Zobacz pełną wersję : Odyn - rozmyty pies
witam kolegow
mam OMD M10 II i walcze od 3 dni aby zrobic zdjecie psa, zdjecie nierozmyte
nie wiem co robie zle, poczytalem o czasach, iso i dalej nic,
zdjecie robie w domu, wieczorem, przy sztucznym oswietleniu, wlaczone swiatlo jak w kazdym domu ;)
chcialbym zamrozic psa w ruchu, on caly czas sie rusza i zawsze mam jakies rozmycie, male, wieksze, duze
moj aparat ma najnizsze ustawienie f 4.0 przy obiektywie kitowym 40-150
rozumiem ze czas migawki to wlasnie to f 4.0 ktorego juz nie moge obnizyc, a kazde zwiekszenie rozmywa coraz bardziej
co robie zle, moze ktos ma taki aparat i moglby mi na probe podac konkretne ustawienie abym poprobowal
to moj pierwszy aparat w zyciu wiec prosze o wyrozumialosc jesli cos zle opisalem
pomine juz fakt ze polowy oznaczen i skrutow w aparacie kompletnie nie rozumie, a w instrukcji nic nie jest opisane
moj aparat ma najnizsze ustawienie f 4.0 przy obiektywie kitowym 40-150
rozumiem ze czas migawki to wlasnie to f 4.0 ktorego juz nie moge obnizyc, a kazde zwiekszenie rozmywa coraz bardziej
Nie, to nie jest czas migawki. To przesłona.
...
Ustaw aparat na A
Przesłona (przysłona) najniżej - czyli na 4
ISO na 2500
Jeżeli nie zamierzasz używać automatycznych ustawień , radziłbym jednak coś poczytać o zależnościach miedzy przysłona, czasem migawki i ISO. Kitowy telezoom 40-150 nie bardzo nadaje się do zdjęć w ciasnych wnętrzach Można dużo znalęźć i poczytaać np. na portalach: Optyczne, Fotopolis, Fotoblogia itp. życze udanej zabawy z aparatem.
pomine juz fakt ze polowy oznaczen i skrutow w aparacie kompletnie nie rozumie, a w instrukcji nic nie jest opisane
W instrukcji opisano wszystko. W pełnej instrukcji, a nie w tej, którą dostałeś w pudełku z aparatem. Ściągnij sobie pełną wersję:
http://www.olympus.pl/site/pl/c/cameras_support/downloads/e_m10_mark_ii_downloads.html
wydrukuj, przeczytaj i trenuj.
Powodzenia i pozdrawiam
Sten - mam jeszcze obiektyw 14-42 i tym staram sie takze w domu robic
dziekuje za instrukcje
nie ukrywam ze chce sie nauczyc, a nie cale zycie pstrykac na auto, stad tyle moich nieudanych prob i prozba o pomoc w przykladowych ustawieniach abym wiedzial w ktora strone isc
ps: Ustaw aparat na A
ISO na 2500
to gdzie sie ustawia ekspozycje?
Jestem tutaj nowy ale postaram się doradzić.
Powyżej już sprostowano ,że f 4.0 to nie czas ekspozycji a przysłona.
Do psiaka czy dziecka w mieszkaniu , czy też domu radzę trzymać się czasów 1/200 lub krótszych . 1/200 - 1/600 powinno być ok.
Do biegających na pełnym gazie psiaków czy dzieciaków 1/800 - 1/1600
W praktyce najłatwiej to będzie na początku regulować mając aparat ustawiony na A lub S .
Przy obiektywie mającym przysłonę od f 4.0 niestety będzie to bardzo często kończyło się na iso powyżej 1600 , co wpłynie na większą ilość szumu.
Dużo lepiej sprawdzi się do takich zadań jakikolwiek obiektyw stałoogniskowy , 25mm 1.8 lub np 45 1.8
Polecam oczywiście zapoznanie się z podstawami ustawiania ekspozycji : przysłona - czas naświetlania - iso .
Bardzo fajna jest książka "Ekspozycja bez tajemnic" Bryan'a Petersona. Łatwo , lekko i przyjemnie podane podstawy .
ten wihajster co robi za włącznik - jak go dalej pociągniesz to włączysz lampę. I pies nie będzie już rozmyty. Pozdrawiam.
btw. bardzo spodobał mi się tytuł wątku :)
caly pic polega na tym ze chce te zdjecia bez lampy robic
lampa nie jest straszna, nawet ta wbudowana. Oczywiście najlepiej unikać jej używania jak tylko można, ale przy małej ilości światła bez jasnego obiektywu jesteśmy skazani albo na długie czasy naświetlania i rozmycie ruchu albo na wysoką czułość ISO i degradację jakości zdjęć.
Możesz ustawić ISO z zakresu 1600-3200 i zobaczyć jakie czasy migawki zaproponuje aparat. Na idącego spokojnie psa wystarczą czasy rzędu 1/60, 1/80s.
Możesz też ustawić niższą czułość ISO, np. 800, aparat w trybie priorytetu migawki (S) i czasy 1/60, 1/80, 1/100 - i robić zdjęcia z lampą. Chodzi o to, by nie używać pełnej mocy lampy tylko ograniczyć jej moc do minimum. Żeby nie zastąpić światła zastanego lampą, ale żeby je wspomóc.
Wtedy oczywiście pojawią się problemy z balansem bieli (mieszając światło żarowe z błyskiem lampy) ale to już inna historia.
Możesz ustawić ISO z zakresu 1600-3200 i zobaczyć jakie czasy migawki zaproponuje aparat. Na idącego spokojnie psa wystarczą czasy rzędu 1/60, 1/80s.
tyle ze ja w moim aparacie nie widzialem takich czasow, ktos ma pomysl gdzie sie je ustawia
Jeżeli MB1 nie ogarnie choć minimum wiedzy o podstawach fotografii to wyrywkowa pomoc może mu nie wystarczyć i wróci do foto-auto :)
tyle ze ja w moim aparacie nie widzialem takich czasow, ktos ma pomysl gdzie sie je ustawia
Przestaw chłopaku wreszcie to kółko na A (samo A ... bez iA)
iA = idioten Auto
iA = idioten Auto
No patrz, a w instrukcji pisze "inteligentne Auto". Zaś oszustwo.
... Na idącego spokojnie psa wystarczą czasy rzędu 1/60, 1/80s.
...
Pod warunkiem, że jest to pies bez ogona. Czasem sam ogon wymaga min. 1/500, niezależnie od tego, co robi reszta psa :)
Pod warunkiem, że jest to pies bez ogona. Czasem sam ogon wymaga min. 1/500, niezależnie od tego, co robi reszta psa :)
No chyba, że pies jest dmuchany albo inna nie mechaniczna atrapa.
Za to dzieci przynajmniej moje ogonami nie machały, za to już na czworaka zasuwały prędkością większą ze dwa trzy razy od tempa ucieczki żółwia stepowego.
PS. Zacząłbym od priorytetu czasu na 1:250 i auto iso z górną granicą 3200. A najlepiej od stalki nie ciemniejszej od f 2,0 lub lampy błyskowej. Może poczytasz trochę o strobingu?
witam kolegow
mam OMD M10 II i walcze od 3 dni aby zrobic zdjecie psa, zdjecie nierozmyte
nie wiem co robie zle, poczytalem o czasach, iso i dalej nic,
Może na początek idź do lodówki i skrój kilka plasterków kiełbasy do woreczka. Następnie załóż na aparat krótki obiektyw 14-42. Nie ganiaj za psem tylko usiądź na podłodze i zaczekaj na niego. Może sam przyjdzie, ale jak nie, zawołaj go. Daj mu dwa plasterki kiełbasy po kolei. A później schowaj worek. Zgaduje tylko, ale pewnie położy się przed tobą i będzie czekał na kolejne. Wykorzystaj ten moment na zdjęcia.
połóż plaster kiełbasy na aparacie. pies będzie się gapił w aparat bez końca :) Możesz ustawiać czasy liczone w sekundach :P
Nie, to nie jest czas migawki. To przesłona.
...
Ustaw aparat na A
ISO na 2500
Co za rada.. Tego się nie spodziewałem... szczerze.
Człowiek pisze o tym, że rozmywa mu się zwierzę, bo ruchawe jest - tym samym Czas otwarcia migawki jest tutaj kluczem.
Parametry związane z przesłoną są istotne, jednak drugrzędne - to o parametr S - czas - tutaj chodzi, co bardzo dobrze wytłumaczył szafir51:
... aparat w trybie priorytetu migawki (S) i czasy 1/60, 1/80, 1/100 - i robić zdjęcia z lampą. Chodzi o to, by nie używać pełnej mocy lampy tylko ograniczyć jej moc do minimum. Żeby nie zastąpić światła zastanego lampą, ale żeby je wspomóc.
a poźniej równie umiejętnie - apz:
PS. Zacząłbym od priorytetu czasu na 1:250 i auto iso z górną granicą 3200. ...
Dlaczego S a nie A? czy nie jest tak, że z A wyjdzie to samo? Być może, ale jeśli nie - to przecież przesłony już nie obniży :) a chodzi tutaj o zamrożenie ruchu, wówczas obojętnie jaki sprzęt, jaki obiektyw czy body - zamrożenie można zrealizować przez zastosowanie priorytetu czasu czy zamrożenie błyskiem.
Kiedy ustawisz sobie czas, w jakim zwierzę jest 'zamrożone', nieruchome w kadrze, aparat wybierze sam przesonę pasującą do wybranego ISO, jeśli wciąż ciemno - to będziesz podbijał ISO do momentu który cię usatysfakcjonuje.
