PDA

Zobacz pełną wersję : Sigma sd quattro H

wulf
23.02.16, 20:59
Kolejny system bezlustrowy.
http://www.optyczne.pl/9447-news-Sigma_sd_Quattro_oraz_sd_Quattro_H.html
Podobnie jak Pentax w swoim martwym produkcie pozostawili stary bagnet i odległość. Matryca ciekawa i pewnie wiele osób ucieszyłoby się gdyby zawitała za jakimś "normalnym" mocowaniem. Moim zdaniem bez sensu.

epicure
23.02.16, 21:22
No proszę, nagroda idioty roku już przyznana, a jest dopiero luty. Brawa dla pomysłodawcy umieszczenia wizjera w po prawej stronie aparatu!

Makromaniak
23.02.16, 21:22
koszmarny kształt, jak to często u sigmy. Chcą się na siłę wyróżnić "koszmarami designera"

już tak było - uchwyt z tyłu zamiast z przodu, teraz uchwyt krótszy niż aparat......za to jest wizjer :-)

http://www.fotopolis.pl/n/19452/sigma-dp2-quattro-test/

KoValus
23.02.16, 22:39
No proszę, nagroda idioty roku już przyznana, a jest dopiero luty. Brawa dla pomysłodawcy umieszczenia wizjera w po prawej stronie aparatu!

Oj tam po co ta krytyka tak od razu, może zrobili wycięcie na nos:D

Janeczek
24.02.16, 09:22
Powiem Wam tak, g wiecie i nie jestescie istotnym rynkiem zbytu dla Kazuto.
Jeszcze jakis czas temu mialem przyjemnosc rozmawiac z jegomosciem, przed smiercia jego ojca, jak i po.
Nigdy celem Sigmy w kwestii aparatow nie bylo podbicie rynku, wielokrotnie podkreslal, ze to mala rodzinna firma, a aparaty robia z tradycji i bardziej for fun jako dodatek do szkiel.
Zreszta aparaty robili i robia swietne, rzeklbym o niedoscignionym jak na razie obrazowaniu.
Tak wiem, nawet APSC jest lepsze bla, bla, bla.
(dlaczego w Bajerze wywala sie filtr? Moira juz nie przeszkadza? Ano, bo mozliwosci owego sie skonczyly:))

Sigma robi aparaty dla grupy ludzi.
Zrobienie w koncu bagnetu jest tak o 5lat za pozno ale jest - fajnie.
Doszlo do tego w koncu, ze SP Janusz w grobie sie usmiechnal.

O Sigmie duzo mozna mowic ale po co jak nikt nie slucha albo znawcy foto i komentatorzy nawet w recach nie mieli, a bazuja na opacznych i innych tego typu portalach, choc ci pojecia o foto nie maja procz technikalii.

pozdroofka

PS
Przypomina mi sie moj kolega, ktory kolekcjonuje Hassla, ma juz praktycznie wszystko co wypuscili przez wieki, a sluzy mu to jako dekoracja w szafie Gdanskiej, zawod sprzataczka zacnego sprzetu.
Potem czlowiek kupuje aparat od znawcy i pasjonata danego forum z licznikiem 450, glownie zdjecia do allegro ew testy kur... bateryjek.

PSS
Wizier z prawej, kurna jakie wy kinole czy tez bryle nosicie?

epicure
24.02.16, 09:44
I co z tego, że to firma rodzinna i że być może jakość obrazowania na bazowej czułości jest bezkonkurencyjna? Jaki to ma związek z wprowadzaniem głupich i nieergonomicznych rozwiązań? W następnym modelu wszystko pewnie będzie do góry nogami, a żeby obsłużyć aparat będzie trzeba stać na głowie.

KoValus
25.02.16, 12:10
PSS
Wizier z prawej, kurna jakie wy kinole czy tez bryle nosicie?

Oj tam pożartować nie można:D Szczerze mówiąc nie wiem, czy to jest w ogóle minus w stosunku do wizjera ustawionego centralnie. W Sigmie szorowałbym nosem po wyświetlaczu, ale w E-M5 też to robię.
Przyznam się, że zastanawiam się nad przetestowaniem Sigmy DP, tylko, że cena jest dość wysoka, a używek prawie nie ma.

