Zobacz pełną wersję : Robactwo
Witam !
Kilka makro z przeszłości.Niestety nie z Olka.Proszę o ocenę.Niestety w przeglądarce oglądane po wgraniu na forum,wyglądają trochę inaczej .
Nie szkodzi, że nie z Olka. Cieszę się, że dołączyłeś do robalowej drużyny. Dość mocno zaszumione, ale mnie się podobają. Zwłaszcza gąsienica i portret ważki. :)
Miło że jesteś z nami :D
Troszkę potrenujesz i zdjęcia będą dużo lepsze, tu brak trochę obróbki. Z czasem będzie lepiej.
Gdybyś numerował zdjęcia łatwiej będzie komentować.
Pozdrawiam
Staraj się unikać fotografowania w ostrym słońcu - zdjęcia w rozproszonym świetle wyglądają korzystniej. Niektóre kadry (pierwsza gąsienica, pająk na pajęczynie) masz całkiem przyjemne, nad innymi warto by trochę popracować (niebieska ważka - przydałoby się nieco więcej marginesu nad końcem odwłoka, obciąłbym też trochę lewej dodając prawej by ważka miała przed sobą więcej przestrzeni niż za sobą, podobnie przy pająku na trawce - tu zmniejszyłbym górny i prawy margines). Warto poczytać trochę o kompozycji obrazu - jak się okazuje zasady stosowane przy portretowaniu ludzi przy stawonogach też się całkiem nieźle sprawdzają.
:lol:Serdeczne dzięki za ocenę.Niestety muszę potrenować z wrzucaniem zdjęć-braki uzupełnię!!Zdjęcia stare bez jakiejś specjalnej selekcji,obróbka podstawowa w Fast Stone,Obróbka to dla mnie trochę zbyt ciężkie.no i monitor raczej do wymiany.Wchodząc w makro bardzo dużo oglądałem zdjęć Marka Wyszomira na forum Makropasji i Pentaxa (zazdroszcząc oczywiście)Mam nadzieję że kiedyś dorównam.
Konieczna była zmiana sprzętu,i po długiej analizie padło na Olka OMD 10 Mark II.Napierwsze efekty muszę niestety poczekać.Póki co parę następnych zdjęć:
Marek dobrze napisał, ja jak mam ostre słońce używam blęndy żeby światło rozproszyć.
Na wielu zdjęciach widać duży szum, na początek możesz spróbować Neat Image, bardzo dobry i prosty program w obsłudze.
Jest płatny ale o ile dobrze pamiętam do użytku do mowego można za darmo kożystać chyba że coś się zmieniło.
P.S. Sprawdziłem demo jest tylko do użyku niekomercyjnego.
Neat Image już zainstalowany.Muszę teraz trochę potrenować,tyle że w tygodniu mało czasu na zabawę.Dzięki za uwagi i dobre rady.Mam wielu przyjaciół i dobrych znajomych,ale oni tylko pstrykają i nie mam się od kogo uczyć.Ale lekcje odrobię-jeszcze raz dzioęki.
Łowik fajny - drugie z drugiej wrzutki Dziesiątka też ok. Jak byś numerował zdjęcia byłoby łatwiej komentować. Jakiego obiektywu używałeś?
Druga seria ogólnie fajniejsza - lepsze światło miałeś :). Dobrego światła trzeba przede wszystkim szukać jak już Marek wspomniał, w silnym słońcu tylko niektóre w miarę dobrze wychodzą - te bez połysku jak np. motyle. Co do kadrów - oglądasz Makropasję więc masz skąd brać przykład :).
Zdjęcia są dość stare.Wtedy używałem SONY HX 1 z konwerterem Diogital King i Raynox 150.Drugim aparatem jest Fuji HS20-Używam go także obecnie.Z konwerterami całkiem przyzwoicie współpracuje.Także Perntax Kr z tamronem 90mm makro.Doświetlam lampą pierścieniową własnej konstrukcji,ale w zasadzie tylko w nocy(ćmy).Muszę poćwiczyć numerowanie zdjęć(brak czasu),a na razie jeszcze kilka zdjęć bez numerów.Robactwa jeszcze nie opisuję nazwami bo połowy nie znam,a wielu nie jestem pewny.
Bardzo dużo materiału dajesz stąd ciężko coś wyróżnić ; ) taka ogólna uwaga że nie dbasz za bardzo o tło czyli inaczej mówiąc w większości przypadków starasz się umieszczać robaka w centrum a to jak prezentuje się na tle wydaje się być sprawą nieistotną. Siłą makro dla mnie są ostre oczy a nie kadry z góry czy z tył ale to czysto subiektywne zdanie ; )
Bardzo dużo materiału dajesz stąd ciężko coś wyróżnić ; ) taka ogólna uwaga że nie dbasz za bardzo o tło czyli inaczej mówiąc w większości przypadków starasz się umieszczać robaka w centrum a to jak prezentuje się na tle wydaje się być sprawą nieistotną. Siłą makro dla mnie są ostre oczy a nie kadry z góry czy z tył ale to czysto subiektywne zdanie ; )
Zgadzam się z wszystkimi uwagami.Ja to także widzę.Natomiast zdjęcia są prosto z puszki.Zdjęcia jak wspomniałem są trochę starawe,Obróbka w jpg,czasami kilkakrotna.Po jakimś czasie coś mi się nie podoba i koryguję- a to zawsze psuje orginał. Widzę bałagan w tle.Natomiast ten robal był na takim czy innym liściu czy badylu,dając max małą przysłonę żeby osiągnąć GO, nie rozmydlam tła.Raz wyjdzie innym razem nie.Nie zmieniam tła w programach bo po prostu tego nie umiem.Zdjęcia nie są w żaden sposób wybierane ,mam ok. 2 tys zdjęć.Te które pokazałem u mnie w katalogu ROBALE występują dokładnie w tej samej kolejności.Gdybym chciał zabłysnąć ,znalazłbym trochę całkiem poprawnych-ale nie o to chodzi.Chętnie wziąłbym udział w jakiś warsztatach,tak na żywca nie ma się od kogo uczyć,a podglądactwo to nie to samo.Następne zdjęcia wstawię do oceny w nowym sezonie,nowy sprzęt - inne możliwości (mam nadzieję).Na razie
serdeczne dzięki za zainteresowanie i uwagi.Pozdrawiam !!