Może na początek idź do lodówki i skrój kilka plasterków kiełbasy do woreczka. Następnie załóż na aparat krótki obiektyw 14-42. Nie ganiaj za psem tylko usiądź na podłodze i zaczekaj na niego. Może sam przyjdzie, ale jak nie, zawołaj go. Daj mu dwa plasterki kiełbasy po kolei. A później schowaj worek. Zgaduje tylko, ale pewnie położy się przed tobą i będzie czekał na kolejne. Wykorzystaj ten moment na zdjęcia.
Hades dał praktyczną radę, brawo! Warto z tego skorzystać.
pozdrawiam,
Człowiek pisze o tym, że rozmywa mu się zwierzę, bo ruchawe jest - tym samym Czas otwarcia migawki jest tutaj kluczem.
Parametry związane z przesłoną są istotne, jednak drugrzędne - to o parametr S - czas - tutaj chodzi, co bardzo dobrze wytłumaczył szafir51:
Dlaczego S a nie A? czy nie jest tak, że z A wyjdzie to samo? Być może, ale jeśli nie - to przecież przesłony już nie obniży :) a chodzi tutaj o zamrożenie ruchu, wówczas obojętnie jaki sprzęt, jaki obiektyw czy body - zamrożenie można zrealizować przez zastosowanie priorytetu czasu czy zamrożenie błyskiem.
Kiedy ustawisz sobie czas, w jakim zwierzę jest 'zamrożone', nieruchome w kadrze, aparat wybierze sam przesonę pasującą do wybranego ISO, jeśli wciąż ciemno - to będziesz podbijał ISO do momentu który cię usatysfakcjonuje.
pozdrawiam,
Wybacz, nie lubię jak on (aparat) sam sobie coś robi. dlatego zostawiam mu tylko autoiso. Dlatego ustawiam mu czas i przysłonę, zostawiam możliwość zmiany tylko iso. Zacząłem od ustawiania czasu.... wydaje sie mi to być tożsame z ustawieniem na sztywno migawki.
Parametry związane z przysloną mają istotne znaczenie o tyle, że z jaśniejszym szkłem (lub lampą) masz szansę na niższe ISO. (Mniej szumu i ziarna w zarejestrowanym obrazie.)
Wybacz, nie lubię jak on (aparat) sam sobie coś robi. dlatego zostawiam mu tylko autoiso. Dlatego ustawiam mu czas i przysłonę, zostawiam możliwość zmiany tylko iso. Zacząłem od ustawiania czasu.... wydaje sie mi to być tożsame z ustawieniem na sztywno migawki.
Parametry związane z przysloną mają istotne znaczenie o tyle, że z jaśniejszym szkłem (lub lampą) masz szansę na niższe ISO. (Mniej szumu i ziarna w zarejestrowanym obrazie.)
Ty nie, ale pytający nie wie gdzie znaleźć ustawienie czasu, ba, nawet tego nie rozumie oraz dysponuje jednym obiektywem.
Cytując kolegę:
widać, ze kompletnie się myli co do pojęć, więc trzeba go z błędu wyprowadzić, a nie pogrążać.
Jest szansa, że zadziała nie tylko ze smartfonem
https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (https://scontent.fwaw3-1.fna.fbcdn.net/hphotos-xfp1/v/t1.0-9/11136700_546996428796230_1157423815528553644_n.jpg ?oh=7879e3c248f8c043c494731145a70664&oe=574BC1A5)
... Na idącego spokojnie psa wystarczą czasy rzędu 1/60, 1/80s.
Tu nie chodzi o pomysł tylko o podstawową wiedzę. Musisz zapoznać się z trybami P,A,S,M, kiedy jaki używać w zależności jaki efekt chcemy uzyskać.
Co do tych czasów przestaw kółko trybów na "S" (tzw. priorytet czasu). Na pewno będziesz miał możliwość ustawienia czasu 1/60, 1/80s oraz dowolnie innego. Inna kwestia czy dla wybranego czasu wyjdzie dobrze naświetlone zdjęcie... Od czego to jest uwarunkowane załapiesz jak poczytasz o tych podstawowych zagadnieniach.
pozdrawiam,
Jeeezu, jestem debil :shock:
Czy szanowny Pan byłby łaskaw powiedzieć jaki skutek na czas migawki da najszersze otwarcie obiektywu i podniesienie ISO tak wysoko jak wskazałem ? W trybie A oczywiście.
Bo u mnie w pokoju w miarę oświetlonym wychodzi 1/100 s.
Co daje tryb S ?
Ustawimy w nim czas równy 1/80 lub 1/100 s. Automat otworzy nam maksymalnie obiektyw i..... ? podniesie ISO - przy ustawieniu autoISO.
Jeeezu, jestem debil :shock:
Czy szanowny Pan byłby łaskaw powiedzieć jaki skutek na czas migawki da najszersze otwarcie obiektywu i podniesienie ISO tak wysoko jak wskazałem ? W trybie A oczywiście.
Bo u mnie w pokoju w miarę oświetlonym wychodzi 1/100 s.
Co daje tryb S ?
Ustawimy w nim czas równy 1/80 lub 1/100 s. Automat otworzy nam maksymalnie obiektyw i..... ? podniesie ISO - przy ustawieniu autoISO.
Nie oceniaj się tak srogo, wyżej napisałem co daje tryb S, trzeba doczytać, przeanalizujmy ten przypadek, najlepiej próbując na obu ustawieniach - proponuję to zrobić koledze MB1.
1. Tryb A - jaki parametr jest zmieniany w trybie A?
Odpowiedź: W trybie A zmieniamy przysłonę, nie czas. Zmieniamy, czyli parametr który mamy pod rolką to przesłona.
Jeszcze raz zacytuję autora wątka:
Trzeba go z tego błędu wyprowadzić, a nie pozwalać mu się pogrążyć i utonąć,wszak jak on sam pisze - kręci kółkiem i mu się rozmywa coraz bardziej.
Ustalając przysłonę, przy ISO 2500, uzyska "jakiś' czas, może 1/100 może 1/500 ale też może to być dowolnie coś innego również czasy 1/10 - w zależności od oświetlenia pomieszczenia. Tym samym tryb A nie daje nam pewności realizacji zdjęcia w taki sposób, aby obiekt był nieporuszony, gdyż uzależnione to jest od obecnego światła.
2. Tryb S - jaki parametr jest zmieniany w trybie S?
Odpowiedź: W trybie S zmieniamy czas, nie przysłonę. Zmieniamy, czyli parametr który mamy pod rolką to czas.
MB1, kręcąc rolką dowiesz się, jak to wpływa na rozmycie zwierza.
Ustalając czas otwarcia migawki - na tyle krótki, aby zwierzę zostało uwiecznione nieporuszone (być może 1/100 lub 1/250 czy też jeśli to wybitnie szyki zwierz - jeszcze mniej), aparat zastosuje do tego nastawu pozostałe - czyli przesłonę (z pewnością, w trudnych warunkach oświetleniowych będzie tak jak zasugerowałeś - będzie to f=4) oraz - jeśli ma ustawione AutoISO - czułość, może nawet na 2500, ale może też na 1000 lub 3200, lub więcej? Kto wie. Nie stoimy z kolegą w jego mieszkaniu, i nie wiemy, jakie będą nastawy, jednak co wiemy, to to że w trybie S aparat umożliwi nam zamrożenie ruchu zwierzęcia, zdjęcia jednak mogą być prześwietlone lub niedoświetlone, ale jednak zwierz będzie nieporuszony.
pozdrawiam,
Po tych trzech stronach autor wątku może mieć dość zamieszania ; A czy S. Może by tak sprawdził parametry jakie wybrał sam aparat w automacie .
Moim zdaniem łatwiej ustawić program P , zrobić zdjęcie, podejrzeć parametry wykonanej ekspozycji i dopiero wtedy spróbować ustawić je samemu w manualu, bądź korzystając z programów A lub S . Jeśli efekt będzie zadowalający, to można testować dalej zmieniając jeden z parametrów.
Analizując tak wykonane zdjęcia autor sam znajdzie najlepsze dla siebie rozwiązanie.
Po tych trzech stronach autor wątku może mieć dość zamieszania ; A czy S. Może by tak sprawdził parametry jakie wybrał sam aparat w automacie . Akurat w tej sprawie zgadzam się z tymi, którzy proponują tryb S. Ustawić czas na np 1/250, ISO800 i zdać się na aparat. Jeżeli światła za mało, zapalić dodatkowe światło. Zrobić zdjęcie i przyjrzeć się czy zwierzę poruszone, czy zdjęcie dobrze naświetlone. Jeżeli trzeba, przeprowadzić korektę, pamiętając, że wydłużenie czasu może spowodować poruszenie psa na zdjęciu a podniesienie ISO spowoduje wzrost szumu. Łatwiej zapalić dodatkowe lampy niż walczyć z szumami. Podstawową sprawą jest "zamrożony" pies.
Czemu nie chcesz robić zdjęć z lampą? Z kawałka białego papieru robisz dyfuzor na lampę błyskową i już jest lepiej. W najprostszej wersji białą kartkę trzymasz z 5-10 cm przed lampą. Bez lampy przy iso800 i 2 świetlówkach(odpowiedniki 100W żarówki) uzyskałem 1/10s i w miarę ostre zdjęcie(ogniskowa 60mm).
