Zobacz pełną wersję : RawTherapee 2.3, wersja finalna
Właśnie w sieci pojawiła się finalna wersja programu do wywoływania i wstępnej obróbki plików RAW (ale i innych graficznych też).
RawTherapee w wersji 2.3 występuje już w pełni w języku polskim i przedstawia się niezłą listą zmian:
Changelog:
* Image resizing tool
* Vignetting correction tool
* Local contrast enhancement tool
* Auto Crop and Fill option in the rotation tool
* Multi-language support (already included in package: English, German, Hungarian, Latvian, Spanish, Italian, Dutch, Swedish, Russian, Polish, Czech, Slovak)
* Channel mixer
* Deconvolution based sharpening
* VNG-4 interpolation of dcraw to reduce maze on Olympus raw images
* Selectable guide lines when cropping
* Enhanced auto and spot white balance
* Support for new cameras (DCRaw 8.82/1.398)
* Windows Vista support
Wersja dla Linuksa i Windowsa. (http://www.rawtherapee.com/?mitem=3)
Sebastian_T
12.02.08, 17:03
Hm, próbowałem tam wejść, ale nie wiem, czy mnie obrażają, czy co... M.in. "HIBA A kért URL nem tölthető le" ;-) (no chiba im url padł... ;-) )
Co to znaczy "finalna" ?? tzn że wiecej upgradeów nie będzie?
Co to znaczy "finalna" ?? tzn że wiecej upgradeów nie będzie?
E nie, nie będzie więcej Release Candidate wersji 2.3 (było RC1 i RC2 ).
Finalna wersja 2.3. Następne w toku :)
Język polski w końcu poprawnie przetłumaczony (we właściwym kodowaniu). Na linuxie poszło jak burza - nie widzę różnic od wersji RC2.
Serwer mieli trochę obciążony, niemniej jednak już śmiga! Co ciekawe zarówno dla Windowsa jak i dla Linuxa są również wersje dla starszych procków bez sse (dla Linuxa dodatkowo kompilowane dla starszej wersji GLIBC).
Trzymają jak zwykle poziom!
Piotr Grześ
12.02.08, 23:36
Przypomnoijcie jak polski wstawić. Zalazłem , ale nie wiem co dalej. :?:
Przypomnoijcie jak polski wstawić. Zalazłem , ale nie wiem co dalej. :?:
Polski jest już w instalce RawTherapee - wybierasz język w preferencjach i uruchamiasz ponownie program.
Piotr Grześ
12.02.08, 23:51
Dzięki
Sagarmatha
13.02.08, 09:17
Finalna wersja 2.3
Mi się ten program wiesza po próbie otwarcia plików ORF. Czasami jakiś plik otworzy, ale po 1minucie lub 3 pracy jest komunikat błędu i że program zostanie zamknięty.
Zmieniłem na VPN4 i mimo tego widać duże ziarno w plikach z Olympusa.
Może mój komputer dla niego za słaby ? 512 Ram i Atlon 1700
Sebastian_T
13.02.08, 09:50
U mnie ten program uruchomił się raz, po instalacji. Drugie uruchomienie wywala błąd "Runtime error" (i dalej ścieżka do rt.exe), a potem "This application has requested the Runtime to terminate it in an unusual way"...
Intel Quad, 3 giga ramu
Witam
Ten sam przypadek co u Sebastian_T. Jedynie konfiguracja sprzętowa inna. Program uruchomił się raz, zmieniłem język na polski (może to ma jakieś znaczenie?) i tyle go widziałem.
Pozdrawiam
Jak wyżej, po zmianie języka na polski i próbie ponownego uruchomienia program się wywalił.
Sprzęt mam niezły a procek na pewno obsługuje SSE.
Mnie dziala normalnie,procek stary komp ledwo zipie.Pobralem wersje bez SSE bo nawet nie wiem co to jest i do czego.
Sebastian_T
13.02.08, 10:40
I, niestety, uninstall i ponowna instalacja nie pomagają :-(
edit: Udało się uruchomić, po odinstalowaniu, wywaleniu katalogu ".RawTherapee" z /Documents and Settings/[nazwa użytkownika]/Dane aplikacji (lub "Application Data").
Nie będę na razie polskiej wersji próbował ;-)
Uruchomił mi się, po przełączeniu jezyka na polski raz się powiesił ale potem OK.
Natomiast mam z nim problemy przy funkcji skalowania - będę piał z domu to pokaże o co chodzi.
Sprzet: Athlon XP 3200+, 1 GB RAM.
Ech, żeby te aplikacje wykorzystywały moc grafy.. na moim R 1950 powinno śmigać.
u mnie śmiga, aż miło :) (Athlon 64 x2 3800+, 4GB RAM, Win XP)
:D
A u mnie, choć sprzęt "ze skansenu" - "śmiga", ale wolnawo.
Mnie się już nie śpieszy!
Pozdrówka.
To widac na starym sprzęcie chodzi jak należy a na nowszych się wywala?
Moja konfiguracja:
płyta: MSI P6N SLI, procek: Intel Core2 Duo E4300, RAM 2GB DDR PC800, Karta NVidia GeForce 8800 GTS i dwa dyski Seagate, 320 i 160 GB.
Powinno śmigać aż miło :/
u mnie też pięknie śmiga, na laptopie z 512 RAM :) i jest po polsku i w ogóle :mrgreen:
Sebastian_T
13.02.08, 13:08
U mnie też teraz śmiga po polsku. Tak myślę, że może to kwestia obecności pliku konfiguracyjnego (w tej ścieżce, co pisałem wyżej) ze starej wersji? (ci, u których nie chodzi - mieliście starszą wersję wcześniej) Może nowa instalacja nie zamienia i się krzaczy?
Po skasowaniu, przełączyłem na PL i normalnie chodzi...
ja zainstalowałem na starą RC2
U mnie pod windą też śmiga i to miło wersja RC2 zawieszała się. Mam problem ze skalowaniem. Może po kolei: robię kadrowanie a potem przeskalowanie i w efekcie nie zmniejsza szerokości!!! Ale nic to można to zrobić gdzie indziej.
U mnie pod windą też śmiga i to miło wersja RC2 zawieszała się. Mam problem ze skalowaniem. Może po kolei: robię kadrowanie a potem przeskalowanie i w efekcie nie zmniejsza szerokości!!! Ale nic to można to zrobić gdzie indziej.
Taak, całe wywoływanie RAWa mozna zrobić gdzie indziej :|
Zostanę przy OM.
Zainstalowałem, na razie chodzi. Program rewelka, jest jedna funkcja, której bardzo mi brakowało w OM - prostowanie zdjęć. Ile to ja mam fajnych fotek z krzywym morzem :)
Nie zapominajcie, że można wspierać autora wolnymi datkami via PayPal. Program wart jest docenienia finansowego, a autor nie narzuca nikomu ile ma płacić (jak shareware czy inne). A nawet 25$ przy obecnym kursie, to grosze.
U mnie ten program uruchomił się raz, po instalacji. Drugie uruchomienie wywala błąd "Runtime error" (i dalej ścieżka do rt.exe), a potem "This application has requested the Runtime to terminate it in an unusual way"...
Się zdjęcia z karty wczytywało, a przed następnym uruchomieniem kartę zabrało, to się program wywala. :)