roll:
Ten obraz jest tak mały że nie da się go powiększyć bez utraty jakości :!:
Ten problem rozwiąże zwiększenie rozdzielczości zdjęć.
Te załamania krawędzi to po prostu domyślne powiększanie pikseli.
Dam jutro, naprawdę mało zachwycające.
Administrator portalu nie obrazi się za stosunkowo duże pliki?
.
tank_driver
12.02.08, 21:28
Elektrit > rzeczywiście różnica niepowodująca wpomnianej tragedii. Na zdjęciu z którego aparatu kolor karoserii jest bardziej podobny do naturalnego ? Co do zdjęcia rejestracji > cz przypadkiem przy oświetleniu flashem nie robi się ona calkowicie biała ? Na telezakupach Gulczas wałkował ten temat z antyradarem w sprayu, może to ten efekt :) Zapodaj zdjęcia przy świetle dziennym, w większej rozdzielczości, może coś więcej będzie widać.
FE 210 to niestety małpka o powiedzmy jako takim obrazowaniu, ale poniżej średniej. Czy zdjęcia można takim aparatem zrobić zadowalające, moim zdaniem tak, ale tylko zadowalające. Podaję link, gdzie mozna porównac fotki z różnych aparatów i oceny: http://www.cameras.co.uk/html/digital-camera-reviews.cfm Po analizie tych danych to bezdyskusyjnie opłaca sie zakupić coś z Canona, a Olympus. no cóż - jako taki. Wnioski i ocenę wystaw sam. Ile kroć jestem w MM to ze zgrozą patrzę jak lud kupuje-wybiera aparaty po wyglądzie. Z Twoim aparatem musi być coś nie tak. Pozdrawiam.
Kurczę, "żaba" ogranicza wielkość obrazów, wieć nie mogę zilustrować owej "pixelizacji".
Tutaj jakość zdjęć ( aparaty wyjęte z futerału, nic nie regulowane, automat)
-samsung
http://img264.imageshack.us/my.php?image=sam2ei3.jpg
i olek:
http://img176.imageshack.us/my.php?image=oly2hu8.jpg
No napewno każdy się zgodzi, że olympus niestety zrobił jakościowo gorszą fotografię, niż "bezobiektywowy" samsung.
Obraz wydaje się "przydymiony", jakby w jesiennej szarudze....
Dalej-kijem w plecy nalezy się konstrukorom za:
-brak rozdzielczości typowo monitorowych, na olympusie nie ustawimy rozdzielczości 1024 x 768 jak i 1600 na 1200 pix.
-zupełnie bezsensowne podejście do sprawy przeglądania zdjęć na aparacie-nie da się tak jak w innych że bez uruchamiania całego aparatu.
Tu musisz go włączyć, wysunie obiektyw, zacznie ładować lampę, a od Twojego refleksu zalezy w jakim czasie powodowany oszczędnością prądu przełączysz się na przeglądanie fotek w pamięci..
Czy możesz pokazać na jakimś cropie o co ci właściwie chodzi?
Pokazujesz dwa zdjęcia z różnych aparatów, jedno w większej rozdzielczości, drugie w mniejszej, z różnym balansem bieli i piszesz o jakiejś tragedii, tylko że ja dalej nie rozumiem o co ci chodzi.
To może powiecie Panowie, jak ustawić Olympusa, aby jakość fotek dorównywała choć temu samsungowi?
Już jestem skłonny przebolec te załamania (schodkowanie) krawędzi przy powiększeniach, ale oczekiwał bym większej dynamiki barw...
Boshhh, czego to ludzie wymagają od aparaciku za 300 zł, aż mnie śmiech bierze. Przecież FE210 to po 1 staroć (jest już od kilku miesięcy następca), po drugie najtańszy aparat Olympusa. Matryca 7Mpix w porównaniu z 4Mpix (samsung) to śmiech. Zrób taki prosty test. Zrób zdjęcie tego samego kadru obydwoma aparatami, a następnie pomniejsz zdjęcie z olka to rozdzielczości Samsunga w trybie bicubic z wyostrzaniem. I nie zmniejszaj sprzętowo tylko rób zdjęcia w pełnym rozmiarze matrycy. Jeżeli wtedy zdjęcia będą wyraźnie gorsze to ok. Jeszcze zobacz, czy przypadkiem w menu nie namieszałeś czegoś z ustawieniami kolorystyki (vivid, natural, portrait). Kolory zawsze mozna podciągnąć bądź odjąć.