Piesio? Prosse...:mrgreen:
168611
Jak sama nazwa wskazuje - ogoniskowa jest na ogonie ;)
A gdzie ostrość? :shock:
to przecież wątek o rozmytym psie :) :)
dziekuje za pomoc
zaczynam wiecej rozumiec, od 2 dni sledze filmiki na youtube o podstawie fotoggrafii. kuplem ksiazke i sciagnalem instrukcje do aparatu, w zestawie jej nie mialem
jutro wracam do domu i zaczynam testowac szanownych kolegow uwagi, nawet te z kielbasa na obiektywie ;)
SAWA - dziekuje za wyjasnienie, jakos to do mnie w tym gaszczu informacji dotarlo najbardziej
dziekuje za pomoc
zaczynam wiecej rozumiec, od 2 dni sledze filmiki na youtube o podstawie fotoggrafii. kuplem ksiazke i sciagnalem instrukcje do aparatu, w zestawie jej nie mialem
jutro wracam do domu i zaczynam testowac szanownych kolegow uwagi, nawet te z kielbasa na obiektywie ;)
SAWA - dziekuje za wyjasnienie, jakos to do mnie w tym gaszczu informacji dotarlo najbardziej
I tak trzymaj ;) Małymi kroczkami do przodu i nie zrażaj się ;)
A gdzie ostrość? :shock: może pies jest "ostry":wink:
hihi
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2016/03/uwagaostrypies_499-1.jpg
źródło (http://www.bhp.kqs.pl/galerie/u/uwaga-ostry-pies_499.jpg)
Ty nie, ale pytający nie wie gdzie znaleźć ustawienie czasu, ba, nawet tego nie rozumie oraz dysponuje jednym obiektywem.
Cytując kolegę:
widać, ze kompletnie się myli co do pojęć, więc trzeba go z błędu wyprowadzić, a nie pogrążać.
Powrót do korzeni:
Migawka:
Służy do precyzyjnego odmierzenia czasu, przez jaki światło pada na materiał fotograficzny. W pierwszych aparatach jej funkcję pełnił kapsel zakrywający obiektyw zdejmowany przez fotografa na "magiczne" parę sekund. Czyli czas jej otwarcia określany jest w częściach sekundy, np: 1/60s, 1/80s itd.
Przysłona:
to otwór o regulowanej średnicy umieszczony w obiektywie aparatu. Służy do określenia natężenia światła padającego na materiał światłoczuły. Im większy otwór przysłony, tym mniejsza wartość przysłony. Wielkość "dziury" określamy literą "f": f1.8, f2, f2.8, f4, f5.6, f8, f11, f16, f22, f32 itd.
Reasumując migawka=czas przysłona=ilość światła(głębia ostrości).
edit:
czas: 1/250->1/500
f4,f5.6
ISO auto
wsio? Chyba wsio.
MB1, jeśli nie straszny Ci język obcy, to zajrzyj tu http://www.photoskop.com/index.html. Zależności względem przysłony i czasu migawki szybko rozwikłasz.
Hades - dziekuje za strone, bardzo przydatna
jezyki obce mi nie straszne
przyznam sie ze po paru dniach czytania moja wiedza zaczyna raczkowac w dobrym kierunku
weekend beda pierwsze zdjecia bez auto
Ustaw sobie tryb preselekcji przysłony bo z kitem to i tak nie zaszalejesz a potem ustaw ISO automatyczne ale z ograniczeniem do maksymalnego 1600-3200 - aparat w takim trybie sam steruje czasem otwarcia migawki.
Nastaw też punkt centralny AF żebyś wiedział gdzie celujesz.
Po każdym zdjęciu przeglądaj informacje migawka, iso, czas...
Hades - dziekuje za strone, bardzo przydatna
jezyki obce mi nie straszne
przyznam sie ze po paru dniach czytania moja wiedza zaczyna raczkowac w dobrym kierunku
weekend beda pierwsze zdjecia bez auto
Brawo!
Jeszcze jakbyś tak pokazał efekty...
Ustaw sobie tryb preselekcji przysłony bo z kitem to i tak nie zaszalejesz a potem ustaw ISO automatyczne ale z ograniczeniem do maksymalnego 1600-3200 - aparat w takim trybie sam steruje czasem otwarcia migawki.
Nie pisz tak. Nie wolno. To samo napisałem na pierwszej stronie i zostałem zjechany :roll:
Nie pisz tak. Nie wolno. To samo napisałem na pierwszej stronie i zostałem zjechany :roll:
Ok to lepiej po prostu trzaskać zdjęcia, podglądać informacje (Exif) a potem wszystko się pójdzie z górki:wink:
Ja byłem w tej komfortowej sytuacji, że kiedyś ze Cmieną dostałem tablicę naświetlań i tak się zaczęło...
Ok to lepiej po prostu trzaskać zdjęcia, podglądać informacje (Exif) a potem wszystko się pójdzie z górki:wink:
Ja byłem w tej komfortowej sytuacji, że kiedyś ze Cmieną dostałem tablicę naświetlań i tak się zaczęło...
Takie kółka okrągłe co się kręciło i w okienkach wychodziło co nastawić ? :wink:
Takie kółka okrągłe co się kręciło i w okienkach wychodziło co nastawić ? :wink:
Dokładnie taką, prosta jak budowa cepa - od razu było widać wszelkie zależności.
"tabela naświetlań" to się nazywało. :grin:
"tabela naświetlań" to się nazywało. :grin:
Fakt - przekręciłem nazwę.
Tylko czułość filmu była w GOST'ach. :mrgreen:
Tylko czułość filmu była w GOST'ach. :mrgreen:
A DIN i ASA to pies ? :mrgreen:
---------- Post dodany o 19:35 ---------- Poprzedni post był o 19:33 ----------
U nas o GOST-y było łatwiej. Tambylcy przemycali z Ukraińskiej Socjalistycznej Republiki Radzieckiej :mrgreen:
Ja do Smieny dostałem taką ruską w Gostach. :roll::mrgreen:
Tą Smienę jeszcze mam, tylko kiedyś siostra chciała włożyć film i zbyt szeroko tylne "drzwi" otwarła, zawiasy popuściły. :mrgreen:
No i ma sprawę w zawiasach...:???:
Pies i do tego rozmyty, jak w tytule.
168748
Ci co twierdzą, że A są w błędzie. Ci co twierdzą, że S mają racje.
Mam nadzieję, że pomogłem ;)
Ci co twierdzą, że A są w błędzie. Ci co twierdzą, że S mają racje.
Mam nadzieję, że pomogłem ;)
Nie bardzo.
Tryb A regulujesz wartość przysłony(głębię) - aparat ustala czas i resztę.
Tryb S ustawiasz czas otwarcia migawki - aparat ustala przysłonę i resztę.
Oba są użyteczne, a w zasadzie najlepiej korzystać z trybu M ten daje pełną kontrolę nad ekspozycją.
Do mycia psa lepsza S-ka...
Do mycia psa lepsza S-ka...
Zgadzam się, ale Autor wątku jest "nowy", możesz umotywować dlaczego?
Zdaje się było w wątku, więc w skrócie powiem, że Autora interesuje czas migawki (inaczej - prędkość, czyli Speed, czyli S ;))
Zgadzam się, ale Autor wątku jest "nowy", możesz umotywować dlaczego?Skoro uważasz, że autor jest "nowy", to powinieneś założyć, że dla niego wybór trybu jest nie całkiem zrozumiały.
Oba tryby są półautomatyczne, czyli autor ustawia jeden parametr a aparat dobiera drugi w zależności od światła. Należy tylko metodą prób i błędów (albo skorzystać z podpowiedzi bardziej doświadczonych) ustalić jeden z parametrów (czas lub przysłonę) a resztę zrobi aparat. .
MZ na tym etapie fotograficznej drogi, na jakiej znajduje się "nowy" autor, zrobienie nieporuszonego zdjęcia (tryb S) jest ważniejsze niż uzyskanie właściwej GO (tryb A). Nie można mieszać w głowie, że w domu i tak automat ustawi największy otwór przesłony więc można zacząć od ustawienia przysłony. Chodzi o utrwalenie zależności czasu i przysłony.
Jeżeli światła będzie mało. automat ustawi długi czas i efektem będzie rozmyty pies. Przy ustawieniu czasu, w przypadku słabego światła, aparat zasygnalizuje, że już więcej otworzyć się nie da, mruganiem cyferki oznaczającej przysłonę. Są dwie możliwości- zapalić dodatkowe światło albo zwiększyć ISO.
Nie trzeba nawet zgadywać, Autor jest "świeży" skoro myślał, że f4.0 to czas migawki.
Nie bardzo.
...w zasadzie najlepiej korzystać z trybu M ten daje pełną kontrolę nad ekspozycją. Ostatnio się coraz częściej przychylam....
Skoro uważasz, że autor jest "nowy", to powinieneś założyć, że dla niego wybór trybu jest nie całkiem zrozumiały.
Oba tryby są półautomatyczne, czyli autor ustawia jeden parametr a aparat dobiera drugi w zależności od światła. Należy tylko metodą prób i błędów (albo skorzystać z podpowiedzi bardziej doświadczonych) ustalić jeden z parametrów (czas lub przysłonę) a resztę zrobi aparat. .
MZ na tym etapie fotograficznej drogi, na jakiej znajduje się "nowy" autor, zrobienie nieporuszonego zdjęcia (tryb S) jest ważniejsze niż uzyskanie właściwej GO (tryb A). Nie można mieszać w głowie, że w domu i tak automat ustawi największy otwór przesłony więc można zacząć od ustawienia przysłony. Chodzi o utrwalenie zależności czasu i przysłony.
Jeżeli światła będzie mało. automat ustawi długi czas i efektem będzie rozmyty pies. Przy ustawieniu czasu, w przypadku słabego światła, aparat zasygnalizuje, że już więcej otworzyć się nie da, mruganiem cyferki oznaczającej przysłonę. Są dwie możliwości- zapalić dodatkowe światło albo zwiększyć ISO.
Brawo Niutek! To się nazywa wykład!
Nie trzeba nawet zgadywać, Autor jest "świeży" skoro myślał, że f4.0 to czas migawki.