Mcarto
25.02.16, 12:54
Oj tam pożartować nie można:D Szczerze mówiąc nie wiem, czy to jest w ogóle minus w stosunku do wizjera ustawionego centralnie. W Sigmie szorowałbym nosem po wyświetlaczu, ale w E-M5 też to robię.
Przyznam się, że zastanawiam się nad przetestowaniem Sigmy DP, tylko, że cena jest dość wysoka, a używek prawie nie ma.
Jest to trochę dziwne - ja np. jestem lewooczny i pewnie mój nos walczyłby z kciukiem o dostęp do przycisku AF.

Janeczek
25.02.16, 19:42
I co z tego, że to firma rodzinna i że być może jakość obrazowania na bazowej czułości jest bezkonkurencyjna? Jaki to ma związek z wprowadzaniem głupich i nieergonomicznych rozwiązań? W następnym modelu wszystko pewnie będzie do góry nogami, a żeby obsłużyć aparat będzie trzeba stać na głowie.

No widzisz, dla Ciebie gupich , dla kogos tam byc moze rowniez, sztab Sigmy to z 90% inzynierowie, ktorzy kompletnie pojecia nie maja o tym co robia, wiec trzeba ich uswiadomic, ze sie nie podoba, pisz do Kazuto, adres znasz?

pozdroofka

epicure
25.02.16, 19:51
...pisz do Kazuto, adres znasz?

Ale ja mam głęboko w d***, co ten Kaputo sobie wyprodukuje. Im głupsze będzie miał pomysły, tym lepiej - więcej śmiechu. Widocznie Sigmę stać na takie dziwactwa, więc niech bawią się dobrze. Ja też mam z tego niezły ubaw :)

jarovit
27.02.16, 13:35
Przyznam się, że zastanawiam się nad przetestowaniem Sigmy DP

Miałem sigmę DP 1s. Fenomenalny obrazek na niskim ISO. Jednakowoż użytkowanie to męka. Trochę żałuję, że sprzedałem.
Ja po cichu liczyłem na wejście sigmy w puszki micro 4/3 z foveonem na pokładzie.

Janeczek
27.02.16, 13:59
Jeszcze za SP Rodzyna, katowalismy po kolei jak wychodzily Dp1M, Dp2M i na koncu DP3, rozdzielczosc zwalala z nog ale rozumiem, ze ludzie, ktorzy obcowali tylko z bajerem mieli problem z kolorami, dla mnie? swietne aparaty kulejace szczegolnie na zasilaniu, ergonomia, meny - ok.

Niestety sprzet dosc nieprzewidywalny jezeli chodzi o usterki, choc na najnowsza serie nie narzekalismy wcale ale wlasnie te starsze szczegolnie Dp1s cos okropnego, a serwis to tylko Japonia, bo o Gdynskim mozna ZAPOMNIEC! *ksiazke kiedys o nich napisze*

Seria Quatro jakby dla mnie to juz nie to, obrazek nie ten, choc okrojenie wafla, to generalnie dobra strategia.

Polecam obrazek z pierwszego foveona SD9 bardzo ew SD10, pozniej DP1s i DP2 przed aktualizacja, pozniejsze softy i pozniejsze puszki generowaly duzo nalotu "cyfrowej obrobki" do tego pieknego analogowego obrazu.

Temat rzeka, moglbym podyskutowac z kims, kto wie wiecej ode mnie moze bym sie jeszcze czegos nauczyl.

Epicure,
Wiesz, to jest tak, ze ja np nie rozumiem Japonczykow, poczawszy od ich kreskowkowych popierdolek, poprzez ichna mlodziez i sposob ich zycia, az do takiego Kazuto, ktory na pytanie dlaczego naprawiali moje DP1s zamiast dac mi nowe, powiedzial mi, ze poki moga, to naprawiaja? WTF jakby czas u nich sie zatrzymal w innej epoce i za to im dziekuje:) Ze starej Sigmy DP1S zostala tylko ramka, bebechy dostalem nowe:)

pozdroofka