Na 2 raz nie wymagaj zbyt wiele od sprzętu który ma słuzyć tylko to fotek na imprezkach i turystycznych. Jeśli uzywasz takiego aparatu do innych celów, to efekty są takie a nie inne.
Poza tym nie od dziś wiadomo, że optyka w kompaktach wyrabia co najwyżej 4Mpix. Dałeś się nabrać marketingowcom, to teraz płacz ;)
Nadal nie rozumiem o co chodzi. Ty Dzemski wiesz? Bo ja nie.
na czym polega ta mniejsza dynamika barw? I gdzie jest to schodkowanie, jeśli nadal nie zobaczyliśmy cropa?
ja bym chciał zobaczyć te same kadry z obydwu maszynek w full rozmiarze.
Wczoraj też próbowałem to wyciągnąć od kolegi ale dostaliśmy tylko kadry o minimalnej rozdzielczości.
tank_driver
13.02.08, 17:37
Trochę wstawiłem się za kol. Elektritem, ale teraz to idę się piwa napić bo nie wytrzymam bez :) :twisted:
MZ:
1. jak porównujesz zdjęcia z różnych modeli to zrób je dokładnie z jednego miejsca, i na najbardziej zbliżonych ustawieniach
2. zapomnij o subiektywnej wyższości Samsunga dopóki nie nauczysz się obsługi ustawień nowego aparatu
3. sprawdź jak oba modele zachowują się pod światło
4. pamiętaj że stałoogniskowe obiektywy zawsze są ostrzejsze, ale za to mniej uniwersalne > coś za coś
5. wrzuć do porównania CROPA z dwóch aparatów, czyli wycinek tego samego miejsca kadru w powiększeniu równym 100%, najlepiej z dużym kontrastem, n.p. gałęzie drzew
6. Odkup mi piwo <żart> :)
Pozdrawiam !
Z klasy najtańszych kompakcików to moim zdaniem Olki są najlepsze. Z całego tego peletonu nic tak naprawde sie nie wyróżnia jeśli chodzi o jakość zdjęć. Tu ważniejszą sprawą jest niezawodność. Jeśli chodzi o to to Olympus jest tu najlepszy. Konkurencyjne A550 czy A560 nie są żadną rewelacją, podobnie nikony L10, L11 które dość często się psują o Kodakach to już nawet niewspomne. A co do samego feralnego egzemplarza fajnie by było jednak jakbyś pokazał zdjęcia wtedy można będzie więcej powiedzieć.
heh kupiłem fe 230 dla rodziców i jestem zadowolony. A co ważniejsze oni też.
Kolorki podbić sobie w ustawieniach i zdjęcia wychodzą ładne ;p
J też w sumie planuje go kupić rodzicom. W tej klasie cenowej jest poprostu najlepszy. :foto2:
Jak już wiadomo temat Olympka FE-210 jak dla mnie jest on świetny. Jako dopiero rozwijający sie fotograf nie mam do tego aparatu żadnych zażaleń. Bardzo podoba mi sie w nim tryb Macro i Super-Macro świetne zdjęcia wychodzą tylko trzeba sie wiadomo troszkę postarać ;)
W kategorii cenowej i w miarę jakościowej polecam ;)
Ja mam do sprzedania fe 210 z akcesoriami mało używany jakby ktoś bym zainteresowany ;)
gg: 3683911 mail igorra@poczta.fm
Wiecie może czy w Olympusach FE-210 jest mozliwa naprawa obudowy- mam troche zniszczoną a chcialabym naprawic bo mam zamiar sprzedac w najblizszym czasie