Ot i cała tajemnica wiary...
Ot i cała tajemnica wiary...
Amen...
Bodzip, nie ty zostałeś zjechany,a twoja rada - dwie różne rzeczy -> rada tego typu - ustaw A - po prostu jest nieodpowiednia do przedstawionego problemu, zamiast pomóc żółtodziobowi, taka rada pogrążała go w niezrozumieniu. Zapoznać się z zagadnieniem należy, a potem poprawnie doradzić, nie wsadzając na 'minę'.
pozdrawiam,
mam jeszcze pytanie co do plikow raw
mam oprogramowanie cs4 (caly pakiet) i nie moge w niczym otworzyc pliku raw z tego aparatu
czy on zapisuje raw jakos inaczej ze ps go nie otwiera - jakis pomysl co moge zrobic lub moze macie do polecenia jakis darmowy program w ktorym mozna poobrabiac przyjemnie pliki
zaznacze ze program olympusa jest masakrycznie wolny, nie da sie na nim pracowac
mam oprogramowanie cs4 (caly pakiet) i nie moge w niczym otworzyc pliku raw z tego aparatu
czy on zapisuje raw jakos inaczej ze ps go nie otwiera - jakis pomysl co moge zrobic lub moze macie do polecenia jakis darmowy program w ktorym mozna poobrabiac przyjemnie pliki
zaznacze ze program olympusa jest masakrycznie wolny, nie da sie na nim pracowac
Spróbuj zaktualizować ACR-a, jeśli się nie uda. Wywołaj w Olympus Viewier do Tiff-a i dalej PS.musi otworzyć lub pobierz z Adobe darmowy Adobe DNG Converter. Pliki DNG też musi otworzyć.
Cs4 nie widzi/nie umie odczytać Orf-ów(raw) z aparatów mkll i Em1. Na pewno Cs6 to umie a nie mam pewności czy Cs5. Tak samo jak LR.
jak wywolam do tiffa to juz nie bede mogl takiej edycji zdjecia zrobic jak w raw
jaki program polecacie do raw z mkll m10
cs5 tez sobie nie radzi
jak wywolam do tiffa to juz nie bede mogl takiej edycji zdjecia zrobic jak w raw
jaki program polecacie do raw z mkll m10
cs5 tez sobie nie radzi
Tak to już jest. Adobe też zależy, żebyś kupił nową wersję.
Spróbuj jak radzi apz do DNG i potem w PSie.
pobierz z Adobe darmowy Adobe DNG Converter.
przychylam się. używam CS5 i w taki sposób wywołuję RAWy, trochę to upierdliwe ale raczej szybkie
jak wywolam do tiffa to juz nie bede mogl takiej edycji zdjecia zrobic jak w raw...
Tak jak radzono wcześniej. Konwertuj do .DNG darmowym programem Adobe DNG Converter (https://www.adobe.com/support/downloads/product.jsp?product=106&platform=Windows). Format DNG zachowuje właściwości pliku RAW. Można powiedzieć .DNG to taki "uniwersalny" RAW.
Spróbuj zaktualizować ACR-a, jeśli się nie uda. Wywołaj w Olympus Viewier do Tiff-a i dalej PS.musi otworzyć lub pobierz z Adobe darmowy Adobe DNG Converter. Pliki DNG też musi otworzyć.
Obawiam się, że pierwsza wersja, tzn. aktualizacja ACR-a będzie trudna. Z tego co pamiętam jakiś czas temu zarzucono jego aktualizacje. Najprościej będzie zrobić to za pomocą DNG Convertera.
MB1, może się przyda: https://www.adobe.com/support/downloads/product.jsp?product=106&platform=Windows
...MB1, może się przyda: https://www.adobe.com/support/downloads/product.jsp?product=106&platform=Windows
Jeden post wcześniej jest podany ten sam link:)
no ale zawsze można powtórzyć:), efekt będzie lepszy bo od Administratora:)
Jeden post wcześniej jest podany ten sam link:)
no ale zawsze można powtórzyć:), efekt będzie lepszy bo od Administratora:)
Teraz odpowiadam hurtowo z całego dnia i wklejam tylko odpowiedzi. Faktycznie jest link. :)
witam
troszku to zajelo (praca i brak kompa) ale wkoncu udalo mi sie kilka zdjec zrobic po waszych pomocnych podpowiedziach
https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło
wgralem 4 fotki, jak to widzicie?
170584170585170586170587
(..) jak to widzicie?
Postęp widzę ogromny!
no i fajnie. Tryb priorytetu migawki i czasy 1/800-1/1000 pozwoliły na zamrożenie ruchu gdy pies był aktywny. Na drugim zdjęciu wystarczył czas 1/80 i pies nie jest rozmyty.
Jak dla mnie jest OK. Fotki i pies też ;)
Pies nierozmazany ale mocno zaszumiony.
Zastanawia mnie ISO. Przy dobrym świetle masz od 500 do 1000, to nie jest dobry pomysł. Należy zawsze ustawiać najmniejsze możliwe ISO.
W Twoim przypadku priorytetem jest czas. Metodą prób i błędów ustal sobie minimalny czas, przy jakim pies będzie nieporuszony. Próby należy zacząć od długich (1/125s) i stopniowo je skracać (1/160, 1/200, 1/250 itd) aż uzyskasz efekt, który Cię zadowoli. Ty poszedłeś na skróty i nastawiłeś 1/1000s. Fotografujesz psa i to z daleka a nie kulę karabinową!
Ustalając dłuższy czas, masz możliwość zmniejszenia ISO. Pamiętaj, że wysokie ISO to większe prawdopodobieństwo pojawienia się szumu, który pogarsza jakość zdjęcia.
nie demonizowałbym szumu na wysokich ISO. Mi znacznie bardziej dokucza mniejszy zakres i dynamika tonalna. helmuth ma rację, lepiej używać możliwie niskich wartości ISO, ale dla mnie lepszy ostry pies i trochę szumu niż rozmyty na niższym ISO :)
... dla mnie lepszy ostry pies i trochę szumu niż rozmyty na niższym ISO :)Ale przyznasz, że najlepszy nierozmyty pies na niskim ISO ;)
No ale ide w dobrym kierunku?
Dajcie szanse, to moje pierwsze zdjecia nie liczac komorki
W dobrym tylko, że krok za daleko :-P
Jest znacznie lepiej ale nie spocznij na laurach ;)
W bardzo dobrym. Jeszcze lepszym (ale i znacznie trudniejszym) jest panoramowanie. Ustawiasz dłuższy czas migawki i "podążając" za biegnącym psem wciskasz spust migawki. Wówczas pies będzie ostry, a tło już tak. Doda to zdjęciom dynamiki.
Dawaj kolejne, najlepszy sposób na naukę to praktyka :)
Wówczas pies będzie ostry, a tło już tak.
A tło już nie, miało być. To tak gwoli sprostowania, żeby koledze za bardzo nie namieszać.
A na jakim AF robic zdjecia, bo tu mam problem.
A na jakim AF robic zdjecia, bo tu mam problem. Ja robiłbym na S-AF +MF.
A na jakim AF robic zdjecia, bo tu mam problem.
Ja robiłbym na S-AF +MF.
Ja bym sobie to +MF odpuścił. Raczej nie zdążysz ręcznie dostroić ostrości w dynamicznej scenie (biegnący pies). Do krajobrazu albo śpiącego psa się nada jak najbardziej. Czyli S-AF, ewentualnie C-AF jeśli to ma być seria zdjęć. Najlepiej jak sam poeksperymentujesz bo C-AF nieco kuleje w systemie mikro 4/3.
Ja bym sobie to +MF odpuścił. Raczej nie zdążysz ręcznie dostroić ostrości w dynamicznej scenie (biegnący pies). Do krajobrazu albo śpiącego psa się nada jak najbardziej. Czyli S-AF, ewentualnie C-AF jeśli to ma być seria zdjęć. Najlepiej jak sam poeksperymentujesz bo C-AF nieco kuleje w systemie mikro 4/3. A co to komu przeszkadza, a jak potrzeba można sprawdzić ostrzenie w tri miga....
A co to komu przeszkadza, a jak potrzeba można sprawdzić ostrzenie w tri miga....
No raczej nie sprawdzisz czy S-AF ustawiło dobrze ostrość na biegnącego psa (opcją +MF), albo o czymś nie wiem... co jest możliwe
Edit.
Chyba autorowi pytania raczej zależało o tryb AF dla psa będącego w ruchu...takie odniosłem wrażenie w każdym razie
No raczej nie sprawdzisz czy S-AF ustawiło dobrze ostrość na biegnącego psa (opcją +MF), albo o czymś nie wiem... co jest możliwe
Edit.
Chyba autorowi pytania raczej zależało o tryb AF dla psa będącego w ruchu...takie odniosłem wrażenie w każdym razie
Praecież S-AF działa tak samo. A jak pies przystanie możesz sprawdzić czy czy nie wyostrzyło na pobliskim krzaku lub innej gałęzi. Ja mam tak ustawione i chwalę sobie.
Praecież S-AF działa tak samo. A jak pies przystanie możesz sprawdzić czy czy nie wyostrzyło na pobliskim krzaku lub innej gałęzi. Ja mam tak ustawione i chwalę sobie.
Chodzi chyba raczej o to aby zrobić ostre zdjęcie pasa biegnącego (będącego w ruchu). Przydaje sie wówczas to + MF ? Jak już przystanie (przebiegł powiedzmy tylko 100 metrów) to będzie w całkiem w innym miejscu, nie tam gdzie zostało zrobione zdjęcie. No chyba, że nadanżasz z ręcznym sprawdzeniem (i jeszcze skorygowaniem) ostrości obiektu w ruchu bo ja sobie tego nie wyobrażam.
Edit.
Tak jak Ty tłumaczysz, podczas biegu psa (powiedzmy tego 100 metrowego) zrobiłeś zdjęcie na np. 30 metrze (tu był akurat najlepszy moment aby nacisnąć spust migawki) i jak przystanął po jeszcze 70 metrach sprawdzasz ręcznie ostrość ? gdzie ? w jakim punkcie ? Możesz jeszcze wtedy jakieś ręczne korekty ostrości wprowadzić ? Po co to MF ?
Chodzi chyba raczej o to aby zrobić ostre zdjęcie pasa biegnącego (będącego w ruchu). Przydaje sie wówczas to + MF ? Jak już przystanie (przebiegł powiedzmy tylko 100 metrów) to będzie w całkiem w innym miejscu, nie tam gdzie zostało zrobione zdjęcie. No chyba, że nadanżasz z ręcznym sprawdzeniem (i jeszcze skorygowaniem) ostrości obiektu w ruchu bo ja sobie tego nie wyobrażam.
Edit.
Tak jak Ty tłumaczysz, podczas biegu psa (powiedzmy tego 100 metrowego) zrobiłeś zdjęcie na np. 30 metrze (tu był akurat najlepszy moment aby nacisnąć spust migawki) i jak przystanął po jeszcze 70 metrach sprawdzasz ręcznie ostrość ? gdzie ? w jakim punkcie ? Możesz jeszcze wtedy jakieś ręczne korekty ostrości wprowadzić ? Po co to MF ?
By od czasu do czasu sprawdzić czy nie ostrzę na koniec ogona. Ufasz bezgranicznie AF? Bo ja nie i wynika to z mojego doświadczenia. Ja mogę jeszcze puścić serię z przeostrzaniem, a G5 też możesz?
Kończę bo nie rozumiesz. Może Panasonic ma inaczej?
Pozdrowienia.
...Kończę bo nie rozumiesz. Może Panasonic ma inaczej?
Zgadza się, nie rozumiem. Poddaję w wątpliwość używania trybu S-AF +MF dla zdjęć obiektów będących w ruchu. Wydaje mi się, że autor wątka, zadając pytanie jaki tryb AF wybrać, miał na myśli psa będącego w ruchu. Moim zdaniem ten tryb AF-u, czyli: S-AF +MF nadaje się tylko do statycznych zdjęć. Przykładowo robimy portret i zależy nam aby ostrość była dokładnie na oku wtedy jak najbardziej taki tryb S-AF +MF będzie /może być/ użyteczny. Mimo, że ramkę AF ustawimy na oko warto ręcznie sprawdzić czy faktycznie AF się nie pomylił i ewentualnie ręcznie dostroić ostrość. Nie wyobrażam sobie natomiast (o czym już pisałem), aby taką operację przeprowadzić na obiekcie będącym w ruchu.
Panasonic G5 ma też tryb S-AF +MF. Sprawdziłem dawno temu, działa:), a w praktyce dla zdjęć jakie robię (z dużą głębią ostrości najczęściej) ten tryb jest mi zbędny i go nie używam.
Jaka jest różnica w użyciu trybów S-AF+MF i S-AF w przypadku obiektu będącego w ruchu, gdy nie umiem/nie planuję/nie chce mi się ostrzyć ręcznie? Wg mnie AF zadziała tak samo. Pierścienia ostrości nie używasz, więc różnicy nie będzie.
Jaka jest różnica w użyciu trybów S-AF+MF i S-AF w przypadku obiektu będącego w ruchu, gdy nie umiem/nie planuję/nie chce mi się ostrzyć ręcznie? Wg mnie AF zadziała tak samo. Pierścienia ostrości nie używasz, więc różnicy nie będzie.
Zgadza się. Więc po co polecane przez APZ-ta to +MF dla obiektu będącego w ruchu ? Tu już nawet nie chodzi o to: "gdy nie umiem/nie planuję/nie chce mi się ostrzyć ręcznie" bo tego sie po prostu nie da zrobić na obiekcie będącym w ruchu. Jak ktoś potrafi sprawdzić ostrość (jaką ustawił AF) i ją ewentualnie ręcznie skorygować (to +MF) w przypadku poruszających się obiektów to chylę czoła, kłaniam się nisko do stóp, z podziwu.
PS.
Pierścienia ostrości powiedzmy wtedy nie używam, ale zawsze zachodzi niebezpieczeństwo jego nieumyślnego ruszenia. Więc teoretycznie może przynieść wiecej szkody niż pożytku (pożytku na pewno żadnego) w dynamicznych ujęciach.
Może mi to ktoś wyjaśni z tym +MF w tego typu zdjęciach (obiekty w ruchu), nie wykluczam iż jestem w mylnym błędzie.
Powiem tak, 99% zdjęć zrobiłem mając ustawiony S-AF+MF. Z lenistwa nie chce mi się tego zmieniać, jak potrzebuję skorygować/sprawdzić AF, to mam już włączone "+MF", a jak chcę sam MF, to mam zaprogramowany pod klawiszem funkcyjnym przełącznik AF/MF.
Zgadza się. Więc po co polecane przez APZ-ta to +MF dla obiektu będącego w ruchu ? Tu już nawet nie chodzi o to: "gdy nie umiem/nie planuję/nie chce mi się ostrzyć ręcznie" bo tego sie po prostu nie da zrobić na obiekcie będącym w ruchu. Jak ktoś potrafi sprawdzić ostrość (jaką ustawił AF) i ją ewentualnie ręcznie skorygować (to +MF) w przypadku poruszających się obiektów to chylę czoła, kłaniam się nisko do stóp, z podziwu.
PS.
Pierścienia ostrości powiedzmy wtedy nie używam, ale zawsze zachodzi niebezpieczeństwo jego nieumyślnego ruszenia. Więc teoretycznie może przynieść wiecej szkody niż pożytku (pożytku na pewno żadnego) w dynamicznych ujęciach.
Może mi to ktoś wyjaśni z tym +MF w tego typu zdjęciach (obiekty w ruchu), nie wykluczam iż jestem w mylnym błędzie.
Włacz to sobie z focus peaking, i sprawdź czy może być użyteczne. Dla mnie jest....
Powiem tak, 99% zdjęć zrobiłem mając ustawiony S-AF+MF. Z lenistwa nie chce mi się tego zmieniać, jak potrzebuję skorygować/sprawdzić AF, to mam już włączone "+MF", a jak chcę sam MF, to mam zaprogramowany pod klawiszem funkcyjnym przełącznik AF/MF.
I co to wnosi do mojego wcześniejszego posta ? bo moim zdaniem kompletnie nic...
Używałeś w praktyce to +MF (ręczne dostrojenie ostrości) dla obiektów w ruchu ? da się ? (poprosiłbym o odpowiedź, taką prawdziwą, konkretną)
Podejrzewam, że tylko w scenach statycznych w 1 na 100 zdjęć tego +MF użyłeś.
No pewnie, że w statycznych i tak jak napisałem, z lenistwa mam ustawione S-AF+MF, więc i w statycznych i w dynamicznych mam to co potrzebuję. A że w dynamicznych scenach MF nie wykorzystam, to jest to oczywista oczywistość.
No pewnie, że w statycznych i tak jak napisałem, z lenistwa mam ustawione S-AF+MF, więc i w statycznych i w dynamicznych mam to co potrzebuję. A że w dynamicznych scenach MF nie wykorzystam, to jest to oczywista oczywistość.
Uff, nieco mi ulżyło. Jednak jesteś pierwszym, który jasno napisał, że tryb S-AF+MF dla scen dynamicznych (obiekt w ruchu) to nie jest najlepszy wybór, a na pewno się z niego nie skorzysta (z tego +MF). Już myślałem, że całkowicie się nie znam. Plusa dać nie mogę, wiadomo, system nie pozwala.
Uff, nieco mi ulżyło. Teraz jesteś zadowolony?
Jakie to ma znaczenie dla autora pytania? APZ podał swoje upodobania, Ty swoje, ahutta swoje. Udowadnianie sobie kto ma rację nic nie da pytającemu. Każdy podał swoje powody, pytający je przyjmie albo nie.
Tylko mu zaśmiecacie wątek.
Teraz jesteś zadowolony?
Tak, jestem zadowolony.
Jakie to ma znaczenie dla autora pytania?
Może jakieś ma, Ty jesteś pewny, że nie ma ?
APZ podał swoje upodobania, Ty swoje, ahutta swoje.
Tu chyba nie chodziło o upodobania, a o konkretne pytanie (no może takie bardzo konkretne nie było, ale można było się domyśleć z przebiegu wątka) i odpowiedź.
Tak nawiasem mówiąc nie podałem tu swoich upodobań. Chyba, że je zacytujesz,... mogłem przeoczyć, zapomnieć:)
To raczej Twoje zdanie. Autor wątka się jeszcze nie wypowiedział.
A pies nadal albo rozmyty albo zaszumiony :roll:
A pies nadal albo rozmyty albo zaszumiony :roll:
Mój aktualnie drzemkę sobie uciął.
tak dla rozluznienia atmosfery dozuce jeszcze 3 fotki
ja osobicie stosuje S-AF+MF, jak pies sie nie rusza doostrzam soebie recznie ;), tyle ze on praktycznie zawsze sie rusza ;)
teraz przyszedl czas na nastepny rozdzial ksiazki i kolejne cwiczenia z waszymi uwagami, fotki dodam za jakis czas
przyznam sie ze niektore wasze wpisy maca mi w glowie, ale i tak dzieki temu forum zaczely fotki jakos wychodzic a do uwag bardzo powaznie podchodze
170751170752170753
wiem, raz za szumione, raz za duze iso, ale to sa moje pierwsze zdjecia w zyciu, w dodatku moje samodzielne i z tego jestem dumny!!!
tak dla rozluznienia atmosfery dozuce jeszcze 3 fotki ...Bardzo poprawnie dobrane ekspozycje.
Może na drugim można było jeszcze skrócić (do 1/320) ale to naprawdę dynamiczna scena i lekkie rozmycie podkreśla tę dynamikę. Wydaje mi się, że w tym zdjęciu AF trochę uciekł za psy (sądząc po trawie). Bardzo ładnie wyszedł portret psa z profilu :)
Pierwsze też ładne tylko kadrowałbym w proporcji 3:2 obcinając dół.
...
Może na drugim można było jeszcze skrócić (do 1/320) ...
U mnie exif pokazuje 1/400, ale faktem jest, że można było skrócić. Takie zdjęcia dobrze jest robić na pełnej dziurze. I ostrość faktycznie poszła w trawę :(
U mnie exif pokazuje 1/400 ...Rzeczywiście jest 1/400, zapamiętałem 250 z ISO :-P
Niektóre "części" psa poruszają się szybciej niż on sam, dlatego wyszły lekko poruszone.
Pies mial byc lekko poruszony by dodac mu dynamiki.
Choc pewnie moglem lepiej troszku wszystko ustawic :grin:
Jeżeli tak to zaplanowałeś no to wyszło jak chciałeś. Tylko szkoda, że ostrość trochę uciekła za psy.
Nie zrażaj się, na początek nie jest źle! ;)
A na jakim AF robic zdjecia, bo tu mam problem.Spróbowałbym C-AF+TR.
Wczoraj tak robiłem zdjęcia nisko przelatujących mi nad głową samolotów. Nawet kiedy w wizjerze wydaje się, że ostrości nie ma, na zdjęciu jest ostro. Tylko kilka na kilkadziesiąt prób było nieostre a jednak samolot schodzący do lądowania "tuż" nad głową jest szybszy od nawet biegnącego psa ;)
Liczy się tylko składowa prędkości skierowana do fotografa, a tę przelatujący obok samolot ma w pewnej chwili nawet na poziomie siedzącego psa :)
no to jeszcze 2 fotki na dobry poczatek tygodnia ;)
mam nadzieje ze sa coraz lepsze od strony technicznej jak i wizualnej
171095171094
Bardzo dobra perspektywa na drugim. Jakość też dobra :)
Popracuj teraz nad kadrowaniem. Pies nie musi być w środku kadru.
Liczy się tylko składowa prędkości skierowana do fotografa ...:?: :shock:
... :shock:
Masz ładne oczy ;)
tak dla rozluznienia atmosfery dozuce jeszcze 3 fotki
dobrze że dbasz o rozluźnianie atmosfery w swym wątku :mrgreen:
postępy robisz mega :)
oby dalej i do przodu..
psiaki urocze
Namieszaliście człowiekowi porządnie w głowie, gdzie teraz na pewno zastanawia się, jaki to ma wpływ Księżyc na wycie wilków.
no to kolejne zdjecie do krytyki ;)
171821
mam pytanie: moge moje fotki wgrac do zdjecia poczatkujacych, lub ocena zdjec czy skoro mam ten watek to juz nie zasmiecac forum?
Grzywkę staranniej przyczesać i błysk w oku uchwycić byś mógł ;)
A tak a poważnie, to nie umieszczaj go w samym centrum kadru. Coś w ten deseń:
171854
tak wiem, zloty podzial, walcze z tym
zawsze o nim pamietam, a wychodzi inaczej ;)
mam pytanie: moge moje fotki wgrac do zdjecia poczatkujacych, lub ocena zdjec czy skoro mam ten watek to juz nie zasmiecac forum?Zwróć się do któregoś z modów.
Swoją drogą zaraportuje posta, to szybciej zauważą ;)
Coś w ten deseń:
171854Albo tak:
171868
Jeśli Ci nie wyszedł podział w czasie robienia zdjęcia, zawsze możesz to naprawić w czasie edycji.
takiego zdjecia jeszcze nie robilem ;)
172067
fajne!
172067
Układ tych bruzd na nosie jest podobno równie unikatowy jak nasze odciski palców... Do dokumentacyjnych celów niezłe i ważne, że ostre. Powodzenia.
no to jeszcze 2 fotki na dobry poczatek tygodnia ;)
mam nadzieje ze sa coraz lepsze od strony technicznej jak i wizualnej
171095
Jedynie to mi się spodobało z ostatnich.
Powodzenia, widać, że zdjęcia już ostre, teraz 'walka' o kadr i coś ciekawego w nim, nie tylko Odyn - którego jak mniemam kochasz niczym członka rodziny, jednak dla pozostałych odbiorców - to ciągle 'tylko' pies, więc aby zaciekawić - trzeba się postarać, inaczej będzie jak oglądanie albumu rodzinnego wujka Staszka, zięcia ciotki Genowefy, córki Stryja Gotfryda, co to poślubił Mariannę...
pozdrawiam,
Kadrowanie zdjęcia z wczoraj za Helmutem, a jeśli byś je powtórzył ok 17 i tak wykadrował to spokojnie możesz umieścić w galerii.
Jedynie to mi się spodobało z ostatnich.
Powodzenia, widać, że zdjęcia już ostre, teraz 'walka' o kadr i coś ciekawego w nim, nie tylko Odyn - którego jak mniemam kochasz niczym członka rodziny, jednak dla pozostałych odbiorców - to ciągle 'tylko' pies, więc aby zaciekawić - trzeba się postarać, inaczej będzie jak oglądanie albumu rodzinnego wujka Staszka, zięcia ciotki Genowefy, córki Stryja Gotfryda, co to poślubił Mariannę...
pozdrawiam,Wybacz, ale nie podoba mi się ton Twojego posta, taki delikatny prztyczek.
Weź pod uwagę, że MB1 dopiero zaczyna swoją zabawę z aparatem. Dopiero nauczył się jak zrobić ostre zdjęcie swojego psa, chce pokazać jak teraz wychodzą zdjęcia a Ty go gasisz, że to tylko pies, zdjęcie do albumu itd. Uważam, że do albumu rodzinnego należy wklejać zdjęcia (nie tylko psa) na których widać, że to wujek Staszek a nie ciotka Józia. Żeby kiedyś nie trzeba było się domyślać, że ta jasna plama w krzakach to pies a nie śmieci pozostawione przez pseudoturystów.
Dopiero po opanowaniu podstaw, będzie mógł popracować nad zaciekawieniem widza, jeśli uzna to za konieczne.
Ale to jeszcze daleka droga, najpierw poprawny kadr a dopiero potem ciekawy. Na razie, jak sam twierdzi, walczy. :wink:
Wybacz, ale nie podoba mi się ton Twojego posta.
Daj mi po repie, nie wahaj się. Do tego jest ten mechanizm.
Moja wypowiedź jest oczywiście publiczna, i odnosi się do założenia jakie przyjąłem, że właściciel psa, tak samo jak i rodzic swoich dzieci uważa, że jego pies (dzieci) jest przepiękny i to wystarczy na zdjęciu - i tak, w albumie rodzinnym wystarczy. Mimo to, wyzwaniem jest aby zdjęciem - choćby i psa/dziecka - zaciekawić kogoś spoza rodziny, i takie wyzwanie odważnie przed MB1 stawiam.
Jest w stanie zrobić ostre zdjęcie, jest w stanie je obrobić (vide znak Odyna) - "podstawy" moim zdaniem opanował, nawet pisze o tym, że wie czym jest 'złoty podział' - nie waham się więc przed rzucaniem wyzwań - czy podejmie - jego sprawa ;)
pozdrawiam,
...
Albo tak:
171868
...
Więcej powietrza od d. strony? Doceniam nowatorskie podejście do kompozycji, ale tym razem chyba się nie sprawdziło.
Więcej powietrza od d. strony? Doceniam nowatorskie podejście do kompozycji, ale tym razem chyba się nie sprawdziło.
A jakby tak odbić w poziomie? :roll: :mrgreen:
Daj mi po repie, nie wahaj się. Po co te teksty? Gdybym chciał Ci pojechać po repie, nie pisałbym posta.
Moja wypowiedź jest oczywiście publiczna, i odnosi się do założenia jakie przyjąłem ...Jak widzisz, moja też jest publiczna i odnosi się do założenia jakie ja przyjąłem.
Założenie jest nie takie aby dowalić modowi, tylko aby ostrożniej z rzucaniem wyzwań. Nie znasz umiejętności MB1, to są pierwsze jego zdjęcia (przynajmniej na forum), więc może za wcześnie na rzucanie wyzwań?
Od dziecka, które dopiero nauczyło się chodzić, nie wymagasz aby wystartowało w zawodach w chodzie sportowym.
Piszesz, że wie czym jest "złoty podział". Zauważ jednak, że pisze; "zawsze o nim pamietam, a wychodzi inaczej". Piszesz, że ma logo ale wiesz przecież, że do "mania" logo, nie trzeba umieć posługiwać się aparatem. ;)
... tym razem chyba się nie sprawdziło.Może jednak się sprawdziło?
Kadrowanie zdjęcia z wczoraj za Helmutem ...
Poza tym ahutta pokazał swoją wersję w poziomym kadrze a ja pokazałem, że można też w pionie. Wszystko to już post factum, w procesie obróbki.
Jeżeli kadr nie wyszedł w trakcie robienia zdjęcia, zawsze jeszcze można poprawić w obróbce.
oj tam helmuth
to jest forum fotograficzne (z tego co wiem nic w tym względzie się nie zmieniło ;) )
może w końcu nadejdzie czas że ciut więcej niż tylko kilka osób zacznie wnikliwiej pisać na temat fotografii,
wchodzić w jej treść i pisać o tym dosadnie i wprost
nie jesteśmy w przedszkolu by tylko głaskać się po główkach, wstawiać 4 i 5 w galerii i pisać że jest super ekstra fantastycznie
jakoś nie wydaje mi się by autor miał się obrażać lub smucić za wszelkie komentarze zwłaszcza te negatywne jakie tu padają - to one pozwalają zobaczyć coś oczami innych i dostrzec błędy, które samemu ciężko niejednokrotnie zauważyć
także luzikkk
aaaa - fajnie by było jakbyś kiedyś pojawił się na zlocie
takie luźne stwierdzenie padło przy jednej z naszych posiadów wieczornych :)
także przemyśl to następnym razem :)
... to jest forum fotograficzne (z tego co wiem nic w tym względzie się nie zmieniło ;) )Jeśli się nic nie zmieniło, to jesteśmy klubem użytkowników aparatów fotograficznych marki OLYMPUS. (https://www.google.de/search?q=Forum+Olympusclub.p&oq=Forum+Olympusclub.p&aqs=chrome..69i57j69i60l3&sourceid=chrome&ie=UTF-8) Nie każdy użytkownik jest/będzie/ma ochotę być artystą. ;)
Nie chodzi wcale o głaskanie po główkach ale też nie wymagajmy zbyt wiele.
To, że ktoś ma samochód, nie oznacza jeszcze, że możemy wymagać by był Schumacherem ;)
Witam
to może kilka slow ode mnie
nie jestem fotografem, a tym bardziej nie mam duszy artysty.
Poprosilem na tym forum o pomoc gdyż moje zdjecia były biale, czarne lub rozmyte, a w związku z tym ze to mój pierwszy aparat (w posiadaniu od miesiaca) to i wiedza zerowa.
Fotografowanie nie jest moim hobby i na pewno nie będę biegal od rana do wieczora po miescie z aparatem robiac zdjecia wszystkim i wszystkiemu. Aparat został zakupiony z mysla robienia zdjec praktycznie tylko i wylacznie psiakom.
Panie Sawa, pod tym watkiem nie znajdzie Pan innych zdjec niż Odyn, więc jeżeli Pana one nudza proszę tu nie zagladac. Zdjecia nie są zamieszczane z mysla aby je wszyscy zachwalali i narody klekaly lecz po to aby ktos poprawil moje niedoskonalosci od strony technicznej wykonywanego zdjecia. Odbiorcy moich zdjec nie interesuja poprawne ekspozycje czy ciekawe tlo lub ladne kadrowanie, interesuje ich sam pies, jego strzyzenie, kątowanie itp. Co do samego Odyna nie mam zamiaru przelewac na niego ojcowskiej milosci i zakladac album rodzinny, po prostu wrzucam tylko tego psa aby ktos ocenil, lub skorygowal bledy jakie popelniam. Fotografuje dużo psow, lecz obrabiam i wrzucam tylko tego jednego gdyż nie chodzi mi o pochwalenie się danym zdjeciem tylko o koregowanie moich bledow.
Kazda dodatkowa wiedza jaka posiadlem przez ten miesiac na pewno się przyda, a uwagi biore sobie do serca co chyba widac po zdjeciach, gdyż moim zdaniem są coraz ladniejsze, choc może to profesjonalistow smieszyc lub nudzic.
Mam jeszcze parę problemow ze zdjeciami w pomieszczeniach, przy roznych swiatlach, psy się dużo ruszaja, lampa przeszkadza, ale zaczynam się bac zadawac pytania bo widze ze tu musisz być profesjonalnym artysta, a nie przecietnym uzytkownikiem aparatu który chcialby zrobic w miare poprawne zdjecie
pzdr
interesuje ich sam pies, jego strzyzenie, katowanie itp.
Jezu, dlaczego katowanie psa? :shock: :)
A tak na temat - ja też tutaj nowy, ale z tego co zdążyłem zauważyć, to są dwa rodzaje miejsc w sieci do zamieszczania zdjęć. Na pierwszym dostaniesz tylko lajki, pochwały i komentarze w stylu "świetna fota, zapraszam do mnie". A na tym drugim można się czegoś nauczyć, ale trzeba mieć grubą skórę na wytykanie niedociągnięć. Nawet jeśli wytykane niedociągnięcia cię chwilowo nie interesują, to na pewno nie zaszkodzi się o nich dowiedzieć.
Pozdrawiam jako właściciel równie rozmytego psa :)
przepraszam, mialo być kątowanie ;)
co do krytyki zdjec to nie mam nic do niej, ale co do strony technicznej (duzo osob z tego forum udzielilo mi jasnych podpowiedzi)
Sawa napisal ze zdjecia nudne jak album rodzinny, a mi zalezy na zdjeciach poprawnie technicznie wykonanych
Nie wybieram sie na wystawy, chcalbym opanowac aparat i w miare poprawny warsztat
jezeli bede chcial zostac artysta, zaczne probowac robic zdjecia na ktorych cos sie bedzie dzialo i porwa odbiorce
;)
Witam
to może kilka slow ode mnie
...
Możliwe, że trzeba będzie wystąpić z wnioskiem o dodanie nowej części forum "Nieartystyczne zdjęcia, uczę się, a zamieszczone zdjęcia są jedynie poglądowe i służą do wytknięcia błędów w technice fotografującego, dlatego proszę nie oceniać artystycznej warstwy zdjęcia". Też mnie niestety czasem dołuje takie podejście, że każda zamieszczona tu fotka, ma mieć przesłanie, inspirować odbiorcę do myślenia i tym podobne bzdury.
Strach pomyśleć co by było, gdyby o pomoc poprosił gość, który chce robić zdjęcia paszportowe :roll:
Mam jeszcze parę problemow ze zdjeciami w pomieszczeniach, przy roznych swiatlach, psy się dużo ruszaja, lampa przeszkadza, ale zaczynam się bac zadawac pytania bo widze ze tu musisz być profesjonalnym artysta, a nie przecietnym uzytkownikiem aparatu który chcialby zrobic w miare poprawne zdjecie
Zamieszczaj, zamieszczaj. Nie przejmuj się. Na 100 milionów fotografujących artysta będzie jeden, a reszta to tacy rzemieślnicy jak Ty czy ja.
MB1 trafiłeś w sedno, mnie też koledzy wybili artyzm z głowy i zdaję sobie sprawę, że zbyt ostra krytyka potrafi zniechęcić. Jestem pełen podziwu dla kol helmutha, że z taką cierpliwością doradza początkującym. Jako początkujący masz wielką zaletę, słuchasz i szybko się uczysz. Z drugiej strony musisz zrozumieć kol Sawę, zapewne chciał Ciebie zmobilizować byś osiągnął lepsze wyniki i wątek utrzymał się dłużej niż dwa tygodnie. Jeżeli pojawiać się będą zdjęcia tylko Odyna to pewnie niebawem nikt tutaj nie zajrzy. Dla początkujących polecam książkę Kelbiego 200 ujęć czy jakoś tak. Można zaoszczędzić dużo czasu, inni natrafili na podobne problemy na początku fotografowania on opisał jak sobie z nimi poradzić. Pozdrówka
"Nieartystyczne zdjęcia, uczę się, a zamieszczone zdjęcia są jedynie poglądowe i służą do wytknięcia błędów w technice fotografującego, dlatego proszę nie oceniać artystycznej warstwy zdjęcia"
calkowicie popieram powstanie
kupilem dwie ksiazki, jestem w trakcie uczenia i czytania
Ekspozycja bez tajemnic
Fotografia bez tajemnic
obie napisane przez Bryan Peterson
cześć MB1,
Nie ma co się tak zapowietrzać na słowa krytyki - kto wie, może z czasem dusze artysty odkryjesz ;) albo chociaż stanie się to twoim hobby, nie zamykaj się na nowe możliwości :)
Zdjęcia umieszczasz na publicznym forum - wiec się nie dziw, że się ktoś (nawet, taki jak ja) nimi zainteresuje i je ktoś oceni - przykro mi, jeśli nie jest to zgodne z Twoimi oczekiwaniami, w których jak rozumiem chciałbyś aby wytykano Ci tylko błędy techniczne - ok, rozumiem to i mogę się w innych tematach nie wypowiadać, ale ...
- Czy kadrowanie to tylko kwestia techniczna zdjęcia?
- Czy zawartość kadru to kwestia artystyczna?
Te i inne pytania nasuną Ci się z każdym kolejnym zdjęciem :) Ja traktuję to bardziej 'rzemieślniczo' - i pozwoliłem sobie na taki komentarz i stawianie wyzwań - gdyż już dziś uważam, ze zdjęcia Odyna są ciekawsze, niż innych początkujących wrzucających na dzień dobry kwiatki, kaczki, wiewiórki czy nawet pieski, ba nawet wielu wieloletnich pstrykaczy.
Mój post to 124 w wątku, sporo się już wydarzyło, a ja wśród Twoich zdjęć dostrzegam konsekwencję oraz naprawdę dostrzegam jakość, wystarczy przeczytać o Twoich rozterkach a potem zobaczyć ostatnie zdjęcia :)
Piszesz, że odbiorcy nie interesują się tłem, ekspozycją, ładnym kadrowaniem czy tłem - lecz interesuje ich sam pies, jego kątowanie/strzyżenie - tymczasem robisz 'nosek' Odyna, Odyn w piasku, Odyn na dywanie, Odyn za chaszczami ... i to są udane zdjęcia, czy przedstawiają strzyżenie lub kątowanie - nie wiem (ale dzięki temu wątkowi sprawdziłem co to jest :) ) ale zgodnie z Twoim założeniem - tło/ekspozycja/kadrowanie nie powinny Cię już obchodzić.
Moja radą na twoje rozterki odnośnie krytyki (nawet tak bezceremonialnej i mało konstruktywnej jak moja) jest : Jeśli chcesz porady - to wrzucaj te nieudane kadry i pytaj jak skorygować, osoby z forum - nawet takie jak ja, wbrew pozorom - są życzliwe i pomogą.
Jak piszesz - problem masz z pomieszczeniami, z przeszkadzająca lampą itp. - pokaż zdjęcia, powiedz jakie miałeś ustawienia, a jakie były warunki - ktoś coś zasugeruje i pomoże :)
Powodzenia !
ostatnie zdjecie z serii Odyn
chwila wieczornej zabawy przy drinku ;)
172302
pzdr
172302
pzdr
Fajny żart, lecz z wykonaniem nieco gorzej.
Po pierwsze primo rzuca się bardzo w oczy cień pod łapami psa, czyżby tylko spody łap rzucały cień?
Po drugie (też primo) Prawa noga osoby na zdjęciu nienaturalnie styka się z podłożem.. Tam by pasowało zrównoważyć oświetlenie, może jakimś dorobionym cieniem...
Dużo w swej pracy jak i tu na forum posługiwałem się fotomontażem - z różnym skutkiem, ale najważniejsze - jakość obróbki, dokładność! dają pożądany, naturalny efekt.
Powodzenia
Ale to nie ma być fotomontaż "art", tylko taki zwykły, poglądowy...
Ok, ale nawet jak na poglądowy, to cień pod podniesioną łapą jest jeszcze bardziej bez sensu niż ten pod trzema pozostałymi ;) W sumie fajny pomysł i wykonanie prawie fajne :)
Ale to nie ma być fotomontaż "art", tylko taki zwykły, poglądowy...
A w poglądowym nie obowiązują reguły?
Skoro autora nie interesują "poprawne ekspozycje czy ciekawe tlo lub ladne kadrowanie", to cienie pod łapami pewnie też :D
Skoro autora nie interesują "poprawne ekspozycje czy ciekawe tlo lub ladne kadrowanie"
proponowalbym czytac ze zrozumieniem, napisalem ze moich odbiorcow zdjec nie interesuje...
dla mnie informacje i wskazowki jakie otrzymalem na tym forum byly przydatne i bede staral sie je wykorzystywac
co do zamieszczonego zdjecia - jak pisalem luzna zabawa przy drinku
cien pod lapkami, fakt smieszny ;)
Ojej, przepraszam, źle zrozumiałam. Wybacz, wydawało mi się, że uwagi Krakmana idą za bardzo w kierunku artyzmu i chciałam Cię ustrzec :(
Moje uwagi szły tylko w stronę dobrego rzemiosła.:grin:
No ale dość na ten temat.
Co masz jeszcze do pokazania bo, że krytyki się nie boisz to widać...?
proponowalbym czytac ze zrozumieniem, napisalem ze moich odbiorcow zdjec nie interesuje...
dla mnie informacje i wskazowki jakie otrzymalem na tym forum byly przydatne i bede staral sie je wykorzystywac
co do zamieszczonego zdjecia - jak pisalem luzna zabawa przy drinku
cien pod lapkami, fakt smieszny ;)
Że tak zapytam, możesz (mógłbyś) używać ą,ę,ś,ć,ł,ó,...itp, czy raczej nie da rady...?
możesz (mógłbyś) używać ą,ę,ś,ć,ł,ó,...itp
mogę, w następnych postach się poprawie
172302
pzdr
Widzę, ze przy drinku zaczynasz odkrywać w sobie duszę artysty grafika !
Tym bardziej wyzwanie podejmij ! Serio serio. Nie daj się zniechęcić.
pozdrawiam,
Nic nowego. Mi też jak pracuję przy kompie stoi piwo lub czasem drink....Wena sama przychodzi.:grin:
... Mi też jak pracuję przy kompie stoi ...:grin:
Masz fajną pracę... ;)
Masz fajną pracę... ;)
Bo pracuję w domu... :grin:
I proszę zdań z kontekstu nie wyrywać.... Brzmi dwuznacznie :roll:
Bo pracuję w domu... :grin:
...
Ja też pracuję głównie w domu, ale wyraźnie coś u mnie nie gra. Albo praca mniej ekscytująca, albo kondycja daleko gorsza... :wink:
miało być koniec z dodawaniem zdjęć Odyna, ale poproszę o opinie jeszcze jednego
poproszę o opinie samej obróbki zdjęcia w photoshopie
co nieco rozmyłem, wyostrzyłem, pokolorowałem, dodałem światła - czy idę w dobrym kierunku?
chciałem się pobawić (oczywiście z drinkiem w ręku ;), jako amator)
Panie Sawa, podejmę wyzwanie i wyjde na miasto próbując porobić ciekawe zdjęcia jak tylko znajde na to czas.
172569
miało być koniec z dodawaniem zdjęć Odyna, ale poproszę o opinie jeszcze jednego
poproszę o opinie samej obróbki zdjęcia w photoshopie
co nieco rozmyłem, wyostrzyłem, pokolorowałem, dodałem światła
chciałem się pobawić (oczywiście z drinkiem w ręku ;), jako amator)...
172569
Szału nie ma. Co prawda oglądam w tej chwili na słabym ekranie netbooka, ale widzę, że ostrość wylądowała na dalszym planie, a piesek rozmyty bardzo. Niestety nieudane zdjęcie moim zdaniem.
poproszę o opinie samej obróbki zdjęcia w photoshopie ...Źle to wygląda :???:
Rozmyłeś pień, natomiast pies wygląda jak wklejony.
Gdyby nie to PSucie, byłoby niezłe zdjęcie. Może jeszcze na artyzm za wcześnie :-P
no właśnie na niektórych zdjęciach pies wygląda jak wklejony
nie wiem czemu tak jest
czy ktoś może podpowiedzieć jak ładnie obrobić fotke
załączam oryginał
172570
Pomysł fajny, tylko Odyna mało, tzn. trochę mały jest. Przyciąłbym jeszcze część dołu i z lewej. Druga sprawa ostrość poszła raczej w tło, a nie w Odyna. Ja wiem, że to ciężko takiego zwierza w ruchu złapać. Zakładam, że skok był reżyserowany, więc mogłeś przed skokiem ustawić ostrość na punkt na pniu, nad którym Odyn przeskoczy i wcisnąć spust migawki do końca, gdy już będzie skakał. Drugi sposób, to panoramowanie, wtedy uzyskasz rozmyte tło, ale ostrego psa. Oczywiście łatwo nie ma, bo trzeba podążać aparatem za psiakiem z taką szybkością z jaką on się porusza. O szczegółach poczytaj sobie np. tu:
http://www.fotografuj.pl/Article/Panoramowanie/id/30
http://www.dfv.pl/szkola-zaawansowani-foto.html?id=116
O szczegółach poczytaj sobie np. tu:
ok, dziękuje
... czy ktoś może podpowiedzieć jak ładnie obrobić fotke ...Może jakiś Copperfield fotografii ;)
Niestety ostrość poszła na tło a to przecież pies miał być głównym aktorem :)
Pomysł z przesłoną 4.0 nie był najlepszy. Przy szybko poruszającym się psie, trudno go utrzymać w GO.
Dlatego nieostry pies wygląda jak wklejony w ostre tło.
Podobnie pień, który jest jeszcze bliżej.
jeszcze jedna zabawa w photoshopie
po tym zdjęciu zamykam temat Odyna jak i dodawanie jego zdjęć
pozdrawiam i dziekuję za pomoc i krytykę
172576
Pomysł z przesłoną 4.0 nie był najlepszy. Przy szybko poruszającym się psie, trudno go utrzymać w GO.
dłuuuuga droga jeszcze mnie czeka ;)
a mogłem zostać przy swoim hobby, a tu fotografi się zachciało na stare lata
pzdr
dłuuuuga droga jeszcze mnie czeka ;)Spokojnie!
Nie od razu Kraków zbudowano. :wink:
Chcesz się w to bawić? Zacznij od poznania zasad gry ;)
Cześć MB1,
Jeśli chodzi o obróbkę, to kierunek dobry, ale niestety sam pies nieostry, wiec trochę zbyt artystycznie wyszło. Ostrość poszła na liście w tle - tak często się zdarza, niestety - zdecydowane gradienty w tle
Przy kolejnej próbie wyostrz na miejsce pnia (pół-wciśnięcie), nad którym będzie zwierzę przeskakiwać, i kiedy będzie to robić, jedynie wyzwól migawkę dociskając przycisk do oporu.
Powodzenia.
[QUOTE][Przy kolejnej próbie wyostrz na miejsce pnia (pół-wciśnięcie), nad którym będzie zwierzę przeskakiwać][QUOTE]
Zrobiłem wszystko jak piszesz tyle że wyostrzyłem las w tle, a nie pień nad którym pies skakał. Mały błąd a duża różnica w jakości zdjęcia. Chyba wszystkie uwagi spisze i będe nosił ze sobą bo zawsze coś zapomne i wychodzi inaczej niż chce.
[QUOTE][Przy kolejnej próbie wyostrz na miejsce pnia (pół-wciśnięcie), nad którym będzie zwierzę przeskakiwać][QUOTE]
Zrobiłem wszystko jak piszesz tyle że wyostrzyłem las w tle, a nie pień nad którym pies skakał. Mały błąd a duża różnica w jakości zdjęcia. Chyba wszystkie uwagi spisze i będe nosił ze sobą bo zawsze coś zapomne i wychodzi inaczej niż chce.
Po co zapisywać lepiej poukładać w glowie i ćwiczyć aż kolejność i samokontrola wejdą w krew, a potem poleci...